YEREL HABERLER - 24 Şubat 2014 Pazartesi 09:55

Topkapı Sarayı Müzesi’nde Yükselme Dönemi

A
A
A
Topkapı Sarayı Müzesi’nde Yükselme Dönemi

TOPKAPI SARAYI HAS ODA DAİRESİ İÇERİSİNDE KUTSAL EMANETLER BÖLÜMÜ DIŞINDA SİLAHTAR HAZİNESİ BÖLÜMÜ’NDE DE EHL-İ BEYT TEŞHİR SALONU AÇILDI
Osmanlı’nın 400 yılına devletin idare merkezi olarak tanıklık eden ve 1924’ten bu yana kapılarını kültürümüzün önemli bir bölümünü nesillere aktarmak için açan Topkapı Sarayı Müzesi’nde Ehl-i Beyt teşhir salonu açıldı.
Topkapı Sarayı’nda 2008 yılında Ehl-i Beyt Sergisi olarak açılan bölümün devamlı teşhir salonu olmasına karar verildi. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’ın talimatıyla Topkapı Sarayı Has Oda Dairesi içerisinde Kutsal Emanetler Bölümü dışında ayrıca Silahtar Hazinesi Bölümü’nde de Ehl-i Beyt teşhir salonu açıldı. Kutsal emanetlerin devamı niteliğinde açılan yeni bölümde, Hz. Ali’nin kılıcı, Hz. Fatıma’nın hırkası, sanduka örtüsü, sandığı, seccadesi, Hz. Hüseyin’in cüppesi, Kutsal Kerbela toprağı, Medine-i Münevvere toprağı, Hz. Peygamber’in sakal-ı şerifleri teşhir ediliyor. Ziyarete açık olan bu bölümdeki eserler zaman zaman dinlendirilme amacıyla değiştiriliyor.
Müzede yer alan kutsal emanetler, Sultan Reşat döneminden 100 yıl sonra temizlenerek restore de edildi. Topkapı Sarayı’nın orijinal yapısına uygun gerçekleştirilen çalışmalarla müzenin her bölümünde ait olduğu dönemin ruhu yeniden can buluyor.
YENİLİKLER TOPKAPI SARAYI ZİYARETÇİ SAYISINA OLUMLU YANSIDI
Yeni uygulamaların ardından ilgi odağı olan Topkapı Sarayı Müzesi, 2013 yılında 3 milyon 400 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Müze içinde bulunan ama ayrı bilet alınarak gezilen Harem bölümünü ise 1 milyon 30 bin 491 kişi gezdi. 2014 yılına da hızlı başlayan müzeyi Ocak ayında 227 bin 819 kişi ziyaret etti. Geçen yılın aynı döneminde 184 bin 375 olan ziyaretçi sayısında yüzde 23.56 artış yaşandı.
Kültürel etkinlikler, Topkapı’nın müze kimliğinin yanında saray özelliğini anımsatırken tarihi mekana ilgiyi de artırdı. Topkapı Sarayı’nı Müzekart uygulaması ile gezenlerin sayısı da bu yıl 500 binden fazla oldu. Genel toplamda 635 bin kişi Müzekart kullanarak ziyaret yaptı.
KUTSAL TOPRAKLARI GEZEN ALEVİ DEDELERİNİN SON DURAĞI EHLİ BEYT SERGİSİ OLACAK
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in himayesinde 12 gün boyunca Kerbela, Necef, Medine ve Mekke’yi ziyaret eden 120 Alevi dedesi ve Bektaşi babasına Bakan Çelik'ten anlamlı bir jest daha geldi. Alevi dedeleri ve Bektaşi babaları, yurda döner dönmez Topkapı Sarayı'nda bulunan Ehli Beyt Sergisi'ni de ücretsiz ziyaret edecek. Ayrıca Saray'da ağırlanacak dedelere Topkapı'ya has saray şerbeti ve gaziler helvası ikram edilecek. Bilindiği gibi bu sene Saray'da kutsal Muharrem ayında mersiye okutulmuş ve aşure ikramı yapılmıştı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.