GENEL - 18 Ağustos 2017 Cuma 14:34

Türkiye tarım alanındaki tecrübelerini Ürdün ile paylaşıyor

A
A
A
Türkiye tarım alanındaki tecrübelerini Ürdün ile paylaşıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) Ürdün Tarım Bakanlığı iş birliğiyle Ürdün’de gerçekleştirmeyi planladığı tarım projeleri kapsamında; teknik ve idari personelden oluşan Ürdün Tarım Bakanlığı heyeti, Türkiye’ye eğitim ziyareti gerçekleştirdi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) Ürdün Tarım Bakanlığı iş birliğiyle Ürdün’de gerçekleştirmeyi planladığı tarım projeleri kapsamında; teknik ve idari personelden oluşan Ürdün Tarım Bakanlığı heyeti, Türkiye’ye eğitim ziyareti gerçekleştirdi.


Heyet, İstanbul ve Yalova’yı kapsayan programda, Yalova’da tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinin yapıldığı Gülderman Çiftliği ile tıbbi ve aromatik bitkilerin üretim ve pazarlamasını yapan Evçay İşletmesini ziyaret etti.


Programın İstanbul ayağında ise park, bahçe, çevre düzenlemesi, havza ağaçlandırması ve bunlara yönelik bitki yetiştiriciliği alanında faaliyet gösteren, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş. ve aromaterapi, fitoterapi ve apiterapi uygulamaları ile aromatik ve doğal gıda takviyesi ürünleri alanında faaliyet gösteren Aksu Vital Doğal Ürünler A.Ş. işletmesine ziyaret gerçekleştiren Ürdün Heyeti, güncel sektörel uygulamaları yerinde görme imkanı buldu.


Ürdün Tarım Bakanlığı Heyeti bu ziyaretlerin kendileri için çok faydalı olduğunu belirterek, tarım alanında ciddi sorunları bulunan Ürdün’de özellikle aromatik ve tıbbi bitkilerin yetiştirilmesi ve pazarlanması alanında potansiyelin olduğunu fakat yol haritası oluşturabilme adına bu alanlarda tecrübeli olan Türkiye’nin kendileri için çok kıymetli olduğunu belirterek bu ziyaretlerin gerçekleşmesini sağlayan TİKA’ya teşekkürlerini ifade etti.


Ürdün’de tarım projelerine önem veren TİKA, kurulacak seralarla tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği alanına kaktı sağlamayı amaçlıyor. Ayrıca Ürdün’de domates kurutma alanında yapılması planlanan bir diğer tarım projesi de bulunuyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.