POLİTİKA - 11 Eylül 2015 Cuma 11:37

AK Parti 5. Olağan Büyük Kongresi'ne Doğru

A
A
A
AK Parti 5. Olağan Büyük Kongresi'ne Doğru

AK Parti’nin 5. Olağan Büyük Kongresi, yarın saat 10.00’da yapılacak. Kongrede genel başkanlık koltuğu için tek aday Başbakan Ahmet Davutoğlu olacak. Kongrede tüzük değişikliğine giderek 3 dönem kuralının durdurulması bekleniyor. Öte yandan, kongrede Kurucu Değerler Kurulu da oluşturulacak. Kurul, vatandaştan gelen şikayetleri dinleyecek.
AK Parti’nin 5. Olağan Büyük Kongresi, yarın saat 10.00’da Ankara Arena Spor Salonu’nda gerçekleştirilecek. Kongre için hazırlıklar tamamlandı. 12 Eylül’deki kongrede genel başkanlık koltuğu için tek aday Başbakan Ahmet Davutoğlu olacak. Kongreye, AK Parti’nin 14 yıllık tarihi boyunca görev almış isimler, kurucular, milletvekilleri, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyeleri davet edildi. Davetliler arasında yer alan partinin kurucularından 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ise kongreye katılmama kararı aldığı belirtildi. Kongreye, 40 bin partilinin katılması bekleniyor.
İlk kez Davutoğlu’nun genel başkanlığında yapılacak kongrenin önemli gündem maddelerinden biri tüzük değişikliği olacak. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin başkanlığında yürütülen komisyonda tüzük değişikliği konusu detaylıca ele alındı. Bu kapsamda parti tüzüğünde yapılacak değişiklikle 3 dönem kuralının durdurulması bekleniyor. 25. Parlamento erken seçime gittiği için milletvekilleri mevcut dönemlerini koruyarak, 1 Kasım seçimlerinde listelerde yer alabilecek.
KURUCU DEĞERLER KURULU OLUŞTURULACAK
Tüzükte yapılacak bir başka değişiklikle parti yönetiminden bağımsız ’Kurucu Değerler Kurulu’ oluşturulacak ve bu kurul vatandaştan gelen şikayetleri ele alacak. Kurul, bakanlar, milletvekilleri ve belediye başkanlarını ’şeffaflık’ açısından denetleyebilecek. Kurucu Değerler Kurulu’nun üyeleri de kongrede seçilecek.
PARTİ YÖNETİMİNDE DE DEĞİŞİKLİĞE GİDİLECEK
Kongre ile parti yönetiminde de değişikliğe gidilecek. Partiyi seçime taşıyacak 50 kişilik MKYK’nın yarısına yakınının değişmesi bekleniyor. Üç dönemlik bazı isimlerin de milletvekili adayı yapılmayıp MKYK’ya alınarak parti yönetiminde değerlendirilebileceği belirtiliyor. MKYK’daki değişimin 20’nin üzerinde olacağı, Hayati Yazıcı, Binali Yıldırım, Haluk İpek, Bekir Bozdağ gibi isimlerin parti yönetiminde yer alabileceği konuşuluyor.
DAVUTOĞLU’NUN KONUŞMASINDA İSTİKRAR VURGUSU YAPMASI BEKLENİYOR
Başbakan Davutoğlu’nun kongrede seçim startını vererek, konuşmasında istikrar vurgusu yapması bekleniyor. Son terör olayları bağlamında Türkiye’nin birlik ve beraberliğinin de vurgulanacağı konuşmasında ağırlık ’son dönemdeki terör saldırıları’ olacak. Kongrede terör olayları nedeniyle coşkulu bir program hazırlanmadı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da gece yarısı korku dolu anlar: Kırsal mahallede iki ev alevlere teslim oldu Samsun’un Vezirköprü ilçesine bağlı Kızılkese Mahallesi’nde gece saatlerinde çıkan yangın, kısa sürede büyüyerek iki ahşap evi küle çevirdi. Yangın, mahalle sakinlerinin ve itfaiye ekiplerinin yoğun çabasıyla çevredeki evlere sıçramadan kontrol altına alındı. Vezirköprü’ye yaklaşık 59 kilometre uzaklıktaki Kızılkese Mahallesi’nde, henüz belirlenemeyen nedenle bir evde yangın çıktı. Gece geç saatlerde başlayan yangın, hızla büyüyerek çevresinde bulunan ve kullanılmayan başka bir eve sıçradı. Ahşap evleri saran yangında alevler göğe yükseldi, geceyi aydınlattı. Alevleri fark eden vatandaşlar, tankerlerle yangına müdahale ederek büyümesini önlemeye çalıştı. Yangın vanası yardımıyla yapılan ilk müdahale sayesinde alevlerin diğer evlere yayılması engellendi. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen Samsun Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, yangına müdahale ederek söndürme ve soğutma çalışması gerçekleştirdi. Ekiplerin yoğun çalışması sonucu yangın saat 03.00 sıralarında kontrol altına alındı. Kızılkese Mahallesi Muhtarı Ramazan Karataş, yangının İsmail Ay’a ait evde başladığını, oturulmayan ve Ahmet Öztürk’e ait olan eve sıçradığını belirtti. Karataş, vatandaşların tankerlerle müdahalesinin ardından itfaiye ekiplerinin olay yerine gelerek yangını tamamen söndürdüğünü ve çevredeki evlerin zarar görmesinin önüne geçildiğini ifade etti. Yangın sonucu iki ahşap ev tamamen yanarak kullanılamaz hale geldi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.