GENEL - 28 Mart 2018 Çarşamba 10:55

(Özel Haber) Anıtkabir’in renkli misafirlerinin sayısı gün geçtikçe artıyor

A
A
A
(Özel Haber) Anıtkabir’in renkli misafirlerinin sayısı gün geçtikçe artıyor

Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir’de sıkça görülen yeşil papağanların sayısı gün geçtikçe artıyor.

Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir’de sıkça görülen yeşil papağanların sayısı gün geçtikçe artıyor.


Dünyadaki papağan türlerinin yüzde 16’sından fazlası insan etkisiyle doğal dağılım alanının dışında farklı bölgelerde yaşarken, Türkiye’ye uzun yıllar kafes kuşu olarak getirilen papağanlardan “Yeşil” ve “İskender” papağanını artık doğada görmek mümkün. Anıtkabir’de sıkça görülen yeşil papağanların sayısı ise gün geçtikçe artıyor.


Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Esra Per, “Kökeni tropikal Asya ve Afrika olan yeşil papağan Türkiye’de ilk kez 1975’de Ankara’da görüldü. 1980’li yıllarda gözden kaybolan papağanlar 1990’lı yıllarda ODTÜ kampüsü, Gölbaşı ve Eymir Gölü’nde yeniden görülmeye başlarken, 2000’li yılların başında Altınpark ve Botanik Park’ta görüldü. 2010 yılından itibaren Anıtkabir papağanlar açısından ön plana çıktı. 2016 yılından itibaren 20-30 bireylik sürüler Anıtkabir’de görüldü” dedi.



Yeşil papağanlar en fazla Anıtkabir’de görülüyor


Anıtkabir’in papağanlar açısından önemli konuma sahip olduğunu söyleyen Dr. Per, “Anıtkabir, öncelikle korunaklı bir alan ve yerleşkedeki görevliler de kuşların dış tehditlerden etkilenmesini önlüyor. Yerleşke de çok farklı yerel ve egzotik ağaç türlerini barındırıyor. Papağanlar bu ağaçların meyveleri ile besleniyor. Ankara kentleşme baskısı altında, habitatları değişirken papağanlar da yuvalarını terkedebiliyor. Bu nedenle Anıtkabir şehir merkezinde papağanlar için bir sığınak oldu. Ankara’daki en büyük yeşil papağan popülasyonu iki yıldır Anıtkabir’de” diye konuştu.


Yeşil papağanın diğer türlerinden farklı olduğunu belirten Per, şunları kaydetti:


“Papağan denilince akla egzotik bölgeler geliyor. Bu da bir egzotik hayvan ama yayılış alanına baktığımız zaman Pakistan ve Hindistan’ın dağlık kesimlerin soğuk iklimlerinde yaşayabiliyorlar. Ekolojik toleransı oldukça yüksek, dolayısıyla Ankara gibi kış ayının sert geçtiği yerlerde de varlığını devam ettiriyor ve üreyip sayısı artabiliyor. Muhabbet kuşu ve diğer tropikal papağan türlerinden farklılık gösteriyor. Onlarda da vatandaşlar tarafından doğaya salınması görülüyor. Onlar kış mevsimini atlatamadıkları için Türkiye’de üreme popülasyonu oluşturamıyorlar. Yeşil papağanlar dayanıklı olduğu için genellikle salındıkları bölgede bir çift bulduğu zaman üreyen bir popülasyon kuruyorlar.”



Papağanlar, devletin koruması altında ve doğadan toplanması yasak


Papağanların kanunla koruma altında olduğunu ve toplanmasının yasaklandığını ifade eden Per, “Bazı vatandaşlar evlerindeki kafeslerindeki kuşları salmak ve yer göstermemizi istiyorlar. Kafes kuşu olarak alınanların doğaya salınması yasak ve her zaman kafes kuşu olarak tutulması gerekiyor. Doğada bulunanların da toplanması yasak. Vatandaşlardan bu şekilde yasal olmayan şekilde toplama görülmesi durumunda Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bölge Müdürlüklerine bildirmeleri gerekiyor” dedi.


Öte yandan, havadan drone ile görüntülenen Anıtkabir çevresindeki yeşil papağanlar ziyaretçilere adeta görsel bir şölen sunuyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’dan Gazze’ye bin selam Samsun’da cuma namazı çıkışı cami avlularında İsrail protesto edilirken, Gazze’ye bin selam gönderildi. İsrail’in Filistin ve Gazze’de işlediği insanlık suçları, Samsun’daki camilerde yapılan basın açıklamalarıyla protesto edildi. Samsun Büyük Camii ve Site Camii’nde, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde düzenlenen açıklamalarda Filistin halkına destek çağrısı yapılırken, İsrail’e tepki gösterildi. Yapılan açıklamalarda, "Aylardır dünyanın gözü önünde, tarihin kaydedebileceği en vahşi, en alçak soykırımlardan biri Gazze’de işlenmektedir. Bebeklerin süt kokusuna barut kokusunun karıştığı, annelerin feryadının arşı titrettiği bu mübarek topraklar; bugün sözde modern dünyanın sahte insan hakları maskesinin düştüğü yerdir. Gazze bugün sadece bir coğrafi bölge değil; imanın, direnişin ve topyekûn insanlık onurunun son kalelerinden biridir. Şunu herkes bilsin ki, Gazze’de dökülen her damla kan, bu zulme sessiz kalanların vicdanına sürülmüş kara bir lekedir. Bu katliam durana, abluka tamamen kalkana dek durmayacağız, susmayacağız" denildi. Açıklamada ayrıca, "Bugün itibariyle 27 gündür ilk kıblemiz Mescid-i Aksa, sözde güvenlik gerekçeleri, keyfi yaş kısıtlamaları ve asılsız istihbarat raporları bahane edilerek ibadete kapatılmakta veya girişler imkansız hale getirilmektedir. Kendi kutsal mekanımıza giriş hakkımız, işgalci rejimin insafına ve uydurma bahanelerine terk edilemez. Kudüs’ün kapısına vurulan her kilit, bölgedeki barışa vurulmuş bir darbedir" ifadeleri kullanıldı.
Bolu Bolu’daki silahlı saldırının failleri Bursa’da operasyonla yakalandı: Polis 300 saat kamera izledi Bolu’da 10 gün önce alkollü mekanın kurşunlanmasıyla ilgili bağlantısı bulunan 2’si çocuk 4 kişi, polisin 300 saatlik güvenlik kamerası incelemesi sonucu Bursa’da yakalandı. Emniyette suçlarını itiraf eden şüpheliler adliyeye sevk edildi. Olay, 17 Mart günü gece saatlerinde Kılıçarslan Mahallesi Kuvayi Milliye Bulvarı’nda meydana geldi. Motosikletle bölgeye gelen kimliği belirsiz 2 şüpheli, bir süre üst sokakta bekledi. Şüphelilerden biri motosikletin başında beklerken, diğeri kapalı olan iş yerinin önüne gelerek tabancayla peş peşe ateş açtı. Saldırının ardından şüpheliler motosikletle hızla olay yerinden kaçtı. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen polis ekipleri, iş yerinde inceleme yaptı. Yapılan çalışmalarda camların kırıldığı belirlenirken, olay yerinde 7 boş mermi kovanı bulundu. Kurşunlama anı kamerada Kimliği belirsiz şüphelinin alkollü mekanı kurşunlama anı, saniye saniye güvenlik kamerasına yansıdı. Olayın ardından 300 saat güvenlik kamerası inceleyen Bolu İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri şahısların izine Bursa’da rastladı. Bursa’da eş zamanlı operasyon yapıldı Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince yürütülen 10 günlük titiz çalışmalar sonucunda, Bursa’da tespit edilen 4 farklı adrese operasyon düzenlendi. Adreslere yapılan eş zamanlı baskınlarda O.K., T.Y. ve yaşları 16 olan diğer 2 kişi olmak üzere toplam 4 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinde suçu itiraf eden şüpheliler, adliyeye sevk edildi.