- 02 Ağustos 2020 Pazar 12:24

Su kabakları sanatkar ellerde dekor ürününe dönüşüyor

A
A
A
Su kabakları sanatkar ellerde dekor ürününe dönüşüyor

Aksaray’da, su kabakları sanatkar ellerde işlenerek birbirinden güzel dekor ürünlerine dönüşüyor.

Aksaray’da, su kabakları sanatkar ellerde işlenerek birbirinden güzel dekor ürünlerine dönüşüyor.


Aksaray’da el sanatıyla su kabaklarını işleyen Fatih Coşkun, birbirinden güzel dekor ürünleri elde ediyor. Su kabaklarını eliyle çizerek desenler veren ve şekillendiren Coşkun, son olarak işlediği kabakları boyadıktan sonra dekor ürünü yapıyor. Çeşitli figürler, avize lambalar ve vitrin dekoru gibi birçok ürüne dönüşen su kabakları ilgi çekiyor.


25 yıldır el sanatlarıyla uğraştığını belirten Fatih Coşkun (39), “25 yıldır el sanatlarıyla ilgileniyorum. Yaş ilerledikçe el sanatlarını sevdiğim bir meslek haline getirdim. Yaklaşık 6 yıl önce bir arkadaşımın vasıtası ile su kabakları ile tanıştım. Ne olduğunu bilmediğim su kabaklarını elimize alıp baktığımız zaman güzel işler çıkarabileceğimizi düşündüm. Yaklaşık 6 yıldır su kabaklarını işliyorum Aksaray’da. Su kabakları yüzyıllardır insanlar tarafından kullanılan değerli eşyalar statüsündedir. İnsanların araç, gereç, kap olarak kullandığı ürünlerdir. Zamanla fabrikasyon ürünler devreye girip evlerin içine girince su kabakları artık önemini yitirdi. Su kabakları artık evlerde dekor olarak kullanılıyor. Lamba olarak, duvarlara, tavanlara asılıyor. İnsanlar çocuklarına, sevdiklerine hediye ediyor. Bu şekil ürünleri biz insanlara sunmaya çalışıyoruz” dedi.


Su kabağının özelliğini anlatan Coşkun, “Sebzedir, adeta bir karpuz gibidir ve bu ürünler kuruduktan sonra tahtalaşıyor. Tahtalaştıktan sonra Eylül ayında kurumasıyla beraber topluyoruz ve topladıktan sonra iç dış temizliğini yapıyoruz, şeffaf bir hale getiriyoruz. Ardından yapacağımız ürünleri yazıcı vasıtası ile kimi zaman da elimizle çizerek ürünlerin üzerine yapıştırıyoruz ve delme, kesme, inceltme işlemleri yapıyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’nın Saray Mahallesine muhtarlık hizmet binası Kütahya’da Saray Mahallesinin yeni muhtarlık hizmet binasını hizmete sunuldu. Törende konuşan Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, “Kütahya Belediyesi’ne bağlı mahalle muhtarlarının ilimiz vatandaşlarının taleplerini dinlemek, karşılamak, gerekli sosyal yardımları ulaştırmak adına bir başvuru noktası niteliğinde Fen İşleri Müdürlüğümüzce muhtarlık hizmet binası tasarlanmış ve uygulaması gerçekleştirilmiştir. Başta Saray Mahallesi olmak üzere Yıldırım Beyazıt Mahallesi, Cedit Mahallesi, Zığra Mahallesi, Aydoğdu Mahallesi, Çalca Mahallesi, Perli Mahallesi ve Hacıazizler Mahallesine de Muhtarlık Hizmet Binası yapımı tamamlanmıştır. 27 metrekare genişliğine sahip muhtarlık hizmet binası ana birimi muhtar odası olmak üzere gerekli erzak ve aletlerin toplanacağı depo alanı, muhtarların bakım ve ihtiyaçlarını giderebilecekleri mutfak ve tuvalet alanından oluşmaktadır. Yapı girişinde tanımlanan ahşap gölgelik sarmaşıkların tutunabileceği yüzeyiyle bahar ve yaz aylarında serin ve keyifli bir dış mekân deneyimi sunmayı hedefledik. Bina cephesi kültürel ve doğal dokuya uyum sağlaması hedeflenerek tuğla ağırlıklı oluşturuldu. Çatı kaplaması olarak alaturka kiremit kullanıldı. Açıklıklar için ahşap teması ön plana çıkartıldı. Sonuç olarak muhtarlık hizmet binası, içerisinde muhtarların vatandaş ile daha samimi ve hoşgörülü bir iletişim kurması, muhtarların daha özverili çalışması hedefiyle mahallemize kazandırıldı” ifadelerini kullandı. Saray Mahallesi muhtarı Necati Şahin de yeni hizmet binasının hayırlı olması temennisinde bulundu.