POLİTİKA - 01 Aralık 2025 Pazartesi 11:22

2026 bütçe görüşmeleri

A
A
A
2026 bütçe görüşmeleri

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "2002 yılında 248 milyon dolar olan savunma ve havacılık ihracatı, 2024 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 30’luk artışla 7,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Türk savunma ve havacılık sektörünün ihracat gelirleri 2025 yılının ilk dokuz ayında 6 milyar dolara ulaşmıştır" dedi.


Yılmaz, 2026 Merkezi Yönetim bütçe ve 2024 Kesin Hesap Kanun Teklifi görüşmelerine katıldı ve milletvekillerine Cumhurbaşkanlığı ile ilgili kurumların bütçelerine ilişkin sunum yaptı.


Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’nin 2024 yılı kesin hesap giderinin 12 milyar 572 milyon lira olduğunu söyleyerek, "2025 yılı bütçesi için ise Genel Sekterliğimize 16 milyar 928 milyon lira ödenek tahsisi yapılmıştır. 2024 yılı bütçe gerçekleşmeleri incelendiğinde, Barışı Destekleme Faaliyetleri kapsamında Millî Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Millî İstihbarat Teşkilâtı Başkanlığı gibi diğer kurumlara toplam 10 milyar 816 milyon lira ödenek aktarımı yapıldığı, Cumhurbaşkanlığına bağlı Ofislere hazine yardımı olarak bir milyar 361 milyon lira, Acil Destek Giderleri için ise 477 milyon lira ödenek kullanıldığı görülmektedir. 2026 yılında Genel Sekreterlik bütçesi için 21 milyar 287 milyon lira ödenek öngörülmektedir. Bu ödeneğin yüzde 41,2’si; Barışı Destekleme Faaliyetlerine, Acil Destek Giderlerine ve Yatırım ve Finans Ofisine hazine yardımı olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara aktarılacaktır" ifadelerini kullandı.


NATO 2026 zirvesinin Ankara’da yapılacağını kaydeden Yılmaz, "Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla gerçekleştirilen NATO Zirvesinde, 2026 yılındaki Zirvenin Ankara’da düzenlenmesi kararlaştırılmıştır. NATO’nun karşı karşıya bulunduğu güvenlik sınamalarının ele alınacağı ve caydırıcılık ile savunma boyutlarının güçlendirileceği Zirve’nin 7-8 Temmuz 2026 tarihlerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yapılması planlanmaktadır. Üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanları ile ortak ülkeler, Avrupa Birliği ve davetli diğer ülkelerden yaklaşık 10 bin kişilik bir katılımın öngörüldüğü NATO Zirvesinin hazırlıkları, Genel Sekreterliğimiz koordinasyonunda yürütülmektedir" şeklinde konuştu.


Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin 5 yılda büyük bir ivme yakaladığını söyleyen Yılmaz, "2010-2020 arasında Türk girişimlerine 815 milyon dolar yatırım yapılmışken, 2021 yılından bu yana toplam yatırım tutarı 5,6 milyar dolara ulaşmıştır. Yıllık ortalama bir milyar dolar seviyesindeki bu hacim, ülkemizin küresel girişim sermayesi radarına açık şekilde girdiğinin göstergesidir. 2024 yılında ülkemiz, erken aşama yatırımlarda Avrupa’da on ikinci, MENA bölgesinde üçüncü sırada yer almıştır. Son beş yılda 455 girişim sermayesi fonu, Türkiye’de 2,3 milyar dolar kaynak toplamıştır. 1973-2002 döneminde yalnızca 15 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım (UDY) çekebilen ülkemiz, 2003 yılından bugüne yaklaşık 284 milyar dolar yatırım çekerek bu alanda çarpıcı bir ivme yakalamıştır. 2024 yılında küresel doğrudan yatırım akımlarında yüzde 11’lik bir düşüş yaşanmasına rağmen, ülkemize girişler bir önceki yıla kıyasla yüzde 9,7 artarak 11,7 milyar dolara ulaşmıştır. 2025 yılının ilk dokuz ayında UDY girişleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 46 artışla 11,4 milyar dolara ulaşmış, son on iki ayda (yıllıklandırılmış) ise 15,3 milyar dolar ile son dönemdeki en güçlü performansını ortaya koymuştur. Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi tarafından uluslararası düzeyde yürütülen yatırım destek ve tanıtım faaliyetleri çerçevesinde; 2024 yılının başından günümüze kadar ülkemizde toplam değeri 3 milyar dolar olan 47 yatırım projesi faaliyete geçmiştir. Ayrıca bu projeler ile 12.496 kişiye istihdam sağlanmıştır. Faaliyete geçen 47 yatırımın 38’i üretime, 2’si Ar-Ge merkezine, biri lojistik dağıtım merkezine ve 6’sı hizmet sektörlerine yöneliktir. Bu projeler, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Güney Kore, Rusya, Fransa ve Çin’in de aralarında olduğu 12 ülkeye aittir" diye konuştu.


Savunma Sanayi Başkanlığı’nın Türkiye’nin savunma kapasitesini yerli ve millî imkânlarla güçlendirmek, stratejik teknolojilerde bağımsızlığı pekiştirmek ve güvenlik kurumlarının ihtiyaç duyduğu modern sistemleri en yüksek standartlarda karşılamak faaliyetlerimi yürüttüğünü belirten Yılmaz, "2002 yılında, 56 firma ve 62 proje ile yürütülen, yaklaşık yüzde 80 dışa bağımlı savunma sanayii sektörü, günümüze gelindiğinde, 3 bin 500’den fazla firma ve bin 400’ün üzerinde proje ile yüzde 82 yerlilik oranına ulaşmıştır. Ayrıca savunma sanayiimiz, yaklaşık 100 bin kişiye ulaşan nitelikli istihdam olanağı ile sürdürülebilir kalkınma hedeflerine önemli katkı sağlamaktadır. Ülkemiz İHA ve SİHA teknolojisinde dünyanın önde gelen 3 ülkesinden birisidir. Elektronik harp alanında dünyada öncü olan ülkemiz, kendi savaş gemisini yapabilen 10 ülkeden biridir. Savunma sanayii sektörümüz, güvenlik ve dış politikada bağımsızlık açısından önem arz ederken aynı zamanda, katma değeri yüksek ekonomik büyüme ve sosyal refaha katkısı bakımından ülkemiz için önde gelen sektörlerdendir. 2002 yılında 248 milyon dolar olan savunma ve havacılık ihracatı, 2024 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 30’luk artışla 7,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Türk savunma ve havacılık sektörünün ihracat gelirleri 2025 yılının ilk dokuz ayında 6 milyar dolara ulaşmıştır. Türk savunma sanayii bugün geldiğimiz noktada, savunma sanayii ürünlerinin ihracatında dünya çapında 11’inci sıraya kadar yükselme başarısı göstermiştir. İlk 100 Savunma Sanayii Kuruluşu listesinde bu sene de 5 Türk şirketi yer almıştır" dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir 400 personelle yapılan yılbaşı denetiminde 413 bin TL idari para cezası uygulandı Eskişehir’de yılbaşı tedbirleri kapsamında 350’si polis olmak üzere 400 personelle yapılan asayiş denetiminde toplamada 413 bin 133 TL idari para cezası uygulandı. Eskişehir Emniyet Müdürlüğü yılbaşı tedbirleri kapsamında umuma açık işletmeler ve sabit noktalarda asayiş uygulaması yapıldı. Eskişehir il genelinde 350 polis, İl Tarım Orman Müdürlüğü, Eskişehir Defterdarlığı, Tepebaşı İlçe Sağlık Müdürlüğü, Tepebaşı Zabıta Müdürlüğü, İl Sosyal Güvenlik Kurumu ve İl Çevre Şehircilik Müdürlüğünden de personelin katılımı ile toplamda 400 personelle denetim yapıldı. Ekiplerce 21:00 - 23:00 saatleri arasında; Vural Sokak, İsmet İnönü Caddesi, Fabrikalar Caddesi ve 734 sokak üzerinde bulunan bir AVM içerisinde faaliyet gösteren işletmeler ve civarlarında, Haller Gençlik Merkezi, Ulus Anıtı, Savtekin Caddesi, Köprübaşı Civarı, Hat Boyu, Vural Sokak-Siloönü Sokak, Vural Sokak-Nayman Sokak, Vural Sokak-Vardar Sokak üzerinde yaya ve sabit olarak asayiş uygulaması yapıldı. Uygulama neticesinde; bin 328 şahsın yapılan GBT (Genel Bilgi Toplama) sorgulamasında 2 yoklama kaçağı tespit edilirken, bir şahıstan 11 adet yasaklı hap, 1 şahıstan ruhsatsız tabanca ele geçirildi. Denetimlerde 85 umuma açık istirahat ve eğlence yeri denetlenirken; 4 farklı işletmede, adisyon düzenlenmediği gerekçesiyle İl Defterdarlığı görevlileri tarafından toplamda 58 bin 400 TL idari para cezası uygulandı. Denetimlerde 1 işletmeye canlı müzik izin belgesi bulunmadan müzik yayını yapılması gerekçesiyle İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü görevlileri tarafından 334 bin TL idari para cezası uygulanırken, 2 işletmenin ‘tarım işletme kayıt belgesi’ bulunmadığı tespit edilmiş işletmelere 7 gün süre verildi. Yapılan denetimlerde 1 işletmede mesul müdürün bulunmadığı, diğer bir işletmede ise canlı müzik izin belgesinin bulunmadığı tespit edilip, 2 işletmeye de tutanak tanzim edildi. Trafik denetimlerinde ise 95 araç kontrol edilip; 7 araca çeşitli trafik ihlallerinden toplamda 20 bin 733 TL idari para cezası uygulandı.
İstanbul Esenyurt’ta servis kazasında hayatını kaybedenlerin cenazeleri teslim alınıyor İstanbul Esenyurt’ta kontrolden çıkan servis minibüsünün şarampole yuvarlandığı kazada hayatını kaybedenlerin cenazeleri, yakınları tarafından Adli Tıp Kurumu’ndan teslim alınıyor. Hayatını kaybeden minibüs şoförü Niyazi Çelik’in kuzeni Adli Tıp önünde yaptığı açıklamada, "Belediyede ücretsiz hizmet taşımacılığı yapıyordu. Yolcuları almaya gitmiş, gelirken fren boşalmasından dolayı kaza geçirmişler" dedi. Esenyurt’ta saat 17.10 sıralarında servis minibüsünün şarampole yuvarlandığı kazada 5 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin cenazeleri Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı. Cenazeler otopsi işlemlerinin ardından, cenaze yakınlarına teslim edilmeye başlandı. "Yolcuları almaya gitmiş, gelirken fren boşalmasından dolayı kaza geçirmişler" Kazada hayatını kaybeden minibüs şoförü Niyazi Çelik’in kuzeni Nizamettin Çelik Adli Tıp Kurumu önünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Nizamettin Çelik, "Belediyede ücretsiz hizmet taşımacılığı yapıyordu. Yolcuları almaya gitmiş, gelirken fren boşalmasından dolayı kaza geçirmişler. 3-4 sene önce Hacca da gitmişti. Üzgünüz. Ek iş olarak servis çekiyordu, hafta sonu da ücretsiz servis taşımacılığı yapıyordu. Vefat eden öbür arkadaşlardan kimseyi tanımıyoruz, kimseyi de görmedik. Hepimiz üzüntülüyüz. Eşi, ‘bir şoför hastalanmış gel’ diye işe çağrıldığını söyledi" şeklinde konuştu.
Ankara Bakan Ersoy: "3 milyon 252 bin 769 kişi, bugüne kadar halk plajlarımızdan faydalandı" Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Halk plajlarımız, 2025’te de milyonlarca vatandaşımızı denizle buluşturdu. 3 milyon 252 bin 769 kişi, bugüne kadar halk plajlarımızdan faydalandı" dedi. Bakan Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla 2025 yılında halk plajlarında milyonlarca vatandaşın denizle buluştuğunu bildirdi. Ersoy, 3 milyon 252 bin 769 kişinin halk plajlarından faydalandığını açıkladı. Aynı zamanda Ersoy, ülke genelinde 19 halk plajının hizmete açıldığını belirtti. "3 milyon 252 bin 769 kişi, bugüne kadar halk plajlarımızdan faydalandı" Bakan Ersoy, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "2025’te kültür, sanat ve turizm alanında sadece çalışmadık, iz bıraktık. 1 yıl böyle geçti. Türkiye’nin dört bir yanında, herkes için erişilebilir ve nitelikli sahiller sunmaya devam ettik. Halk plajlarımız, 2025’te de milyonlarca vatandaşımızı denizle buluşturdu. 3 milyon 252 bin 769 kişi, bugüne kadar halk plajlarımızdan faydalandı. Ülke genelinde 19 halk plajımız hizmet veriyor. 2025 yılında; Muğla Bodrum Yalıkavak Ücretsiz Girişli Halk Plajı hizmete açıldı. Antalya Manavgat Sorkun Ücretsiz Girişli Halk Plajı vatandaşlarımızla buluştu. Antalya Beldibi Bahçecik Halk Plajımızda yapılan ilave çevre düzenlemeleriyle tesis kapasitesi ve üniteleri artırıldı. Halk plajlarımız; çevreye duyarlı, ücretsiz ve erişilebilir yapısıyla yaz boyunca yoğun ilgi gördü. Kültür, sanat ve turizmi güçlendiren adımlarla Türkiye Yüzyılı’nı birlikte inşa etmeye devam edeceğiz."