GENEL - 27 Aralık 2011 Salı 14:16

MEHMET AKİF ERSOY TACEDDİN DERGAHI`NDA ANILDI

A
A
A
MEHMET AKİF ERSOY TACEDDİN DERGAHI`NDA ANILDI

İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy, ölümünün 75. yılında İstiklal Marşı’nı yazdığı Taceddin Dergahı’nda anıldı.
Törene Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, TBMM, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ile Türkiye Yazarlar Birliği üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Bakan Günay, Türkiye Yazarlar Birliği ile Esnaf ve Sanatkarlar Derneği tarafından düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Mehmet Akif Ersoy’un hayatını ve eserlerini unutturmamak adına 30 yılı aşkın süredir çalışanlara teşekkür ederek, 5 yıl önce Taceddin Dergahı’nın tören yapılamaz halde olduğunu hatırlattı. Altındağ Belediyesi’nin çalışmalarını Bakanlık olarak desteklemeye çalıştıklarını anlatan Günay, "Vatanı sevmek ona hizmet etmektir, Akif’i sevmek de onun hatırasını yüksek de tutmaktır. Ben onun adını
anıyorum, onun adına törenler yapıyorum ama tören yaptığım mekan Akif’in hatırasına uygun değilse, onun evinin çevresi gösterilmesi gereken saygıyla mütenasip değilse bu gerçekten sevmek midir yoksa seviyor gibi görünmek midir" dedi.
Ulu Önder Atatürk gibi Mehmet Akif Ersoy’un da hiç kimsenin tekelinde kalamayacağını dile getiren Günay, "Akif bu milletin bütününündür, Mustafa Kemal Atatürk bu milletin bütününündür. Genç-yaşlı, kadın-erkek Türkiye’nin her tarafında herkes Akif’i ve Mustafa Kemal’i yüreğinde sonsuza kadar yaşatacaktır. Bu millet var oldukça, bu isimler, bu bayrak, bu ezan, bu marş hepsi sonsuza kadar yaşayacaktır" şeklinde konuştu.
Atatürk’ün "Vatanını en çok seven ona en çok hizmet edendir" sözünü hatırlatan Günay, "Şiir okumakla, tören düzenlemekle ne Akif, ne Mustafa Kemal ne de vatan sevinemez. Ona hizmet edeceksiniz, aslan yatağından belli olur. Bu hatıranın çevresini gül bahçesi haline getireceksiniz" ifadelerini kullandı.
MEHMET AKİF ERSOY’UN İSTANBUL’DA KALDIĞI APARTMAN
Bakan Günay, İstiklal Marşı şairinin İstanbul’da kaldığı eve ilişkin, şunları kaydetti:
"Bu yıl bir tek şeyi yapamadık. Akif’in İstanbul’da kaldığı bir bina var. Mısır Apartmanı olarak biliniyor. Apartmanın bir katında bir süre kalmış. Belediye, Sağlık Bakanlığı ve ilgili birimlerle yazışmalarımıza rağmen şu dairedir diye bir yer söylenemedi. Onu da bu günlerde tamamlamak üzereyiz. Telefon kayıtlarından ve başka kayıtlardan belirlemek üzereyiz."
"AKİF’İN HAYATINI OKULLARIMIZDA BİR İBRET DERSİ OLARAK ANLATMALIYIZ"
"Mehmet Akif’in hatıralarını özel bir yıla hapsedemeyiz" diyen Günay, şunları kaydetti:
"Akif’in hatırasını değil sadece anmak, onun hayatını okullarımızda bir ibret dersi olarak, bir örnek yaşam olarak öğrencilerimize okutmak ve milletin geleceğine anlatmak zorundayız. Çünkü Akif siyasetin zenginleşmek, memleketi yönetmenin memleketin imkanlarından yararlanmak olarak algılandığı geçmiş siyasi anlayışlara karşı bir ev alabilecek ödülü reddederek İstiklal Marşı’nı yazmayı kabul etmiş, hasta bir arkadaşına paltosunu vermişken kendisi Ankara soğuğunda paltosuz gezmeyi, yaşamının bir örneği
olarak, bize hatıra olarak bırakmış özel bir insandır. Akif’in bütün meslek yaşamı, ilmi, şiiri, felsefesi, düşüncesi, inancı, imanı bizim için örnektir. Onun için ben Akif’in yaşamının gelecek yıllarda örnek yaşam olarak okutulması ve gelecek kuşakların bu konuda daha fazla bilgilendirilmesinin sağlanacağı umudundayım."
"HAVA NE KADAR SOĞUK OLURSA OLSUN HER YIL TOPLANMAK ZORUNDAYIZ"
Törene katılan öğrencilere seslenen Günay, "Sevgili öğrenciler soğukta sizi tutmak istemiyorum ama bunu yapmak zorundayız. Hava ne kadar soğuk olursa olsun her yıl 27 Aralık günü bu evin etrafında toplanmak zorundayız. Bu ev, hayatı mütevazi bir yaşam örneği olan insanın milletin kalbinde unutulmaz bir yad tutulmasını sağlayan İstiklal Marşı’nın mukaddes bir evdir. Bu mekan bizim ve onun için çok azizdir. Sizden rica ediyorum öğrenciler hava şartları ne olursa olsun hep birlikte buraya gelelim. Manevi
borcu yerine getirmeye çalışalım" şeklinde konuştu.
Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu Genel Başkanı Mehmet Doğan da, anma törenlerine önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da gereken katkıyı yaptıklarını ancak törene katılım anlamında Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan herhangi bir davet almadıklarını belirterek, "Biz Mehmet Akif’i ruhuna, düşüncesine uygun, kendi tabiriyle rahmetle anma yolunda kendi gücümüz yettiğince devam edeceğiz" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Sahte ilanlarla 52 milyonluk vurgun yapan 44 şüpheli tutuklandı Kocaeli merkezli 11 ilde sahte ilan ve çağrı merkezleri aracılığıyla ürün satma vaadinde bulunup çok sayıda vatandaşı 52 milyon TL dolandıran şüphelilerden 44’ü tutuklanarak cezaevine gönderildi. Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin, siber suçların men ve takibine yönelik yürüttüğü soruşturmada, liderliğini Serkan Kınalı isimli şahsın yaptığı suç örgütü üyelerinin E-ticaret ve ilan platformlarına sahte ilanlar koyarak, kurulan çağrı merkezine ait açık hatlar üzerinden müştekiler ile güven verici ve aldatıcı görüşmeler yaptıkları belirlendi. Kaparo, kargo bedeli, nakliye bedeli ve sigorta bedeli gibi bahanelerle para alan örgüt üyelerinin elde ettikleri parayı kripto para platformlarına aktardıkları ve sanal kripto para birimlerine çevirerek izini kaybettirmeye çalıştıkları tespit edildi. Belirtilen yöntemlerle aralarında deprem mağduru aileler ile engelli vatandaşların da bulunduğu 37 şahsın dolandırıldığı, suç örgütü üyesi şahısların hesaplarına 52 milyon 675 bin 400 TL para giriş çıkışı olduğu tespit edildi. 5 ayrı bölgede çağrı merkezi oluşturan suç örgütü üyelerinden üçünün toplam 23 ayrı suçtan 25 yıl kesinleşmiş cezalarının bulunduğu belirlendi. Kocaeli merkezli 11 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda 56 şüpheli yakalandı. 5 şüphelinin değişik suçlardan cezaevinde olduğu, 2 şüphelinin ise ifadelerinin ardından savcılık talimatıyla serbest bırakıldığı bildirildi. Adliyeye sevk edilen 49 şüpheliden 44’ü tutuklanırken diğerleri ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.