GENEL - 19 Ekim 2018 Cuma 10:12

Keçiören Belediyesi tarihi konağa sahip çıktı

A
A
A
Keçiören Belediyesi tarihi konağa sahip çıktı

Keçiören Belediyesi, geleneksel Ankara evi olarak bilinen Adnan Menderes Mahallesi’nde bulunan tarihi konağın restorasyonunu hız kesmeden devam ettirerek yenileme çalışmalarında sona yaklaştı.

Keçiören Belediyesi, geleneksel Ankara evi olarak bilinen Adnan Menderes Mahallesi’nde bulunan tarihi konağın restorasyonunu hız kesmeden devam ettirerek yenileme çalışmalarında sona yaklaştı.


Taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve onarımının yapılması konusunda büyük hassasiyet gösteren Keçiören Belediyesi, bakımsızlık nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan tarihi konağı doğal dokusunu koruyarak restore etti. Tarihi değerleri geleceğe taşımak için seferber olan belediye personellerinin, yenileme sırasında hassas ve güvenilir ölçüm teknikleriyle konağın özgün yapısını korumaya özen gösterdiği kaydedildi.



Konağın doğal dokusu bozulmadı


Tarihi konağa ilişkin yenileme çalışmasının her aşamasını yakından inceleyen Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, “19’uncu yüzyılda yapıldığı tahmin edilen, klasik bir Ankara evi olarak tanımlanan tarihi konağımız ev olarak günümüzde de kullanılmaya devam ediyordu. Gerek dış cephesi gerekse taşıyıcı kolonları tahribata uğradığından herhangi bir sarsıntıda yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirdi. Konağın içyapısını ve dış cephesini doğal dokusunu bozmadan yenileyerek, çevre düzenlemesini de buna uygun olarak yaptık. Restorasyonun sonunda tarihi konağımızı bir kültür mirası olarak Keçiören’e kazandırdık” dedi.



“Çalışmalarımız örnek teşkil edecek”


Kaybolmaya yüz tutan tarihi değerlerin korunması gerektiğine de vurgu yapan Ak, “Ülkemiz, dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen tarihi ve kültürel varlığa sahiptir. Keçiören Belediyesi tarihi ve kültürel değerleri koruma ve restore etme konusunda oldukça çalışkan bir belediyedir. Keçiören Belediyesi olarak kültürel varlıkların yeniden kazanılması ve yeni nesillere aktarılması için her türlü imkânı seferber ediyoruz. Yenileme çalışmalarıyla benzer durumda olan pek çok kültür varlığımıza örnek teşkil edeceğimizi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.


İnşa edilme tarihi kesin olarak bilinmeyen tarihi konağın 19’uncu yüzyılda yapıldığı tahmin edilirken, 2 kat üzerine kurulan dikdörtgen biçimindeki yapısı ahşap ve moloz karışımından oluşuyor. Restorasyondan önce de kullanılmaya devam eden konak, iç donanımı tamamlandığında vatandaşların hizmetine açılacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.