- 05 Aralık 2022 Pazartesi 10:46

ASÜ’de kadına yönelik şiddetle mücadele paneli

A
A
A
ASÜ’de kadına yönelik şiddetle mücadele paneli

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof.

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, kadına yönelik şiddetin hem dini hem ahlaki hem de milli değerlerle hiçbir suretle bağdaşmayacağını ve toplumsal bilincin yükselmesiyle bu sorunun aşılabileceğini söyledi.


İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi (İİBF) “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Paneli” düzenledi. Konusunda uzman isimlerin katıldığı panelde kısa bir konuşma yapan Rektör Şahin, bu hususun, üzerinde dikkatle durulması gereken önemli bir konu olduğunu dile getirdi. Kanunlar, yasalar ve kurumlarla bu sorunun bir noktaya kadar aşılabileceğini, esas noktanın bireylerin zihni dönüşüm yaşaması olduğunu anlatan Şahin, “Bunu sağlamak adına da herkese düşen çeşitli sorumluluklar var. Biz, ASÜ’de gerek derslerde gerekse sosyal ve kültürel etkinliklerde bu konuya sürekli olarak dikkat çekiyoruz. Bunların yanı sıra paydaşlarımızın çalışmalarına akademik olarak gereken katkıları veriyoruz ve buna her zaman hazırız. Düzenlediğimiz bu etkinlik de zihni bir dönüşümün sağlanmasına dair atılan güzel bir adımdır” dedi.


İİBF Dekanı Prof. Dr. Gülin Tabakan ise, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış demektir. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi kadınlara karşı ihmal ve kusurdur” sözlerine atıf yaparak konuşmasına başladı. Kadına değer vermeyen toplumların geri kalmaya mahkûm olduklarını kaydeden Prof. Tabakan, kadına yönelik şiddetle ilgili hem Türkiye’de hem de dünyada çok üzücü bir tablonun göründüğünü belirtti. Nedeni ne olursa olsun, sadece kadının değil hiçbir canlının şiddeti hak etmediğine dikkat çeken Dekan Gülin Tabakan, “Kadına yönelik şiddetle mücadelede ilerleme sağlanabilmesi için yasal düzenlemeler ve hukuksal mekanizmaların yanı sıra toplum içinde de farkındalık oluşturulması ve duyarlılığın arttırılması gerekmektedir. Kadınların toplumsal rol ve statülerinin yükseldiği, eşitlikçi, demokratik bir toplum ve kadına şiddetin olmadığı bir dünya temenni ediyorum” diye konuştu.


Yapılan açılış konuşmalarının ardından İİBF Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeliha Seçkin’in modere ettiği panele geçildi. Panelde Aksaray Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Sevgi Akbulut, Aksaray Kadın Konukevi Müdürü Tuğba Özer ve Aksaray Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Aslıhan Girgin birer sunum yaptı. Vali Yardımcısı Şeyma Polat Balak’ın da katıldığı program, soruların yanıtlanması ve belge takdimleriyle son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.