SAĞLIK - 12 Aralık 2025 Cuma 09:35

Anne adaylarından doğum ağrılarını azaltan ’suda doğum’ yöntemine büyük talep

A
A
A
Anne adaylarından doğum ağrılarını azaltan ’suda doğum’ yöntemine büyük talep

Doğum ağrılarını azaltmasıyla bilinen ’suda doğum’ yöntemi anne adaylarından yoğun ilgi görüyor.


Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kadın Doğum Polikliniği’nde hizmete sunulan suda doğum yöntemi doğal doğumu tercih eden anne adaylarından yoğun ilgi görüyor. Doğum sırasında ağrıların azaltmasıyla bilinen suda doğum, ilaç kullanılmasını istemeyen ve tamamıyla doğal bir şekilde doğumunun gerçekleşmesini arzu eden anne adaylarına ilaç dışı alternatif bir seçenek sunuyor. Bilkent Şehir Hastanesi Kadın Doğum Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Özlem Moraloğlu Tekin, sezaryenin bir ameliyat olduğunun altını çizerek, tüm anne adaylarını doğumhanedeki suda doğum ünitelerine davet etti.



"Doğum ağrılarını daha az hissetmesini sağlayan alternatif bir yöntem"


Suda doğum ile birlikte anne adaylarına ilaç dışı bir yöntem sunduklarını belirten Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kadın Doğum Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Özlem Moraloğlu Tekin, "Aslında suda doğumun normal doğumdan bir farkı yok. Sadece 37 derece ılık suyun içerisinde anne adayının özellikle aktif faz dediğimiz doğum sancılarının efektif başladığı ve rahim ağzının en az 5-6 santim açıklıkta olduğu süreçte suyun içerisine alarak doğum ağrılarını daha az hissetmesini sağlayan alternatif bir yöntem. Anne adaylarına diğer ilaçla yapılan ağrı kesicilere alternatif, ilaç dışı bir yöntem sunmuş oluyoruz. Amacımız hiçbir ilaç kullanılmasını istemeyen, tamamıyla doğal bir şekilde doğumunun gerçekleşmesini arzu eden anne adaylarına ilaç dışı yöntem sunabilmek. Hastanemizde şu anda 5 adet ünitemizde jakuzili tek kişilik doğum odalarında bu hizmeti yürütmeye çalışıyoruz. Gelen anne adaylarına öncelikle yöntemi anlatıyoruz. Suyun faydalı etkilerini, muhtemel risklerini, ne zaman sudan çıkması gerekeceğini anlatıyoruz. Bununla ilgili bir onam formumuz var. Aslında bu bilgilendirmeleri gebe okullarımızda başlatıyoruz. Anne adayları bir şekilde sosyal medyadan da duyuyorlar ve şu anda oldukça revaçta. Suda doğum yaklaşık 120 ülkede kullanılan bir yöntem. Su özellikle göğüs uçlarına kadar değdiği için 37 derecede filtre edilmiş, ılık çeşme suyu kullanıyoruz. Bunun etkisiyle göğüs ucunun uyarılmasıyla beyinde ağrıları başlatıcı ve doğum eylemini güzel bir şekilde ilerlemesini sağlayan hormon salgılanıyor. Bu sayede ağrılar daha efektif hale geliyor. Dikey pozisyonu sağladığımız için havuz içerisinde anne adayının kendini daha hafif hissetmesini ve başın hızlı bir şekilde dikey pozisyonuna rahatça inmesini gerçekleştiriyoruz. Tamamıyla ağrı algısını azaltıcı bir yöntem" ifadelerinde bulundu.



"Sezaryen bir ameliyattır, bir doğum şekli değildir"


Sezaryen doğumun sadece anne ve bebek hayata tehlikeye girdiğinde başvurdukları bir ameliyat yöntemi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özlem Moraloğlu Tekin, "Aslında biz doğurtmuyoruz, anneler kendileri doğuruyorlar. Lütfen bu konuda cesur davransınlar. Doğanın kendilerine bahşetmiş olduğu bu çok güzel özellikten faydalansınlar, doğumdan korkmasınlar. Tabii ki doğum sancılarıyla başa çıkmak zor olabilir. İşte su gibi, nefes egzersizleri gibi tekniklerle ebelerimizin de destek vermesiyle ağrı algısını azaltmaya hedefliyoruz. Arzu eden anne adaylarına epidural dediğimiz sancısız doğum seçeneğini de sunabiliyoruz ama sezaryen bir ameliyattır, bir doğum şekli değildir. Lütfen bu algıdan kurtaralım. Kolaya kaçmış gibi düşünülüyor ama aslında sezaryen çok daha zor. Sezaryen sonrası toparlanmak, o ağrılarla başa çıkmak. Çünkü 7 kat kesip 7 kat dikiyoruz. Dolayısıyla normal yoldan doğum yapmak varken anne adayları daha kolay olacağı yanılgısıyla sezaryen olmayı tercih etmesinler. Sezaryen sadece anne ve bebek hayata tehlikeye girdiğinde bizim başvurduğumuz bir ameliyat yöntemi. Tüm anne adaylarımızı hem gebe okullarımıza hem de doğumhanemizdeki suda doğum ünitelerimize bekliyoruz" açıklamalarında bulundu.



"Güzel bir doğumdu, çevremdeki herkese tavsiye ediyorum"


Suda doğum ile doğum sancılarında azalma yaşadığını ifade eden Büşra Tunç, "İlk doğumum normal doğumdu, ikinci doğumum suda doğumdu ama iki doğum arasında ciddi anlamda bir fark var. Suda doğum ile sancılarım azaldı ve çok kısa süre zarfında doğumum gerçekleşti. İlk doğumum 12 saat içinde olmuşken, ikinci doğumumda 4 saat içinde bebeğimi kucağıma almıştım. Güzel bir doğumdu, çevremdeki herkese tavsiye ediyorum. İnsanlar araştırmadığı için biraz tepkililer ama korkulacak hiçbir şey yok. Eğer konforlu bir doğum yapılmak isteniliyorsa kesinlikle suda doğum yapılsın diyorum. Hastane ekibimden büyük ilgi gördüm. Mükemmel bir tecrübe yaşadım ve herkesin de yaşamasını isterim" diye konuştu.



Anne adaylarından doğum ağrılarını azaltan ’suda doğum’ yöntemine büyük talep

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’da suç örgütüne operasyon: 20 gözaltı İstanbul Anadolu yakasında faaliyet gösteren ve liderliğini yurt dışında firari bulunan Mazlum Demir’in yönettiği suç örgütüne yönelik gerçekleştirilen operasyonda 20 şüpheli gözaltına alındı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Anadolu yakasında faaliyet gösteren liderliğini yurt dışında firari bulunan Mazlum Demir’in yaptığı suç örgütüne yönelik soruşturma başlattı. Yürütülen soruşturma kapsamında şüphelilerin "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "yağma amaçlı iş yeri kurşunlama", "silahlı tehdit", "6136 Sayılı Kanuna Muhalefet", "genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması", "mala zarar verme", "rüşvet" ve "kamu görevinin usulsüz üstlenilmesi" suçlarından 7 eyleme karıştığı belirlendi. Suç örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, Komiser Mehmet Aydın Tol’un, görev alanı içerisinde bulunan bazı şüphelilerle olağan dışı temas kurduğu ve yetkisini suistimal ettiği tespit edildi. Tol’un, şüpheliler Zeki Morkoç ve Selahattin Morkoç’un polis merkezine ifade vermek için geldikleri sırada, idari usullere aykırı şekilde ifadelerinin alınmasını sağladığı belirlendi. Aynı süreçte Tol’un, Sinan Dursun isimli şahıstan cep telefonunu istediği ve bu talep üzerinden maddi çıkar sağladığı tespit edildi. Tol’un, yurt dışında bulunan ve kimliği tespit edilemeyen bir kişi için iltica sürecinde kolaylık sağlamak amacıyla Türkiye içerisinde suç kaydı oluşturma girişiminde bulunduğu belirlendi. Vatandaşların kişisel verilerine eriştiler Ayrıca şüpheli Sinan Dursun’un, komiser ile yakın irtibatı sayesinde polis gibi hareket ettiği, polis merkezinde işlem gören vatandaşlarla temas kurarak kişisel verilerine eriştiği anlaşıldı. Dursun’un, eski adliye çalışanı Mahmut Tuncer ile vatandaşların bilgilerine ulaşmak için görüşmeler yaptığı ve emekli polis memuru Birkan Kuvvetli ile arasında farklı tarihlerde para hareketleri bulunduğu da teknik takip raporlarına yansıdı. Soruşturmada, 23 şüpheliye yönelik operasyon düzenlendi. 20 şüpheli yakalanırken, 3 şüphelinin firari olduğu tespit edildi.