SAĞLIK - 21 Ocak 2021 Perşembe 15:08

(Özel) Bilim Kurulu Üyesi İlhan: “Aşılamada en kuvvetli antikor düzeyi, ikinci aşıdan 3 hafta sonra”

A
A
A
(Özel) Bilim Kurulu Üyesi İlhan: “Aşılamada en kuvvetli antikor düzeyi, ikinci aşıdan 3 hafta sonra”

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof.

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, aşılama takvimi ile ilgili konuştu. İlhan, “Aşılar yapılmaya başlandıktan sonra evet vücutta antikor oluşma söz konusu olabiliyor ama en kuvvetli antikor düzeyi, ikinci aşıdan 3 hafta sonra. Kabaca ilk aşıdan 7 hafta sonra. Biraz daha genelleştirirsek, birinci aşıdan 2 ay sonra yüksek seviyede bir antikor olduğunu söylemek mümkün” dedi.


Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Covid-19 aşılamasındaki süreci anlattı. Prof. Dr. İlhan, aşılamanın salgın zincirinin kırılması açısından hayati öneme sahip olduğunu ve vatandaşların sırası geldiğinde aşı olmalarının gerektiğini belirtti. Bilim Kurulu Üyesi İlhan, ilk doz aşılamalarda 1 milyon kişinin geçildiğini, ilerleyen süreçte gelen aşılar ile birlikte peyderpey aşılama takviminin devam edeceğini kaydetti.



“Kısa zaman içerisinde de daha yüksek rakamlara ulaşacağımız gözüküyor”


Aşılamanın ilk dozunda dün itibariyle 1 milyon kişinin geçildiği ve bunların da 800 bin kadarının sağlık çalışanlarından oluştuğunu belirten Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Biliyorsunuz ki ilk aşamada sağlık çalışanları, bununla birlikte huzur evleri ve bakım evlerinde kalan büyüklerimiz ve onun yanında da 65 yaş üzeri büyüklerimiz yer alıyordu. Tabi burada kendi içinde bir algoritma var. Öncelikle en büyüklerden başlamak gerekiyor. Zira biliyorsunuz koronavirüs hastalığı söz konuş olduğunda öncelikle en çok etkilenenlerin aşılanması gerekiyor, en çok vefat edenlerin, en çok ağır hasta olanların; bunlar da büyüklerimiz. Biliyorsunuz 90 yaş üzeri aşılandı. Bugün itibariyle 85’e düştü. Sonra 80 üzeri diye devam edecek, aşağı doğru peyderpey 65 yaş üzerine kadar gelecek. Tabi bunun algoritmal yapılmasının nedeni kalabalığı engellemek. Biliyorsunuz 90’larda daha az vatandaşımız var. 85 üzerinde biraz daha çok. Aşağı doğru nüfus artıyor. Bunlar da kısa zaman içerisinde, birkaç gün içerisinde tamamlanarak, aşağı doğru buradan ikinci gruba gelmek buradaki temel hedef. Yine ikinci grupta da 50-64 yaş arası olan vatandaşlarımız. Yine toplumda hizmet önceliği olan gruplarımız, askerlerimiz, polislerimiz, öğretmenlerimiz ve belediye hizmet sektörü çalışanları gibi gruplarımız yer alıyor. Tabi bununla beraber de toplumun büyük bir kesiminin aşılanması söz konusu olacak. Sistem tam böyle gidiyor. Kısa zaman içerisinde de daha yüksek rakamlara ulaşacağımız gözüküyor” şeklinde konuştu.



“Bu işte sürdürülebilirlik esas açıkçası”


İkinci parti geldiği zaman da aşılamanın peyderpey devam edeceğini vurgulayan Bilim Kurulu Üyesi İlhan, “Sınır nerede kaldıysa oradan devam edecek. Bu işte sürdürülebilirlik esas açıkçası. Aşı ne zaman geldiyse diğer aşı tamamlanmak üzereyken onun üzerinden devam etmek gerekiyor. Örneğin buradaki 3 milyon dozun aşılanması bitmeden önce, o geldiği zaman hemen akabinde onun devamı, o geldikten sonra 30 milyon doz onun devamı gibi gidecek. Tabi burada yine sıranın bozuk olmaması çok çok önemli. Belli bir sınır tarihinde vatandaşlar randevu alıp, randevularına giderlerse ve aynı zamanda da kendilerine en yakın sağlık kuruluşuna giderlerse ki biliyorsunuz Türkiye’de aşı ücretsiz. Sağlık Bakanlığı hastaneleri, üniversite hastaneleri, özel hastaneler ve aile sağlık merkezlerinde yapılıyor. Peyderpey bu sıra kendilerine geldiklerinde, aşının geldiği oranda da aşının yapılacağını söylemek mümkün” diye konuştu.



“Aşılamada en kuvvetli antikor düzeyi, ikinci aşıdan 3 hafta sonra”


Covid-19 aşılamasından sonra antikor düzeyinin belli bir süre sonra oluştuğunun altını çizen İlhan şunları kaydetti:


“Aşılar yapılmaya başlandıktan sonra evet vücutta antikor oluşma söz konusu olabiliyor ama en kuvvetli antikor düzeyi, ikinci aşıdan 3 hafta sonra. Kabaca ilk aşıdan 7 hafta sonra. Biraz daha genelleştirirsek, birinci aşıdan 2 ay sonra yüksek seviyede bir antikor olduğunu söylemek mümkün. İlk aşıdan sağlık çalışanlarını hesaplarsak, Mart 15 gibi gözüküyor. Büyüklerimiz de şimdi aşılanıyor. Normal hayatımıza dönüşü peyderpey tabii ki başlatmak mümkün. Ama bunun zamanlamasını söylemek için biraz daha erken gibi geliyor bana. Tabi yine normale dönüşte de kısıtlamalar biliyorsunuz saat olarak var. Çeşitli fiziksel mekanlarının kısıtlaması var. Yine nasıl kapandıysa aynı sıra dahilinde peyderpey açılması doğru olacaktır. Ama bunları biraz daha Mart başında konuşmak daha doğru olacak gibi gözüküyor. Şu anda iyi bir noktadayız. İyi bir seviyedeyiz. Çok zor bir Haziran-Temmuz deneyimi yaşadık. Sonra ardı sıra bayram sonrası süreçleri hatırlarsak Eylül, Ekim, Kasım, Aralık’ı rakamlarımızda 700’lere kadar düşmüştük biliyorsunuz. Ondan sonra açılmayla birlikte toplumun ve işletmelerin kurallara uyumda sorun yaşadığını gözlemledik. Bu nedenle aniden hasta sayımız, vaka sayımız yükselerek devam etmişti ve çok zor bir 6-7 aylık süreç yaşadık. O yüzden açılmada erken davranmamak gerekiyor. Biraz daha süreci izlemek daha doğru olacaktır. Hazır aşıyı yakalamışken, aşıda belirli bir noktaya gelmişken en azından büyüklerimizin aşılanıp antikor düzeyi belirli bir seviyeye gelmişken normal yaşama dönmek daha doğru olacaktır kuşkusuz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep KALDER’den GSO’ya Yeşil Dönüşüm Ödülü Gaziantep Sanayi Odası (GSO), İlham Veren Kamu Yönetimi Proje Ödülleri kapsamında Jüri Teşvik Ödülü aldı. Türkiye Kalite Derneği (KALDER) Ankara Şubesi ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) iş birliğinde organize edilen 24. Kamu Kalite Sempozyumu / Enerjide Sürdürülebilir Dönüşüm konulu programda GSO tarafından sürdürülen ‘’Gaziantep Yeşil Dönüşüm Hareketi Projesi’’, İlham Veren Kamu Yönetimi Proje Ödülleri kapsamında Jüri Teşvik Ödülü aldı. EPDK Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa GSO adına Yönetim Kurulu Üyesi Ali Can Koçak ve Genel Sekreter Yardımcısı M. Sermest Çapan katıldı. Programda, GSO’nun ödülü KalDer Yönetimi tarafından GSO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Can Koçak’a takdim edildi. Ödül töreninde bir konuşma gerçekleştiren GSO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Can Koçak, ‘’Avrupa Birliği (AB), iklim değişikliğinin önüne geçmek ve sanayinin de çevreyle uyumlu büyümesini sağlamak amacıyla, Aralık 2019 ‘da AB Yeşil Mutabakat stratejisi oluşturmuştur. Söz konusu stratejiyle, Avrupa kıtasının İlk etapta 2030 yılına kadar net sera gazı emisyonlarının 1990’lı yıllara göre %55’e kadar azaltılmasını, 2050 yılına kadar da net sera gazı emisyonlarının sıfıra indirilmesini hedeflemiştir. Bunun yanı sıra üretimde emisyon değeri yüksek ürünlerin AB’ye ihracatında sınırda karbon vergisi uygulamasıyla ilave vergi alınacaktır’’ dedi. Koçak, ’Bu konuda Gaziantep Sanayi Odası olarak ülke ekonomisine daha fazla katkıda bulunabilmek, sonraki nesillere daha yaşanılabilir bir çevre bırakmak ve ihracat noktasında önümüze çıkabilecek engelleri ortadan kaldırmak adına, firmaları, üniversiteleri, kamu kurum ve kuruluşlarını, STK’ları ve kamuoyunu bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak, komisyonlar kurarak süreci etkin yönetmek, yeşil dönüşümde iyi uygulamaları anlatmak, yeşil dönüşümde firmaların yatırım finansman kaynaklarına erişimlerini kolaylaştırmak, sanayicilere yön ve strateji belirlemek için “Gaziantep Yeşil Dönüşüm Hareketi” projemizi hayata geçirdik. Bugün burada almış olduğumuz bu ödül ile hem bizleri hem de Odamızı onurlandıran KalDer Ankara Şubesi’ne ve jüri üyelerine teşekkür ediyor, bu güzel organizasyonun hayırlı olmasını diliyorum. Projemizde emeği olan, yeşil dönüşüm noktasında önemli çalışmalar yapan GSO ekip arkadaşlarımıza ve bize destek olan herkese ayrıca teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Ankara Etkili yağış sonrası Keçiören Belediye Başkanı Özarslan sahaya indi Başkentte etkili olan sağanak yağış sonrası Keçiören’in birçok noktasında yaşanan sel ve taşkınlarda hasar gören yerlerde Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan incelemelerde bulundu. Dün akşam saatlerinde Ankara genelinde etkili olan sağanak yağış, Keçiören’in belli noktalarında sel ve taşkına neden olurken Keçiören Belediye Başkanı Özarslan sahaya inerek çalışmaları yerinde inceledi. Şiddetli yağışın başlamasıyla kurulan koordinasyon merkezine başkanlık eden ve sabah saatlerine kadar yağıştan olumsuz etkilenen vatandaşların evlerine giden Ösarslan, “Belediye olarak her zaman yanınızdayız. Gerekli incelemeler yapılacak ve elimizden gelen desteği sağlayacağız” dedi. Hasar tespit çalışması yapıldı Meteorolojik uyarı sonrası teyakkuza geçirilen Keçiören Belediyesi ekipleri sağanak yağışın etkili olmasıyla birlikte sel ve taşkın noktalarına ulaşarak müdahalelerde bulundu. Çalışmaları sahada takip eden Başkan Özarslan vatandaşların yanında yer alarak gerekli desteğin verileceğini söyledi. Özarslan ve beraberindeki yetkililer sel ve taşkının yaşandığı noktaları da tek tek gezerek hasar tespit çalışmasında bulundular. “İvedilikle müdahale ettik” Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte açıklama yapan Özarslan, “Keçiören sokaklarında tüm ekiplerimizle birlikte mücadele ettik. Bütün müdahaleleri ivedilikle gerçekleştirdik. Mevcut durumu rehabilite etmek için sahada olmayı sürdüreceğiz” dedi.
Eskişehir ESTÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü, ENTAK’a akredite ilk 3 bölümden biri oldu Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Endüstriyel Tasarım Bölümü, Endüstriyel Tasarım Akreditasyon Kuruluna (ENTAK) 5 yıl süreyle akredite edildi. Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörlüğü’nde gerçekleştirilen akreditasyon belgesi teslim törenine, Rektör Prof. Dr. Adnan Özcan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Onur Kaya, Prof. Dr. Yunus Özdemir, ENTAK Başkanı Prof. Dr. Gülay Hasdoğan, ESTÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Tutal, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Aydın Öztoprak ve ESTÜ Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Duysal Tütüncü Demirbaş katıldı. Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Özcan, akreditasyon sürecinin 4 Nisan’da tamamlandığını hatırlatarak, “ESTÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü, aldığı bu akreditasyon belgesi ile Türkiye’nin tam akreditasyon almış ilk üç endüstriyel tasarım lisans programından biri olmuştur” dedi. ESTÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Tutal da, yaptığı konuşmada ENTAK Akreditasyon Belgesi’nin ESTÜ’deki endüstriyel tasarım eğitiminin kalitesinin somutlaştırılmasına katkı sağlayacağına vurgu yaptı. Akreditasyon belgesini ENTAK Başkanı Prof. Dr. Gülay Hasdoğan’ın elinden alan Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Duysal Tütüncü Demirbaş ise, akreditasyondan dolayı ENTAK Başkanı Prof. Dr. Gülay Hasdoğan ve ETMK Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Aydın Öztoprak’a teşekkür etti.