GÜNDEM - 02 Ağustos 2025 Cumartesi 09:28

İstanbul’da taksiciliği bırakıp memleketine döndü, şehrin son semavercisi oldu

A
A
A

İstanbul’da 12 yıldır yaptığı ticari taksi şoförlüğünü bırakıp memleketi Amasya’ya dönen bir vatandaş, şehrin tek semavercisi oldu. El yapımı semaver ustası kalmayan şehirde küçük yaşlarda öğrendiği baba mesleği semaverciliğin son temsilciliğini üstlenen Hamdi Küçük, yetiştirmek üzere çırak arıyor.

Amasya’da küçüklüğünden bu yana tarihi Taşhan’da babasıyla birlikte semavercilik yapan Hamdi Küçük, işyerlerinin restorasyon nedeniyle boşaltılması sonrası 12 yıl önce İstanbul’un yolunu tutarak taksiciliğe başladı. Zorlu yanları olan taksici şoförlüğüne zamanla alışan 47 yaşındaki Küçük, babasının vefatı sonrasında yeniden memleketine döndü. Semaver ustalarının çoğunun vefatıyla birlikte de şehrin son semavercisi olarak baba mesleğini yaşatmaya başladı.

İstanbul’da taksiciliği bırakıp memleketine döndü, şehrin son semavercisi oldu

"İstanbul’da taksicilik zordu"

Hummalı çalışmalar sonucu kesip birleştirilerek oluşturulan 27 parça sac malzemeden yaptığı semaverlerin yanı sıra coğrafi işaretli bakır semaverleri de atölyesinde üreten Küçük, "İstanbul’da taksicilik zordu. Her türlü tehlikesi olan bir meslek. Babamın da vefatı sonrası taksiciliği bırakıp yeniden semaverci oldum. Şehirde başka semaverci de kalmadı. Çok zevkli de bir iş. Sonuçta ortaya bir ürün çıkartıyorsunuz" diye konuştu.

İstanbul’da taksiciliği bırakıp memleketine döndü, şehrin son semavercisi oldu

Yetiştirmek üzere çırak arıyor

8 dakikada suyu kaynattığına değindiği el emeği, göz nuru semaverlerinden çay içenlerin zevk alacaklarına inandığına değinen usta semaverci, mesleğin son temsilcisi olduğu için yetiştirmek üzere çırağa da ihtiyacının bulunduğunu vurguladı.

İstanbul’da taksiciliği bırakıp memleketine döndü, şehrin son semavercisi oldu

Tarihi Taşhan’ın olduğu bölgede öncede bulunan 5 semaverciden sadece birinin kaldığına işaret eden esnaflardan 76 yaşındaki Osman Zengin de "Şimdi tek Hamdi ustamız kaldı. Usta yetişmediği için de bakırcılık, semavercilik unutulmaya yüz tutmaya doğru gidiyor" şeklinde konuştu.

Murat Çelik

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Aynı anda görülen karın ağrısı ve nefes darlığına dikkat Medical Point Gaziantep Hastanesi Acil Servis Uzmanı Prof. Dr. Polat Durukan, aynı anda görülen karın ağrısı ve nefes darlığı şikâyetleriyle ilgili uyarılarda bulundu. Medical Point Gaziantep Hastanesi Acil Servis Uzmanı Prof. Dr. Polat Durukan, son günlerde artış gösteren karın ağrısı ve nefes darlığı şikâyetleriyle ilgili uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Polat Durukan, bu belirtilerin kimi zaman hayati risk taşıyan hastalıkların erken sinyali olabileceğini belirterek vatandaşları uyardı. "Bu iki belirti göz ardı edilmemeli" Acil servise yapılan başvuruların analiz edildiğini belirten Prof. Dr. Durukan, özellikle ani başlayan karın ağrısı ile nefes darlığının birlikte görülmesinin, yalnızca sindirim sistemiyle değil, kalp, akciğer, diyafram veya damar sistemiyle ilişkili ciddi sorunlara işaret edebileceğini ifade etti. Durukan, değerlendirmesinde, "Karın ağrısı çoğu zaman masum bir nedenle ortaya çıkabilir fakat nefes darlığıyla eşleştiğinde klinik tablo tamamen değişir. Akut karın, iç kanamalar, akciğer embolisi, kalp krizi, diyaframa bağlı komplikasyonlar ve daha birçok durum acil müdahale gerektirir. Vatandaşlarımız şikâyetleri geçiştirmeden mutlaka acil servise başvurmalıdır" dedi. "Erken müdahale kritik rol oynuyor" Acil servis yetkilileri, karın ağrısı ve nefes darlığının eşlik ettiği vakalarda hastanın ilk değerlendirmesinin hızla yapıldığını, gerek görüldüğünde kan tetkikleri, görüntüleme yöntemleri ve kardiyolojik incelemelerin acil protokoller kapsamında başlatıldığını belirtti. Hastaneden vatandaşlara çağrı Medical Point Gaziantep Hastanesi, özellikle aniden başlayan ve şiddetlenen karın ağrısı, nefes almada güçlük, göğüste sıkışma hissi, baş dönmesi, soğuk terleme, çarpıntı, karın bölgesinde sertleşme veya hassasiyet, ağrının sırta, göğse veya omza yayılması gibi durumlarda acil yardım çağrısında bulunulması gerektiğini hatırlattı.
Antalya Kemer’de çöp konteynerleri dezenfekte ediliyor Kemer Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, ilçe genelindeki çöp konteynerlerini sıcak ve ilaçlı suyla yıkayarak dezenfekte çalışmalarını sürdürüyor. Temizlik İşleri Müdürü Adnan Karataş, Kemer genelinde toplam 3 bin 200 çöp konteyneri bulunduğunu belirterek, ekiplerin günde ortalama 80 konteyneri temizlediğini söyledi. Kemer’in tüm mahallelerinde yoğun şekilde devam eden çalışmalar kapsamında, rutin mıntıka ve sokak temizliğinin yanı sıra çöp konteynerleri de özel yıkama aracıyla temizlenip dezenfekte ediliyor. Yıkama işlemi sırasında bir çöp kamyonu da hazır bulunarak konteynerler önce boşaltılıyor, ardından yıkama aracında sıcak ve ilaçlı suyla dezenfekte ediliyor. 6 ton temiz su ve 5 ton pis su kapasitesine, 200 bar basınçlı yıkama sistemine sahip araçla yapılan uygulamanın amaçlarından birinin çevre sağlığını korumak olduğunu belirten Karataş, şöyle konuştu. ‘Kemer’in her mahallesinde temizlik çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Çöp konteynerlerinde oluşabilecek kötü kokuların ve hijyen sorunlarının önüne geçmek için düzenli yıkama ve dezenfekte işlemlerimizi artırdık. Ekiplerimiz her gün yaklaşık 80 konteyneri temizliyor. Amacımız hem çevremizi daha temiz tutmak hem de vatandaşlarımızın daha sağlıklı bir ortamda yaşamalarını sağlamak.’ Belediye ekipleri, ilçe genelinde çöp konteynerlerinin düzenli aralıklarla yıkanmaya ve dezenfekte edilmeye devam edeceğini bildirdi.