EKONOMİ - 17 Nisan 2018 Salı 14:57

Kariyer.net, İstihdam Endeksi’nin Mart 2018 verileri açıkladı

A
A
A
Kariyer.net, İstihdam Endeksi’nin Mart 2018 verileri açıkladı

Kariyer.

Kariyer.net’in istihdam piyasasının nabzını tuttuğu İstihdam Endeksi’nin Mart 2018 verileri açıklandı. Yeni iş ilanı sayısı geçen yıla oranla yüzde 29, Şubat ayına oranla yüzde 16 artış gösterdi. İstihdam piyasasında baharın hareketli geçtiğini gösteren endeks sonuçlarına göre, Turizm sektöründe ve bu sektörün etkin olduğu Antalya, Muğla ve İzmir gibi şehirlerde önemli hareketlilik gözlemleniyor.


Online istihdam platformu Kariyer.net’in her ay düzenli olarak yayınladığı İstihdam Endeksi’nin Mart 2018 verileri açıklandı. Buna göre yeni iş ilanı sayısı 22.307 olarak gerçekleşirken, geçen yıla oranla yüzde 29, bir önceki aya oranla ise yüzde 16 artış gerçekleştiği kaydedildi. İstihdam Endeksi Mart ayı sonuçlarını açıklayan Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, istihdam piyasasında bahar hareketliliğine dikkat çekerek, "Kariyer.net’te yayınlanan yeni iş ilanı sayısından hareketle İstihdam piyasasına dair öngörülerimizi paylaştığımız İstihdam Endeksi’nin Mart sonuçları; istihdamda olumlu tablonun devam ettiğini gösteriyor. Son birkaç ayda olduğu gibi Mart ayında da, yeni yayınlanan iş ilanı sayısında bir önceki yıla göre yüzde 30’lar seviyesinde artış gözlemlendi. Bu durumun tek haneye yaklaşan işsizlik rakamlarının istikrarlı düşüşüne öncül bir gösterge olacağına inanıyoruz. İstihdam Endeksi verilerini sektörler bazında incelediğimizde; geçen yılın aynı ayına oranla yeni yayınlanan iş ilanlarında yüzde 58’lik artış gösteren Turizm sektörü öne çıkıyor. Turist sayısı ve gelirleri açısından bu yılı rekorla kapatması beklenen sektörde, yaza hazırlık tüm hızıyla devam ediyor. Diğer yandan Mühendis, Teknisyen ve Tekniker gibi teknik pozisyonlara olan yüksek talep de Üretim ve Endüstriyel Ürünler sektöründeki canlılığı gösteriyor. 22 Mart’ta Milli İstihdam Seferberliği kapsamında uzun dönemli ve yeni alanları kapsayan teşviklerin açıklanmış olmasının bu tabloya önümüzdeki dönemde olumlu yansımasını bekliyoruz” ifadelerinde bulundu.


İstatistiklerin gösterdiği tabloya göre, Mart ayı istihdam endeksi verileri; özgeçmiş sayısı 25.939.532, yeni iş fırsatı 78,074, yeni iş ilanı sayısı 22 bin 307, başvuru alan ilan sayısı en fazla olan pozisyonlar satış temsilcisi, mühendis, muhasebe elemanı, teknisyen, satış müdürü, başvuru alan ilan sayısı en fazla olan şehirler İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli olarak belirlendi. Başvuru alan ilan sayısı en fazla olan sektörler tekstil, üretim-endüstriyel ürünler, bilişim, yapı ve hizmet. Şehir bazında başvuru alan ilan sayısı en fazla olan sektörler İstanbul(Avrupa): Tekstil, İstanbul(Asya): Bilişim, Ankara: Yapı, İzmir: Üretim-Endüstriyel Ürünler, Bursa: Otomotiv, Kocaeli: Üretim-Endüstriyel Ürünler, Antalya: Turizm, Tekirdağ: Sağlık, Adana: Sağlık, Muğla: Turizm şeklinde oldu.


Ayrıca yine verilere göre, Mart ayında başvuru alan ilan sayısı en fazla olan ilk 10 pozisyona bakıldığında Satış Temsilcisi pozisyonunun zirvede yer aldığı görülüyor. Sıralamada yer alan diğer pozisyonlar arasında, Çağrı Merkezi Elemanı pozisyonunda geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 45; Teknisyen pozisyonunda yüzde 44; İnsan Kaynakları Uzmanı pozisyonunda yüzde 43 ve Mühendis pozisyonunda ise yüzde 40 oranında artış kaydedildi. İlan sayısı en fazla olan ilk 10 şehre ilişkin yapılan değerlendirmede, Muğla’nın yüzde 55 ile geçen yıla göre en çok artış yakalayan şehir olduğu ortaya çıktı. Muğla’nın ardından yüzde 47 ile Antalya, yüzde 46 ile Tekirdağ, yüzde 41 ile İzmir sıralandı. İstihdam endeksinde, şehirler bazında başvuru alan ilanların sektörler açısından değerlendirmesi de yapıldı. Buna göre başvuru alan ilan sayısı en fazla olan sektör İstanbul’un Avrupa Yakası’nda Tekstil; Anadolu Yakası’nda Bilişim oldu. Muğla ve Antalya, Turizm sektörüyle ön plana çıkarken, İzmir ve Kocaeli’nde Üretim-Endüstriyel Ürünler, Tekirdağ ve Adana’da ise Sağlık sektörleri yer aldı. Lider sektörlerine ilişkin yapılan değerlendirmede ise tüm pozisyonlarda geçen yıla göre artış yaşandığı görüldü. Şubat ayında liderliği Üretim ve Endüstriyel Ürünlere kaptıran Tekstil sektörü, Mart ayında yeniden liderliğe yükseldi. Uzun süredir liderliğini sürdüren Turizm sektörü ise en çok ilan yayınlanan ilk 10 sektör arasında hem geçen aya hem de geçen yıla göre en çok artış yakalayan sektör oldu.


Başvuru yapan adayların eğitim durumuna göre yapılan değerlendirmede ilköğretim mezunu olan adayların başvurularının Mart ayında azaldığı, üniversite seviyesinde olanların ise arttığı görüldü. Geçtiğimiz aya göre başvurulan ilan sayısı en fazla artan ilk 10 mühendislik pozisyonuna bakıldığında Kalite Kontrol Mühendisi pozisyonunun (+ yüzde 23) ilk sırada yer alırken onu yüzde 22 artışla Saha Mühendisi ve yüzde 19 artışla Endüstri Mühendisi pozisyonu izledi.



Rakamlarla Kariyer.net


Türkiye’nin en büyük istihdam platformu olan Kariyer.net, iş arama ve işe alım süreçlerinde yeni nesil teknolojilerle, iş arayanlarla işverenleri internet ortamında bir araya getiriyor. Kariyer.net’in aday veri tabanında 25 milyonu aşkın özgeçmiş bulunuyor. Kariyer.net üyesi 83 binin üzerinde firma, ihtiyaç duyduğu işgücünü Kariyer.net aracılığıyla arıyor. Kariyer.net, İstanbul Ümraniye ve Yeşilköy ofislerinin yanı sıra Sakarya, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Konya, İzmir ve Samsun’da bulunan ofisleriyle müşteri ve adaylarına hizmet veriyor.


Kariyer.net’in misyonu 2018 yılında, dijital teknolojileri kullanarak daha fazla aday ve işvereni İnsan Kaynakları ve Kariyer süreçlerinde doğru işle buluşturmak ve Türkiye’nin istihdam piyasasına yön vermek hedefiyle farklı segmentlere özel inovatif projeler geliştirmeye devam etmek. Bu kapsamda 1999’da kurulan Kariyer.net, 400 çalışana sahip, 25 milyon özgeçmiş depolamış, 83 bin firma ve 22 milyon aylık ziyaret sayısı ile trafiğin yüzde 72’sini de mobilden sağlıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’da düzenlenen “Mahzen-34” operasyonunda elebaşılığını Sezai Gülmez’in yaptığı organize suç örgütü çökertildi İstanbul’da düzenlenen “Mahzen-34” operasyonunda elebaşılığını Sezai Gülmez’in yaptığı organize suç örgütü çökertildi. Operasyonda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 9 şüpheli yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İstanbul’da düzenlenen “Mahzen-34” operasyonunda elebaşılığını Sezai Gülmez’in yaptığı organize suç örgütünün çökertildiğini belirterek operasyonda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 9 şüphelinin yakalandığını kaydetti. "Aziz milletimizin bilmesini isterim ki; hangi büyüklükte olursa olsun organize suç örgütlerini çökertip, adalete teslim edeceğiz. Şafak sökerken de gün batarken de operasyonlarımız devam edecek" diyen Bakan Yerlikaya şunları kaydetti: "Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu elebaşılığını Sezai Gülmez’in yaptığı organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kasten adam öldürmeye teşebbüs, iş yerlerine yönelik çok sayıda molotofkokteyli ve silahlı saldırı, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, 6136 sayılı kanuna muhalefet, tehdit ve mala zarar verme suçlarını işledikleri tespit edildi. Operasyon sonucu 3 adet ruhsatsız tabanca, çok sayıda şarjör ve fişeğe el konuldu. Operasyonları gerçekleştiren kahraman polislerimizi tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle."
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.