SAĞLIK - 31 Mart 2020 Salı 09:23

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Gümüşcü’den aile ve çocuklar için uzaktan eğitim önerileri

A
A
A
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Gümüşcü’den aile ve çocuklar için uzaktan eğitim önerileri

Güven Çayyolu Sağlıklı Yaşam Kampüsünden Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Dr.

Güven Çayyolu Sağlıklı Yaşam Kampüsünden Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Gümüşcü, “Yetişkinlerin çocuklar için bu yeni duruma uygun rutin oluşturması önem taşımaktadır” ifadelerini kullanarak, aileler ve çocuklar için uzaktan eğitim sürecine uyumu kolaylaştıracak önerilerde bulundu.


Yeni tip korona virüs salgını ile mücadele sürecinde başlatılan uzaktan eğitim kapsamında milyonlarca öğrenci evden derslere başladı. Güven Çayyolu Sağlıklı Yaşam Kampüsünden Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Gümüşcü de aileler ve çocuklar için uzaktan eğitim sürecine uyumu kolaylaştıracak önerilerde bulundu.


Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Gümüşcü, “Yaşamda rutinlerin olması herkesin kendini güvende hissetmesi açısından önemlidir. Günlük, haftalık, aylık olarak yapılacakların belirlenmesi ve yapılan programa bağlı kalınması yetişkinler için olduğu kadar çocuklar için de güven vericidir. Salgın sürecinde yaşanılan belirsizlik, bilinmezlikle oluşan kaygı durumu ve bunlara bağlı olarak alışkanlıkların bozulması hem yetişkinleri hem de çocukları önemli ölçüde etkilemektedir. Bu nedenle yetişkinlerin çocuklar için bu yeni duruma uygun yeni davranış kalıpları oluşturması önem taşımaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı, bu rutini oluşturmak için ilk adımı atarak uzaktan eğitim sürecini başlatmıştır. Okulların bir süre kapalı olacağı ve uzaktan eğitimin sürdürüleceği bilgisi yeni bir rutindir” ifadelerini kullandı.


Ailelerin bu kapsamda nelere dikkat etmesi gerektiğini anlatan Gümüşcü, “Bu noktada ailelerin uygulayacakları; çocuklarının akşam yatma ve sabah uyanma zamanlarının okul zamanında olduğu gibi olması, ders öncesi kahvaltılarını yaptırmaları, sonrasında uzaktan eğitim için düzenlenmiş mümkünse sakin, uyaranın az olduğu bir ortam organize etmeleri ve başlangıçta çocuklarının yanında olarak süreci izlemeleri olarak sıralanabilir. Ders süreleri, okul zamanı süresinden daha kısa olacağı için çocukların takip etmeleri de daha kolay olacaktır. Ders aralarında verilen kısa süreli molalarda çocukların bu süreyi telefon ve tablet ile geçirmemeleri tekrar derse adapte olmaları açısından önemlidir. Bunun yerine çocukların evin içinde dolaşmaları, hareket etmeleri bazı aralarda meyve ve kuruyemiş gibi atıştırmalıklar tüketmeleri sağlanabilir. Aileler çocuklara ders bitiminde neler yapabileceklerini açıklamalı, oyun için zamanlarının olduğunu belirtmeli ve düzenli olarak ödev kontrolü yapmalıdır” açıklamasını yaptı.


Çocukların uzaktan eğitim sürecini verimli geçirmeleri için dikkat edilmesi gerekenleri de sıralayan Gümüşcü, şunları kaydetti:


“Evde, okul düzeni devam ettirilmelidir. Çocuklar uykularını almış bir şekilde uyanıp, kahvaltı yaptıktan sonra derse başlamalıdır. Çocukların ders zamanlarına hazır olarak başlamaları için hangi dersi izleyeceklerse onunla ilgili ders materyalleri yanlarında hazır bulundurulmalıdır. Not almaları gerekiyorsa bunu nasıl yapacakları öğretilmelidir. Ders konularının özetleri tekrarlanmalıdır. Verilen ödevleri zamanında yapmaları önemsenmeli, molalarda ne yapacakları önceden belirlenmelidir. Yatağını toplama, masasını düzenleme, dişlerini fırçalama gibi ev kuralları düzenli olarak uygulanmalıdır. Çocukların uyku, beslenme ve fiziksel hareket dengeleri iyi sağlanmalıdır.”


Çocukların evdeki boş zamanlarının planlanmasının önemli olduğunu da vurgulayan Gümüşcü, “Çocukların evde ders dışı zamanlarının da planlanması, belli bir programı takip etmeleri, değişen bu duruma alışmaları açısından önemlidir. Anne babadan birisinin evde olduğu bu günlerde günü birlikte planlamak eğlenceli olacaktır. Beraber film izlemek, kitap okumak, spor yapmak, yeni bir yemek tarifi denemek, dolap düzenlemek, temizlik yapmak, evcil hayvan varsa bakımına yardımcı olmak, çiçek dikmek gibi aktiviteler eğlenceli olduğu kadar çocuklara sorumluluk veren ve karar verme becerilerini destekleyen aktivitelerdir. Bunların yanı sıra; çocukların rekabet duygularını törpülemek, kaybettiklerinde kazananı tebrik etmeyi öğretmek, grup oyunu oynarken işbirliğinin önemini vurgulamak, sıra beklemeyi ve yeni bilgiler öğrenmelerine yardımcı olmayı sağlamaları açısından; kızmabirader, bil bakalım kim, hızlı ve dikkatli, puzzle, sorumluluk takvimi, gibi kutu oyunları oynanabilir” önerilerinde bulundu.


Ailelerin sabırlı olması ve çocukların sorularını cevapsız bırakmaması gerektiğini belirten Gümüşcü, “Çocuklar ve aileler için farklı bir sürecin yaşandığı bu dönemde, gündemle ilgili olarak kaygı, üzüntü, korku, çaresizlik gibi duygular yaşanabilir. Çocukların bu yeni duruma uyum sağlayamaması ve olumsuz davranışları gözlenebilir. Ancak yaşanılan bu durumu kabul ederek, gerçekçi bir iyimserlik içinde olup, sorumluluk almaları ve çözüm odaklı yaklaşımlarla, sorunlarla baş etme becerilerinin gelişmesine yardımcı olunabilir. Çocuklar yeni olaylara karşı tepkilerini çevrelerini, özellikle de anne ve babalarını gözleyerek gösterirler. Bu nedenle ailelerin sevecen ve ilgili olmaları, haberleri çocuklarla birlikte izlememeleri ancak gündem ile ilgili kısa ve gerçek bilgileri onlarla paylaşmaları, haberlerdeki aşı geliştirme çalışmaları gibi olumlu noktalara odaklanmaları, çocuklar konuşmak istediklerinde onları dinlemeleri, sorularını cevapsız bırakmamaları önemlidir” ifadelerini kullandı.


Aileler ve çocukların bu sürecin olumlu yönlerine odaklanması gerektiğini kaydeden Gümüşcü, önerilerine şöyle devam etti:


“Yaşanılan süreçte plan yapmanın ve yeni bir rutinin öneminden bahsettik. Ama bu noktada unutulmaması gereken bir durum da salgın döneminde yapılan planların esnek olması gerektiğidir. Yaşadığımız dönem beklenmedik birçok duyguyu içinde barındırmaktadır. Bu yüzden planlamadaki aksaklıklar umutsuzluğa yol açmamalıdır. Aileler ve çocuklar bu durumu geçici olarak görmeli ve bu zamanların olumlu yönlerine odaklanmalıdır. Uzaktan eğitim gibi her zaman yapılmayan bir uygulamanın deneyimlenmiş olması, aile olarak birlikte yapılacaklar listesi çıkartılıp bunların hangisinden en çok keyif aldıklarının konuşulması, aile bireylerinin birbirlerini daha iyi tanımaları için fırsat olarak görülebilir. Çocuklarda teknolojinin kullanımı her dönemde olduğu gibi bu süreçte de sınırlı ve ebeveyn gözetiminde olmalıdır. Son olarak evde herkesin ayrı zaman geçirmeye de ihtiyacının olduğu önemsenmeli, bu süreçten herkesin farklı kazanımlarla çıkacağı düşüncesine inanılmalı ve çocukların hayal kurmaya devam etmesi desteklenmelidir."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Yumaklı’dan Kurban Bayramı açıklaması Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Kurbanla ilgili hiçbir sıkıntı olmayacak, kurbanlık hayvan sayımız yeterli" dedi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Sokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemenin mecliste olduğunu belirten Yumaklı, "Sokak hayvanları ile ilgili düzenlemede meclis takvimini bilmiyorum. Ama bu yıl meclis kapanmadan görüşülür diye düşünüyorum. Adalet Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve bizim Bakanlığımız iş birliğinde çalışılıyor. Neden böyle bir çalışma yapılması gerekir? Her kurumun sorumlulukları var. Bakanlıklar, belediyeler, kurumlar daha önce de söylediğimiz gibi, herkes sorumluluklarını yerine getirecek, yasal düzenleme gerekiyorsa yapılacak, şimdi biz o kısımdayız. O devreye girdikten sonra herkes sorumluluklarını yerine getirecek" diye konuştu. Yaklaşan Kurban Bayramı’yla ilgili konuşan Yumaklı, "Kurbanla ilgili hiçbir sıkıntı olmayacak, kurbanlık hayvan sayımız yeterli. Et fiyatlarındaki spekülatif durumun kurban fiyatlarında da olma potansiyeli vardı ama aldığımız önlemlerle ve açıklanan kurbanlık fiyatlarıyla öyle olmayacağı görülmüş oldu" ifadelerini kullandı.
Ankara Bakan Göktaş: "Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı’nı 15 Mayıs’ta kamuoyuyla paylaşacağız" Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye’de ilk defa "Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi" başlığında bir belge hazırladıklarını belirterek, "Aile ve evlilik kurumunun korunması ve güçlendirilmesine yönelik stratejilerin, hedeflerin ve faaliyetlerin yer aldığı Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı’nı 15 Mayıs’ta kamuoyuyla paylaşacağız" dedi. Göktaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin "Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı"na ilişkin sorusu üzerine Bakan Göktaş, Kabine Toplantısı’nda da sunumunu yaptığı belge ve 2024-2028 yıllarını kapsayan eylem planını 15 Mayıs’ta kamuoyuyla paylaşmayı planladıklarını belirtti. Kadın, erkek, çocuk, genç, yaşlı, engelli ayrımı yapmaksızın ailenin ve toplumun her bir bireyinin huzur, mutluluk ve refahını önceleyen politika ve hizmetleri uygulamaya devam ettiklerini ifade eden Göktaş, "Ailenin ve tüm aile bireylerinin her türlü zararlı akım ve alışkanlıklara karşı dayanıklı hale getirilmesi, nesiller arası temas ve dayanışmanın artırılması, aktif ve dinamik nüfus yapısının korunması, aile bireylerinin sorun çözme kapasitesinin artırılması ve sosyal kalkınmanın devamlılığını sağlamak üzere aile kurumunun korunması ve güçlendirilmesi bizim için çok önemli" diye konuştu. Bakanlık olarak ailelerin değişen koşullar ve küresel riskler karşısında etkilenebilecekleri olumsuz durumlara karşı korunması ve güçlendirilmesi hedefiyle çok sayıda araştırma, çalıştay, panel, şura, seminer ve etkinlik gerçekleştirdiklerini vurgulayan Göktaş, şunları söyledi: "Aile yapısını, değerlerini ve işlevlerini etkileyen faktörleri tespit etmek, aileleri tehdit eden her türlü şiddet, zararlı alışkanlık ve eğilimlere yönelik tedbirleri ele almak için kurumlar arasında iş birliğinin ve eş güdümün artırılmasına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Ailenin korunması ve güçlendirilmesi yönünde yapılacak çalışmalarda tüm kurumların topyekun çaba göstermesi ve ortak sorumluluk alması gerekmektedir. Bu kapsamda bütüncül ve sistemli önlemler almak hedefiyle kamu kurumlarının, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve üniversitelerin katkısıyla Cumhurbaşkanlığımız himayesinde ve Bakanlığımız koordinasyonunda, aile ve evlilik kurumunun korunması ve güçlendirilmesine yönelik stratejilerin, hedeflerin ve faaliyetlerin yer aldığı Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı’nı oluşturduk. Vizyon belgesi ve eylem planı 5 stratejik hedef, 15 amaç ve 100 faaliyeti kapsıyor." Türkiye için ilk defa "Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi" başlığında hazırlanan belgenin ve eylem planının detaylarının BM tarafından "Uluslararası Aile Günü" ilan edilen 15 Mayıs’ta açıklayacaklarını yineleyen Göktaş, 2024’ün BM Uluslararası Aile Yılının 30’uncu yıl dönümü olduğunu aktardı. Bakan Göktaş, 15 Mayıs’ı da içine alan Aile Haftası’nda ise "Ailemiz İstikbalimiz" anlayışıyla ailenin farkındalığını artırmaya yönelik faaliyetler planladıklarını kaydetti. Türk Devletleri Teşkilatının son yıllardaki uygulamalarıyla bölgesel iş birliğinin dikkat çeken bir örneği haline geldiğini de belirten Göktaş, "Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında ortak tarihe ve kültürel kodlara sahip ülkelerde aile kurumunun güçlendirilmesi için iş birliğinin geliştirilmesi önemli görülmektedir. Bu kapsamda 16-17 Mayıs’ta İstanbul’da ülkemiz ev sahipliğinde, Türk Devletleri Teşkilatı Birinci Sosyal Politika Bakanlar Toplantısı’nı gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.
Yalova Altınova’da Hıdrellez coşkusu Yalova’nın Altınova İlçesinde Hıdrellez Bayramı coşkuluyla kutlandı. Baharın müjdeleyicisi, birlik, beraberlik ve kardeşlik sembolü olan Hıdırellez, Altınova Merkez, Kaytazdere ve Subaşı Beldelerinde coşkulu bir şekilde kutlandı. Altınova Bal-Göç Derneği tarafından Altınova Cumhuriyet Parkında düzenlenen Hıdrellez kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu. Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca ve eşi Ömer Fazlaca, Altınova Belediye Başkan Yardımcısı Sinan Aydın, dernek yöneticileri ve üyeleri ile vatandaşların katıldığı kutlama büyük bir coşkuyla kutlandı. Kaytazdere’de ateş yakıldı Kaytazdere’de Hıdırellez ateşini CHP Yalova İl Başkanı Erdem Doğancı, CHP Altınova İlçe Başkanı Cemalettin Kılıç, Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca, Kaytazdere Belediye Başkanı Doğan Çitil, Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay ile birlikte yaktı. Programda belediye başkanlarının hep birlikte vatandaşlarla halay çekti. Subaşı bir başkaydı Hıdrellez kutlamaların en renkli görüntülerine ise Subaşı Beldesi sahne oldu. Etkinliğe katılan vatandaşlar gül ağacına dilekler bıraktı, ateşten atladı ve dualar etti. Yalova Valiliği, Subaşı Belediyesi, Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu tarafından düzenlenen etkinliğe yoğun katılım sağlandı. Etkinliğe Vali Dr. Hülya Kaya, Altınova Kaymakamı Halil İbrahim Kazar, Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca, Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay, Kaytazdere Belediye Başkanı Doğan Çitil, Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu Temsilcisi Zeki Gürsu, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı. Dilekler tutuldu Alanda bulunan 7 farklı ateşin üstünde 7 kez atlayan vatandaşlar, dileklerini dilediler. Yöresel kıyafetler giyen çocuklar ise Hıdırellez ve bahar ruhunu alana yansıttılar. Çalınan müzikler eşliğinde doyasıya eğlenen vatandaşlar, birlik ve beraberliğin daim olması dileklerinde de bulundular.
Adana Adana’da çocukların ’23 Nisan Ekspresi’ coşkusu Milli Eğitim Bakanlığı koordinesinde hayata geçirilen 23 Nisan Ekspresi, Adana Tren Garı’nda minikleri ağırladı. VR teknolojisi kullanılarak hazırlanan animasyonlara minikler yoğun ilgi gösterdi. Öğrencilere yönelik, ’tarihi bilgi edinme, vatanseverlik ve milli bilinç, değerleri anlama ve takdir etme, empati geliştirme, geleceğe yönelik düşünme ve planlama’ yeteneklerinin geliştirilmesi amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı koordinesinde hazırlanan ’23 Nisan Ekspresi’ etkinlikleri Adana’da gerçekleştirildi. Adana Tren Garı önünde kurulan alanda öğrenciler VR teknolojilerini deneyimlerken, sıfır atık parkuru ve boyama gibi birçok etkinliğe katılarak keyifli zaman geçirdi. Etkinliğe katılan Adana Valisi Yavuz Selim Köşger de VR teknolojisi kullanılarak hazırlanan ve Türkiye’nin geçmişten geleceğe nasıl ilerlediğini anlatan animasyonu çocuklar ile birlikte seyretti. "Çocukların ülkemizin nereden nereye geldiğini öğrendikleri bir uygulamaya tanıklık ediyoruz" Etkinlikte emeği geçenlere teşekkür eden Vali Yavuz Selim Köşger, "Çok güzel bir ortam. Bu meydan belki çok kalabalık gördü ama bugün en güzel ve umut vericilerinden birine tanıklık ediyor. Geleceğimiz, istikbalimiz, umudumuz, çocuklarımız, yavrularımız bu meydanda ülkemizin nereden nereye geldiğini görsel, işitsel ve dokunarak öğrendikleri bir uygulamaya tanıklık ediyoruz. Çocuklarımızın keyfi yerinde, seslerden de anlaşılıyor. Ben de içlerine girerek mutluluklarına ortak oldum. Eğitim yalnızca öğretmenlerin anlattığı teorik bir şey değil. Bu tür uygulama örneklerini çoğaltmamız lazım her alanda. Sadece tarih ve ülkemizin geçmişi ile ilgili değil bütün bilim alanlarında da uygulamalı tatbiki eğitimleri artırmamız lazım. Bu anlamda çok güzel bir uygulama olmuş. Çocuklarımıza sorduğumda hepsinin çok beğendiklerini gördüm. Onlara da inşallah faydalı olmuştur" dedi.