EKONOMİ - 05 Aralık 2021 Pazar 11:47

TARIMKON Başkanı Yüksel: "Atıl tarım arazilerinden ekonomiye yıllık 13 milyar lira katkı sağlanabilir"

A
A
A
TARIMKON Başkanı Yüksel: "Atıl tarım arazilerinden ekonomiye yıllık 13 milyar lira katkı sağlanabilir"

Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu (TARIMKON) Başkanı Hakan Yüksel, "Üretime kazandırılabilecek yaklaşık 2 milyon hektar atıl tarım arazisi bulunmaktadır.

Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu (TARIMKON) Başkanı Hakan Yüksel, "Üretime kazandırılabilecek yaklaşık 2 milyon hektar atıl tarım arazisi bulunmaktadır. Bu toprakların üretime kazandırılması ile ekonomimize yıllık 13 milyar liralık ilave katkı sağlanabilir” dedi.


TARIMKON Başkanı Hakan Yüksel, "5 Aralık Dünya Toprak Günü" dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Yüksel, tüketilen gıdanın yüzde 90’dan fazlasının topraktan üretildiğini söyledi. Türkiye’nin bitkisel üretim noktasında önemli bir yerde olduğuna dikkati çeken Yüksel, bitkisel üretimin artmaya devam etmesi için toprağın doğru kullanılması gerektiğini vurguladı. Hakan Yüksel, 2020’de yaklaşık 1,5 milyon hektarda toprak muhafaza çalışması gerçekleştirildiğini anımsatarak, "Toprakların korunması için yapılan çalışmalar önce ülkemiz sonra üreticilerimiz açısından son derece önemli. Tarımsal üretimin artması için toprak kayıplarını engellemek zorundayız. Artan nüfus ve ihtiyaçların karşılanması için bir karış toprağın bile önemi büyük. Üretime kazandırılabilecek yaklaşık 2 milyon hektar atıl tarım arazisi bulunmaktadır. Bu toprakların üretime kazandırılması ile ekonomimize yıllık 13 milyar liralık ilave katkı sağlayacağı gibi ihracatımızı da artırarak ülkemize döviz kazandırabilir" ifadelerine yer verdi.


Bölünen tarım arazilerinin ülke ekonomisine faydası olmadığının altını çizen Yüksel, toprak analizlerinin da doğru yapılması gerektiğine işaret ederek, "Toprak analizi, alınacak verimi artırır. Yanlış ve fazla gübre kullanılmasını engeller. Bu sayede toprağın ömrü daha uzun olur. Toprak kalitesinin artması ürünü de daha kaliteli hale getirir. Toprağın doğru kullanılmasıyla milli üretimimiz de yükselir" dedi.



"Erozyonla mücadelede ağaçlandırma önemli"


Erozyonla taşınan toprak miktarının Tarım ve Orman Bakanlığının çalışmalarıyla 2023’te 130 milyona indirilmesinin hedeflendiğine dikkati çeken Yüksel, toprak kayıplarının engellemesinin mera alanlarının artmasını sağladığını ifade etti. Yüksel, erozyonla mücadelede ağaçlandırma ve mera ıslahı çalışmalarının önemli olduğunu söyledi.



“Ekonomik kurtuluş savaşının en önemli cephelerinden biri de tarım”


Tarımın ülke ekonomisi için önemli olduğunu belirten TARIMKON Başkanı Yüksel, "Ekonomik kurtuluş savaşının en önemli cephelerinden biri de tarım. Tarımın olmazsa olmazı da toprak. Teknolojiyi ve bilimi de kullanarak topraklarımıza sahip çıkabilir, böylece tarımsal üretimimizi arttırabiliriz. Tarımsal üretimi artan, kendi kendine yeten bir ülke olarak tarımsal ihracatımızı da artırarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilan ettiği Ekonomik Kurtuluş Savaşına da tarımsal üretimle de katkı verebiliriz. Tarım sektöründe ihracat artarak devam ediyor. Açıklanan verilere göre sektörde geçen ay yaklaşık 3,3 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Tarım ihracatı geçen ay yapılan ihracatın içinde yüzde 14,2’lik paya sahip oldu" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır Uzmanından polen alerjisi uyarısı Diyarbakır Dağkapı Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Murat Acar, polen alerjisi uyarısında bulundu. Dr. Acar, baharın gelişi; doğanın canlandığı ve adeta yeniden doğduğu mevsimsel bir değişimi ve dönüşümü beraberinde getirirken bu değişimin, özellikle allerjen bünyeye sahip olanlar için hayatı zorlaştıran bir faktöre de dönüşebildiğini söyledi. Allerjen bünye denildiğinde akla ilk gelen etkenlerin başında polenlerin geldiğini söyleyen Dr. Acar, sonbahar ve ilkbahar aylarında mevsimsel değişikliğe bağlı olarak ortaya çıkan polen alerjisinin dikkate alınması gerektiğini kaydetti. Polen alerjisinin; bahar aylarında ortaya çıkan ve genellikle ağaç, çimen ve yabani ot polenlerinin tetiklediği mevsimsel bir alerji türü olduğunu ifade eden Dr. Acar, "Polenlere alerjisi olan kişilerin bağışıklık sistemi, bazı kimyasallar salarak bir reaksiyon gösterir. Bu durumun, burunda tıkanıklık ve akıntı, öksürük, gözlerde sulanma ve kızarıklık, burun ve gözlerde kaşıntı gibi belirtiler ortaya çıkarır. Eğer belirtiler kişinin günlük aktivitelerini etkileyecek düzeyde şiddetliyse, bir sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda vardır. Polen alerjisinin tedavisinde en iyi önlem allerjiyi tetikleyen etkenlerden kaçınmaktır. Ancak, bu her zaman mümkün olmayabilir. Önleyici tedbirler alınmasına rağmen şikayetler devam ederse, antialerjik ilaçlar ve alerji aşılarının tercih edilebileceğini; ilaç tedavisinin, doktor kontrolünde ve mutlaka reçete ile yapılması gerekir" dedi. Dr. Murat Acar, belirtiler kişinin günlük aktivitelerini etkileyecek düzeyde şiddetliyse, bir sağlık kuruluşuna başvurmayı, dışarıda şapka ve güneş gözlüğü takmak, sık sık duş alarak, saçları ve vücudu polenlerden arındırmak, rüzgarlı ve polen yoğunluğunun fazla olduğu havalarda dışarı çıkmamak gerektiğini söyledi.
Aydın Aydın’da Fiziksel Etkinlik Oyunları etkinliği gerçekleştirildi Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim ve öğretim kurumlarının katılımıyla düzenlenen Okul Sporları faaliyetleri kapsamında, ilkokul ve ortaokul kademelerinde öğrenim gören çocukların katıldığı Fiziksel Etkinlik Oyunları (İFET) etkinlikleri, Mimar Sinan Spor Salonu’nda gerçekleşti. Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nün işbirliğinde düzenlenen etkinlikte, çocuklar için bedensel sağlığın ve sporun önemi bir kez daha vurgulandı. Toplam dört sınıfa ve kategoriye ayrılan etkinliklerde öğrenciler, spor ve rekabet dolu anlar yaşadı. Toplam 12 okulun katıldığı 1. sınıflar çift ayak atlama oyununda, öğrencilerin enerjisi ve yetenekleriyle dolu anlar yaşanırken Ekrem Çiftçi İlkokulu birinci, Halide Hatun İlkokulu ikinci, Aliya İzzet Begoviç İlkokulu üçüncü oldu. Toplamda 11 okulun katıldığı ve okulların yoğun rekabetine sahne olan 2. sınıflar daire içinde bayrak koşusunda Aliya İzzet Begoviç İlkokulu birinci, Cumhuriyet İlkokulu ikinci, Ekrem Çiftçi İlkokulu üçüncü oldu. Katılımın yüksek olduğu 3. sınıflar el değdirerek bayrak koşusunda Yahya Kemal Beyatlı İlkokulu birinci, Ekrem Çiftçi İlkokulu ikinci, Yedi Eylül İlkokulu üçüncü. Toplamda 13 okulun mücadele ettiği 4. sınıflar halat çekme oyununda, Aliya İzzet Begoviç İlkokulu birinci, Halide Hatun İlkokulu ikinci, Cumhuriyet İlkokulu üçüncü oldu. Etkinliğin finalinde İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Süleyman Ekici, başarı gösteren sporculara madalyalarını takdim etti. Madalya törenine Efeler Gençlik ve Spor İlçe Müdürü ve Gençlik Spor Okul Sporları Şube Müdürü de katılarak öğrencileri tebrik etti.
İstanbul Ümraniyeliler’in yeni alışveriş adresi: Yamanevler Kapalı Pazar Alanı Ümraniye Belediyesi tarafından Yamanevler Mahallesi’nde yapımı tamamlanan kapalı pazar alanı Cumartesi ve Çarşamba günleri açık olacak şekilde hizmete açıldı. Hem vatandaşların hem de pazar esnafının yaz-kış alışveriş ve satış yapabileceği pazar alanında çocuk oyun alanı, mescit, çay ocağı ve 300 araç kapasiteli otopark yer alıyor. Ümraniye Belediyesi tarafından Yamanevler Mahallesi’nde yapımını tamamladığı kapalı pazar alanı hizmete başladı. 27 Nisan Cumartesi ve 1 Mayıs Çarşamba günü ilk kez kapıları açılan kapalı pazar alanı, vatandaşlardan ve esnaftan yoğun ilgi gördü. İlk iki günden kapalı pazar alanını ziyaret eden yaklaşık 10 bin kişi rahatça alışverişini yaptı. Pazar alanında; yönetim alanları, ticari alanlar (gıda, tekstil-züccaciye-halı-kilim-perde-mefruşat-plastik ürünleri vs.), pazar stantları (tekstil, gıda), güvenlik, çay ocağı, mescitler, ıslak hacimler, teknik hacimler, çocuk oyun alanları ve 300 araç kapasiteli otopark yer alıyor. Kurulacak olan pazar ile esnaf daha hijyenik ve konforlu alanda satış yapabilecek. Mahallelere ücretsiz servis imkanı sağlanacak 12 bin metrekare alanda kurulan ve 2 kattan oluşan kapalı pazar alanının hizmete girmesiyle birlikte Ümraniye Belediyesi, mahallelere ücretsiz servis imkânı da sağlayacak. Yamanevler Mahallesi İmam Azam Cami önü, İnkılap Mahallesi Mevlana Cami önü, Site Mahallesi Soyak Cami önü, Kazım Karabekir Mahallesi Meyveli Bahçe Cami önü, Atakent Mahallesi Halilurrahman Cami önü ve Armağanevler Mahallesi Hidayet Cami önü olmak üzere 6 farklı noktadan saat 11.00 ile 19.15 saatleri arasında her 45 dakikada bir hareket edecek.