YEREL HABERLER - 26 Mayıs 2016 Perşembe 10:30

Makut Her Zaman Göreve Hazır

A
A
A
Makut Her Zaman Göreve Hazır

Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, “Amacımız yaşanacak herhangi bir doğal afet veya büyük çaplı olumsuzluklarda, acil yardım ekiplerine destek olabilecek insan ve ekipman gücünü hazır etmek” dedi.
Mamak Belediyesi’nin beş yıl önce 20 gönüllü personelden oluşturduğu arama-kurtarma timi MAKUT, eğitim çalışmalarına devam ediyor. Gönüllü ekip, Ankara Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği’nde 5 gün boyunca arama kurtarma teknikleri, depremde arama kurtarma, arazide arama kurtarma teknikleri, arazide yamaç inişi, istasyon kurma, yaralı indirme, depremde hasar görmüş binalara giriş, yaralı çıkarma konularında eğitim gördü. Sivil Savunma Arama-Kurtarma Birlik Müdürlüğü’nde gerçekleşen eğitimlerde hem pratik bilgiler verildi hem de uygulama yapıldı.
Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, “Amacımız yaşanacak herhangi bir doğal afet veya büyük çaplı olumsuzluklarda acil yardım ekiplerine destek olabilecek insan ve ekipman gücünü hazır etmek” ifadesini kullandı.
MAKUT’un olası bir afet durumunda ülkenin her yerinde faaliyet gösterebileceğinin altını çizen Akgül, “Mamak Belediyesi olarak insanı esas alan, insan yaşamını her şeyin üstünde tutan böyle büyük bir çalışmada öncü rollerden birini üstlendiğimiz için gururluyuz. MAKUT olası durumlarda her zaman göreve hazır durumdadır” şeklinde konuştu.
Eğitim kapsamında 5 gün boyunca arama kurtarma timinin görevleri, arama kurtarma araçları, enkaza giriş teknikleri, arama usulleri, fiziki cihaz ve köpekle arama, enkazda beton blok ve kirişlerin kırılması, kütlelerin çekilmesi, derin kuyu ve çukur yerlerden kurtarma, yangın söndürme, yatay geçiş istasyonu kurulması ve sedye tahliyesi gibi eğitimler verildi. Eğitimin son günü ise alınan teorik eğitimler, daha sonra uzman ekipler eşliğinde pratik olarak uygulandı. Yalnızca doğal afetlerde değil, günlük hayatta da karşılaşılabilecek pek çok soruna müdahale edebilecek ekip, türlü afet ve acil duruma karşı donanımlı hale geldi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.