GENEL - 07 Mayıs 2018 Pazartesi 11:38

Atılım Üniversitesi ’’ATAG’’ programı düzenledi

A
A
A
Atılım Üniversitesi  ’’ATAG’’ programı düzenledi

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Vestel Ventures Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Ultav, Atılım Üniversitesi’nin düzenlediği ’’ATAG’’ programına katıldı.

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Vestel Ventures Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Ultav, Atılım Üniversitesi’nin düzenlediği ’’ATAG’’ programına katıldı.


Atılım üniversitesi, akademik yıl içerisinde lisans ve lisansüstü öğrencilerin yaptığı araştırmalara ilişkin sonuçların poster sunumları ile paylaşılması amacıyla ’’Atılım Araştırma Günü’’ (ATAG) programını düzenledi. Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Vestel Ventures Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Ultav, programdan sonra projelerin sergilendiği salonu gezerek incelemelerde bulundu ve öğrencilerden projeleriyle ilgili bilgi aldı. ’’Üniversite öğrencilerinin projelerinin sanayide kullanılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? sorusunu yanıtlayan Ultav, ’’Bütün firmalar dünyada bu inovasyonu daha iyi yapabilmek için gençlerin fikirleriyle iç içe olmak istiyorlar. Dolayısıyla bu bir ekosistem meselesi. Biz Vestel tarafından beyaz eşya, kahverengi eşya ve telefonlardan yılda 30 milyon tane yapıyoruz ve 154 ülkeye bunun yüzde 80’ini ihraç ediyoruz. Çok önemli bir iş. Geleceğimizi inşa etmek için de gençlerin firmalarına yatırım yapıyoruz. Vestel Ventures’ı kurduk. Türkiye’de kurduğumuzdan beri son iki yıl içerisinde 2 bin- 3 bin genç grupla, onların fikirleriyle buluştuk. 15’ine şu anda yatırım yaptık. Yüzde 7 ile yüzde 25 arasında yatırım yapıyoruz. Fabrikamızın tamamını açıyoruz. 100 adet dahi olsa onların ürünlerine öncelik verebiliyoruz. Buralarda müthiş arkadaşlarla görüşüyoruz. Mesele batarya konusunda bizim için çok önemli şeyler yapan gençler var, aynı şekilde biyopolimerler konusunda da. Önleyici tıp konusunda 4 tane genç firmasına yatırım yaptık. Dolayısıyla dünyayı çok daha yaşanabilir, çok daha yeni verimliliklerle buluşturan inovasyon işinin öncüleri olan gençlerin etrafında kurulan ekosistem, gittikçe he türlü firma için, her ülke için çok büyük önem kazanıyor’’ ifadelerini kullandı.


Projeleri inceleyen Ultav, projelerin büyük bir problemin çözümünün parçası olabilecek seviyede olduğunu, bir verimlilik tanımının içerisinde yer alabileceğini gözlemlediğini belirterek, bunlara yaklaşan öğrencileri görmekten mutluluk duyduğunu kaydetti.


Bir üniversite projesinin sanayide kullanılabilmesi için sahip olması gereken kriterleri açıklayan Ultav, konuşmasını şöyle sürdürdü:


’’Artık üniversite-sanayi iş birliğinin ötesine geçmek lazım. Üniversitelerle sanayinin, gençlerin, gençlerin firmalarının iç içe olması gerekir. İç içelik çok farklı bir kavram. Yani sadece bir proje bazında bir araya gelmek değil, birbirlerinin ihtiyaçlarını çok daha iyi anlamak için, birbirleriyle nasıl bir sinerji oluşturulacağını anlayabilmek için sadece iş birliği değil, iç içelik lazım. Beraber yaşamak, beraber oluşturmak, beraberce bunları çok daha öteye taşımak lazım. Üniversitelerin, sanayinin, gençlerin, devletin, kamunun, herkesin iç içe çalışması lazım. 7,5 milyardan çok daha üst rakamlara çıkacak olan dünyayı aynı zamanda koruyarak, yepyeni verimliliklerle bir araya getirmek için mutlaka iç içe çalışmak lazım’’


’’Üniversite sanayi projelerinin Türkiye’nin geleceğine ne gibi katkıları olacağını düşünüyorsunuz?’’ sorusuna ilişkin açıklamada bulunan Ultav, ’’ Çok büyük katkıları olacağını biliyorum ve örneklerini de görüyorum. Bahsettiğim gibi mesela batarya konusunda bir genç kadın var Türkiye’de. Bu bataryaların en çok patlamaya sebep olan, en pahalı kısmı lityum bataryalar. Bunları silisyuma çeviriyor. Hem patlamayı azaltıyor, hem verimliliği arttırıyor, maliyeti düşürüyor. Yine Türkiye’den bir genç kadın var. Zeytinyağı fabrikalarının atığı olan bir malzemenin içinde bulunan zeytin çekirdekleri antibakteriyel. O da bunları biyopolimere çevirip antibakteriyel kaplama malzemeleri yapıyor. Dediğim gibi birçok alanda reel dünyada çok büyük fark oluşturacak insanlar bu üniversite ortamlarında sanayiyle bir arada çalışarak, süreklilik halinde, birbirlerine yatırım yaparak beraberce çalışıyorlar’’ değerlendirmelerinde bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Vali Hatipoğlu: "Ampute olan yaralılarımız var ama yaralıların genel durumları iyi" Tokat Valisi Numan Hatiboğlu, el yapımı patlayıcı nedeniyle hastanede tedavileri devam eden 5’i jandarma görevlisi olmak üzere 7 kişiyi ziyaret etti. Kentteki hastanelerde tedavi altına alınan yaralıları ziyaret eden Vali Hatipoğlu gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yaralılar hakkında bilgiler veren Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, "Bölgede devriye ekibimize sözlü olarak ulaşan bir vatandaşımızın evinin önündeki sandıkla ilgili ihbarına devriyemiz kendisi gidiyor. Akabinde olay yerinde gerçekleşen patlamanın sonucunda 5 jandarma personelimiz ve 2 vatandaşımız yaralanıyor. Bunlardan hafif durumda olan iki vatandaşımız Erbaa Devlet Hastanesi’nde müşahede altında. 2 yaralımız Tokat Devlet Hastanesinde şu an tedavileri devam ediyor. Bir sivil vatandaşımız ve jandarma personelimizin durumları iyi. Ameliyatlı olan sivil vatandaşımız var. Yine jandarma personelimizin operasyonu da aynı şekilde devam ediyor. Diğer yandan 3 vatandaşımızın ikisi jandarma personeli, biri sivil vatandaşımız Tokat Gaziosmanpaşa Eğitim Araştırma Hastanesi’nde şu an itibariyle tedavileri devam ediyor. Bir vatandaşımızın jandarma personelimizin gözünde sıkıntımız var. Yine bir personelimiz diz kapağı altından ampute edildi. Bu arada olayla ilgili olarak gerekli araştırmayı, soruşturmayı, ekiplerimiz ivedi bir şekilde gerçekleştirdiler ve inşallah en kısa zamanda tüm failler olayın gerçekleştirenleri adaletin karşısında bulunacaklar. Gerekli cezaya çarptırılacaklar diye umut ediyoruz. Gözaltılar var. Şu an itibariyle çalışmalar devam ediyor" dedi. "Genel olarak durumları iyi" Ampute olan personellerin olduğunu söyleyen Vali Hatipoğlu, "Ameliyatta olan vatandaşlarımız var. Jandarma personelimiz var. Bunlardan ampute durumu olanlar var. Dolayısıyla da ama genel olarak durumları iyi" diye konuştu.
İzmir İzmir’de motosiklet belediye otobüsüne çarptı: 1 ölü, 1 ağır yaralı İzmir’in Balçova ilçesinde garaja girmekte olan belediye otobüsüne çarpan motosikletin sürücüsü olay yerinde hayatını kaybetti. Motosiklette yolcu konumunda bulunan kişi ise ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Kaza saat 00.30 sıralarında Haydar Aliyev Bulvarı ESHOT garajı girişinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Balçova’dan Konak istikametine seyir halinde olan Muhammed Tevfik Sarı idaresindeki 35 BVE 287 plakalı motosiklet, ESHOT’a ait garaja girmeye çalışan 35 DA 740 plakalı belediye otobüsüne çarptı. Çarpmanın etkisiyle motosiklette bulunan Muhammed Tevfik Sarı ve Melih Ç., savrularak metrelerce sürüklendi. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Balçova İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri ve trafik polisi yolda güvenlik önlemleri alırken, sağlık ekipleri yerde yatan 2 kişiye müdahale etti. Sağlık ekipleri tarafından yapılan kontrolde motosiklet sürücüsü Muhammed Tevfik Sarı’nın kaza yerinde hayatını kaybettiği belirlendi. Motosiklette yolcu konumunda bulunan Melih Ç. ise ağır yaralı olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Melih Ç.’nin hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi. Meydana gelen kazada hayatını kaybeden Muhammed Tevfik Sarı’nın cenazesi yapılan incelemenin ardından İzmir Adli Tıp Kurumu Morgu’na kaldırılırken, otobüs sürücüsü ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü. Kazayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.