KÜLTÜR SANAT - 15 Haziran 2024 Cumartesi 11:35

Beypazarı’nın eşsiz lezzetleri 80 katlı baklava ve kurusuna yoğun ilgi

A
A
A
Beypazarı’nın eşsiz lezzetleri 80 katlı baklava ve kurusuna yoğun ilgi

Ankara’nın eşsiz ilçelerinden birisi olan Beypazarı, Kurban Bayramı öncesi 80 katlı baklava siparişlere yetişmeye çalışıyor. Ayrıca Beypazarı’na has olan Beypazarı Kurusu, ilçeye ziyarete gelen vatandaşların vazgeçilmezi oluyor.


Tarihle ve doğayla iç içe vakit geçirmek isteyenlerin tercih ettiği Ankara’nın Beypazarı ilçesinde özel olarak hazırlanan 80 katlı baklava ve Beypazarı Kurusu, bölgeye gelen vatandaşların yoğun ilgisini çekerken Kurban Bayramı öncesi ilçeye has usulle hazırlanan 80 katlı baklavaya Türkiye’nin her noktasından talep geliyor.


İlçede bulunan yöresel lezzetleri tatmaları için ilçeye davet eden Beypazarı Belediye Başkanı Özer Kasap, “Baklavayı herkes bilir. Özelliği, 80 katlı olması lazım, lezzetti daha farklı olur. Burada annelerimiz hamurları açarken karşıdan duvar görünecek şekilde açarlar. 80 katın özelliği ondan kaynaklanmaktadır. Lezzeti ve tadımı farklı olur. Beypazarı’nın meşhur yemeklerinden birisi de yaprak sarmasıdır. Yaprak sarması Türkiye’nin her yerinde vardır ama buranın özelliği daha farklıdır. Çok ince sarılır ve ekşi tadı vardır. Onun haricine Beypazarı Kurusu. Bütün Türkiye’ye malum olmuştur. İsveç bisküvisine alternatif. 6 ay saklanabilen, çaya bandırılarak yenilen bir galeta türü ürünümüzdür. Bütün vatandaşlarımızı Beypazarı’nın yöresel ürünlerini tatmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.


Beypazarı kurusu nasıl yapılıyor?


Beypazarı üretiminde çalışan Sabahat Gürer ürünün yapılışını anlatarak şunları kaydetti: “Beypazarı Kurusu yapmak için unumuz var, tereyağımız var. İçine sütümüzü ekliyoruz. Tuz, mahlep, tarçın bunları kulak memesi kıvamında, kurabiye hamuru gibi yoğuruyoruz kıvamını alana kadar. Sonra yaptığımız hamuru tezgaha alıyoruz. Çörek otumuz var, çikolatalımız var, sade var bir de büyük kurumuz var. Daha sonra şekil veriyoruz. Sonra aşağıda mayalanmaya gidiyor. Mayalanan kuru poğaça gibi pişiyor. Sonra kurutmalıklara atılıyor, burada uzun süre kuruduktan sonra hemen kıvamına geliyor.”


Beypazarı’nın 80 katlı baklavasına ilgi yoğun


Beypazarı’na has usullerle yapılan ve Türkiye’nin her yerinden yoğun ilgi alan 80 katlı baklavanın üretici ve satıcısı olan Altan Değirmencioğlu, “Beypazarı Baklavası 80 katlı olur. Bunları bayanlar tek tek oklavayla açarlar. Bizim baklavalarda nişasta kullanılmaz. Taş fırında pişer, özelliği buradan gelir, cevizli olur. Kat sayısı fazla olduğu için taş fırında 1- 1,5 saat pişer. Son zamanlarda Beypazarı Baklasına talep arttı. Bu bayram 350-400 tepsi siparişimiz var. Beypazarı’nda toplam 10-12 ton üretim oluyor. Evlerde kendi yapan da var bizim gibi üreten firmalar da var” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TİKA, Pakistan’da el yazması ve nadir eserler kütüphanesini yeniledi Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Pakistan’da Yazma Eserlerin Korunmasına Yönelik Program kapsamında 22 binden fazla el yazması eserin yer aldığı Pencap Üniversitesi El Yazması ve Nadir Eserler Kütüphanesi’ni yeniledi. TİKA tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında Pencap Üniversitesi El Yazması ve Nadir Eserler Kütüphanesi’nin arşiv bölümünde kompakt dolap sistemi, ışıklandırma ve iklimlendirme çalışmaları yapılarak, modern temizlik ekipmanları temin edildi ve kütüphane yazma eserlerin korunması için uygun hale getirildi. Kütaphanenin açılış töreni, Türkiye’nin Lahor Başkonsolos Vekili Ali Erbaş, Pencap Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halit Mamud, TİKA İslamabad Koordinatörü Muhsin Balcı, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Kitap Şifahanesi ve Arşiv Daire Başkanı Dr. Nil Baydar, öğretim üyeleri ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi. Türkiye’nin Lahor Başkonsolos Vekili Erbaş, törende yaptığı konuşmada Pencap Üniversitesi’nin nadir el yazmaları koleksiyonuna sahip olduğunu belirterek, proje ile yazma eserlerin korunması ve dijitalleştirilmesinin İslam medeniyetine ait bilinmeyen birçok eserin gün yüzüne çıkmasına katkı sağlayacağını ifade etti. Pencap Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmud ise, 22 bin el yazması ile Pakistan’ın en büyük koleksiyonuna sahip olduklarını belirterek, projeyle eserlerin korunmasına verdikleri destek için TİKA’ya teşekkür etti.