GENEL - 24 Nisan 2012 Salı 12:13

ULUSLARARASI RİSK ALTINDA VE KORUNMASI GEREKEN ÇOCUKLAR SEMPOZYUMU

A
A
A
ULUSLARARASI RİSK ALTINDA VE KORUNMASI GEREKEN ÇOCUKLAR SEMPOZYUMU

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, teknolojik gelişmelerin ``uzağı yakın`` ancak ``yakındakileri de uzak`` ettiğini belirterek, ``Bunun en önemli alanı işte bu internet alanıdır. Evdeki çocuklarımızı giderek kaybediyoruz, aynı dili konuşamıyoruz, anlaşamıyoruz, esprilerimiz bile farklı, değer yargıları birbirine girdi, karıştı`` dedi.
TBMM himayelerinde, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 2009 yılından itibaren düzenlenmekte olan `Uluslararası risk altında ve korunması gereken çocuklar Sempozyumu`nun dördüncüsü Marriott Otel`de başladı. Sempozyumun açılışında bir konuşma yapan TBMM Başkanı Çiçek, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı`nın dün kutlandığını hatırlatarak 4. Uluslararası Risk Altında ve Korunması Gereken Çocuklar Sempozyumu`nun Milli Egemenlik Çocuk Bayramı Haftası`na denk düşecek şekilde düzenlenmesini anlamlı
bulduğunu vurguladı.
Çiçek, sempozyum başlığının son derece ilgi çekici olduğunu ve mesajını da içinde barındırdığına dikkat çekerek ancak bu başlıkta `risk altında sınırlı sayıda çocuk var` gibi bir algı oluşabileceğini ancak teknoloji yaygınlaştıkça tüm çocukların risk altına girdiğini, konuyu böyle değerlendirmek ve tedbirleri ona göre geliştirmek gerektiğini vurguladı. Bir gazetenin logosundaki `Her gün dünya yeniden kurulur, her sabah taze bir başlangıçtır` sözünü hatırlatan TBMM Başkanı Çiçek, "İnternet sayesinde dünya
her sabah yeniden kuruluyor ama her sabah da yeni bir sorunla başlıyoruz" dedi.
Çiçek, internet ve bilişim teknolojisindeki gelişmelerin, faydaların yanı sıra sorunları da beraberinde getirdiğinin vurgulayarak bu sorunlarının çözülmesi gerektiğini ifade etti. Yasal yollarla çözümün ötesinde konunun tüm boyutlarıyla ele alınıp politikalar geliştirilmesinin önem taşıdığını kaydeden Çiçek şöyle devam etti:
"Biz toplum olarak karşılaştığımız her sorunu yasal yollarla çözmeye alışık bir toplumuz. `Ben olsam bir yasa çıkarırım` deriz. Yasayla böylesine karmaşık sorunların üstesinden geleceğimizi düşünürüz. Halbuki bu başlık altında birçok bakanlığı ilgilendiren konular, birlikte alınması gereken tedbirler olduğu gibi yasal boyutun dışında da politikaların varsa yeni baştan gözden geçirilmesi, eksikleri varsa bunların tamamlanması icap etmektedir. Elbette yasal düzenlemeler sorunun çözümü bakımından önemlidir.
Geçtiğimiz dönem özellikle internet kafelerle ilgili çok sayıda şikayet geldiği için Meclis`ten bir yasa çıkardık, internet kafelere bir disiplin getirebilmek, yanlış bilgilere erişimi ortadan kaldırabilmek adına ama bu ne kadar etkili oldu onu bilemiyorum. Onun ayrıca değerlendirilmesi gerekmektedir. Şüphesiz yeni yasalar gerekiyorsa, yeni kurumların da kurulması gerekiyorsa bunları yapabiliriz, çıkarabiliriz. Ama hepimizin gördüğü bir husus var ki başkaca disiplinlerden de istifadeyle konuyu tüm
yönleriyle ele alıp ona göre politikaların geliştirilmesi gerekmektedir."
TBMM Başkanı Çiçek, teknolojinin, `uzağı yakın ancak yakındakileri de uzak ettiğine` dikkat çekerek, "Bunun en önemli alanı işte bu internet alanıdır. Evdeki çocuklarımızı giderek kaybediyoruz, aynı dili konuşamıyoruz, anlaşamıyoruz, esprilerimiz bile farklı, değer yargıları birbirine girdi, karıştı. Aynı evin içerisinde, aynı çatının altında, farklı dünyalarda yaşayan, farklı galaksilerde yaşayan toplumlar olma yolunda, insanlar olma yolunda da bir riski taşıyoruz. Onun için konunun bu toplantılarda
bütün yönleriyle ele alınması, özellikle uygulanabilir politikalar açısından somut önerilerin getirilmesi faydalı olacaktır" şeklinde konuştu.
Sorunun çözümünün okulun ve ailenin önemine işaret eden Çiçek, ``Aile üzerinden bu politikaları geliştirmek ve bu işin merkezine aileyi koymak da fayda var. Böyle olunca da korunması gereken çocuklar evet ama bir de eğitilmesi gereken anne ve babalar var. O manada bir toplumsal eğitime ciddi ölçüde ihtiyaç var" dedi.
Televizyonların bu tür eğitimler için iyi bir araç olarak kullanılabileceğini ifade eden Çiçek, "Bunları da kullanmak suretiyle birlikte bir politika oluşturulabilirse, korunması gereken tüm çocukları korumak böylece teknolojinin getirdiği imkanlardan istifade edip, zararlarından da korumak suretiyle daha sağlıklı bir nesil, daha sağlıklı bir toplum oluşturma imkanımız olabilecektir" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Hepsiburada, Dünya Çiftçiler Günü’nü HepsiTürkiye’den ile kutluyor E-ticaret platformu Hepsiburada, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü Türkiye’nin her bölgesinden binlerce yöresel ürünü e-ticarete kazandıran HepsiTürkiye’den programıyla kutluyor. HepsiTürkiye’den programına dahil olan çiftçiler ve yerel üreticilerin bugüne kadarki ticaret hacmi 60 milyon TL’ye ulaştı. Bu hacmin yaklaşık 8 milyon TL’si deprem bölgesindeki yerel üreticilere sağlandı. Kadın girişimcilerin e-ticarette yerini alması ve dijitalleşmesini de destekleyen e-ticaret platformunun HepsiTürkiye’den programında 21 kadın kooperatifi de yer alıyor. Hedef, Türkiye’nin 81 ili 922 ilçesinden en az 1 yerel üretici Ticaretin dijitalleşmesine liderlik etme vizyonuyla kurulan Hepsiburada’nın bugün Nasdaq’ta işlem gören ilk ve tek Türk şirketi olduğunu vurgulayan Hepsiburada Kurumsal İlişkiler, İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Direktörü Cem Tanır şunları ifade etti: “Yerel ekonomilere ve kalkınmaya teknoloji ve e-ticaretle destek vermek Türkiye’de ticareti dijitalleştirme vizyonumuzla yaptığımız çalışmaların önemli bir parçası. E-ticaretin Milli Takımı olarak, Türkiye’nin yerel üreticileri ve kadın girişimcileri için fayda ve değer oluşturmayı sürdürüyoruz. Bu doğrultuda HepsiTürkiye’den programının geldiği nokta bizim için gurur verici. Hedefimiz, Türkiye’nin 81 ili, 922 ilçesinin tamamından en az 1 yerel ürünü HepsiTürkiye’den programına dahil etmek. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde tüm yerel üreticilerimizi ve çiftçilerimizi ürünlerini tescilleyerek dijital dünyaya katılmaya davet ediyoruz. HepsiTürkiye’den programı kapsamında verdiğimiz fayda, eğitim ve destekleri artırarak sürdüreceğiz.” HepsiTürkiyeden avantajları yerel üreticiyi e-ticaretle buluşturuyor Yapılan açıklamaya göre e-ticaret platformu, HepsiTürkiye’den programına katılan yerel üreticilere yüzde 1+KDV komisyonla e-ticarete adım atma fırsatı sunuyor. Komisyon indiriminin yanı sıra ürünler için ücretsiz fotoğraf çekimi, dijital reklam, özel fiyatlarla kargo, kayıt, ürün listeleme ve panel yönetimi için destek ve eğitimler, e-ticaret eğitimi gibi pek çok avantaj ve destek de sağlıyor. HepsiTürkiye’den ile e-ticarete başlamak isteyen yerel üreticiler program sayfasından başvuru yapabiliyor. İller bazında belirlenmiş yöresel ürün üreten, marka tescil belgesine sahip, coğrafi işaretli ürünse tescil sahibi kurum ile sözleşmesi bulunan, gıda kodeksine göre paketleme yapan ve ürünün ambalajlı görselini sunan tüm yerel üreticiler HepsiTürkiye’den programına katılabiliyor. Başvurunun hepsiburada.com/staticpage/176064955997619 adresinden yapıldığı belirtildi.