EKONOMİ - 17 Nisan 2019 Çarşamba 17:59

‘Tarım Şehr-i Amasya’dan 13 proje

A
A
A
‘Tarım Şehr-i Amasya’dan 13 proje

Amasya’da tarım ve hayvancılık alanında uygulanması planlanan 13 proje ‘Tarım Şehr-i Amasya’ başlığıyla kamuoyuyla paylaşıldı.

Amasya’da tarım ve hayvancılık alanında uygulanması planlanan 13 proje ‘Tarım Şehr-i Amasya’ başlığıyla kamuoyuyla paylaşıldı.


Vali Dr. Osman Varol’un düzenlediği sektör toplantıları sonucu belirlenen tespitler üzerine İl Tarım ve Orman Müdürlüğü görevlileri tarafından altyapıları oluşturulan 13 önemli projenin tanıtımı yapıldı.


Nohut Yetiştiriciliği, Aspir Yetiştiriciliği, Yüksek Sistem Bağ Yetiştiriciliği, Kapama Trabzon Hurması Bahçesi Tesisi, Kapama Hünnap Bahçesi Tesisi, Yöreye Ait Ürünlerin Organik Koşullarda Üretiminin Desteklenmesi ve Yaygınlaştırılması, Tarımsal Faaliyetlerden Dolayı Ortaya Çıkan Çevre Kirliliğinin Önlenmesi, Bölgeye Uygun Alternatif Yem Bitkilerinin Belirlenerek Üretime Teşvik Edilmesi ve Mevcut Yem Bitki Ekim Alanlarının Artırılması, Amasya İlinde Süt Sığırı Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi ve Damızlık Süt Sığır İşletmelerinin Nitelik ve Niceliklerinin Artırılması, 1. Etap Damlaçimen Köyü Entegrasyon Üretim Tesisi, Amasya İli Kiraz Üretiminin ve Pazar Payının Artırılması Eylem Planı ile Taşova Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Projesine ilişkin izlenecek yol haritasıyla ilgili detaylı bilgiler görevliler tarafından sunuldu.


Projelerin içerikleriyle örnek olabilecek boyutta olduğunu belirten Vali Varol, “Bunları gerçekleştirerek hem ilimizde zaten iyi olan tarım sektörünü bir üst düzeye çıkarmayı hem de tarımsal üretimde artı değerleri, tarımsal üretimden elde edilen geliri daha üst düzeylere çıkarmayı amaçlıyoruz” dedi.


Büyük Amasya Otelindeki toplantıya AK Parti Amasya Milletvekilleri Mustafa Levent Karahocagil ile Hasan Çilez, İl Genel Meclisi Başkanı Zeki Erarslan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri A. Faruk Aykutlu ve diğer yetkililer de katıldı.


Milletvekili Karahocagil, Amasya’nın enerji kaynakları ve çeşitliliği açısından çok önemli rezerve sahip olduğunu belirterek bu kaynakların tarım ile hayvancılıkta kullanılmasıyla çiftçilere büyük kolaylık sağlanabileceğine değindi. Milletvekili Çilez de 13 projeyi gerçekten çok önemli bulduğunu ve bazılarının hayalinde olan projeler olduğunu vurguladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.