GENEL - 26 Ocak 2012 Perşembe 11:54

İNSAN HAKLARINI İNCELEME KOMİSYONU`NDAN, FRANSA`NIN SOYKIRIM KARARINA BİLDİRİYLE TEPKİ

A
A
A
İNSAN HAKLARINI İNCELEME KOMİSYONU`NDAN, FRANSA`NIN SOYKIRIM KARARINA BİLDİRİYLE TEPKİ

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Fransa’nın soykırım kararı ile ilgili bildiri yayımladı. Bildiride, "TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu olarak, soykırım iddiasını zorla kabul ettirmek istenmesi amacını taşıyan bu yasayı fikirlerin serbestçe tartışıldığı günümüzden, giyotinlerin çalıştırıldığı karanlık çağlara dönüşün simgesi olduğunu kabul ediyor ve şiddetle kınıyoruz" denildi.
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, ’Ceza İnfaz ve Tutukevlerinde İncelemelerde Bulunmak Üzere Kurulan Alt Komisyonun’ yaptığı incelemeler sonucunda hazırlanan raporları görüşmek üzere toplandı. Komisyonda, Fransa Senatosu’nda alınan soykırım kararı da görüşüldü. Bazı komisyon üyelerinin teklifi ile Fransa’nın kararına yönelik bir bildiri yayınlanması gündeme alındı. Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, İnsan Hakları Komisyonu olarak böyle bir gelişmeyi kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirterek, bu
kanunun, kabul edenlerin boyunlarında kara bir yafta olarak kalacağını söyledi. Üstün, "Ümit ediyoruz ki, Anayasa Komisyonu’nda bu kanunun anayasaya aykırı olduğu kabul edildi, bu süreç devam eder ve Fransız anayasa Mahkemesi’nden bu yanlış döner. Ancak bu yanlışı kendileri düzeltmezler ise, başta komisyonumuz olmak üzere Türkiye bu işin peşini bırakacak değildir. Çağdaş ve medeni usullerle bunun hesabı uluslararası alanda, başta AİHM’de olmak üzere her zaman Fransa’nın önüne konulacak ve bu yanlış
düzeltilecektir" dedi.
Üstün, komisyon üyelerinden CHP Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir, MHP İstanbul Milletvekili Atila Kaya ve AK Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir’in imzalarıyla verilmiş bir önerge bulunduğunu ve önergede Fransa’nın kararına karşı bildiri yayınlanmasının önerildiğini kaydetti. Bildiride şu ifadelere yer verildi:
"Fransa Parlamentosu tarafından sözde Ermeni soykırımının inkar edilmesinin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısının kabulü, Komisyonumuzca esefle karşılanmıştır. Böyle bir yasa en başta temel bir insan hakkı olan ifade özgürlüğüne aykırıdır. Nitekim, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 19. maddesine göre, ’herkesin düşünce ve anlatım özgürlüğü hakkı vardır. Bu hak düşüncelerinden dolayı rahatsız edilmemek, ülke sınırları söz konusu olmaksızın, bilgi ve düşünceleri her yoldan araştırmak, elde etmek
ve yaymak hakkını’ gerekli kılar. AİHS’e göre herkes görüşlerini açıklama ve anlatım özgürlüğüne sahiptir. Ayrıca sözleşmede, ’sözleşme hükümlerinden hiçbiri bir devlete, sözleşmede tanınan hak ve özgürlüklerin yok edilmesine veya burada öngörüldüğünden daha geniş ölçüde sınırlandırmalara uğratılmasına yönelik bir etkinliğe girişme ya da eylemde bulunma hakkını sağlar, biçiminde yorumlanamaz’ denilmektedir.
Fransa bu yasa ile yukarıda vurgulanan temel değerleri açıkça ihlal etmiş olmaktadır. AİHM içtihatlarında ise ifade özgürlüğü olabildiğince geniş yorumlanmakta, yalnız şiddet çağrısı içermesi halinde sınırlanması gerektiği vurgulanmaktadır. Fransa’nın günlük hayatta tatbik imkanı olmayan bu düzenlemesi gerek Beyanname, gerekse Sözleşme ve AİHM içtihatları bakımından düşünce ve ifade özgürlüğüne aykırıdır.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu olarak, soykırım iddiasını zorla kabul ettirmek istenmesi amacını taşıyan bu yasayı fikirlerin serbestçe tartışıldığı günümüzden, giyotinlerin çalıştırıldığı karanlık çağlara dönüşün simgesi olduğunu kabul ediyor ve şiddetle kınıyoruz."
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Başbakan ve Bakanların varsa Fransa’dan alınan tüm ödül ve madalyaları iade etmesini de önerdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir