EKONOMİ - 21 Ocak 2018 Pazar 13:13

TESK Genel Başkanı Palandöken’den esnafa müjde

A
A
A
TESK Genel Başkanı Palandöken’den esnafa müjde

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, dükkanı kira olan esnaftan yüzde 25 oranında alınan stopajın daha aşağı çekileceği müjdesini verdi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, dükkanı kira olan esnaftan yüzde 25 oranında alınan stopajın daha aşağı çekileceği müjdesini verdi.


TESK Genel Başkanı Palandöken, Ankara Bakkallar ve Bayiler Odasının 26. Olağan Kongresi’ne katıldı. Burada bir konuşma yapan Palandöken, Türkiye’deki bütün esnaf ve zanaatkarı kendisinin temsil ettiğini söyledi. Hafta tatil ruhsatını kaldırdıklarını, 4 yıldır üyelerden aidat almadıklarını belirten Palandöken, bugüne kadar hiç kimseyi kapıdan çevirmediğini, her arayanın yanında olduğunu ifade etti. Dükkanı kira olanların artık kira stopajını yüzde 25 olarak ödemeyeceği müjdesini de veren Palandöken, ÖTV’nin indirilmesi ile ilgili de bir çalışma yaptıklarını vurguladı.


Bakkallar ve Bayiler Odasından 17 yıldır maaş almadığını belirten Palandöken, “Sokak aralarına kadar zincir marketler girdi. Çözümü nasıl olacak? Kanunla olacak. Müracaat ettik, Anayasa Mahkemesine götürdük. Hatta perakende yasasını da çıkarttık. 1.5 yıldır perakende yasasının yönetmeliklerini bekliyoruz. Sokak arasına gelip senin dükkanının yanında dükkan açılmasının önlenmesi için iş yeri açma ruhsatını da 2019 yılından sonra meslek odalarına verdik. Bu haksız rekabet ortadan kalkacak. Yönetmelikler çıkacak ve bakkal kardeşlerim bu işten kurtulacak” diye konuştu.


Palandöken, konuşmasını şöyle sürdürdü:


“Alkol satanlar ‘bizim halimiz ne olacak?’ diyor. Akşam saat 22.00’den sonra dükkana geliyor, tutanağı tutuyor ve bir tane bira sattıysan 36 bin lira ceza ödüyorsun. Dükkandaki malın tamamını verse 36 bin lira değil. Sen uyuşturucu madde mi satıyorsun. Bonzai satana bile 167 lira Kabahatler Kanunu’na göre ceza kesiyorlar. Siz ruhsatlı dükkanınızda bir müşterinize 22.00’den sonra satış yaptınız, 36 bin lira. Bundan sonra biraz daha rahat edeceksiniz. Önümüzdeki günlerde bunlara hep birlikte şahit olacaksınız.”


Halk ekmeklerin artık büfelerde de satılması yönünde bir talep olduğunu kaydeden Palandöken, “Bunu size soracağız. Özel fırınlardan aldığınız gibi kar marjı yüksek değil ama netice itibariyle ekmek almaya gelen başka şeyler de alır. Bundan sonra da sizin talepleriniz ne olursa olsun ben o talepler için çalışmaya devam edeceğim” açıklamasında bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Tetik: “Hıdrellez Bayramımız kutlu olsun” Baharın getirdiği bereketin tüm dünyada daim olmasını ve hiçbir ülkenin yoklukla mücadele etmek zorunda kalmamasını dileyen Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Hıdrellez Bayramı dolayısı ile kutlama mesajı yayımladı. Tetik, mesajında dünyanın döngüsü ve devamlılığı için büyük önem arz eden, baharın sembolü, ekinlerin ve çiçeklerin gelişinin müjdeleyicisi Hıdırellez’in ülkede sevinç ve coşkuyla kutlanmakta olduğunu belirtti. Hızır ile İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları inancının da yaşatıldığını hatırlatan Belediye Başkanı Tetik, mesajının devamında “Halk inancına göre, Hızır ile İlyas peygamberler her yıl sadece bir kez Hıdrellezde buluşabiliyorlarmış. Hızır peygamberin karada, darda kalan kişilere yardımda bulunduğuna, onlara kılavuzluk ettiğine, aynı zamanda bolluk ve bereket getirdiğine, İlyas peygamberin de suların koruyucusu olduğuna inanıla gelmiş. Bununla birlikte 5-6 Mayıs tarihi de baharın başlangıcı olarak değerlendirilmiş. Zengin kültürümüzün bir parçası olan bu gün, geçmişle geleceğimiz arasında köprü vazifesi görmüş, kültürümüzü oluşturan örf, adet ve geleneklerimizin nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar ulaşmasını sağlamıştır. Bolluk ve bereketin arttığı, bizlere baharı müjdeleyen Hıdırellez Bayramımızı en içten duygular ile kutlarken, tüm dua ve dileklerinizin kabul olmasını dilerim” ifadelerine yer verdi.
Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gastronomi ödülü Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Gastro Bursa Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan ve günümüz gastronomi lezzetlerinin önemli duraklarından olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sektörün bileşenlerine desteklerini de sürdürüyor. Gastro Bursa Dergisi tarafından düzenlenen ‘Dergiye Değer Katanlar’ töreninde, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Şehir yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gastronomi turizmi bileşenleri ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı geceye, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız, ödülünü Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Önder Uçar’ın elinden aldı. “Marmara’da ilk sıradayız” Bursa’nın, Türkiye’nin köklü tarihini ve kültürel zenginliğini en iyi şekilde temsil eden şehirlerden biri olduğunu söyleyen Mehmet Yıldız, “Şehrimizin lezzetli yemekleri, tarih boyunca yaşanan göçler ve kültürel etkileşimlerle birleşerek benzersiz bir çeşitliliğe dönüşmüştür. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Mustafakemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerden bazıları. Şehrimizde coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemek bulunması, Bursa’mızın tarım ve gıda alanındaki zenginliğini ve kalitesini de gözler önüne sermektedir. Bir lokmanın içinde binlerce yılın hikâyesi gizlidir. Sahip olduğumuz coğrafi işaret sayısıyla Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alıyoruz. Şehrin marka değerini yukarılara taşıyan çalışmalarımızı Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettireceğiz. Bursa’yı dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden birisi hâline getirmek istiyoruz” dedi. Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar İhsan Önder Uçar ise, gastronomi turizmiyle ilgili bütün birleşenleri bir araya getirmek ve Bursa’daki gastronomi turizminin sıkıntılarının konuşulması amacıyla dergiyi kaleme aldıklarını ifade etti. Bursa mutfağının çok zengin olduğunu dile getiren Uçar, dergiyle Bursa gastronomisine ve gastronomi turizmine değer katmak istediklerini belirtti.