GENEL - 11 Ocak 2017 Çarşamba 12:11

Engelsiz sağlık turizmi ile yeni hayatlar projesi

A
A
A
Engelsiz sağlık turizmi ile yeni hayatlar projesi

Türkiye Sağlık Turizmi Derneğince geliştirilen “Engelsiz Sağlık Turizmi ile Yeni Hayatlar” projesi ile engelli bireylere 3 ay süreyle çağrı merkezi operatörlüğü, mesleki İngilizce, kat hizmetleri eğitimleri verilecek.
Avrupa Birliğinin Katılım Öncesi Mali Yardım Aracının (IPA-Instrument for Pre Accession) hibe desteğiyle Türkiye Sağlık Turizmi Derneği tarafından geliştirilen “Engelsiz Sağlık Turizmi ile Yeni Hayatlar” projesi ile dezavantajlı kişilerin sosyal entegrasyonu ve istihdam edilebilirliklerinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Projenin toplam bütçesi ise 485 bin TL.
Turizm potansiyellerini araştıran, geliştiren, sektörün yurt içi ve yurt dışı tanıtımını sağlayan, yaşlı ve engellilerin turizm kaynaklı sorunlarını giderme noktasında destek sunan, sağlık turizmi kapsamında Türkiye’yi ziyaret eden yabancılara danışmanlık hizmetleri veren Türkiye Sağlık Turizmi Derneğinin Başkanı Enginer Birdal, “Engelli bireylerin istihdam edilmesinin önündeki engellerin farkındayız. Buna bağlı olarak kendilerini ifade edemeyen, çalışma hakkından yoksun kalan, gelişemeyen dezavantajlı bireylerin niteliklerini arttırarak, insan kaynağı ihtiyacını karşılamak adına geliştirdiğimiz Engelsiz Sağlık Turizmi ile Yeni Hayatlar projesi ile söz konusu kişiler için ciddi bir istihdam kaynağı sağlamayı hedeflemekteyiz” şeklinde konuştu.
Söz konusu proje kapsamında sunulacak eğitimlerle engelli bireylerin topluma kazandırılması, grup çalışmalarına ortak edilmesi, meslek edinmelerine destek olunması, en önemlisi de bağımsız olmalarının sağlanmasının hedeflendiği projede kursiyerler için çağrı merkezi operatörlüğü, mesleki İngilizce, kat hizmetleri olmak üzere üç ayrı eğitimin verileceği belirtildi. 3 ay süreli olarak devam edecek eğitimleri başarılı şekilde bitiren öğrencilerin sertifika almaya hak kazanacağı da bildirildi. Proje kapsamında Sağlık Turizmi Çağrı Merkezi kurulacağı, eğitim gören kursiyerlerin eğitim sonrasında istihdam rehberliği alarak iş bulma konusunda destek alacakları belirtildi.
Gerçekleştirilecek eğitimlerin haftada 5 gün olmak üzere 3 ay süre ile devam edeceği ve eğitim modülüne bağlı olarak 2 ay süreli uygulama eğitimlerinin gerçekleştirileceği bildirildi. Proje eğitim programına katılmak isteyen aday kriterleri ise şöyle:
“18-45 yaş aralığında, en az ilkokul mezunu, kişisel bakımına özel gösteren, mesleki İngilizce eğitimi alacak olan kişilerde temel düzeyde İngilizce bilgisine sahip olan kişilerin başvurması gerekmektedir. Tespit sınavı sonrası yeterliliğin sağlanması mümkün hale gelecektir.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Nevşehir Nevşehir Belediyespor’dan son anda ligden düşmekten kurtuldu Türkiye 3. Lig 4. Grup’ta mücadele eden Nevşehir Belediyespor; sahasında grup şampiyonu Adana 1954 FK’yi yenmesine rağmen 90. dakikaya kadar küme düşme tehlikesi yaşarken, umutların tükendiği anlarda Ordu’dan gelen gol haberleri ile ligde kaldı. Maç sonu ligde kalan Nevşehir Belediyespor’da futbolcular ve yöneticiler büyük sevinç yaşadı. Sezon boyunca istediği sonuçları alamayarak son haftaya 27 puanla 13. sırada giren Nevşehir Belediyespor, evinde Adana 1954 FK ile mücadele etti. Kırmızı-beyazlılar, taraftarların yoğun ilgi gösterdiği mücadeleyi 86. dakikada İshak’ın attığı golle 2-1 kazanarak puanını 30’a yükseltti. Gazi Stadı’nda maçın son düdüğünün çalınmasının ardından tribünlerde taraftarların, sahada da futbolcuların kulakları Ordu ve Elazığ’dan gelecek habere çevrildi. Elazığ’ın maçını kazanması ile birlikte son umutlarını Orduspor 1967 - Siirt İl Özel İdaresispor maçına bağlayan Nevşehir Belediyespor oradan gelen ilk haberle yıkılırken, maçın 90. dakikasında Siirt İl Özel İdaresispor 1-0 öne geçti. Müsabaka bu skorla bitmesi beklenirken, umutların tükendiği dakikalarda Ordu’nun uzatmalarda attığı 3 golle Nevşehir’de büyük sevinç yaşandı. Saha içindeki kutlamalar soyunma odasına kadar devam etti. 90. dakikada gelen gollerle Nevşehir Belediyespor 3. Lig’de kalmayı başarırken, beraberliğin yettiği Siirt İl Özel İdaresispor BAL’a düştü.
Çorum Sungurlu’da KKKA eğitim semineri düzenlendi Çorum’un Sungurlu ilçesinde, baharın gelmesi ve havaların ısınması ile ortaya çıkan ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına sebep olan kene ısırmalarına karşı vatandaşlar uyarıldı. Sungurlu Devlet Hastanesi’nde görevli Uzm. Dr. Mustafa Akıncı tarafından Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden Korunma Yolları temalı eğitim düzenlendi, seminer sonrasında hasta ve hasta yakınlarına farkındalık oluşturmak amacıyla danışma biriminde stant açıldı. Konuya ilişkin olarak hastane başhekimliğinden yapılan açıklamada, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden korunmak için tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir" denildi. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası) kene olup olmadığını kontrol etmesi istenilen açıklamada, "Yapılan kontrollerde kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarmalıdır. Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır. Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir. Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske vb.) almalıdır " ifadeleri kullanıldı. Kene tutunan kişiler kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri konusunda da ikaz edilen açıklamada, "Hastalığa sebep olan mikrobun taşıyıcısı, saklayıcısı ve bulaştırıcısı olan keneler uçmayan, zıplamayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan eklem bacaklı hayvanlardır. Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır" bilgileri verildi.