ÇEVRE - 07 Haziran 2025 Cumartesi 12:22

Nesli tehlike altındaki sivriburundan sadece 150 tane kaldı, Amasya’da 100 bin yavru balık üretimi planlanıyor

A
A
A
Nesli tehlike altındaki sivriburundan sadece 150 tane kaldı, Amasya’da 100 bin yavru balık üretimi planlanıyor

Türkiye’de sadece 150 tane kalan sivriburun türü Mersin balığının nesli yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Türün çoğaltılması için Amasya’daki Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu ekibi seferber oldu. Yetiştirilen anaç balıklardan yapılan sağım sonrası 100 bin yavru balık üretimi planlanıyor.



Geçmişi 250 milyon yıl öncesine dayanıyor


Yumurtaları Mersin murt ağacının meyvesine benzediği için Mersin balığı adı verilen bu balıklardan 6. yıldan itibaren havyar üretimi gerçekleşebiliyor. Geçmişi 250 milyon yıl öncesine dayanıp havyarı ’siyah inci’ diye satılan Mersin balığının bilinen 6 türünden kalan 3 türden karaca ve sivriburun türleri üretiminin gerçekleştirildiği Karadeniz Bölgesi illerinden Amasya’da Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait özel tesiste yetiştiriliyor.



"150 anaç balığı özenle koruyoruz"


Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu’nda alanında uzman personelin çalışmalarıyla sivriburun türü 150 anaç balıktan yapay dölleme yoluyla 100 bin yavru balık üretimini planladıklarını açıkladı. Çalışmanın önemine değinen İl Müdürü Çetin, "Sivriburun Mersin balığı Türkiye’de sadece bizim istasyonumuzda bulunmaktadır. 150 anaç balığı özenle korumakta olduğumuz gibi aynı zamanda yavru üretimi de yapmaktayız. Sağımla 4 kilo yumurta elde ettik. Bunlardan 100 bin yavru yetiştirmeyi hedefliyoruz. Yaptığımız iş türün devamı açısından çok önemli" dedi.



"Havyar üretimi de hedefliyoruz"


Tesiste 2021 yılında üretimine başlanan Mersin balığı yavrularından geçen yıl Samsun, Sinop ve İstanbul’da Karadeniz’e salım yapıldığını hatırlatan Gürol Çetin, "Avlanması yasak olan bu türün havyarıyla da çok kıymetli. ABD, Rusya ile Çin çok önemli miktarda havyar tüketimi ve üretimi yapıyorlar. Az bulunan bu havyarın değeri de çok yüksek. Yetişmiş bir balıktan ortalama 2 kiloya yakın havyar elde edilebiliyor. Bunların da kilosu çeşidine göre 2 bin ile 4 bin euro arasında fiyatlarda satılıyor. Biz havyar üretimi de hedefliyoruz" şeklinde konuştu.



Görünüşü timsahı andırıyor


Geçmişi 250 milyon yıl öncesine dayanıp 1,5 tonun üstünde ağırlığa ulaşabilen sivriburun türünün timsahı da andırdığına değinen Çetin, "Sırt kısmı timsahı andırıyor. Görünüşü biraz korkutsa da aslında çok sakin bir türdür" ifadelerini kullandı.



Nesli tehlike altındaki sivriburundan sadece 150 tane kaldı, Amasya’da 100 bin yavru balık üretimi planlanıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu TEM Otoyolu’nun Bolu geçişi Ankara istikametinde 3 tırın yolu kapatması sonucu ulaşım durdu TEM Otoyolu’nun Bolu geçişinde, Ankara istikametinde 3 tırın yolu kapatması sonucu ulaşım bir süre durdu. Karayolları ekiplerinin ters yönden ulaşarak yaptığı müdahale ile trafik akışı kısmen sağlanırken, bölgede uzun araç kuyrukları oluştu. TEM Otoyolu’nun ve D-100 karayolunun Bolu geçişinde yoğun kar yağışı devam ediyor. Kış lastiği veya zincir takmadan yola çıkan araçlar ulaşımın aksamasına neden oldu. TEM otoyolunun Ankara istikametinde Çaydurt bölgesinde 3 şeridi, 3 tırın tedbirsizliği sonucu kapandı. Tırların yolu kapatmasıyla birlikte Ankara istikametinde ulaşım tamamen kesildi ve bölgede kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Ekipler ters şeritten müdahale etti Konuyla ilgili olarak Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamada, "Anadolu Otoyolu’nun Ankara yönünde, Çaydurt Otoyol Dinlenme Tesisi’nin yaklaşık 1 kilometre gerisinde saat 23.15’te, 3 şeridin tamamında, 3 adet tırın tedbirsizliği sonucu yolu kapatması nedeniyle ulaşım geçici olarak kesintiye uğramıştır. Karayolları ekiplerince ters yönden müdahale edilerek otoyolda trafik akışı kısmen sağlanmış olup, ulaşımın normale dönmesi için çalışmalara devam edilmektedir" denildi. Bolu geçişinde zor anlar Otoyolun Bolu geçişinde yoğunluk ve kış şartları nedeniyle trafik zaman zaman durma noktasına geldi. Güzergah üzerinde yolda kalan tırlar ve otomobiller nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanırken, sürücüler zor anlar yaşadı. Öte yandan D-100 karayolunda da ulaşımda güçlükler yaşandı. Yolda kalan bir tır, Karayolları ekiplerine ait greyderin halatla çekmesi sonucu bulunduğu yerden kurtarıldı. Ekiplerin, TEM Otoyolu’nda ulaşımı normale döndürmek ve yolda kalan araçları kurtarmak için başlattığı çalışmalar aralıksız sürüyor.