GENEL - 22 Mart 2017 Çarşamba 10:59

Türkiye, Irak’ın kültür mirasının korunması için harekete geçti

A
A
A
Türkiye, Irak’ın kültür mirasının korunması için harekete geçti

Uluslararası Müzeler Konseyinin (ICOM) geçtiğimiz yıl Suriye için hazırladığı Kırmızı Liste’nin Türkçe’ye çevrilmesini sağlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, şimdi de Irak için hazırlanan “Acil Kırmızı Liste: Irak’ın Tehlike Altındaki Kültür Varlıkları” broşürünün Türkçe’ye çevrilmesini sağladı.

Uluslararası Müzeler Konseyinin (ICOM) geçtiğimiz yıl Suriye için hazırladığı Kırmızı Liste’nin Türkçe’ye çevrilmesini sağlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, şimdi de Irak için hazırlanan “Acil Kırmızı Liste: Irak’ın Tehlike Altındaki Kültür Varlıkları” broşürünün Türkçe’ye çevrilmesini sağladı.


Bulunduğu coğrafyanın kültürel mirasının korunması konusunda hassasiyet gösteren Türkiye, bunun için uluslararası kuruluşlarla ortak çalışmalar yürütmeye devam ediyor. Son yıllarda birçok çalışmaya imza atan Bakanlık, Irak’a ait tehlike altındaki kültür varlıklarının korunması için de harekete geçti. ICOM tarafından 2015 yılında hazırlanan Irak Acil Kırmızı Listesi, Kültür ve Turizm Bakanlığının Amerikan İlmi Araştırmalar Enstitüsü (ARIT) ile birlikte yürüttüğü çalışmalar kapsamında tercüme edilerek, basılan broşürler Türkiye’deki müzeler, koleksiyoncular, gümrükler, emniyet birimleri ve ilgili tüm paydaşlara dağıtılıyor.


Irak Acil Kırmızı Listesi, Irak’ın yıkım, yağma, hırsızlık, kaçakçılık ve yasa dışı yollarla ticaret tehlikelerine maruz kalabilecek eserleri içeriyor. Hazırlanan bu liste, yasa dışı ticaret olasılığı yüksek kültür varlıklarını kategori veya türlere ayırarak tehlike altında olan ve korunması gereken Irak kökenli objelere tanı konabilmesine yardımcı olabilmeyi amaçlıyor. Liste, Irak’tan çalınan kültür varlıklarından ziyade kültürel miras kurumlarının envanterinde kayıtlı Irak kökenli eserlerden oluşuyor. Müzeler, müzayede evleri, sanat tacirleri ve koleksiyoncular bu tarz eserlerin kökenlerini ve ilgili yasal evrakı dikkatle ve tam olarak araştırmadan eserleri satın almamaları konusunda uyarılıyor.


Somut ve somut olmayan doğal ve kültürel mirasın günümüzde ve gelecekte korunmasını sağlamayı amaç edinen ICOM’un hazırladığı ‘Kırmızı Listeler’ belirli ülkelerden kaçırılan kültür varlıklarının yasa dışı ticaretini engellemek üzere tasarlandı. ICOM tarafından daha önce hazırlanmış ilk liste olan 2003 tarihli Irak’ın Tehlike Altındaki Kültür Varlıkları Acil Kırmızı Listesi sayesinde çok sayıda yağmalanmış kültür varlığı ele geçirildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Vali ile görüşmek isteyen engelli kadın özel araçla makamı getirildi Adıyaman’da Vali ile görüşmek isteyen engelli kadın evinden özel araç ile alınarak makama getirildi. Her hafta Salı günlerini ‘halk günü’ olarak belirleyen Adıyaman Valisi Osman Varol’un bu hafta özel bir ziyaretçisi vardı. Telefonla ile ilgililere ulaşan ve Vali Osman Varol ile makamından görüşmek istediğini belirten yüzde 96 bedensel engelli Sema Uladı’nın (57) talebi yerine getirildi. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ekipleri, Esentepe Mahallesi TOKİ konutlarında yaşayan bedensel engelli Sema Uladı’yı almak için özel donanımlı araç ile evinden aldı. Valilik makamına getirilen Engelli Sema Uladı’yı kapıda karşılayan Vali Osman Varol, bir süre sohbet edip sorunlarını dinledi. Engelli Sema Uladı, “Valimizle görüşmek için başvuru yaptım. Valimizden Allah, Peygamber razı olsun. Beni evimden aldılar, buraya kadar getirdiler, çok teşekkür ediyorum” dedi. Kapıların sonuna kadar halka açık olduğunu vurgulayan Vali Osman Varol ise, “Yoğun bir tempomuz var Adıyaman’da, büyük bir afetten çıktık. Kamu tarafında çok ciddi bir mesai ve yoğunluk var ama bir taraftan da vatandaşlarımızın da bizlere aktarmak istediği, bizimle görüşmek istediği çok önemli hususlar var. Elimizden geldiğince zaten sokakta vatandaşlarımızın içinde, esnaf gezilerinde, sürekli olarak vatandaşlarımızı dinleme imkanı buluyoruz ama özellikle bir gününün belirli bir periyodunu, hatta eğer başvuru çok olursa bizle görüşme talebi, günün tamamını da vatandaşlarımıza ayırıyoruz. Bu kapsamda da Salı günleri burada kapımız açık. Daha önceden vatandaşlarımıza duyuruyoruz, biliyorlar. Devletimizin kapısı vatandaşımızın kapısıdır. Oranın her zaman vatandaşımızın kapısı olduğunu gösterip onların meselelerine, sorunlarına, ihtiyaçlarına çare bulmaya gayret ediyoruz. Sema ablamızı evine gidip orada da ziyaret edebilirdik. Ancak kendilerine özellikle makama gelmek istediler” dedi.