POLİTİKA - 07 Mayıs 2024 Salı 20:35

Bakan Işıkhan, "İŞKUR Yol Arkadaşım: Gençlerle Yarına Yolculuk Programı"nda gençlerle buluştu

A
A
A
Bakan Işıkhan, "İŞKUR Yol Arkadaşım: Gençlerle Yarına Yolculuk Programı"nda gençlerle buluştu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İŞKUR Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençlere Yönelik İşgücü Piyasası Destek Programı Operasyonu (NEET PRO) kapsamında gençlerle bir araya gelerek, sorularını yanıtladı.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İŞKUR NEET PRO kapsamında ‘Gençlerle Yarına Yolculuk Programı’nda gençlerle bir araya geldi. Gençlerle bir arada olmaktan duyduğu heyecanı dile getiren Bakan Işıkhan, “Programımızda Türkiye’nin farklı illerinden 200’e yakın katılımcımız bulunuyor. Türkiye çalışma hayatında Türkiye Yüzyılı’nda sizin sorularınız benim için çok önemli olacak. Ben de deneyimlerim ve kariyerim doğrultusunda sormuş olduğunuz sorulara yanıt vermeye gayret edeceğim” ifadelerini kullandı.



“Her şeyin arkasında devletimizin desteği ve gücü var”


Türkiye Cumhuriyeti’nin fırsat eşitliği konusunda önemli bir sorumluluk ve rol üstlendiğine vurgu yapan Bakan Işıkhan, “Benim gibi bir işçi çocuğu kardeşiniz, hiçbir ayrım gözetmeden şu koltukta oturabiliyor. Çok farklı konumlarda olan insanlar buralarda oturabilir ama en alttan başlayıp devletin en üst kademesine kadar gelmiş bir hocanız olarak gerçekten vatanımıza, devletimize ne kadar şükretsek azdır diye düşünüyorum. Ben devletimizin yurtlarında, devletimizin burslarıyla okudum. Yurtdışına YÖK bursuyla gittim. Her şeyin arkasında devletimizin desteği ve gücü var” dedi.


Işıkhan, gençlerin kariyer noktasında nereye ulaşmak isterlerse bu konuda zorlandıkları konuları kendileriyle paylaşılmasını isteyerek, “Tabii öncelikle İŞKUR Genel Müdürümüzün desteğini alarak, sizin önünüzü açmak zorundayız. Kariyer noktasında nereye ulaşmak isterseniz o noktadaki zorlandığınız konuları bizlerle paylaşın. Biz size destek verelim. İŞKUR yanınızda deniliyor ya. İŞKUR gerçekten yanınızda” ifadesini kullandı.


Konuşmasının ardından gençlerin sorularını yanıtlayan Bakan Işıkhan, potansiyeli olan gençlerin network anlamında iş kaçırdıklarına ilişkin soru üzerine, “Artık 20-30 yıl önceki çalışma hayatından söz etmiyoruz. Birçok mesleğin şekil değiştirdiği, bazılarının da yok olmaya başladığı bir dönemdeyiz. Bunu belirleyen en önemli değişimlerden birisi teknolojik değişimlerdir. Teknoloji günümüzde inanılmaz bir hızla değişiyor. Biz özellikle kıymetli gençlerimizin kariyer noktasında gelişimini destekleme sürecinde de İŞKUR olarak destekler veriyoruz. Örneğin; savunma sanayii ve tedarik hizmetlerinin sunulduğu alanlarda KALFA programı var. KALFA programında genç mühendislerimiz geliyor, yetişiyor ve orada ilgili sektöre çok rahat girebiliyor, istihdam kapısı bulabiliyorlar. Bilişim sektörü, dijital alanlar, dijitalleşmenin yoğun olarak yaşandığı yapay zeka noktasında biz siz gençlerimize güveniyoruz. İŞKUR olarak özellikle bu yönde İş Başı Eğitim Programlarımızın çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum” açıklamasında bulundu.



“İş tecrübesine sahip olabilmek için lisans eğitiminizi tamamladığınız alanda staj sürecini yaşamalısınız”


Gençlerin iş bulma sürecinde yaşadığı zorluklarla ilgili soru üzerine ise Işıkhan, şöyle yanıt verdi:


“Herhangi bir işe başvurduğunuzda önünüze çıkan engellerden bir tanesi iş tecrübesinin olup olmaması. İş tecrübesi için de bir yerden başlamak gerekiyor. Biz özel sektör temsilcileri ile görüşmeler yaparken burada biraz esnek olunması gerektiği yönünde önerilerde bulunabiliyoruz. Ama iş tecrübesine sahip olabilmek için hangi alanda lisans eğitiminizi tamamlarsanız o alanda mutlaka bir staj sürecini yaşamanız gerektiğini düşünüyorum. İŞKUR’umuzun staj programı var. Staj portalımız var, orayı ziyaret etmenizi, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’mizin önceki yıllarda başlattığı çok önemli bir staj seferberliği vardı. Şimdi iş dünyası da sizlerden bunu bekliyor. CV’nize baktığında acaba bu öğrenci, artık bu arkadaşımızın iş tecrübesi nerede, neleri biliyor, bilgisayar programlarını biliyor mu, yabacı dil düzeyi nedir vs. Ne yazık ki bunları belgelemek zorundayız. Belgelemenin ötesinde de iş tecrübesi sürecinde de bunları iş insanlarına ya da insan kaynakları ofisine mutlaka göstermemiz gerekiyor.”


Bakan Işıkhan, çalışma hayatı ve çalışma koşullarının sürekli değişmesi ile ilgili yöneltilen soru üzerine ise, “Çağın çalışma modelleri değişiyor doğru. Özellikle Covid-19 pandemisinden sonra hepimiz o süreçleri yaşadık. İşin yapısı, şekli, çalışma modelleri değişmeye başladı. Uzaktan çalışma, esnek çalışma dediğimiz modeller gündeme gelmeye başladı. Bunun artısı da var, eksisi de var. Çalışma Genel Müdürlüğümüz bu konuda mevzuat düzenlemelerini gerçekleştiriyor. Biz çalışma hayatına girdiğinizde sosyal yeteneklerinizin çok iyi olması gerektiğini düşünüyorum. Covid-19 pandemisi sonrasında işler devam ediyor. Hala uzaktan çalışma, esnek çalışma, güvenceli esnek çalışma modelleri bizim için daha önemli. Çalışmanın işin şekli değişiyorsa bizim de bu değişime ayak uydurmamız lazım. On yıl sonra aklınıza gelemeyecek, farklı işlerle ve çalışma modelleriyle karşı karşıya kalacağız” cevabını verdi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla 19 Mayıs Marmaris’te törenlerle kutlanıyor 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 105. yıl dönümü Muğla’nın Marmaris ilçesinde yapılan etkinlikler ile kutlandı. Sabah çelenk sunma töreninin ardından ilçe stadyumunda öğrencilerin gösterileri ile yapılan törenler akşam fener alayı ve konser ile devam edecek. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 105. yıl dönümü, kutlama programları dahilinde bu sabah ilk olarak Marmaris İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Cem Tuncel, Atatürk büstüne çelenk sundu. Çelenk töreninin ardından kutlamalar Marmaris Şehir Stadyumu’nda devam etti. Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, Cumhuriyet Başsavcısı Fatmagül Yörük, Garnizon Komutanı Tuğamiral Neslim Eski, İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Murat Çam, Marmaris İlçe Emniyet Müdürü Emre Alay, kurum ve kuruluş müdürleri, gaziler, STK’lar, vatandaşlar ve okulların katıldığı Marmaris Şehir Stadyumu’ndaki tören, Aksaz Deniz Üs Komutanlığı Bandosu’nun geçişi ile başladı. Törende Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın mesajının okunmasının ardından Marmaris Gençlik ve Spor Müdürü Cem Tuncel’in günün anlam ve önemini belirten konuşmasını gerçekleştirdi. Akabinde dereceye giren öğrencilere Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, Garnizon Komutanı Tuğamiral Neslim Eski ve Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü madalyalarını takdim etti. Ödül töreninin ardından Marmaris Sabancı Anadolu Lisesi ve Nurettin Gençalioğlu Anadolu Lisesi öğrencilerinin sunduğu halk oyunları, jimnastik, dans ve Judo gösterileri gerçekleştirildi. Tören, Marmaris Sabancı Anadolu Lisesi ve Nurettin Gençalioğlu Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından Gençlik Andı’nın okunması ve bayrak töreni ile sona erdi. 19 Mayıs kutlama programları saat 20.30’da Kentenci Otel önünden başlayacak Fener Alayı, saat 21.00’da 19 Mayıs Gençlik Meydanında Karşı Sokaklar grubunun konseri ve saat 22.00’de 19 Mayıs Gençlik Meydanında DJ Muzzo konseri etkinlikleri ile devam edecek.
Sakarya Kursiyeri sakatlanınca yerine öğretmeni girdi: "En son 20 yıl önce oynadım” Sakarya’nın Karasu ilçesinde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerinden oluşan halk oyunu ekibindeki kadının sakatlanması üzerine yerine usta öğretici girdi. Tamamı kadınlardan oluşan ekipte tek erkek olan usta öğretici, “En son 20 yıl önce uluslararası bir festivalde oynadım. 20 yıldır sadece çalıştırıyorum hiç sahnede oynamadım” dedi. Karasu Şehir Stadı’nda gerçekleştirilen 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerinde Halk Eğitimi Merkezi’nde eğitim gören ve tamamı kadınlardan oluşan halk oyunları ekibinin gösterisi sırasında bir kadın ayağından sakatlandı. Oyunun devam etmesi için ise kadınların grubuna usta öğretici İsmail Hakkı Yavuzyiğit girdi. Yavuzyiğit, gösteride kalan iki oyunu, kadınlarla birlikte oynayarak tamamladı. İzleyicilerden büyük alkış alan gösteri sonrasında Yavuzyiğit, en son 20 yıl önce bir festivalde oynadığını belirterek, “19 Mayıs kutlamaları sırasında ekibimizin pek de alışık olmadığı bir durum yaşandı. Oyuncularımızdan biri son provada ayağında bir rahatsızlık odluğunu söyledi. Geçici bir tedavi uyguladım, geçmediğini söyledi. “Sahneye çık bir dene olmazsa gereğine bakarız” diye konuştuk. Oyuna devam edemezse işaret vermesini ve yerine geçebileceğimi söyledim. Tek kaygım, oyuncularımızın kadın olması. Bir erkek olarak beni görmesi izleyenlerde bir hayretlik oluşturmuş olabilir. Umarım izleyenler bundan keyif almıştır. Böyle bir durumla çok karşılaşmayız ama hiçbir oyuncumuzu da ayrı yolda bırakmayız. En son 20 yıl önce uluslararası bir festivalde oynadım. 20 yıldır sadece çalıştırıyorum hiç sahnede oynamadım. Enteresan bir olay yaşadık bu benim için bir ilk oldu” dedi.
Kırıkkale Kırıkkale’de "Halk Koşusu" yapıldı Kırıkkale’de, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında "Halk Koşusu" yapıldı. Kırıkkale Belediyesi tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında "Halk Koşusu" yapıldı. Koşuya katılmak isteyen vatandaşlar, Millet Bulvarı üzerindeki Tren Garı önünde toplandı. Koşu öncesi öğrenciler tarafından yapılan gösteriler, vatandaşların beğenisini topladı. 8 kilometrelik parkurda yapılan halk koşusu, Belediye Başkanı Ahmet Önal’ın startıyla başladı. Başkan Önal’da vatandaşlara koşuda eşlik etti. Koşuya bazı aileler çocuklarıyla katıldı. Bazı vatandaşlar da koşmak yerine yürümeyi tercih etti. Başkan Önal, yaptığı açıklamada, her yaş gurubundan çok sayıda vatandaşın "Halk Koşusu" etkinliğine katıldığını söyledi. Ahmet Önal: "Her yaş grubundan vatandaşlarımız burada" Cıvıl cıvıl bir ortamın oluştuğunu ifade eden Önal, "Her yaş grubundan vatandaşlarımız burada. Birinci olan arkadaşlarımız var, birinci bitiren arkadaşlarımız var. Bazı vatandaşlarımız da koşusuna devam ediyor. Bende koşuda vatandaşlarımıza eşlik etme fırsatı buldum. Coşkuluyuz, mutluyuz, heyecanlıyız. Buradan bir kez daha büyük lider asrın lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e saygılarımı, sevgilerimi, şükranlarımı sunuyorum" dedi. Koşuya katılan İbrahim Durmuş, halkla bütünleşmenin birleşmenin adresinin bu etkinliğin olduğunu ifade ederek, organizasyonun da güzel olduğunu belirtti. Ömer Faruk ise, "halk koşusu" etkinliğini düzenleyen belediye başkanına teşekkürlerini iletti.