POLİTİKA - 18 Aralık 2017 Pazartesi 21:53

2018 yılı Merkezi Yönetim Bütçe görüşmeleri

A
A
A
2018 yılı Merkezi Yönetim Bütçe görüşmeleri

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Eğitimin olmazsa olmazı öğretmendir.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Eğitimin olmazsa olmazı öğretmendir. Bu binalar olmasa da öğretmen varsa eğitim yapılır. Öğretmene yapılan yatırım eğitime yapılmış gerçek bir yatırımdır" dedi.


TBMM Genel Kurulunda 2018 yılı Merkezi Yönetim Bütçe ve 2016 Kesin Hesap Kanun Tasarısı ile Sayıştay Raporları görüşmeleri devam ediyor. Genel Kurulda konuşan Bakan Yılmaz, Milli Eğitime ayrılan payın 1980’li yıllarda yüzde 1.2, 1990’lı yıllarda 2.2, 2002’de 2.8 iken bugün 5.8’in üzerinde pay ayırdıklarını söyleyerek, "Kalkınma Bakanlığının internet sitesine girilirse çok net şekilde görülebilir. 5.8’in 5.1’i kamudan, 0,7’si de özel sektörden ancak Kalkınma Bakanlığının o hesabında dahi şu kalemler dâhil değildir; Maliye Bakanlığı tarafından okul yapımı için tahsis edilen arsa bedelleri. Eğer Maliye Bakanlığı bu arsaları bize vermese de satsa, bir başka yere verse kaynak olur muydu? Olurdu. Onu bir başka yere, kaynağa değil de eğitime verirse eğitime destek olur mu? Olur" ifadelerini kullandı.


Bakan Yılmaz, 65 bin üzerinde okulda 17 milyondan fazla öğrenciye öğretim verdiklerini söyleyerek, eğitimle ilgili alınan kararların 80 milyonu ilgilendirdiğini ifade etti. Yılmaz, "Biz her alanda bizden öncekilerin kat kat fazlasını getirdik. Avrupa’nın önündeyiz. Okul öncesi eğitimde Avrupa’nın gerisindeyiz" şeklinde konuştu.


Yılmaz, 904 bin öğretmene bütçenin çoğunun gittiğini söyleyerek, "Eğitim alanına yapılan harcamaların tamamı beşeri sermaye gücünü arttırarak, faydası süreklilik arz ettiğinden yatırım harcaması olarak kabul edilmektedir. Bina yapın, eğitim olmaz. İnternet getirin, eğitim olmaz. Akıllı tahtalarla donatın, eğitim olmaz. Eğitimin olmazsa olmazı öğretmendir. Bu binalar olmasa da öğretmen varsa eğitim yapılır. Öğretmene yapılan yatırım eğitime yapılmış gerçek bir yatırımdır" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Eski Bulgaristan Başbakanı Denkov: “Vatandaşlık başvurularının bir an önce değerlendirilmesi hususunda çalışmaya hazırız” Eski Bulgaristan başbakanları Nikolay Denkov ve Kiril Petkov, Bursa’daki Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği’ni (BAL-GÖÇ) ziyaret etti. İki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığı toplantıda vatandaşlık başvuru süreci ve geçmişte yaşanan asimilasyon politikaları sorunu konuşuldu. Eski Bulgaristan başbakanları Nikolay Denkov ve Kiril Petkov, bir dizi ziyaret için Bursa’ya geldi. Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği yönetimini ziyaret eden Denkov ve Petkov, yapılan görüşmede iki ülke arasındaki ilişkileri ele aldı. BAL-GÖÇ Genel Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan, Bulgaristan göçmeni Türklerin sıkıntılarını dile getirirken en çok şikayetlerden birinin Bulgaristan vatandaşlığı başvurusunda yaşanılan zorlu süreç olduğunu söyledi. Bu konu hakkında çalışma yapılmasını dilediklerini belirten Balkan, geçmişte Türklere asimilasyon uygulayanların yıllardır ceza almadığını da ifade etti. "Başvuru sürecinin zorluğu dijitalleşmemekten kaynaklanıyor" Bulgaristan vatandaşlığındaki başvuru sürecinin sadece Türklere yönelik bir sorun olmadığını, tüm dünyadan benzer şikayetler aldıklarını aktaran eski Bulgaristan Başbakanı Nikolay Denkov, “İnsanların yapmış olduğu vatandaşlık başvurularının bir an önce değerlendirilmesi hususunda çalışmaya hazırız. Fakat bunun sadece Türkiye’ye yönelik bir durum olduğunu düşünmeyin. Biz aslında Bulgaristan’ın bütün dünyadaki konsolosluklarında benzer şikâyetleri alıyoruz. Bütün dünyadaki Bulgar vatandaşları, özellikle vatandaşlık şikayetlerini bizlere iletmekteler. Bu problemin dijitalleşme sıkıntısından kaynaklı olduğunu düşünüyoruz ve bu hizmetleri gerçekleştirme sürecinin gereksiz bazı konularla uzatıldığı gibi bir inanış oluşuyor. Bu konuda çalışıp bir an evvel dijitalleşme ve süreçlerle ilgili belirli bir süre içerisine alınarak halledilmesi gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu. “Benim ailem de bu sıkıntıları yaşadı” 80’lerde Türklerin yaşadığı sıkıntıları kendi ailesinin de yaşadığını belirten Kiril Petkov ise, “Yaşanan olaylardan sonra neden hala ceza alan yok diye sordunuz. Bu insanlar benim aileme de bu sıkıntıları yaşattığı için beni de kişisel olarak incitmekte ve hala ben de bunu sorguluyorum. Bu süreçte aslında yapmak istediğimiz şey insanların belirli bir siyasi oluşum tarafından kullanılmasını engellemek. Çünkü onlar siyasi faaliyetlerini insanlara yardım için kullanmaktan ziyade kendi çıkarları için kullanıyorlar. Biz buradaki kurumlarla beraber, siyasi oluşumlarla beraber yolsuzluk zincirinin sona erdirilmesi için mücadele ediyoruz. Bunun değiştirilmesini istiyoruz. Bu şekilde kapsamlı bir demokratikleşme süreci sağlayabiliriz. Bunlar geleneksel yöntemlerle gerçekleştirilebilecek bir şey değil. Biz bunları yenilikçi bir yolla yapmak istiyoruz” dedi.