POLİTİKA - 23 Mayıs 2019 Perşembe 23:00

Askerlik kanun teklifi Milli Savunma Komisyonu’nda

A
A
A
Askerlik kanun teklifi Milli Savunma Komisyonu’nda

Askerlik kanun teklifinin Milli Savunma Komisyonu’nda görüşmeleri başladı.

Askerlik kanun teklifinin Milli Savunma Komisyonu’nda görüşmeleri başladı.


Askerlik kanun teklifi görüşmeleri başladı. AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, kanun teklifi hakkında milletvekillerine bilgi verdi. Ünal, önerilen teklif ile 1111 sayılı Askerlik Kanunu ve 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu’nun yürürlükten kaldırılacağını söyleyerek, 211 ve 926 sayılı kanunlarda değişiklik yapılacağını belirtti. Ünal, "Yükümlü kaynağı bir doğum yılı yaklaşık olarak 700 bin kişidir. Bu 700 bin kişinin 280 bin kişisi yükümlülük dışında kalacağı ve 420 bin kişisinin askere alınacağını kabul ediyoruz. Ayrıca bugüne kadar Türk Silahlı Kuvvetlerinin silah altına alınabilecek erkek nüfusundaki birikim 2 milyon 200 bin kişidir. Dövizli ve bedelli askerlik kalıcı hale geliyor. Bunun altında yükümlü, er ve erbaş geliştirilerek devam edecek. Yedek astsubaylık sistemi getiriliyor. Yedek subaylık müessesemiz devam ediyor" ifadelerini kullandı.


Er ve erbaşlara ilk altı ayda harçlık vereceklerini kaydeden Ünal, ikinci altı ayda ise asgari ücretten az olmamak üzere harçlık verileceğini ifade etti. Ünal, "Muhtaç asker yardımı asgari ücretin yarısı kadar olacak. Toplu taşıma askerlerimize bedava olacak. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne personel ihtiyacında puan olacak. TOKİ’de öncelik verilecek" dedi.


Yedek astsubayların meslek yüksek okullarını bitirenlerden oluşacağını belirten Ünal, "Temel ve sınıf eğitimleri toplamı iki ay olacak. Harçlık almaya devam edecekler. Temel eğitimden sonra kıta eğitimleri var, bu eğitim maaşlı olacak" şeklinde konuştu.


Yeni askerlik sisteminin 3.15 milyar TL maliyeti olduğunu tahmin edildiğini aktaran Ünal, Bedelli askerlikten yaklaşık 4.5 milyar, dövizli askerlikten 620 milyon, toplam 5 milyardan fazla kaynak öngörüyoruz" diye konuştu


Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay ise 18 kanun ve birtakım Kanun Hükmünde Kararname’de değişiklik öngörüldüğünü söyleyerek, öngörülen bedelli askerlik ücretinin takriben 31 bin TL olduğunu ifade etti. Ayrıca Alpay, 420 bin yoklama kaçağı ve bakayanın bir defaya mahsus yararlanacağını sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Açıldığında protokol camisi olacaktı, 7 yılda tamamlanamadı İzmir Konak’ta bulunan ve yapımına 2017’de başlanılan Nevvar Salih İşgören Ulu Cami’nin inşaatı aradan geçen 7 yılda tamamlanamadı. Ege Bölgesi’nin en büyük protokol camisi olması planlanan ibadethanenin inşaatı uzun süredir yerinde sayarken, bölge esnafı yetkililerin duruma el atarak bir an önce caminin tamamlanmasına destek olmalarını istedi. İzmir’in Konak ilçesi Mersinli bölgesinde 14 bin metrekarelik alanda yer alan Nevvar Salih İşgören Ulu Cami’nin yapımına, Nevvar Salih İşgören Vakfı tarafından 2017 yılında başlandı. 43 metre kubbe genişliğinin yanı sıra 92 metre uzunluğunda 4 minareye sahip, Osmanlı ve modern mimari izlerini taşıyan caminin 2022’de ibadete açılması hedefleniyordu. Ancak Ege Bölgesi’nin en büyük protokol camisi olması planlanan 15 bin kişi kapasiteli camide uzun süre önce inşaat çalışmaları durdu. Yapılan onca masrafın ve milli servetin ziyan olduğunu belirten bölge esnafı, yetkililerin duruma el atarak caminin tamamlanmasına destek olmaları gerektiğini söyledi. “Diyanet İşleri Başkanlığının bir an önce bu camiyi bitirmesini istiyoruz” Kaba inşaatı 2019 yılında tamamlanan camiyle ilgili görüşlerini dile getiren bölge esnaflarından 37 yaşındaki Zeynel Akçam, “Buranın 2017 yılında temeli atıldığında bölge esnafı olarak çok sevinmiştik. Neden çok sevindik; dibimizde bir cami olsun istedik. Burada bize en yakın cami 500 metre ileride. Biz çok uğraştık burası yapılsın 5 vakit namazımızı kılalım orada ama bir türlü nedense tamamlanamadı bu cami. Nevvar Salih İşgören Vakfı’nın projeyi bitirmiş olduğunu öğrendik sonradan. Esnaflar olarak Diyanet İşleri Başkanlığının bir an önce bu camiyi bitirmesini istiyoruz. Müslüman bir ülkede yaşayan vatandaşlar olarak bu camiyi böyle görünce vicdan azabı çekiyoruz. 2020 yılında Diyanet’e ‘bu cami neden tamamlanmıyor’ içerikli dilekçe yazdım, cevap gelmedi. Bölge esnafı olarak bu caminin bir an önce tamamlanmasını istiyorum” dedi. Caminin aynı zamanda bir yaşam alanı olarak tasarlanması, içerisinde sosyal donatı alanları, konferans salonları, kütüphaneler, etüt merkezleri gibi birçok bölümün olması planlanıyordu. 2017 yılında yapımına başlanılan ve 2022 yılında ibadete açılması planlanan Ulu Cami üzerinden geçen 7 yılda tamamlamadı.