ÇEVRE - 06 Mayıs 2019 Pazartesi 09:54

Amasya’nın akciğerlerini kırmızı karıncalar koruyacak

A
A
A
Amasya’nın akciğerlerini kırmızı karıncalar koruyacak

Şehzadeler Şehri Amasya’da Harşena Kalesi’nin arka kısmında bulunan ormanlık alandaki ağaçlara zarar vererek bir kısmının kurumasına neden olan orman zararlısı böceklere karşı biyolojik mücadele için yüzlercesinin bulunduğu kırmızı orman karınca kolonisi gece yarısı operasyonuyla taşındı.

Şehzadeler Şehri Amasya’da Harşena Kalesi’nin arka kısmında bulunan ormanlık alandaki ağaçlara zarar vererek bir kısmının kurumasına neden olan orman zararlısı böceklere karşı biyolojik mücadele için yüzlercesinin bulunduğu kırmızı orman karınca kolonisi gece yarısı operasyonuyla taşındı.


Amasya Orman Bölge Müdürlüğü’nün özel kıyafetli görevlileri Kuzgeçe köyünde önceden tespit edilen kırmızı karınca yuvalarından kraliçe karıncalarla kolonideki bir miktar karıncayı özel sandıklara yükleyip kent merkezinin akciğerleri olarak değerlendirilen ağaçlık alana taşıdılar. Yaklaşık 5 saat süren işlemin sonunda karıncaların yer değişiminden dolayı bölgeye adaptasyon sürecinde beslenmesi için yuvalarına toz şeker döküldü.


Orman Genel Müdürlüğü’nün 2012 yılından itibaren biyolojik mücadeleye geçtiğine değinen Amasya Orman İşletme Şefi Birol Yay, “Yuvanın etrafındaki ormanlara ve orman bitki türlerine önemli ölçüde zarar veren böceklerin yumurta, tırtıl, pupa ve erginlerini yiyerek beslenen karıncalar ormanların biyolojik ve doğal yolla korunmasını sağlıyor” dedi.


Yay, kırmızı orman karıncalarının 10-15 kraliçe ve 200- 300 bin arası işçi karıncadan koloniler oluşturarak 1 hektarlık sahada etkin olduklarını vurguladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Festivalin son gününde Ispartalılar şarkıcı Altay’la doyasıya eğlendi Uluslararası Isparta Gül Festivali 3 gün boyunca dolu dolu yaşandı. Festivalin son gününde sabah bölümünde gül hasadı yapılırken, festivalin kapanışı Altay konseriyle oldu. Konserde konuşan Başkan Başdeğirmen, “Isparta’mız dünyada gül adıyla anılan tek şehir. Hem maddi hem manevi, ekonomik, kültürel ve turizm anlamında değerli bir ürünümüz. Gülün sayesinde bugüne kadar çok güzel anılar yaşadık” dedi. Uluslararası Isparta Gül Festivali 31 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirildi. Festivalin son gününde sabah bölümünde gül hasadı yapılırken kapanışı ise sanatçı Altay ile yapıldı. Isparta Meydan AVM’de binlerce kişiye konser veren Altay, enerjisiyle alanı dolduran kalabalığı coşturdu. Konserin bitiminde alana gelen Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve eşi Şadiye Başdeğirmen tarafından Altay’a gül tablosu ve gül ürünleri hediye edildi. Festivalin kapanışında konuşan Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, 3 gün boyunca dolu dolu festival coşkusunun yaşandığını söyledi. Altay’ın da mükemmel bir sahne performansı olduğunu dile getiren Başkan Başdeğirmen, “Isparta’mızın çok değerli marka ürünü olan gül adına yaptığımız festivalimizi tamamladık. Isparta’mız dünyada gül adıyla anılan tek şehir. Dünya gülyağı ihtiyacını karşılayan iliz. Bu bizim için çok değerli ve önemli. Hem maddi hem manevi, ekonomik, kültürel ve turizm anlamında değerli bir ürünümüz. Gülün sayesinde bugüne kadar çok güzel anılar yaşadık. Altay kardeşimizde bu güzel günümüzde bizi yalnız bırakmadı, bugünkü konseriyle programımızı taçlandırdı. Kendisine teşekkür ediyorum” dedi. Sanatçı Altay da Başkan Başdeğirmen ve eşi Şadiye Başdeğirmen’le bir ağabey, bir abla kardeşliği olduğunu ifade ederek, “Kendilerini bir ağabey, bir abla gibi seviyorum. Kalpleri o kadar temiz ki, insanlara o kadar çok faydalı oluyorlar ki bunu ben biliyorum” şeklinde konuştu. Konuşmanın ardından Başdeğirmen çifti sanatçı Altay’a gül tablosu, çiçek ve gül ürünleri hediye etti.