KÜLTÜR SANAT - 07 Temmuz 2015 Salı 17:10

Dünya Miras Komitesi'nin 2016 Yılındaki 40. Toplantısının Ev Sahibi Olarak İstanbul'un Belirlenmesi

A
A
A
Dünya Miras Komitesi'nin 2016 Yılındaki 40. Toplantısının Ev Sahibi Olarak İstanbul'un Belirlenmesi

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Dünya Miras Komitesi’nin 2016 yılındaki 40. toplantısının ev sahibi olarak İstanbul’un belirlenmesiyle ilgili, “Dünya mirası olarak kabul edilecek dosyaların İstanbul’da görüşülmesi toplantıya daha da büyük bir anlam yüklemekte. Hiç şüphe yok ki; İstanbul ve ülkemiz, adına ve ününe yaraşır bir ev sahibi olacaktır” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Dünya Miras Komitesi’nin 2016 yılındaki 40. toplantısının ev sahibi olarak İstanbul’un belirlenmesine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Almanya Bonn’da düzenlenen Dünya Miras Komitesi toplantıları Türkiye adına hep olumlu gelişmeler müjdeledi. Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri ile Efes Antik Kenti’nin resmen dünya mirası oluşuyla yaşadığımız gururlu sevince toplantıların son gününde bir yenisi eklendi. Gelecek yıl gerçekleşecek 40. Dünya Miras Komitesi Toplantısı’na İstanbul’un ev sahipliği yapacağı 39. Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda resmi olarak duyuruldu. Tarihe yön veren birçok medeniyetin ve kişiliğin vatanı olan İstanbul, dün olduğu gibi bugün de her boyutuyla önemli bir destinasyon. Bu açıdan baktığımızda dünya mirası olarak kabul edilecek dosyaların İstanbul’da görüşülmesi toplantıya daha da büyük bir anlam yüklemekte. Hiç şüphe yok ki; İstanbul ve ülkemiz, adına ve ününe yaraşır bir ev sahibi olacaktır” ifadelerini kullandı.
“BİRBİRİ ARDINA GELEN GÜZEL HABERLER, ALDIĞIMIZ KARARLARIN NE KADAR YERİNDE, ATTIĞIMIZ ADIMLARIN DOĞRU YOLDA OLDUĞUNU GÖSTERMEKTE”
Çelik, açıklamasının devamında şunları kaydetti:
“O tarihlerde dünyanın geçmişi ve geleceği İstanbul’da buluşacak. İstanbul’da gerçekleşecek toplantılarda taraf devletlerin Dünya Miras Listesi’ne aday gösterdikleri alanların dosyaları görüşülüp karara bağlanacak. Ayrıca gündemdeki Dünya Miras Alanlarının korunma durumları değerlendirilecek ve gerektiği durumlarda Dünya Miras Komitesi’nin işleyişine ilişkin kararlar alınacak. Bu gelişmede gözden kaçırılmaması gereken bir diğer başlık da şudur: Yaklaşık 12 gün süren ve taraf devletlerin UNESCO Daimi Temsilcileri başkanlığındaki delegasyonları, danışma organları temsilcileri ve Dünya Miras Merkezi personeli olmak üzere bin kişinin üzerinde katılım olması beklenen bu toplantılar önemli bir tanıtım hareketi olacak ve kongre turizmine bir ivme kazandıracak. Birbiri ardına gelen güzel haberler, aldığımız kararların ne kadar yerinde, attığımız adımların doğru yolda olduğunu göstermekte. Bakanlığımın sorumluluğundaki başlıklarda Türkiye, artık uluslararası arenada sözü dinlenen, hatırı sayılan ve ağırlığı olan bir konuma yükselmiştir. Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri ile Efes Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne adını yazdırmasının coşkusu ve heyecanı dinmeden böylesi bir haklı mutluluk daha yaşamamız vatan topraklarımızın zenginliği ve tarihi değerinin yanı sıra bir bütün olarak ülkemizin hedeflerine ulaşmaktaki gücünü de göstermektedir. 2016’da İstanbul’da görüşülecek aday dosyalar arasında Kars Ani Ören Yeri için hazırladığımız dosya da bulunmakta. İnanıyorum ki ‘Ani Kültürel Peyzaj Alanı’ dosyamızın bir dünya mirası olduğunu açıklamak bizim ev sahipliğimize kısmet olacak. 1985 yılından bu yana tarihi alanlarımızın UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmesinde emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Ordu’da yumurta üretimi yıllık 40 milyonu aştı Ordu Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Celal Sezgi, ilde yıllık 40 milyon adedin üzerinde yumurta üretimi yapıldığını, bu yumurtaların Türkiye’de 10 binden fazla market raflarında satışa sunulduğunu söyledi. Sezgi, tavukların aynı zamanda kahverengi kokarca zararlısını da yiyerek azaltan bir özelliği olduğunu belirtti. Ordu’da yumurta üretimi, Büyükşehir Belediyesi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen projeler ve destekler ile yaygınlaşıyor. İl genelinde yıllık üretimi yapılan 40 milyon adetten fazla yumurta, ülke genelinde 10 binden fazla marketin raflarında satışa sunuluyor. İldeki yumurta üretiminin ilerleyen süreçte daha da artması hedefleniyor. “Ordu yumurtasının Türkiye’de marka olacağını tahmin ediyoruz” Ordu Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Celal Sezgi, ilde yeni yapılan projeler ile birlikte yumurta üretiminin arttığını söyledi. İl genelinde yıllık 40 milyon adedin üzerinde yumurta üretimi olduğuna değinen Sezgi, “Hibe çalışmaları ve yeni projeler ile birlikte artarak devam ediyor. Ordu Büyükşehir Belediyemiz ile ortaklaşa sürdürdüğümüz ciddi projeler var, o projelerin hayata geçirilmesi ile beraber gerçekten Türkiye’de marka olarak raflarda olan bir ürün haline geleceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu. “Orta Doğu’daki savaş gerilimi nedeniyle ihracat durma noktasına geldi, yumurta fiyatları yarıya indi” Sezgi, yumurta fiyatlarında yarı yarıya bir düşüş yaşandığını ifade ederek, “Şu anda üretici adına tedirginlik vere bir durum yaşıyoruz, sebebi de Orta Doğu’daki savaş gerilimi nedeniyle Süveyş Kanalı kapandı ve ihracat yüzde 90 durdu. İhracat ürününün tamamen iç piyasaya yönelmesi yumurtada yüzde 100 oranında bir fiyat indirimine sebep oldu. Şu anda gıda ürünleri arasında fiyatı düşen tek ürün yumurta diyebiliriz. Bu tüketici adına sevindirici bir durum ancak bir üretici birliği olarak eğer gider kalemlerinde bir iyileşme olmadan yumurta fiyatları düşerse bu üretimin her geçen gün daha da azalacağı anlamına gelmekte. Ramazan ayından önce 140 TL bandında olan 30’lu yumurta şuanda 65 liraya kadar geriledi, bu da üreticiler için kaygı verici bir durum” şeklinde konuştu. “Tavuklar kahverengi kokarca ile mücadelede etkili” Amerika ve Avrupa ülkelerinde tarım alanlarında ciddi zararla neden olan kahverengi kokarcanın geçen yıl itibariyle bölgede etkili olduğunu ve ciddi zararlar verdiğini söyleyen Sezgi, tavukların bu zararlı ile mücadelede etkili bir rol oynadığını ifade etti. Sezgi, “Gözlemlediğimiz, bakanlığımızın yaptığı kimyasal ilaçlamanın yanı sıra tavuğun kokarca ile mücadele etkin bir rol oynaması. Tavuğun yaylım alanlarında kokarca popülasyonu çok az çünkü tavuğun severek beslendiği bir protein kaynağı. Kokarca ile mücadelede özellikle köylerde ikamet eden vatandaşlarımızın tavuk besleyip popülasyonu arttırmasını, kokarca ile mücadele tavuğu da kullanmasını öneriyoruz” ifadelerine yer verdi.