POLİTİKA - 21 Ocak 2025 Salı 22:42

Bakan Fidan: "İsveç’i terörle mücadele çabalarında desteklemeye devam edeceğiz"

A
A
A

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsveçli mevkidaşı Maria Malmer Stenergard ve İsveç Adalet Bakanı Gunnar Strömmer ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Türkiye olarak İsveç’i terörle mücadele çabalarında desteklemeye devam edeceğiz. İsveç’in bu olumlu yaklaşımı NATO’nun terörle mücadele alandaki kabiliyet ve gücünü arttıracaktır” dedi.

Bakan Fidan, İsveç Dışişleri Bakanı Maria Malmer Stenergard ve İsveç Adalet Bakanı Gunnar Strömmer ile Dışişleri Bakanlığındaki Türkiye-İsveç Güvenlik Mekanizması toplantısının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Konuşmasının başında Bolu Kartalkaya’da meydana gelen otel yangınında hayatını kaybeden vatandaşlar için başsağlığında bulunan Bakan Fidan, toplantıya İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın da katılım sağlayacağını fakat yangın faciasından dolayı katılamadığını kaydetti.

Geçen yıl İsveç ile diplomatik ilişkilerin 100. yıl dönümünü kutladıklarını ve Türkiye için İsveç’in önemli bir müttefik ve ortak olduğunu belirten Fidan, “Bugünkü görüşmemizde işbirliğimizi güçlendirme kararlılığımızı bir kez daha teyit ettik. Bu yönde atacağımız adımları ele aldık. Ekonomik işbirliği, ikili ilişkilerimizin önemli bir boyutunu oluşturmakta. Ticaret hacmimizi önümüzdeki dönemde 5 milyar dolara yükseltmeyi inşallah hedefliyoruz. Bu çerçevede geçtiğimiz eylül ayında gerçekleştirdiğimiz ‘Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi Toplantısı’ önemli bir fırsat teşkil etmiştir. Bu tür toplantıları ekonomik ilişkilerimize ivme kazandıracağına inanıyoruz. Halklarımız arasındaki bağlar da giderek güçleniyor. Geçen yıl yaklaşık 400 bin İsveçli turist ülkemizi ziyaret etti. İsveç’te yaşayan Türk toplumu da ülkelerimiz arasındaki ilişkileri derinleştirmekte. İsveç’in NATO’ya üye olmasının bilhassa güvenlik ve savunma sanayi alanlarındaki ilişkilerimizi geliştireceğine inanıyoruz. İsveç’in üyeliği NATO’ya da güç katmıştır. Aynı zamanda AB üyesi olan İsveç’in ülkemizin AB üyelik sürecine yönelik desteğini de güveniyoruz. AB üyeliğimizin önündeki engellerin aşılmasında ve AB ile ilişkilerimizin ilerletilmesinde İsveç’in desteğinin etkin ve görünür şekilde devam etmesini arzu ediyoruz” diye konuştu.

“İsveç’i terörle mücadele çabalarında desteklemeye devam edeceğiz”

Toplantıda başta terörle mücadele olmak üzere ikili ve uluslararası güvenlik konularında fikir alışverişinde bulunulduğunu aktaran Bakan Fidan, “İsveç’in PKK, YPG ve FETÖ’ye karşı attığı adımları ve alacağı ilave önlemleri ele aldık. İsveç heyeti terörün her türüyle mücadele vizyonu ortaya koyan bir yol haritası sundu. Biz de değerlendirmelerimizi aktardık. Görüşmelerimiz devam edecek. Bu adımların devam etmesini ve sahada yansıma bulmasını bekliyoruz. Biz de Türkiye olarak İsveç’i terörle mücadele çabalarında desteklemeye devam edeceğiz. İsveç’in bu olumlu yaklaşımı NATO’nun terörle mücadele alandaki kabiliyet ve gücünü arttıracaktır. Bunun yanı sıra görüşmelerimizde savunma sanayi alanındaki işbirliğimizin de müttefiklik ruhuna uygun olarak güçlendirmesi gerektiğini kaydettik. Görüşmelerimizde belgesel ve küresel gelişmeleri ele aldık. Suriye’deki gelişmeleri değerlendirdik. Hamas ile İsrail arasındaki ateşkesin kalıcı hale getirmesinin önemine değindik. Rusya-Ukrayna savaşının yol açtığı risk ve tehditler konusunda değerlendirmelerimizi paylaştık. Ayrıca PKK terör örgütünün bölgesel güvenliği ve istikrarı bozucu faaliyetleri hakkında kapsamlı bilgi verdik” dedi.

Stenergard: “YPG, PYD ve FETÖ olarak Türkiye’de ifade edilen örgüte hiçbir şekilde destek vermeyeceğimizi ifade ettik”

Sözlerine Kartalkaya’da meydana gelen otel yangınında hayatını kaybedenler için başsağlığında bulunarak başlayan İsveç Dışişleri Bakanı Maria Malmer Stenergard, Bakanlık görevleri süresinde Ankara’da ilk defa bulunmalarının önemini vurguladı.

Yeni oluşturulan İki Taraflı Güvenlik Mekanizmasının ilk toplantısının gerçekleştirildiğini aktaran Stenergard, toplantıda mevcut uluslararası çatışmaları ve ortak güvenliği tehdit eden konuları ele alma fırsatı bulduklarını dile getirerek şu ifadelere yer verdi:

"İsveç’in terörle mücadelesi bizim için öncelikli bir konu ve uzun dönemli bu hedefimizi Türkiye ile birlikte ele alıyor olacağız. Uluslararası terör, bütün dünyayı tehdit ediyor. Bu nedenle müttefikler olarak terörle ve her türüyle mücadele konusunda birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Sayın Bakan Fidan’a bugün şu konuda teyitli bulunduğum, Madrid’de ve Vilnius’da vermiş olduğumuz tüm taahhütlerimizi yerine getireceğiz. YPG, PYD ve FETÖ olarak Türkiye’de ifade edilen örgüte hiçbir şekilde destek vermeyeceğimizi ifade ettik. İsveç olarak organize suçla ilgili olarak her iki ülkeyi de etkileyen suçlarla mücadele etmeye devam edeceğiz. Bizim için ülkemiz açısından en üstte yer alan öncelikler arasında olmaya devam edecek ve Türkiye ile ortak ve müttefik olarak birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”

Strömmer: “İsveç ve Türkiye’nin kolluk kuvvetleri çok yakın bir işbirliği içinde bugün çalışıyor”

Türkiye ve İsveç’in terör örgütlerinin yararına istismar edilmesine hiçbir zaman müsaade etmeyeceklerinin altını çizen İsveç Adalet Bakanı Gunnar Strömmer, “Ülkelerimiz arasındaki işbirliği için bir yol haritası hazırladık. Terörle ve organize suçla mücadele alanında bir yol haritamız var. Bu çerçevede bir dizi faaliyet alanı yer alıyor. Terörle mücadelede destek kanallarının kesilmesi, finansal kaynakların önünün kesilmesi ve bilgi ve belge alışverişinin organize suçla mücadele çerçevesinde de genişletilmesi öngörülüyor. Terör ve organize suç, malumunuz olduğu üzere doğaları itibariyle sınır aşan suçlar. Organize suça bakacak olursanız, uluslararası şebekeler söz konusu oluyor. Özellikle liderlik pozisyonlarında buralarda suç faaliyetlerinin başka ülkelerden yönetildiğine tanık oluyoruz. Bu konunun operasyonel düzeyde ele alınması gerekiyor. İsveç ve Türkiye’nin kolluk kuvvetleri çok yakın bir işbirliği içinde bugün çalışıyor. İşbirliğimizi daha da yakın, daha da sıkı bir hale getirerek koşturma süreçlerini vatandaşlarımızın güvenliğini tehdit eden bu unsurlara karşı daha etkin hale getirmeyi hedefliyoruz.

“İsrail ateşkesi yaptığı zaman harfiyen buna uymuyor”

Açıklama sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Fidan, bir gazetecinin, “Gazze-İsrail arasındaki ateşkes, bazı ihlallerle birlikte devam ediyor. İnsani yardım konusu da dahil bu Filistin’deki gelişmelerle ilgili değerlendirmeleriniz nelerdir?” sorusunu, “Nihayet uzunca bir zamandan sonra, maalesef 50 bin masum insanın kaybından sonra Gazze’de bir ateşkese ulaşıldı. Bu bir nebze olsun bizim kalbimize ferahlık verdi. Tabii ölenlerin, katledilenlerin üzüntüsü hep bizde olacak. Şimdi ateşkesin devam etmesi önemli. İfade ettiğiniz gibi yer yer İsrail tarafından ihlaller olmakta. Bugün yine can kaybıyla sonuçlanan saldırılar oldu özellikle Batı Şeria’da. Maalesef biz Lübnan’daki ateşkesten de görüyoruz ki İsrail ateşkesi yaptığı zaman harfiyen buna uymuyor, belli ihlallerde bulunuyor. Umarız bu ateşkes bütün bu provokasyonlara rağmen devam eder. Çünkü özellikle savaşan taraflar bir tarafa 2 milyon arada sıkışmış insan var. Kışın ortasında bu insanlar Filistinli kardeşlerimiz evsiz, yurtsuz, susuz, gıdasız, ilaçsız durmaktalar. Bu resmin bir an önce sona ermesi için ateşkesin bütün şartlarının hayata geçmesi bizim en büyük önceliğimiz. İnsani yardımların kesintisiz devam etmesi bu aşamada fevkalade önemli. Şu anda hasta olan bazı kardeşlerimizin bir an önce sağlığına kavuşması, daha fazla soğukluktan ve gıdasızlıktan ölümleri olmaması için insani yardımların bir an önce yerine ulaşması gerekmekte” şeklinde yanıtladı.

“Ateşkesin devam etmesi önemli”

Suriye’deki Esad rejiminin düşüşünden sonra Gazze’den gelen ateşkes haberi bölgeyi gerçekten rahatlattığını aktaran Bakan Fidan, bölgenin istikrara, barışa ve huzura ihtiyacı olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

“Hem Suriye’de hem Gazze’de yeniden yapılanmanın bir an önce başlaması gerekmekte. Bu konuda ilgili arkadaşlarımızla da konuştuk. Özellikle Suriye’nin yeniden yapılandırılması konusunda. Önümüzdeki günlerde Avrupa Birliği’nin alacağı kararlar olacak. Dolayısıyla değerli meslektaşımla bugün bu konuyu da gündeme getirdik. Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılması ve insani ve teknik yardımların organize bir şekilde götürülmesi için uluslararası toplumun ciddi bir iş birliğine ihtiyacı var. Geçen haftaya kadar inanın bir şekilde Ateşkes için uğraşıyorduk. Bundan sonra da yeniden imarı için uğraşmayı istiyoruz. Dolayısıyla ateşkesin devam etmesi önemli. Hem rehin alınmış 2 milyon Filistinlinin hayata tutunması için önemli hem de bölgesel istikrarın devamı için önemli.”

Oğuzhan Halil Özbek

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Erzurum’da sağlıkçıların yürüyüşü 66 haftadır sürüyor Erzurum’da sağlıkçıların, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını protesto etmek için 66 haftadır yaptıkları sessiz yürüyüşleri devam ediyor. 66. haftasında devam eden protesto yürüyüşünde, doktorlar, tıp fakültesi öğrencileri, sağlık çalışanları ve vatandaşlar Lala Mustafa Mustafa Paşa Camisi önünde toplanarak Yakutiye Medresesi’ne kadar yürüdü. Ellerinde Türk, Filistin ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi bayrakları taşıyan sağlıkçılar, döviz ve pankartlarla Gazze’deki zulme dikkat çekti. Aile Hekimi Dr. İbrahim Fatih Doğan, sessiz yürüyüş yapan grup adına yaptığı açıklamada, "İslam ümmetiyiz. Biz, bir kısmı maddi, bir kısmı manevi işgal altında olan ümmet-i Muhammediz. Biz, düşmanın bir kısmını bombalarıyla bedenlerini, bir kısmınıysa batıl fikirleriyle ruhlarını parçaladığı Müslümanlarız. Biz, bir kısmı fiziksel işkenceyle davasından vazgeçirilmeye çalışılan ama başarılamayan, bir kısmı ise dokunmaya bile gerek kalmadan davasını unutan ümmetiz. Biz, birbirine küstürülmüş kardeşleriz, İslam’ın yetim kalmış evlatlarıyız. Biz, yüz yıldır devam ettirdiği derin gaflet uykusunu son bir buçuk yılda mazlumların artık dayanılmaz hale gelen çığlıklarının böldüğü İslam alemiyiz. İşte bu yüzden 1 yıldan fazla süredir hiçbir cumartesi günü bu meydanı terk etmedik, etmiyoruz. Sebatimizi "direnişlerinden bir damla alsak bize yeter" dediğimiz şehitlerden almaya çalışıyoruz. İsmail Haniyye’ye benzemek için can atıyoruz mesela. "canımız, kanımız, evlatlarımız ve sahip olduğumuz her şey Kudüs ve Mescid-İ Aksa’ya feda olsun" dedi ve ahdini yerine getirdi. Canıyla, kanıyla, 3 oğlu, 4 torunu ve kız kardeşiyle Aksa’ya feda oldu Şehit İsmail Haniyye" şeklinde konuştu. Yürüyüşün sonunda dua edildi Yahya Sinvara benzemek için can attıklarını ifade eden Dr. Fatih Doğan, "Mesela "yatağımda yaşlı develer gibi ölmekten korkuyorum" dedi ve ahdini yerine getirdi. Sağlam kalan son uzvuyla elindeki son silah olan tahta sopayı İsrailin başına geçirerek şehit oldu. Üstünde hücum yeleği, birkaç parça eşyasıyla şehadetinden önceki üç günü aç geçirmişken yükseldi cennete. Çünkü ulaşacağı makam ucuz değildi ve Yahya Sinvar bu makamın bedelini çoğusu esarette geçmiş tüm hayatıyla ödedi. İşte niyetimiz hepimize, hepinize bunu sorgulatmak ve görünmez zincirlerimizden kurtulmaktır. Amerika başkanı Trump’ın yaptığı son açıklamalar bir kez daha göstermiştir ki, Amerika için orta doğu sadece para, toprak, petrol ve gazdan ibarettir. İnsanlar, milletler, tarih ya da kimlikler değil, yalnızca ele geçirilecek kaynaklar, yapılacak anlaşmalar, yaranılacak zenginler, hesaplanacak kârlardır. Yöntem ise yıllardır aynı: kapitalizm kılığındaki sömürgecilik. Selam olsun sabrınıza, ayakta duruşunuza, zulme karşı kararlılığınıza" dedi. Konuşmanı ardından grup dua etti.
İstanbul ETBİR: "Ramazan ayında kırmızı et fiyatlarında artış beklenmiyor" ETBİR’den yapılan açıklamada, "Kamuoyunun sağlıklı bilgilere ulaşmasını önemsiyor ve kırmızı et fiyatlarında Ramazan ayı süresince herhangi bir artış beklentisi olmadığını bir kez daha vurguluyoruz" denildi. Son günlerde kamuoyunda kırmızı et fiyatlarında artış olacağına dair çıkan haberler üzerine, Et Üreticileri Birliği (ETBİR), kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, "Ramazan ayı öncesinde et piyasasına yönelik gerçekleştirilen değerlendirmeler, Tarım ve Orman Bakanlığımızın almış olduğu önlemler ile mevcut talebin dengeli bir şekilde karşılanacağı düşüncesindeyiz. Ramazan aylarında et tüketiminde artış yaşandığı bilinse de sektörümüz bu sürece hazırlıklı olup, piyasalarda fiyat dalgalanması yaşanmaması adına gerekli tedbirleri almıştır. Üreticiler, tüketicilere kaliteli ve güvenilir ürün sunma konusunda kararlılıkla çalışmalarına devam etmektedir. Ayrıca, Et ve Süt Kurumu, Ramazan ayı öncesinde kırmızı et fiyatlarının dengelenmesi için gerekli tedbirleri alarak, vatandaşların uygun fiyatlarla ete ulaşabilmesi adına çalışmalarını sürdürmektedir. ETBİR olarak, kamuoyunun sağlıklı bilgilere ulaşmasını önemsiyor ve kırmızı et fiyatlarında Ramazan ayı süresince herhangi bir artış beklentisi olmadığını bir kez daha vurguluyoruz" denildi.
Hakkari Hakkari’de karla mücadele çalışması sürüyor Hakkari Belediyesi ekipleri, dondurucu soğuk havaya rağmen hafta sonu kenti kar ve buzdan arındırmak için durmaksızın çalıştı. Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, iki gün boyunca gece gündüz demeden karla mücadele ederek kent merkezinde biriken kar yığınlarını kamyonlarla şehir dışına taşıdı. Ayrıca, gizli buzlanmanın yol açtığı tehlikelere karşı 15 farklı mahalle, çarşı merkezi ve ara sokaklarda yoğun tuzlama çalışmaları yapıldı. Vali Yardımcısı ve Belediye Başkan Yardımcısı Vekili Tayyar Emre Mahmutoğlu, kentin çeşitli noktalarında görev yapan ekipleri yerinde denetleyerek çalışmaların aksamasız sürdürülmesi için gerekli talimatları verdi. Mahmutoğlu, ekiplerin herhangi bir aksaklığa yer vermeden görevlerini yerine getirmelerini sağlamak adına koordinasyonu yakından takip etti. Belediyenin farklı birimlerinden oluşturulan 40 kişilik kar timi, özellikle araçların ulaşamadığı bölgelerde çalışmalarını sürdürüyor. Mahmutoğlu, kar timinin çalışmalarını yerinde izleyerek kendilerine kolaylıklar diledi. Kent merkezi tamamen kardan temizlendikten sonra, ekipler mahallelerde yol genişletme çalışmalarına devam etti. Karla mücadele ekibi, yollar açıldıktan sonra vatandaşları yola kar atılmaması konusunda uyarırken, kentin genel ulaşımında herhangi bir aksaklık yaşanmaması için titizlikle çalışmalarını sürdürüyor.
Gaziantep Şehitkamil’de maaşlara rekor zam Şehitkamil Belediyesi ile DİSK Genel İş Sendikası arasında 2025 yılı Toplu İş Sözleşmesi imzalandı. Başkan Umut Yılmaz, Şehitkamil Belediyesi’nde çalışan hiçbir emekçiyi enflasyona ve hayat pahalılığına karşı ezdirmeyeceğini belirterek, "Bu pahalılık bitecek, emek yeniden en yüce değer olacak. Bu kardeşiniz bu koltukta oturduğu sürece enflasyondan ve hayat pahalılığından korkmayın. Gaziantep’in ve Şehitkamil’in geleceğinde umut var" dedi. Şehitkamil Sanat Merkez’inde düzenlenen Toplu İş Sözleşmesine Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, Genel İş Sendikası Başkan Yardımcıları Faruk Saral ve Hüseyin Yaşar Gündoğdu ile DİSK Gaziantep Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, CHP Gaziantep İl Başkanı Reis Reisoğlu, CHP Şehitkamil İlçe Başkanı Hurşit Yıldırım, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, siyasi parti ve STK temsilcileri ve belediye emekçileri katıldı. Başkan Yılmaz’a sevgi seli İmza töreni öncesi açıklamalarda bulunan Başkan Yılmaz, belediye emekçilerine, "Kıymetli yol arkadaşlarım, kıymetli mesai arkadaşlarım, abilerim, kardeşlerim" sözleriyle seslendi. Konuşması sık sık "Antep’in umudu Umut başkan" sözleriyle kesilen Yılmaz, Şehitkamil Belediyesi bünyesinde çalışan her bir emekçiye teşekkür etti. En düşük maaş 2025 yılı toplu iş sözleşmesinin hayırlı olmasını dileyen Yılmaz, maaşlara rekor oranda bir zam yaptıklarını duyurdu. Şehitkamil Belediyesi’nde en düşük maaşın sosyal haklarla birlikte 47 bin 554 lira olduğunu paylaşan Yılmaz, "Şehitkamil Belediyesi’nin çalışanları bugüne kadar tam 30 yıldır kusura bakmasınlar ama Büyükşehir Belediyesi ve Şahinbey Belediyesi’nin gerisinde bırakıldı. Biz bunu kabul etmedik. Ben kararlıyım. Hiçbir kardeşimi enflasyona ve hayat pahalılığına karşı ezdirmeyeceğim" dedi. "Emek, en yüce değer olacak" Şehitkamil’de ve Gaziantep’te "emeğin yeniden en yüce değer" olacağını vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti: "Bu memlekette nohut dürümü 80 lira olmuş, haberi olmayan belediye başkanı var. Bu pahalılık bitecek, emek yeniden en yüce değer olacak. Size söz veriyorum. Bu düzeni garibanlar, emekçiler, işçiler, sosyal demokratlar değiştirecek. Biz değiştireceğiz." "Umut kardeşiniz hep yanınızda" Belediye emekçilerinin her zaman yanında olduklarını anlatan Yılmaz, "Size söz veriyorum. Bu kardeşiniz bu koltukta oturduğu sürece hiç enflasyondan ve hayat pahalılığından korkmayın. Gaziantep’in ve Şehitkamil’in geleceğinde umut var. Toplu iş sözleşmemiz hayırlı olsun, Allah hepinizden razı olsun" diye konuştu. Konuşmaların ardından Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, Genel İş Sendikası Başkan Yardımcıları Faruk Saral ve Hüseyin Yaşar Gündoğdu ile DİSK Gaziantep Bölge Temsilcisi Ali Güdücü arasında Toplu İş Sözleşmesi imzalandı. Program çiçek ve hediye takdiminin ardından fotoğraf çekimi ile sona erdi.