GENEL - 19 Temmuz 2018 Perşembe 10:36

Anadolu ekmeği tat ve mineral açısından oldukça zengin

A
A
A
Anadolu ekmeği tat ve mineral açısından oldukça zengin

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Konferans Salonu ve Fuaye Alanı’nda Uluslararası Avrasya Doğal Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi’nin dördüncüsü düzenlendi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Konferans Salonu ve Fuaye Alanı’nda Uluslararası Avrasya Doğal Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi’nin dördüncüsü düzenlendi. Ankara Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ahmet Sarıduman, ’’Anadolu ekmeği tat ve mineral açısından oldukça zengin. Biz de bu tat ve geleneği olabildiğince gelecek nesillere taşımak ve ekmek kültürümüzü geliştirmek için çaba harcıyoruz’’ dedi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde ilk kez 2015 yılında düzenlenen Uluslararası Avrasya Doğal Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi’nin dördüncüsü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Konferans Salonu ve Fuaye Alanı’nda düzenlendi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna’nın, onur kurulunda yer aldığı zirvede, Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası ile Kırsal Kalkınma ve Mezarlıklar Daire Başkanlığı da stant açarak ürünlerini sergiledi.


Halk Ekmek Fabrikası tarafından hazırlanan "Anadolu’da Ekmek-Ekmeğimizin 12 Bin Yıllık Hikayesi" adlı standına Başkentliler yoğun ilgi gösterdi.İlk kalıntıları Göbekli Tepe’de rastlanılan buğdaydan bugüne kadar yapılan ekmek çeşitlerinin tanıtıldığı Halk Ekmek standında, 70’ten fazla ürünün hikayesi tek tek anlatıldı. Ankara Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ahmet Sarıduman katıldığı zirvede, Büyükşehir Halk Ekmek Fabrikası’nın günde 1 milyon ekmek üretim kapasitesine sahip olduğunu söyledi. Başkentlilerin severek tükettiği ekmek ve çeşitli ürünlerin her gün 418 büfe ve 8 fabrika satış mağazasında tüketiciyle buluştuğunu vurgulayan Sarıduman, ’’Anadolu ekmeği tat ve mineral açısından oldukça zengin. Biz de bu tat ve geleneği olabildiğince gelecek nesillere taşımak ve ekmek kültürümüzü geliştirmek için çaba harcıyoruz. Bu yüzden fabrikamızda tamamen el değmeden, hijyenik bir ortamda üretilen Ankara Halk Ekmeğin, Ankaralıların güvenle tüketebileceklerinin garantisini rahatlıkla verebiliyoruz" ifadelerini kullandı.


Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Mezarlıklar Daire Başkanlığı’nın destekleriyle ev hanımlarına meslek kazandıran ve bu kapsamda kurulan kooperatifler de zirvede stant açtı. "Çamlıdere Ahşap Atölyesi" çeşitli süs eşyalarını ve ahşap oyma sanatının güzel örneklerini sergilerken,"Nallıhan Han İpek Kooperatifi" de el dokuması ürünlerini Başkentlilerin beğenisine sundu. Zirvede "Anadolu Bacıları Kadın Kooperatifi" ise tamamen organik olan pancar pekmezi, portakallı havuç reçeli ve sade-sebzeli erişteyi Başkentlilerle buluşturdu. Tarladan sofraya, üreticiden tüketiciye kadar uzanan geniş bir nüfusun bilimsel olarak doğru bilgilendirilmesinin öneminin anlatıldığı zirvedde 1071’den 2071’e bin yıllık beslenme alışkanlıkları, sağlık üzerindeki etkileri, doğal beslenme, gıda güvenliği, gıda israfı ve sağlıklı yaşam konuları uzmanlar tarafından detaylı şekilde anlatıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bostan Gülistan Hobi Bahçesi’nde ilk fideler toprağa ekildi Arnavutköy Belediyesi tarafından kurulan Bostan Gülistan Hobi Bahçesi’nde ilk fideler toprağa ekildi. Arnavutköy Belediyesi, şehir yaşamının gürültüsünden uzaklaşmak ve doğayla iç içe olmak isteyen vatandaşlar için özel bir hizmet sunuyor. Belediye tarafından 68 dönüm arazi üzerine kurulan Bostan Gülistan Hobi Bahçesi, vatandaşlara doğal ortamda organik tarım yapma, toprağa temas etme ve doğayla bağ kurma imkanı sunuyor. Hobi Bahçesinde ilk fideler toprağa ekildi Atalık tohumların kullanıldığı Hobi Bahçesi’nde ilk fideler toprağa dikildi. Belediye Başkanı Mustafa Candaroğlu da Hobi Bahçesi’ni ziyaret ederek, fide ekti. Candaroğlu, Hobi Bahçesi’nde atalık tohum yetiştirildiğini, ekilen fidelerin atalık tohum olduğunu ve vatandaşlara destek verildiğini vurguladı. Arnavutköy Belediye Başkanı Mustafa Candaroğlu, "Burada kullanılan tohumlar atalık tohumlardır. Buraya gelip ekim yapan vatandaşlarımıza da atalık tohum desteği sağlıyoruz. Buradaki amacımız şehir yaşamından uzaklaşmak isteyen vatandaşlarımıza organik tarım imkanı sağlarken, atalık tohumlarımızın da devamlılığını sağlıyoruz" şeklinde konuştu. “Hobi Bahçesi sayısını 3-4 katına çıkaracağız” Başkan Mustafa Candaroğlu ayrıca, “Burada şu an 200 adet Hobi Bahçesi bulunuyor. Vatandaşlarımızdan da yoğun istek ve talep var. İnşallah önümüzdeki süreçte, daha fazla vatandaşımızın organik tarım yapmasını sağlamak için hobi bahçesi sayımızı artırarak 3-4 katına çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.