YEREL HABERLER - 14 Ocak 2014 Salı 16:34

Ak Parti-bdp Görüşmesi

A
A
A
Ak Parti-bdp Görüşmesi

ADALET BAKANI BEKİR BOZDAĞ:
"(ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ) MHP KATILMAZ, DİĞER PARTİLER KATILIRSA ONLAR BERABER UZLAŞABİLİR, BİR METİN ORTAYA KOYABİLİRLERSE, BU METİN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ SAĞLAYACAK ÇOĞUNLUKLA MECLİS'TEN GEÇTİĞİ ZAMAN HERHANGİ BİR SORUN YOK. DİĞER 3 PARTİYLE BU ÇALIŞMA YÜRÜYEBİLİR"
BDP GRUP BAŞKANVEKİLİ İDRİS BALUKEN:
"BİR ALTKOMİSYON KURULMASI, BU KOMİSYONUN BELLİ BİR ORTAKLIK İLKESİNİ ESAS ALARAK BİR ÇALIŞMA YÜRÜTMESİNİ VE BU ŞEKİLDE KOMİSYONU GÜNDEMİNE GETİRMESİNİ ÖNERDİK"
ENİSE YAPAR
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, anayasa değişikliğine ilişkin, "MHP katılmaz, diğer partiler katılırsa onlar beraber uzlaşabilir, bir metin ortaya koyabilirse, bu metin anayasa değişikliğini sağlayacak çoğunlukla Meclis'ten geçtiği zaman herhangi bir sorun yok. Diğer 3 partiyle bu çalışma yürüyebilir" dedi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK ile ilgili anayasa değişikliği konusunda BDP grubunu ziyaret etti. Bozdağ, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Anayasanın 159. maddesinde yapılacak bir değişiklik konusunda her türlü işbirliğine, birlikte çalışmaya hazır olduklarını ifade ettiklerini belirterek, "Sayın Kılıçdaroğlu, Demirtaş basına yaptıkları açıklamalarda anayasa değişikliğine sıcak baktıklarını ifade ettiler. Sayın Başbakanımız da aynı şekilde anayasa değişikliğine sıcak baktıklarını ifade ettiler. Olumlu bir görüşme olduğunu ifade edebiliriz" dedi. Şu anda yapılan görüşmede grup başkanvekillerini 'bizim önerimizi partinin yetkili organlarına götüreceklerini, oradaki karardan sonra kendi düşüncelerini ifade edeceklerini' söylediler. Şu anda bize iletilmiş herhangi bir görüş yok. İletildikten sonra değerlendireceğiz" dedi.
HSYK için oluşturulan modelde herkesin görüşlerinin olabileceğini belirten Bozdağ, "Sayın Başbakanımızın ifade ettiği hususlar da var ama bütün bunların tamamı eğer bir uzlaşma heyeti oluşturulursa o heyet tarafından değerlendirilecektir. O heyetin üzerinde uzlaştığı metin esas olacaktır. Şu anda herkesin bir fikri olabilir ama heyetin çalışmasından sonra netleşecektir" diye konuştu. Bozdağ, AK Parti adına heyette görüşlerinin açıklanacağını ifade etti.
Bozdağ, "Önemli olan anayasa değiştirilecek çoğunluğun biraraya gelmesidir. Tabii biz böylesi bir uzlaşma ortamında MHP'nin de katıldığı, 4 partinin uzlaştığı bir metnin olmasını işin doğrusu daha da önemseriz, doğru buluruz. MHP katılmaz, diğer partiler katılırsa onlar beraber uzlaşabilir, bir metin ortaya koyabilirse, bu metin anayasa değişikliğini sağlayacak çoğunlukla Meclis'ten geçtiği zaman herhangi bir sorun yok. Diğer 3 partiyle bu çalışma yürüyebilir" şeklinde konuştu.
Anayasanın 159. maddesi üzerinde maddenin değişikliği üzerinde birlikte çalışma önerisi götürdüklerini söyleyen Bozdağ, "Kanunla ilgili veya anayasanın 159. maddesinin son fıkrası ile ilgili bir öneri değil. Yeni bir 159 yazma konusunda işbirliği önerisidir" dedi.
Bozdağ, HSYK'nın mevcut yapısının korunup korunmayacağına ilişkin, "anayasa değişikliği konusunda siyasi parti grupları anlaşır, anayasada bu anlaşma değişiklik yapıldığı takdirde zaten ne olacağı anayasa metninde yazılacaktır. Ondan sonra yapılacak değişiklikler de uzlaşmayla yapılacaktır" ifadelerini kullandı.
BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Daha önce AK Parti grubunun yapması gereken ortaklaşma girişimlerinin bugün gecikmeli olarak yapılmasına tanıklık ediyoruz. Biz, bu ziyaretlerin HSYK ile ilgili tartışmalar başlamadan önce mutlaka yapılması gerektiğini ve siyasi partiler arasında mutabakat zemini aranması gerektiğini ifade etmiştik. Bugün de aynı düşüncedeyiz, gecikmeli de olsa böyle bir ziyaretin yapılmasını olumlu buluyoruz" dedi. Bağımsız ve tarafsız bir yargı ve kuvvetler ayrılığının sağlanmasının bir anayasal düzenlemeyle ele alınması gerektiğine işaret eden Baluken, bu konuda daha önce Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na parti olarak sunmuş oldukları bir önerilerinin olduğunu ve bu öneriyi tartıklarını ifade etti.
Baluken, "BDP olarak, böylesi bir uzlaşma arayışına destek vereceğimizi ve bu diyaloğa açık olacağımızı ifade ettik. AK Parti'nin şu anda hazırlamış tasarısının bahsetmiş olduğumuz tarafsız ve bağımsız yargı, kuvvetler ayrılığı ilkesi doğrultusunda katkı sunmadığını düşünüyoruz. O nedenle, önümüzdeki günlerde her siyasi partiden temsilcilerin olduğu bir komisyon kurulmasını, bir altkomisyon kurulması, bu komisyonun belli bir ortaklaşa ilkesini esas alarak bir çalışma yürütmesini ve bu şekilde komisyon gündemine getirmesini önerdik" diye konuştu.
"Bizim açımızdan HSYK'nın bugünkü bürokratik ve vesayetçi durumu da kabul edilemezdir" diyen Baluken, "Mutlaka bununla ilgili bir reformun yapılmasına ihtiyaç var. Demokratik dönüşümü esas almak lazım. Yargının, yürütme ve yasama üzerindeki yön göstermeye çalışan tavrını da kabul etmiyoruz. HSYK'ya seçilecek üyelerin seçimiyle ilgili mümkün olduğunca en geniş temsiliyetin sağlanacağı şekilde kaynakların çeşitliği ve bu demokratik mekanizmalardan seçilmiş üyelerin mutlaka milletin iradesini temsil eden parlamentonun seçiminden geçmesi. Bunun teknik boyutuyla ilgili siyasi partilerin farklı görüşleri var" ifadelerini kullandı.
Baluken, "Biz, barolar üzerinden 10-15 yıllık üzerinden avukatlar üzerinden bir seçim olacaksa orada demokratik bir seçim mekanizmasının olması gerektiğini ifade ettik. Kürsü hakimiyeti olan hakimlerle ilgili karar verilecekse, deneyimini yargıda göstermiş olan hakimler arasından bir seçim. Yani, üniversiteden gelecekse akademi camiasından bir seçimle önerilecek olan üye sayısının 3-4 katı bir liste parlamentoya gelir. Parlamentoda, 3 katlık aday listesi üzerinden bu adaylar seçilir. Bu seçim mekanizmalarından geçmeden parlamentonun seçmesi bir mekanizmayı öngörmüyoruz. İki aşamalı bir seçim sürecinden bahsediyoruz" şeklinde konuştu.
Altkomisyon için bir zaman dilimi olup olmadığını sorulması üzerine Baluken, "Somutlaşmış bir takvim konuşmadık ama biz de bu işin çok fazla zamana yayılmaması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
AK Parti kanadından somut bir önerinin gelmediğini anlatan Baluken, "Yapılan düzenlemede Adalet Bakanının süper yetkilerle donatıldığıyla ilgili eleştirilerimizi ifade ettik. Tabii ki önümüzde bir altkomisyon kurulacaksa, bunu ayrıntılı bir şekilde tartışmaya ihtiyaç var. Bir ortaklaşma zemini olacaksa bütün siyasi partilerin görüşlerini hem Adalet Bakanı hem de hükümet göz önünde bulundurmalıdır" ifadelerine yer verdi.
Muhalefetin ortaya koyduğu görüşlere ve önerilere Adalet Bakanı Bozdağ ve Hükümetin mutlaka kulak vermesinin gerektiğini belirten Baluken, "Bir demokratik çalışma yapılacaksa bu öneriler doğrultusunda şekillendirilmesi gerekir. Biz de Adalet Bakanının temsiliyetinin sembolik düzeyde olması gerektiğini ve bu belirtilen yetkilerden arındırılmış olması gerektiği ile ilgili düşüncemizi ifade ettik. O konuda kendileriyle farklı düşünüyoruz" dedi.
Baluken, konuşmasında şunları kaydetti: "Uzun süredir özel yetkili mahkemelerin kaldırılması ve uzun tutukluluk süreleriyle ilgili mutlaka bir düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Yapmış olduğumuz görüşmelerde de bu konuyu gündeme getirmiştik. Doğal olarak bugün de HSYK gündemi dışında bu konu ve cezaevlerinde yaşanan sıkıntılarla ilgili kendilerine bazı aktarımlarda bulunduk."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir