GENEL - 29 Aralık 2011 Perşembe 12:17

BAKAN YILDIZ, GAZETECİLERLE KAHVALTIDA BULUŞTU

A
A
A
BAKAN YILDIZ, GAZETECİLERLE KAHVALTIDA BULUŞTU

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya’ya izin verilen Güney Akım Projesi’ne Türkiye’nin ortak olmayacağını, bu Rusya’ya verilen iznin Türkiye’ye bir zararı olmayacağını belirterek, "Biz bir masaya oturduğumuzda, o masadan kazanmadan kalkmayız. O masadan kazanarak kalkarız" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2011 yılındaki enerji durumu değerlendirmek için basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Türkiye’nin önemli bir büyüme performansı gösterdiğini belirten Bakan Yıldız, Türkiye’nin arz güvenliğiyle ilgili bir sıkıntısı olmadığını söyledi. Tahkim kararlarıyla ilgili 2011 yılının bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Bakan Yıldız, "Bakanlığın üzerindeki kamburlar bir bir atılmış oldu" diyerek, Uzanlar Davası’nın Türkiye’nin lehine sonuçlandığını
hatırlattı. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlardan bahseden Bakan Yıldız, rüzgar enerjisinin daha da genişlemesi gerektiğini söyleyerek, 2012 yılında güneş enerjisine yatırım yapacaklarını belirtti.
EPDK’ya müracaatta bulunanlarla 2023 yılında Türkiye’nin enerji ihtiyacının karşılandığı bir portföy gördüklerini belirten Yıldız, özel sektörde yatırım yapamayacak olanların lisanslarını teslim etmeleri gerektiğini belirtti.
TANAP Anlaşmasına da değinen Yıldız, "Hükümetler arasında bu anlaşmanın güçlendirmesini sağlamamız lazım" dedi.
Petrol aramaları noktasında ’bazen aradığımızı bulamadık’ diyen Yıldız, "Buna rağmen aramalardan vazgeçmedik" derken, nükleer güç santralleri ilgili olarak ise güvenlik sistemlerinin daha da güçlendirildiğine dikkat çekti.
Arap Baharı’ndaki gelişmelerin 2011 yılında enerji sektörünü olumsuz etkilediğini söyleyen Bakan Yıldız, Doğu Akdeniz’de Rumlarla yaşanan doğalgaz arama sorunun da yine enerji sektörünü olumsuz etkilediğini kaydetti. İran’dan doğalgaz için bir indirim talep edildiğini fakat İran’ın bu talebi yerine getirmediğini söyleyen Bakan Yıldız, "Doğalgaz piyasasına baktığımızda bizim bu indirimi istememiz hakkımızdır diye düşünüyorum" diye konuştu.
"KARADENİZ’DEN AYRILMAYACAĞIZ"
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Yıldız, bir gazetecinin "Petrol aramalarında sonuç aldığımız ve alamadığımız noktalar oldu dediniz. Karadeniz’de petrol aramaları bitti mi?" şeklindeki sorusuna, "Karadeniz’den ayrılmıyoruz, Karadeniz’den ayrılmayacağız ama gelen teklifleri de değerlendirmeyi beklememiz lazım" cevabını verdi. Elde edilen sonuçların değerlendirileceğini kaydeden Bakan Yıldız, "Norveç’te bırakın 5 6 sondajı, 30 tane sondajdan petrol çıkmadı. Ama son
sondajda büyük bir petrol çıktı" diyerek bu işin uzun soluklu bir iş olduğunu söyledi. Bakan Yıldız ayrıca Karadeniz’deki petrol aramaları için "Bu işten hemen yılmayacağız, bu işten vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.
GÜNEY AKIM PROJESİ
Güney Akım Projesi kapsamında Rusya’ya verilen izne de değinen Bakan Yıldız, Türkiye söz verdiği izinleri gerçekleştirdiğini belirterek, "2011 yılında bizim izin vermemiz gereken izin kalmıştır denilemez" diye konuştu. Yıldız ayrıca, AB Dönem Başkanlığı’nın Güney Kıbrıs’a verilecek olmasını ciddi bir talihsizlik olarak değerlendirdi.
Bir gazetecini sorusu üzerine Güney Akım Projesi’nin detaylarını anlatan Bakan Yıldız, bu projenin Rusya ile imzalanmış olan birçok anlaşmanın bir silsilesi olduğunu söyledi. Batı Hattı’ndaki 6 milyar metreküplük kontratın hafta sonu sona ereceğini hatırlatan Bakan Yıldız, BOTAŞ’ın yeni bir kontrat yapmayacağını söyledi ve "Kararlılığımız sürüyor" dedi.
"Al yada Öde" konusuna da değinen Bakan Yıldız, bu yöntemin Türkiye’nin lehine olduğunu, bakanlığın müzakere ekibinin de çok başarılı olduklarını düşündüğünü söyledi.
Güney Akım Projesi’nde Rusya’ya kıta sahanlığından izin verilmesinin Meclis’e gidip gitmeme konusunun Dışişleri Bakanlığı’na bağlı olduğunu belirten Bakan Yıldız, bunun böyle olmasının sebebinin ise izinlerin Dışişleri Bakanlığı tarafından verilmesi olduğunu kaydetti. Rusya ile yeni projeler geliştirilebileceğinin altını çizen Bakan Yıldız, ülke yararına olduğunda her türlü projeye açık olduklarını ifade etti.
"Güney Akım Projesi’nden Rusya’nın fayda göreceği bizim zarar edeceğimiz anlamına gelmez" diyen Yıldız, "Bu projeye şuan için ortak olarak girmeyi düşünmüyoruz. Çünkü yürütülen başka projeler var" dedi.
"Biz bir masaya oturduğumuzda, o masadan kazanmadan kalkmayız. O masadan kazanarak kalkarız" diyen Bakan Yıldız, Türkiye’nin artık mahkum olacağı bir anlaşmaya oturmadığını söyledi. Türkiye’nin 3 ay öncesine göre doğalgazda daha iyi noktada olduğunu belirten Bakan Yıldız, Güney Akım Projesi ile birlikte Rusya ve Türkiye arasında stratejik işbirliğini artıracak bir alan açıldığını söyledi.
NÜKLEER SANTRAL
Nükleer Santral konusuna da değinen Bakan Yıldız, Japonya’da meydana gelen santral kazasından sonra Türkiye’nin gerekli nezaketi göstererek Japonya’yı beklediğini belirterek, "Bizim artık karar vererek sonuç alacağımız noktadayız" dedi.
Japonya’nın görüşmelere gelmemesi halinde diğer tekliflerin değerlendirileceğini kaydeden Yıldız, Türkiye’nin artık kurulacak olan nükleer santral konusunda karar aşamasına geldiğini kaydetti.
Bir gazetecinin Güney Kıbrıs Rum kesiminin Doğu Akdeniz’de bulacağı petrolden Türklerin de faydalanacağını açıklamasını hatırlatması üzerine, Bakan Yıldız, bunun olumlu bir durum olduğunu söyleyerek, "Bir barışın, bir yakınlaşmanın gerekçesi haline gelmesini beklerim" dedi.
Bakan Yıldız bir soru üzerine ise TANAP projesinin BOTAŞ şebekelerinin kullanılmadan müstakil bir şekilde gerçekleştirileceğini ifade etti. Bir soru üzerine Uzanların temyiz için harekete geçtiğini belirten Bakan Yıldız, "Biz yargı süreci başladığında yine sessizliğe bürünürüz" diyerek 30 milyon dolarındaki civarındaki mahkeme masraflarının kendilerinden alınacağını kaydetti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.