ASAYİŞ - 09 Haziran 2022 Perşembe 12:34

Bakan Soylu, şehirlerarası yabancı taşıyan taksilere izin belgesi sorma zorunluluğu getirildiğini duyurdu

A
A
A
Bakan Soylu, şehirlerarası yabancı taşıyan taksilere izin belgesi sorma zorunluluğu getirildiğini duyurdu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, valiliklere gönderecekleri bir yazı ile taksilere ve tır-kamyon parklarına yönelik yeni bir adım attıkları bilgisini vererek, “Taksilerle il dışına yabancı yolcu taşınması halinde taksicilere il dışı seyahat izin belgelerinin kontrolü yükümlülüğünü getiriyoruz.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, valiliklere gönderecekleri bir yazı ile taksilere ve tır-kamyon parklarına yönelik yeni bir adım attıkları bilgisini vererek, “Taksilerle il dışına yabancı yolcu taşınması halinde taksicilere il dışı seyahat izin belgelerinin kontrolü yükümlülüğünü getiriyoruz. Tır kasalarının brandalarını keserek içlerine girme veya başka şekilde başka yolcu alma durumlarına karşın, tır ve kamyon parklarına kamera sistemleri kurmayı hedefliyoruz” dedi.


İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gölbaşı Vilayetler Evi’nde düzenlenen Göç Kurulu Toplantısı’na katıldı. Toplantıya Bakan Soylu’nun yanı sıra Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Ahmet Kendir, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, Göç İdaresi Başkanı Savaş Ünlü ve 11 bakanlığın ve sivil toplum kuruluşunun temsilcileri katıldı.



“Psikolojik harekatlar yapmaz, yaptırır”


Bakan Soylu burada yaptığı konuşmasında “psikolojik harekatın” merkezinin batı ve Amerika olduğunu öne sürerek, “Bunu başarılı bir şekilde yıllarca yapmışlar. Afrika’da yaptılar, sömürdükleri bütün ülkelerde yaptılar, o insanların tamamını kendilerinin suçlu olduğuna inandırmışlardır, tarihlerinden utanmaları gerektiğine inandırmışlardır, kendi insanlarının beceriksiz ve özgüvensiz olduğuna inandırmışlardır. Bunu başarıyla yapmışlardır. Psikolojik harekatlar yapmaz, yaptırır” diye konuştu.


Göç meselesinin bir insanlık meselesi olduğunu dile getiren Soylu, “Kimse kundaktaki çocuğunu binlerce kilometre, ne olduğunu bilmediği bir maceraya giderken keyfi bir şekilde bir yolculuğu gerçekleştiriyor değil. Ya savaştan ya yokluktan. Bu çereçevede, göçün kaynağı olan ülkelerde çözülmesi lazım geldiği iddiamıza, dünyaya sunduğumuz değerlendirmelere ve teorilere bugüne kadar ses çıkarmayanlar da ayrı bir yanılgının içerisinde olduğunu, kendilerinin karşı karşıya kaldıklarında göreceklerdir” dedi.



“Bin 28 kilometre duvar inşa ettik”


Türkiye olarak göç önlemeyi temelde üç sac ayağı üzerine kurguladıkları bilgisini veren Soylu, “Bunlardan birincisi düzensiz yani kaçak göçle mücadele, ikincisi düzenli yani yasal yollardan gelen göçün yönetimi, üçüncüsü de uyum politikalarıdır. Bunların da kendi içlerinde alt başlıkları var. Mesela kaçak göç ile mücadelede hem entegre sınır güvenlik sistemi oluşturuyoruz. Hatırlayın bir önceki ABD Başkanı’nın seçim vaadi: Meksika sınıra duvar çekmek değil miydi? ABD aciz bir ülke midir? Sınır güvenliği konusunu ihmal mi etmiştir? Güvenlik konusunda ortalama seviyelerde bir ülke olduğunu hepimiz biliyoruz. Küresel konjonktüre göre bir tehdit planlaması yapmıştır. Bizim sınır güvenliği çalışmalarımızı eleştirenleri şöyle bir kıyas yapmak isterim. ABD Başkan Trump döneminde 128 kilometresi sıfırdan olmak üzere toplam 725 kilometre sınır duvarı inşa etti. Biz ise çok daha zor bir yol izledik. Bin 28 kilometre duvar inşa ettik. İnşaatı devam edenler ve ihale sürecinde olanlarla toplam sınır güvenlik duvarı uzunluğumuz bin 316 kilometre oldu” ifadelerini kullandı.



Şehirlerarası yabancı yolcu taşıyan taksilere izin belgesi sorma zorunluluğu, tır parklarına kamera sistemi getirildi


Kaçak göç başlığının sürekli yeni taktik ve yöntemler üreten bir alan olduğuna dikkati çeken Bakan Soylu, 81 il valiliğine yönlendirdikleri yeni talimata ilişkin şu bilgileri verdi:


“Valiliklerimize göndereceğimiz bir yazıyla taksilere ve tır parklarına yönelik yeni bir adım atıyoruz. Taksilerle il dışına yabancı yolcu taşınması halinde taksicilere il dışı seyahat izin belgelerinin kontrolü yükümlülüğünü getiriyoruz. Bu ne demektir? Kaçak göçmeni, bir ilden bir ile taşımaya kimse aracılık etmesin. Onun için böyle bir yükümlülüğü bugün itibarıyla getiriyoruz. Çok doğal olarak şunu söyleyebilirler: ‘Biz taşıdık ama kaçak olduğunu bilmiyoruz.’ Onun da önüne geçiyoruz. Otobüslerde birini alırken böyle bir yükümlülük söz konusu. Bu yükümlülüğe uymayanlara da kanunda belirtilen cezaların kesilmesine dair bir talimat veriyoruz. Bilerek taşıdığı tespit edilirse insan kaçakçılığına girer. Aynı zamanda bununla beraber valilikler için de idari para cezasına girer. Hem adli hem de idari olarak.


Yine aynı talimatta tır ve kamyon parklarına ilişkin bir tedbir getiriyoruz. Tır kasalarının brandalarını keserek içlerine girme veya başka şekilde başka yolcu alma durumlarına karşın, tır ve kamyon parklarına kamera sistemleri kurmayı ve diğer güvenlik tedbirlerini almayı da tedbir olarak getiriyoruz.”



“(Batı) LGBT gibi, aile yapısını çökertmek gibi başka sapkınlıkları da eklemeye çalışıyorlar”


Soylu, şöyle devam etti:


“Biz insanlar için birçok düzenleme gerçekleştirirken batı uyudu. 2016’da aklı başına geldi. Ne zaman Yunanistan’a 29 bin kişi geçmeye başladı imdat frenini çekti, ‘Allah’ınızı severseniz bizi kurtarın’ diye Türkiye kapılarına yöneldiler. Çünkü zihinleri ‘Suriye’yi, Afganistan’ı nasıl düzeltirim’ diye bir çalışma içerisinde değil. Göç meselesini Türkiye ile Yunanistan arasındaki bir sınır meselesi olarak ele alan, Türkiye ve Suriye arasındaki bir sınır meselesi olarak ele alan bir anlayış içerisindeler de o yüzden. Zihinleri ancak bu kadar çalışıyor. Küçümsüyorum çünkü küçümsenecek kadar varlar. Koskoca üniversitelerinde yüz yıllık konulardan, ahlaki, akli, istişareye yönelik bir gelecek aklı ortaya çıkaramayacak kadar küçümsenmesi gereken bir batı var. İnsanlıktan uzak bir batı var. Onun için bizim yaptığımız iyilikleri murdar etmeye çalışıyor. ‘Biz yapamadık, sizinkisini de kirletelim.’ Türkiye’nin dünyaya verdiği insanlık dersine tahammül edemeyen içeriden ve dışarıdan yalan, fitne, dezenformasyon üçlüsü ile bu ülkeyi yaptıkları iyiliğe pişman etmek ve karşı çıkmak istiyor. Hiç de medeniyetimize yakışmayan bir kavramı, milletimize tekraren ifade etmek istiyorum ki enjekte etmeye çalışıyorlar. Yanına LGBT gibi, aile yapısını çökertmek gibi başka sapkınlıkları da eklemeye çalışıyorlar.”



“(Muhalefet partileri) (Batı’ya) Sorsanıza, ‘Siz İdlib’de ne yaptınız? Siz Türkiye’nin güvenli bölge haline getirdiği Tel Abyad’da ne yaptınız?’ Soramazsınız”


Savaştan kaçan 3 milyon 900 bin insanın İdlib’de durduğuna vurgu yapan Soylu muhalefet partilerini hedef alarak şunları kaydetti:


“İdlib’in nüfusu 1 buçuk milyon. Bu insanlar Ay’dan gelmedi. Uzaydan da gelmedi. Amerika’dan da gelmedi. Çok sevdiğiniz Avrupa Birliği’nden de gelmedi. Bu insanlar, kendi bölgelerinde yerinde edindiği için iç savaş sonrası canlarını kurtarmak için İdlib bölgesine geldiler. Eğer bu bölgeler PKK’nın PYD’nin ve rejimin tacizi ve saldırı altısında olmuş olsaydı, bu insanlar nereye gideceklerdi? Bu insanların gideceği yer, Türkiye ve Avrupa. Bugün Avrupa’ya soruyorum. Sen İdlib’de ne yapıyorsun? Sen Cerablus’ta, Azez’de ne yapıyorsun? Bugün muhalefet partisi olup ahkam kesenler, laf cambazlığı yapanlar, Avrupalı büyükelçilerle sabahtan akşama kadar bir araya geliyorsunuz, sorsanıza. Bir millilik ortaya koysanıza. Desenize, ‘Siz İdlib’de ne yaptınız? Siz Türkiye’nin güvenli bölge haline getirdiği Tel Abyad’da ne yaptınız?’ Soramazsınız çünkü hepiniz onların emrinde. Soramazsınız çünkü size darılırlar ve küserler. Soramazsınız çünkü onların insanlığa ait olmayan ve bu coğrafyayı karıştırmaya yönelik olan politikalarına tabisiniz. Bu kadar açık ve net: Soramazsınız.”


Toplantı, Soylu’nun konuşmasının ardından basına kapalı şekilde göçün dört ana başlıkta ele alınacağı gündemi ile devam etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Eyüpsultan’da Karadeniz rüzgarı esti: Vatandaşlara 1 ton hamsi ikram edildi Eyüpsultan Trabzonlular Derneği tarafından ‘Hamsi Festivali’ düzenledi. Festivalde vatandaşlara 1 ton hamsi ikram edildi. Eyüpsultan Trabzonlular Derneği, Karadeniz kültürünün birlik ve dayanışma ruhunu İstanbul’da yaşatılması amacıyla bu yıl ilk kez ‘Hamsi Festivali’ düzenledi. Eyüpsultan Meydanı’nda gerçekleştirilen programda vatandaşlara 1 ton hamsi ikram edildi. Karadeniz kültürünü yansıtan kemençenin de yer aldığı programa, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul Valisi Davut Gül, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Gaziosmanpaşa Belediye Başkan Vekili Eray Karadeniz, Bayrampaşa Belediye Başkan Vekili İbrahim Akın, Eyüpsultan Belediye Başkan Vekili Şanal Egemen Cantimur, AK Parti İstanbul İl Başkanı Abdullah Özdemir, AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Saliha Demirer, AK Parti Eyüpsultan İlçe Başkanı Muhammet Vanlıoğlu, Trabzon Dernekler Federasyonu Başkanı İsmail Şatıroğlu, Eyüpsultan Trabzonlular Derneği Başkanı Kenan Demircioğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, Trabzonlular Derneği, katılımlarından dolayı Bakan Kacır başta olmak üzere tüm protokole plaket taktim etti. Öte yandan, Bakan Kacır ve festivale katılan Bakanlar ve belediye başkanları, elleriyle vatandaşa hamsili ekmek dağıttı. "Yüreğimizde memleket sevdasını hiç eksik etmiyoruz" Festivalde konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Fatih’in fethettiği Yavuz’un idare ettiği Kanuni’nin doğduğu güzel şehirden Trabzon’dan buraya bu güzel meydana Eyüp Sultan Hazretleri’nin yanı başına gelerek bir araya gelen bizlerle birlikte olan tüm Trabzonluları sizleri sevgiyle saygıyla hürmet ve muhabbetle selamlıyorum. Değerli AK Parti Eyüp Sultan ilçe başkanımız Muhammed Vanlıoğlu 2 gün önce bir mesaj gönderdi. Festivalimize bekliyoruz dedi. Bakayım dedim Muhammed Başkan ne festivaline davet ediyor, ‘Eyüp Sultan hamsi festivali’ hamsinin Eyüp Sultan’da ne işi var dedim. Bize her yer Trabzon dedi. Şimdi Trabzonlular bulundukları yere heyecan getiren coşku getiren renk katan insanlar. Pratik zekalı insanlar. Bazen varlıkları ve çok önde olmaları diğerleri tarafından zor anlaşılır olabilir. Ama Allah onlara herkeste olmayan pek çok hasreti nasip etmiş. Ben gerçekten bu güzel organizasyonu düzenleyen Eyüp Sultan Trabzonlular Derneğine ve tüm sivil toplum kuruluşlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Her birimiz farklı dönemlerde İstanbul’a gelen yerleşen ailelerin çocuklarıyız. Çok azımız 3-5 nesil geçmişten bu yana İstanbulluyuz. Ama yüreğimizde memleket sevdasını memleket sevgisini hiç eksik etmiyoruz. Her vesileyle hemşerilerimizle bir araya gelmeye, kültürümüzü hatırlamaya, yaşamaya, evlatlarımıza yaşatmaya, hamsinin kokusunu, kemençenin sesini, horonun coşkusunu bir kez daha yaşamaya gayret ediyoruz." Şeklinde konuştu. "İstiyoruz ki, 81 ilimizin her birisi kendi içerisindeki bu kültürü yaşatması" 81 ilin kültürünün yaşatılması gerektiğine değinen İstanbul Valisi Davut Gül, "Sayın bakanım sağ tarafta hemşerilerimiz sırada ve bu şehri doyasıya yaşamak istiyorlar. Ben öncelikle bu organizasyonu yapan Eyüp Sultan Trabzonlular Derneği’ne destek veren belediyelerimizi katılımlarınızla burayı şereflendirdiği için zat-i halinizi ve her bir hemşerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu birliğimizi beraberliğimizi kardeşliğimizi inşallah ilelebet muhafaza ederiz. Hemşerilerimizin herhangi bir şeyi vesile kılarak bir araya gelmesi, şehrimize önemli değer katıyor. İstiyoruz ki, 81 ilimizin her birisi kendi içerisindeki bu kültürü yaşatması, kendi aralarındaki birliği kardeşliği muhafaza etmeleri en önemli temennimiz. Şunu aynı inanıyoruz şehirler güçlü olunca ülkeler güçlü olur. Sizler güçlü olursanız milletimiz güçlü olur. Bu vesileyle tekrardan uzaktan yakından gelen herkese teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın selamlarını iletiyorum, hepinize saygılarımı iletiyorum" dedi. "Trabzonlu demek vatanını seven milletinin bekası için her zaman 15 yaşında dahi olsa Eren Bülbül gibi kendini bu vatana feda eden vatanın evlatları demektir" AK Parti İstanbul İl Başkanı Abdullah Özdemir, "Kıymetli hemşerilerimiz, Trabzon şehrimiz hem Milli Mücadelede hem de Cumhuriyet tarihinden bu tarafa ülkemizin varlığında birliğinde her daim çimento vazifesi görmüş olan bir memleketimizdir. Trabzon demek Trabzonlu demek vatanını seven milletinin bekası için her zaman 15 yaşında dahi olsa Eren Bülbül gibi kendini bu vatana feda eden vatanın evlatları demektir. Bunu özellikle ifade etmek istiyorum. Bugün sivil toplum kuruluşlarımız vesilesiyle hem Trabzon hem de Trabzon dostu hemşerilerimizle bir aradayız. Sivil toplum kuruluşlarımızın da çok önemli olduğunu bilen bir siyasetçiyim. Hem kültür aktarımını hem bir arada olmamıza vesile olan hem nesiller arası tanışmaya hem de nesillerin kendi içerisinde bir arada olmasına vesile olmuştur. Aynı zamanda yardımlaşmayı ve birlik ve beraberliği de her daim sivil toplum kuruluşlarımız sağlamıştır. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte değişen inşallah her daim sivil toplum kuruluşlarımızın ve Trabzon neşelerimizin yanında olmaya rağmen devam edeceğiz" diye konuştu. Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu da, "Allah insana ve insanın fıtratına 2 sevgiyi önemli ve kutsal olarak işlemiştir. Bir tanesi ailesiyle ilgili sevgi, çocuklarıyla ilgili sevgidir bir tanesi de insanın doğduğu yer ile ilgili sevgidir. İnsanın doğduğu yeri sevmesi fıtratının gereğidir ve bu fıtrat hangi sebeple olursa olsun her zaman doğduğu yere karşı özel ilgi özel muhabbet beslenir" şeklinde konuştu. "Önümüzdeki hafta sonunda biz de bir hamsi festivali yapacağız" Gaziosmanpaşa Belediye Başkan Vekili Eray Karadeniz ise, "Eyüpsultan’da güzel bir birliktelik beraberlik ruhu var. Az önce federasyon başkanımızın ifade ettiği üzere hamsi işin bahanesi birlikte olmak beraber olmak. Ülkenin Edirne’den Karsına Trabzon’dan Antalya’ya kadar her rengiyle her insanıyla bir ve beraber olmak bizim için çok kıymetli. İnşallah önümüzdeki hafta sonunda biz Gaziosmanpaşa meydanında bir hamsi festivali yapacağız. Bu vesileyle her birinizi davet etmiş olalım. Bugün buraya geldiğiniz için katılımınız için teşekkür ediyorum. Ben konuşmalarımı uzatmayayım sözün asıl sahipleri burada hayırlı günler diliyorum saygılarımla" dedi. Festivale katılan Ekrem Bostan isimli vatandaş, "Balık haberini babamdan duydum. Ondan sonra akşam annemlere söyledim. Annemlerde kabul etti. Balığı çok severim. Balığı çok sevdiğim için buraya geldim. Şuan sırada bekliyorum. Bu festivali eren bülbüle armağan ediyorum. Benim diyeceğim bu kadar, teşekkür ediyorum" diye konuştu. Meral Kütükoğlu isimli vatandaş ise, "Tesadüfen geldik. Biz Eyüp sultan hazretleri ziyarete geldik. Buda ilkiymiş zaten bizde anı olsun diye kuyruğa girdik" dedi.
Antalya Joao Pereira: "Daha fazla puan toplamayı bekliyordum" Corendon Alanyaspor Teknik Direktörü Joao Pereira, Fatih Karagümrük maçının ardından "Dürüst olmak gerekirse, daha fazla puan toplamayı bekliyordum. Aslında maçlara baktığımız zaman 25-26’da çok rahat bir şekilde yapabilirdik" dedi. Trendyol Süper Lig’in 17. haftasında Corendon Alanyaspor sahasında karşılaştığı Fatih Karagümrük’ü 2-0 mağlup etti. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında Corendon Alanyaspor Teknik Direktörü Joao Pereira açıklamalarda bulundu. Pereira, "Bugün gerçekten bizim için çok önemliydi. 3 puana çok ihtiyacımız vardı. Uzun bir süre galibiyet alamamıştık ve bugün evimizde taraftarlarımızın önünde 3 puan gerçekten önemliydi. Bu şekilde özgüven kazanmış olduk. Gerçekten iyi bir maç çıkarttık ve hak ettiğimiz bir galibiyet aldık diye düşünüyorum. Maça çok iyi başladık. Golü bulduk, başka pozisyonlar da ürettik ve bunlar gerçekten bizim için gerekliydi. Sonrasında gol yemedik. 5 maçtır göremiyoruz. Bu da takımı savunma anlamında, performansı açısından çok önemli. Sadece maçın son bölümünde oyuncular birazcık geri çekildi. Bu normalde sevdiğim bir şey değil ama herhalde ona çok ihtiyacımız var hissiyle bunu oyuncular hissettiler. O yüzden sorun değildi" diye konuştu. "Daha iyi bir ikinci yarış çıkarmak istiyoruz" Pereira, iyi futbol oynadıklarını belirterek, "Gerektiğinde savunmaya çekilmeniz gerektiği anlar olabiliyor. Burada birkaç dakika bunu yaşadık diyebilirim. Trabzon maçının son anlarında bunu yaşadık. Dediğim gibi bazen gerekli olabiliyor. Şimdi dinlenecek biraz zamanımız var. Hem kafa olarak hem vücut olarak dinleneceğiz. Sonrasında buraya geri gelip hedeflerimize doğru yol alacağız. Daha iyi bir ikinci yarış çıkarmak istiyoruz. Sıkı çalışmaya devam edeceğiz. Son olarak takımı oyuncuları tebrik ediyorum. Oyun planını çok iyi anladılar ve sahaya sürmeye çalıştılar. Tabii ki anlayıp doğru şeyleri yaptıkları zaman da benden daha mutlu hoca olmuyor dünyada" ifadelerini kullandı. "25-26 puan yapabilirdik" Ligin ilk yarısını değerlendiren Pereira, "Dürüst olmak gerekirse, daha fazla puan toplamayı bekliyordum. En az 23 puan almayı bekliyordum. Aslında maçlara baktığımız zaman 25-26’da çok rahat bir şekilde yapabilirdik. Çünkü bazı maçlar gerçekten iyi oynadık. Bir türlü gol atamadık, galibiyet alamadık. Sürekli berabere kaldık. 1 puan, 1 puan. Biraz altta kalmış olduk ikinci yarı. Bu yüzden bir hedefimizde daha ileriye gitmek alabiliriz’’ şeklinde konuştu.