GENEL - 22 Nisan 2017 Cumartesi 10:04

(Özel Haber) Küçük esnafın en büyük sorunu TESK’in ilgisizliği

A
A
A
(Özel Haber) Küçük esnafın en büyük sorunu TESK’in ilgisizliği

Başkent’in küçük esnafı çoğalan AVM’ler nedeniyle iş yapamadıklarını belirtirken, TESK’in sadece seçimden seçime yanlarında görmekten şikayetçi.

Başkent’in küçük esnafı çoğalan AVM’ler nedeniyle iş yapamadıklarını belirtirken, TESK’in sadece seçimden seçime yanlarında görmekten şikayetçi.


AVM’ler ve büyük marketlerin çoğalmasının ardından “küçük esnaf” olarak adlandırılan kesim ilgisizlikten yakınırken, esnafın büyük kısmı Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonundan (TESK) şikayetçi, bir çoğu ise TESK’i hiç tanımıyor bile.



“TESK’i tanımıyoruz, hiç duymadık”


Ankara’da 13 yıldır manavlık yapan Ercan Aygar, alışveriş merkezlerinin ürünleri ucuza satarak işlerini etkilediğini ifade ederek, rekabet edebilmek için halden aldıkları ürünü kar elde etmeden sattıklarını söyledi. Esnaf ve sanatkarların en tepesindeki temsilci rolünde bulunan TESK’i tanımadığını, hatta hiç duymadığını vurgulayan Aygar, “Bizlere inmiyor, ama büyüklere iniyorsa bilmiyoruz. Hiçbir şekilde bize hitap etmiyorlar. Güçlü olan firmalara gidiyorlarsa bilmiyorum” eleştirisinde bulundu.



“TESK’i tanıyorum ve sadece tanıyorum”


Kasaplıkla geçimini sağlayan Cihan Uygur ise, et fiyatlarının yüksek olmasından ve büyük marketlerin bu tür ürünleri satmasından dert yandı. Yerli etin fiyatlarının yüksek olduğunu belirten Uygur, kalitesinin düşük olmasından dolayı da ithal et satmak istemediğini söyledi. Uygur, “TESK’i tanıyorum ama sadece tanıyorum. Hiçbir şeyini görmedik, sadece ismini duyuyoruz. Bizle ilgiliymiş ama bilmiyoruz. Hiçbir faydasını görmedik. Derdimizi dinlemiyorlar, hiçbir şekilde yardımcı olmuyorlar. Sadece koltuklarında güzelce oturuyorlar. Onlar kendileri mutlular, bizim mutsuzluğumuz onları ilgilendirmiyor” diyerek TESK’i eleştirdi.


Esnafın durumunun çok kötü olduğunu dile getiren Uygur, “Kredilerle, desteklerle yürüyorlar ama durum iyi değil. Esnaf durmadan kapatıyor. Açıyor 3 ay sonra kapatıyor. Bir umutla açıyorlar ama kimse umduğunu bulamıyor. TESK’i biz sadece duyuyoruz, hiçbir faydası yok bize” şeklinde konuştu.



“TESK’i sadece seçimden seçime tanıyoruz”


Bakkal işleterek geçimini sağlayan Ferhat Karabulut da, şu anda işlerinin çok kötü olduğunu ve yarı yarıya düştüğünü vurgulayarak, “TESK’i tanıyoruz, sadece seçimden seçime tanıyoruz. Başka hiçbir şekilde tanımıyoruz. En ufak sorunlarımızı gidermiyorlar, yardımcı olmuyorlar. Bu güne kadar görmedim. Cirolarımız yarı yarıya düştü. Mahallemizde en az 9 tanıdığım arkadaş kepenk kapattı, biz de kapatmak üzereyiz. Sona doğru geliyoruz” şeklinde konuştu.


Kızılay’da bakkal işleten Kurtuluş Türkan ise, Kızılay’daki esnafın en büyük sorununun AVM’ler olduğunu kaydetti. Vatandaşların ihtiyaçlarının büyük çoğunluğunu AVM’lerden karşıladığını söyleyen Türkan, özellikle birkaç yıldır esnafın satışlarının düştüğünü vurguladı. Türkan, esnaf denilince vatandaşların önceden “Parası var, durumu çok iyi” dediğini belirterek, “Şimdi sorarsanız zor bela sistemi döndürüyoruz” dedi.



“Artık sağda, solda kiralık işyerleri var”


Kızılay’da daha önce hiç görmediği bir manzara ile karşılaşmaya başladığını ifade eden Türkan, “Kızılay’a indiğimizde, sağa sola bakıldığında artık kiralık işyerleri var. Bu daha önce hiç yaşanmıyordu. Bu da zaten esnafın ne halde olduğunu gayet iyi anlatıyor” diye konuştu. Türkan, Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu tarafından kendilerine hiçbir şekilde yardım edilmediğinin de altını çizdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Girişimcilik maratonu 2024 başladı Düzce Üniversitesi ve Düzce Teknopark iş birliğiyle düzenlenen Girişimcilik Maratonu 2024, Düzce Teknopark’ta gerçekleştirilen açılış programıyla başladı. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Resul Kara, 2016 yılından bugüne iş fikri yarışmalarıyla girişimcilere önemli fırsatlar sunduklarını ifade ederek Girişimcilik Maratonu’nun bir marka haline geldiğini dile getirdi. Girişimcilik Maratonu’nda girişimci gençlerin fikirlerinin, 48 saatlik yoğun bir çalışma temposu ve mentor desteği ile geliştirilerek girişimcilerin ticarileşme süreçlerine ilk adımları atmalarının sağlandığını belirten Prof. Dr. Resul Kara, gençleri ve onların fikirlerini çok önemsediklerini ve hayata geçirmeleri için tüm destekleri sağmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi. Girişimcilik Maratonu 2024’te; 80 farklı üniversiteden, 193 iş fikri başvurusu, 245 takımlara katılmak isteyen bireysel başvuru olmak üzere toplam 438 başvuru yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Kara, etkinliğin gerçekleştirilmesinde emekleri olan paydaş kurumlara ve sponsorlara teşekkür etti. Açılış konuşması ve sonrasında Öğretim Görevlisi Dr. Betül İşbilir Kula tarafından gerçekleştirilen bilgilendirme oturumunun ardından fikir sunumlarına geçildi. Jüri değerlendirmesi sonucunda 15 takım belirlendi. Fikirden-şirkete uzanan bir serüven olan Girişimcilik Maratonu 2024’te; 48 saatlik uykusuz maratona katılarak yenilikçi iş fikirleriyle teknoloji geliştirmek isteyen takımlar, fikirlerini hayata geçirme olanağına sahip olacak. Alanında uzman eğitmenlerce verilecek eğitimler ve mentorlerin destekleriyle fikirlerini bir iş modeline çevirecek olan öğrenciler, Düzce Üniversitesi Cumhuriyet Konferans Salonu’nda düzenlenecek kapanış töreni ile sunumlarını yaparak ödülleri kazanma fırsatı yakalayacak.