YEREL HABERLER - 07 Mart 2012 Çarşamba 17:01

ÇANKAYA`DA 8 MART KUTLAMALARI DOLU DOLU GEÇİYOR

A
A
A
ÇANKAYA`DA 8 MART KUTLAMALARI DOLU DOLU GEÇİYOR

Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında 7 Mart’ta ödüllü yönetmen Bingöl Elmas’ı ve festivallerde beğeni toplayan "Evcilik" adlı belgeselini başkentlilerle buluşturacak olan Çankaya Belediyesi, 8 Mart günü de "Kadının Sosyal Hayattaki Yeri" konulu bir panele ev sahipliği yapıyor.
Kadının toplum ve iş yaşamındaki konumunu güçlendirecek pek çok projeyi hayata geçiren Çankaya Belediyesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü de kent geneline yayılan etkinliklerle kutluyor. İlk olarak Çankaya Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin organizasyonuyla 2 -3 Mart tarihlerinde düzenlenen "Uluslararası Kadın Dostu Çankaya Sempozyumu"na ev sahipliği yapan Çankaya Belediyesi, 8 Mart etkinlikleri kapsamında belgesel film gösterimi, söyleşi ve panel düzenliyor. 2010 yılında çektiği "Pippa’ya
Mektubum" adlı belgeselle Romanya Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Belgesel Ödülü alan Bingöl Elmas’ın son filmi "Evcilik", başkentlilerle buluşuyor. Erken evlilik sorununu ele alan filmde erken yaşta evlendirilmiş ve bunun ağır sonuçlarına maruz kalmış dört karakterin hikayesi anlatılıyor. "Başlık parası", "namusa halel gelmesin" gibi çeşitli nedenlerle tanımadığı, hatta yüzünü bile görmediği insanlarla evlendirilen çocukların trajedisini anlatan film, bu durumu engellemekte yetersiz kalan yasaları
da eleştiriyor. 7 Mart Çarşamba günü saat 15.00’de İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konferans Salonu’ndaki belgesel gösterimi ücretsiz sunulurken, Bingöl Elmas gösterimin ardından filmin yapım sürecini ve bu süreçte yaşadıklarını anlatacak.
Ayrıca meslekleri, yaşam deneyimleri ve sosyoekonomik düzeyleri birbirinden farklı olmasına rağmen "kadının özgürleşmesi" fikrinde birleşen 4 kadın, 8 Mart’ta Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde buluşuyor. 8 Mart Perşembe günü saat 19.00’da ÇSM’de düzenlenecek olan "Kadının Sosyal Hayattaki Yeri" paneline konuşmacı olarak CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlı Aka, Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Feride Aksu Tanık, Çankaya Belediyesi’nin "Kadın Temizlik İşçileri Projesi" kapsamında göreve başlayan Selma
Özdemir ve engelli bir çocuğu bulunan ev hanımı Zahide Çevikel katılacak. Farklı meslekler, yaşam deneyimleri ve sosyoekonomik düzeyden gelen kadınların kadının sosyal hayattaki yeri söz konusu olduğunda nasıl aynı sıkıntıları paylaştığı ve çözüm önerileri panelde tartışılacak. Panel, AFSAD’ın düzenleyeceği fotoğraf gösterimi ve kokteylle sona erecek.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Zeytin Çiçeği Festivali, renkli görüntülerle başladı Muğla’nın Bodrum ilçesinde bu yıl ikincisi düzenlenen Zeytin Çiçeği Festivali, üreticilerin yöresel yiyecekler ve el işi ürünlerini sergilediği stantlar ile renkli görüntülere sahne oldu. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bodrum İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Çiftlik ve Kızılağaç Mahalle Muhtarlığı iş birliği ve Bodrum Belediyesi’nin destekleriyle düzenlenen festivale, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, Bodrum İlçe Tarım Müdürü Durmuş Çakır, Kızılağaç Mahallesi Muhtarı Mehmet Karaca, Çiftlik Mahalle Muhtarı Hasan Kocaman, Bodrumlu vatandaşlar, yerli ve yabancı turistler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmalarında, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, zeytinin tarihine ve önemine dikkat çekerek, “Zeytin ağacı daimidir, devamlı yaşayacaktır. Bizler hep gelip geçiciyiz ama zeytin ağacı hep var olacaktır” dedi. “Zeytinlerimizin kıymetini bileceğiz” Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci ise Bodrum’un, kültürün, turizmin, doğanın ve tarihin iç içe harmanlandığı çok şanslı bir coğrafya olduğunu ifade ederek konuşmasında"Bu bölgede bize öğretilen kültürü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için her türlü festivali, organizasyonu ve etkinliği yapmaya devam ediyoruz. Bölgemizde zeytinin sosyokültürel bir önemi olmasının yanı sıra ekonomik değeri de var. Bu ekonomik değerin kıymetini bilerek zeytinlerimizi, zeytin bahçelerimizi ve tarlalarımızı yaşatacağız. Üreticimize verdiğimiz değeri katbekat artırarak devam edeceğiz. Yerel üreticilerle tüketicileri doğrudan buluşturup onları bu güzel festivallerde bir araya getireceğiz" ifadelerine yer verdi. Açılış konuşmalarının ardından öğrencilerin halk oyunu gösterisi ve çeşitli yarışmalarla devam eden festivalde, protokol üyeleri stantları tek tek gezerek ürünleri incelediler ve alışveriş yaptılar. Zeytin Çiçeği Festivali, 19 Mayıs Pazar akşamına kadar Bodrum Belediyesi Yalı Kafe’de devam edecek.
Muğla Öğrencilerden Tarım Okulu ziyareti Bodrum Belediyesi tarafından 2019 yılında projelendirilerek hayata geçirilen Bodrum Belediyesi Etrim Garaova Tarım Park, öğrencilerden yoğun talep görüyor. Bodrum’da yapılan doğal üretim faaliyetlerini incelemek üzere öğrencilere kapılarını açan Bodrum Belediyesi Etrim Garaova Tarım Park’ı, bir haftada Bodrum Yarımadasında eğitim gören 540 öğrenci ziyaret etti. 13-17 Mayıs tarihleri arasında ilçedeki 5 okulun öğrencileri, Etrim Garaova Tarım Park’ı gezdi. Merkezde öğrenciler, İsmail Hakkı Tonguç Tarım Okulu ve Müzesini de gezerek tarım malzemeleri hakkında bilgiler aldı. Öğrencileri misafir eden Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri, öğrencilere lavanta yetiştiriciliği, arıcılık, bölgenin geçmiş yıllarda tarımdaki yeri ve önemi, köylülerin tarım okuluna bağışlamış oldukları tarımsal malzemeler ve müzedeki faaliyetler hakkında bilgiler verdi. Tarım Okulu ve Müzesini gezerek bilgi alan öğrenciler, doğal üretim faaliyetlerini de inceleme fırsatı buldu. Ziyaretler, lavanta bahçesi ve yörük çadırı gezisi ile son buldu. Bodrum’un tarımsal tarihine tanıklık edilebilecek olan Tarım Okulu ve Müzesi, vatandaşların ve gezi gruplarının ziyaretine açık. Okul ziyaretlerinin güvenli ve sistemli yürütülmesi için Tarımsal Hizmetler Müdürlüğüne resmi yazı ile talep bildirimi yapılması gerekiyor. Garaova Tarım Park’ta gerçekleştirilen faaliyetler sosyal medya hesaplarından takip edilebilir. İsmail Hakkı Tonguç Tarım Okulu ve Müzesi hafta içi her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık.