YEREL HABERLER - 19 Ocak 2012 Perşembe 12:39

AMASYA TÜM ENERJİSİNİ HES`LERDEN ALABİLECEK

A
A
A
AMASYA TÜM ENERJİSİNİ HES`LERDEN ALABİLECEK

Çalık YEDAŞ Amasya İl Koordinatörü Uğur Asan, Yeşilırmak üzerinde Amasya ile Taşova arasındaki mevkide bulunan ve kısa adı ’HES’ olan hidroelektrik santrallerinde(HES) maksimum seviyede üretim yapılması halinde Amasya’nın enerji ihtiyacının tamamına yakınının karşılanabileceğini söyledi.
Faal haldeki 4 hidroelektrik santralinin Amasya’nın enerji ihtiyacının yüzde 20’sini karşıladığını, halen inşaat aşamasında ve bitme aşamasında olan santrallerin de olduğunu vurgulayan Asan, “Amasya il genelinin günde ortalama 95 megavat saat kurulu güce ihtiyacı var. Santrallerin tamamı bittiğinde Amasya’nın enerji ihtiyacının neredeyse tamamı karşılanacak. Bu süreçte ırmaktaki su miktarı ve yağış oranı da santrallerdeki üretim miktarını etkiliyor” dedi.
Üretilen enerjinin talebi karşılayamadığından dolayı TEİAŞ tarafından Türkiye çapında saatlik elektrik kesintileri yapıldığını ve bu kesintilerin ilerleyen süreçte de tekrar edebileceğine dikkat çeken Asan, “Sisteme verilen enerji, çekilen enerjiden daha az. O yüzden çekilen enerjiyi azaltmak amacıyla Türkiye genelindeki illerde birer saatlik kesintiler yapılıyor. Kış nedeniyle aşırı yüklenme var. Sistemin off olmasındansa parça parça birer saatlerle kriz yönetiliyor” şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir