GENEL - 09 Ocak 2012 Pazartesi 19:36

İRAN BÜYÜKELÇİSİ HUSEİNPOUR:

A
A
A
İRAN BÜYÜKELÇİSİ HUSEİNPOUR:

İran Büyükelçisi Bahman Huseinpour, Türkiye’nin nükleer müzakerelerin ev sahipliği konusunda, ’’Dışişleri Bakanı, Batıyla yapılacak toplantının Türkiye ev sahipliğinde yapılmasından memnuniyet duyacağını söyledi. Doğal olarak bu toplantılarının ev sahibinin Müslüman bir ülke olmasını temenni ederiz. Bu konudaki görüşümüz olumludur’’ dedi.
İran Büyükelçiliği’nde görev değişimi yapıldı. İran Büyükelçiliği’nde basın sözcüsü olarak çalışan Mahmoud Nami görevini Abdolreza Shaghaghi’ye devretti. Görev değişikliği bir basın toplantısıyla açıklandı.
İran Büyükelçisi Bahman Huseinpour, Türkiye ile İran’ın ortak bir coğrafyaya sahip olduğunu belirterek, ’’Türkiye ile İran ilişkileri geliştirmek zorundalar. İran ile Türkiye ilişkileri bir rüzgarla savrulmayacak duruma gelmiştir’’ ifadelerini kullandı.
Birtakım insanların Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin geliştiğini görmek istemeyenlerin olduğunu ifade eden Huseinpour, ’’Hala bölgenin iki ülkesini sorunla karşı karşıya getirmek istiyorlar. İran ile Türkiye arasındaki ilişkiyi bozmak için çaba sarf ediyorlar’’ dedi.
Türkiye ile İran’ın birbirlerine ihtiyaç duyduğunu kaydeden Huseinpour, ’’Türkiye ve İran el ele verirlerse, bölgedeki sorunları çözebilirler. Bazen bazı gazeteler gerçek dışı haberler yazıyorlar. Bizde bundan üzüntü duyuyoruz. Keşke doğru haberler halklara aktarılsaydı’’ şeklinde konuştu.
Mohmoud Nami ise, basınla iyi ilişkiler kurduğunu aktararak, basına teşekkür etti.
Yeni İran Büyükelçisi Abdolreza Shaghaghi ise, daha çok Avrupa ve Kuzey Amerika’da görev yaptığını belirterek, Türkiye’de birçok çalışma alanının bulunduğuna işaret etti. Shaghaghi, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek olduğunu hatırlatarak, iki ülke arasında yanlış algılamaların değiştirilmesini sağlamak olduğunu söyledi.
ABD’nin yaptırımlarının enerji projelerini etkileyip etkilemeyeceğine dair soruya ise, Huseinpour, Davutoğlu’nun ABD ve Avrupa’nın yaptırımlarının kendilerini etkilemeyeceğini söylediğini hatırlatarak, ’’Ambargo enerjiyi kapsamıyor’’ dedi.
Huseinpour, Avrupa Birliği ülkelerinin İran petrolüne ambargo konusunda anlaşma sağlayamadığını belirterek, petrolün ambargo altına alınmasının mümkün olmadığı ifade etti. Huseinpour, ’’Ambargo uygulanırsa petrol fiyatlarında patlama olur. bundan dolayı Avrupalılar anlaşma sağlayamadı’’ dedi.
İran Merkez Bankası’nın hesaplarının dondurulması ile ilgili olarak, dolaylı olarak olabileceği belirtti. İran Merkez Bankası’na ABD ve İngiltere’nin ambargo uyguladığını fakat İran Merkez Bankası’nın ABD ve İngiltere ile çalışmadığını ifade etti.
İran Büyükelçisi Huseinpour, İran Meclis Başkanı Laricani’nin Cemil Çiçek’in davetlisi olarak Çarşamba günü Türkiye’ye geleceğini belirterek, Laricani’nin basın toplantısının düzenleyeceğini söyledi. Gelecek hafta da İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi’nin karma Ekonomik Komisyonu toplantısı kapsamında Türkiye’ye geleceğini kaydetti.
Huseinpour, NATO’nun füze savunma sisteminin Kürecik’te kurulması ve buna karşılı olarak İranlı yetkililerin açıklamaları ile ilgili soru soran basın mensubuna, bu konuyla ilgili Dini Lider, Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı ve Milli Güvenlik Kurulu’nun dikkate alınmasına dikkat çekti. Huseinpour, ’’Hava Kuvvetleri Komutanı şu şekilde söyledi: ’Eğer bu sistem vasıtasıyla bir tehlike altında kalırsak, İran hedef konumunda olursa, biz tepki gösteririz. Daha önce Türk yetkililer, ’Bu sistem kimseyi hedef
almayacaktır’ dediler. Bazen Türk basınında bazı haberleri çok büyütüyorlar’’ şeklinde konuştu.
Davutoğlu’nun ’Soğuk savaş isteyenler var’ sözlerini hatırlatan basın mensubunun sorusu üzerine Huseinpour, ’’Savaş koşulları değil. Savaş çıkma ihtimali uzak görünüyor. Dünyada bir takım sorunlar var ve dünya bu sorunlarla uğraşıyor ’’ karşılığını verdi.
Şii - Sünni çatışmasına yönelik soruya ise Huseinpour, mezhep ayırımı olmadığını söyleyerek, ’’Temelde mezhepler arasında Suni -Şii arasında sorun yoktur. Eğer bu konuyu takip ederseniz sonunun Siyonizm ve ateşe körükle giden ülkeleri göreceksiniz. ABD ve batı Avrupa’nın tüm çabası Siyonizmi korumaktır’’ ifadelerini kullandı.
Huseinpour, Türkiye’nin nükleer müzakerelerin ev sahipliği konusunda, ’’Dışişleri Bakanı, Batıyla yapılacak toplantının Türkiye ev sahipliğinde yapılmasından memnuniyet duyacağını söylediler. Doğal olarak bu toplantılarının ev sahibinin Müslüman bir ülke olmasını temenni ederiz. Bu konudaki görüşümüz olumludur’’ dedi.
Toplantı tarihinin belirlenmediğini ifade eden Huseinpour, Ashton’dan gelecek cevabı beklediklerini söyledi. Huseinpour, ABD’nin amacının Türkiye ile İran’ın arasını açmak olduğunu öne sürdü.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Kuraklığa karşı yeni tedbir, barajlarda tasarruf dönemi: 35 milyon metreküp su tutuldu Türkiye’de son aylardaki yağışların azlığı sebebiyle kuraklık riskine karşı alınan yeni tedbirler arasında barajlarda su tasarrufu dönemine girildiği belirtildi. Kırıkkale İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda Vali Mehmet Makas’a bilgiler aktaran DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu, barajdaki suyu tribün yerine dipsavaktan bıraktıklarını belirterek, bu sayede 35 milyon metreküp su tasarrufu ettiklerini söyledi. Kırıkkale İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Mehmet Makas başkanlığında gerçekleştirildi. 2024 yılı için planlanan projelerle ilgili kurum müdürlerinden bilgi alan Vali Makas, Kırıkkale’ye hizmet için var olduklarını söyledi. Vali Makas, "Oturduğumuz koltuklar aziz milletimize ait koltuklar. Dolayısıyla işimizi takip edeceğiz. Bunun siyasi kimliği olsun, atanmış bürokrat arkadaşımız olsun, lütfen sadece norm hukuk kapsamında kalmayın, takibini yapın. Kurumlarınızın işini ’ben yazıştım’ şeklinde bakmayın, takip edin" dedi. Koordinasyon toplantısına katılan DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu da içme ve tarım arazilerinde kullanılan su hakkında Vali Makas’a bilgiler aktardı. Yaroğlu, yaptığı açıklamada, barajlardan 35 milyon metreküp su tasarrufu yaptıklarını belirtti. İçme suyu noktasında sıkıntının olmadığını ifade eden Yaroğlu, tarım arazilerinde yapılan sulamada ise disiplinli gittiklerini kaydetti. "Disiplini elden bırakırsak suyumuz yetmeyecek" 15 Mayıs’tan önce Hirfanlı Barajı’ndan suyu bırakmayacaklarını anlatan Yaroğlu, "Sulamada şöyle sıkıntımız olmayacak; Biz biraz disiplinli gidiyoruz. Her gelen talebe hemen olumlu cevap vermiyoruz. Burada bazı yerlerde kısıtlı sulama yapacağız. 15 Mayıs’tan önce Hirfanlı Barajı’ndan suyu bırakmayacağız. Bu tarihi, yağış durumuna göre ne kadar öteleyebilirsek de öteleyeceğiz. Dolayısıyla burada disiplini elden bırakırsak suyumuz yetmeyecek" diye konuştu. "35 milyon metreküp suyu tasarruf ettik" Bölge Müdürü Yaroğlu, "Buradaki barajlarımız sadece Kırıkkale topraklarını sulamıyor. Çorum ve Sinop’a kadar bu vadiyi, Kızılırmak havzasını suluyor. Daha önceden tribünlerden enerji üretip bırakılan su saniyede 50 metreküptü bu sene ilk defa dipsavaktan 15 metreküp su bıraktık ve 35 milyon metreküp suyu tasarruf ettik" şeklinde konuştu. "Disiplini de bozmazsak sulamada sıkıntı yaşamayacağız" Su tasarrufu konusunda disiplinli olunması gerektiğini savunan Yaroğlu, "Dolayısıyla burada da disiplinli gitmemiz lazım sulama noktasında. Bu sene yağış durumuna göre bu disiplini de bozmazsak sulamada da sıkıntı yaşamayacağız. Türkiye olarak su zengini de değiliz, su fakiri de değiliz. Türkiye’nin kategorisi su stresi çeken ülkeyiz. Bakanlığımızın da öncülüğünde ’suda tasarruf’ diye. Böyle gidersek nüfus ve sanayimizde artıyor. 2030’dan sonra gerekli önlemler alınmazsa su fakiri olabiliriz" değerlendirmesini yaptı.