KÜLTÜR SANAT - 13 Mart 2020 Cuma 13:23

Edirne’de TBMM’nin açılışının 100. yılı uluslararası sempozyumu düzenlendi

A
A
A
Edirne’de TBMM’nin açılışının 100. yılı uluslararası sempozyumu düzenlendi

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, TBMM himayesi ve Trakya Üniversitesi Rektörlüğü ev sahipliğinde ‘TBMM’nin Açışının 100.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, TBMM himayesi ve Trakya Üniversitesi Rektörlüğü ev sahipliğinde ‘TBMM’nin Açışının 100. Yılı: Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Türkiye’de Demokrasi’ sempozyumu düzenledi.


Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) himayelerinde ve Trakya Üniversitesi Rektörlüğü ev sahipliğinde Edirne’de ‘Türkiye Büyük Millet Meclisinin Açılışının 100. Yılı: Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Türkiye’de Demokrasi’ uluslararası sempozyumu düzenledi. Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi Balkan Kongre Merkezi’nde saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve Dr. Öğr. Üyesi Sela Can Dökmeci şefliğinde Balkan Gençlik Senfoni Orkestrası’nın müzik dinletisi ile başlayan sempozyum, Trakya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nurten Çetin, Atatürk Araştırma Merkezi Başkan Vekili Prof. Dr. Adnan Sofuoğlu ve Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun açış konuşmaları ile devam etti. Doç. Dr. Nurten Çetin TBMM’nin açılış sürecinden bahsederken, Prof. Dr. Adnan Sofuoğlu ise 1908 yılında ilan edilen ikinci Meşrutiyet’in Türk demokrasisinin gelişmesine önemli katkı sağladığını, günümüzün modern çağında demokrasinin daha çok ‘temsili’ olduğunu dile getirdi. Birinci Dünya Savaşı ve ardından verilen Milli Mücadele yıllarında Ankara’da tüm olumsuzluklara rağmen TBMM’nin 23 Nisan 1920’de toplandığını kaydeden Sofuoğlu, sözlerine şöyle devam etti:


"TBMM, millet egemenliği temeli üzerine kuruldu ve bu anlayışla toplandı. Artık yeni bir anlayış, yeni bir devlet yapısıyla hareket ediliyordu. Milli Mücadele de bu Meclise dayalı olarak veriliyordu. Milli Mücadele, meşruiyetini TBMM’den alıyordu. Bu süreç içinde bağımsızlık savaşının kazanılıp Cumhuriyet yönetimine geçilmesiyle birlikte demokratik anlamda önemli kazanımlar elde edilmiş oldu."


Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ise, sempozyumun Edirne’de ve Trakya Üniversitesinde yapılmasından dolayı büyük bir mutluluk duyduğunu dile getirerek, tüm katılımcılara başarılar diledi.


Açılış programının ardından fuaye alanında Trakya Üniversitesi Merkez Kütüphanesi tarafından düzenlenen “12 Mart İstiklâl Marşımızın Kabulünün 99’uncu Yılında Vatan Şairi Mehmet Akif Ersoy” adlı serginin açılışı yapıldı. Yurt içinden ve yurt dışından akademisyenlerin katıldığı sempozyumda dört ayrı salonda toplam 78 bildiri sunuldu. Sunulan bildiriler çerçevesinde Osmanlı Dönemi, Millî Mücadele ve Cumhuriyet Dönemi, siyasal partiler ve demokrasi konuları masaya yatırıldı ve Türkiyede’ki demokratik gelişmelerin bir bilançosu çıkarıldı. Sempozyum, 13 Mart Cuma günü kapanış oturumuyla son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sultangazi’de “Öncelik Yayanın” sloganı ile Trafik Haftası etkinliği düzenlendi Sultangazi’de Trafik Haftası kapsamında sürücülerin yaya geçitlerinde önceliğin yayalara tanımasını gerektiğini hatırlatmak için etkinlik düzenlendi. Sultangazi’de Trafik Haftası kapsamında sürücülerin yaya geçitlerinde önceliğin yayalara tanımasını gerektiğini hatırlatmak için etkinlik düzenlendi. Sultangazi’nin işlek caddelerinden olan Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi ve Atatürk Bulvarı kesişim noktasında gerçekleştirilen etkinlik kapsamında, Cebeci Sultançiftliği İlköğretim Okulu öğrencileri ellerinde sürücülerin dikkatini çekmek ve geçiş üstünlüğünün yayalara ait olduğunu hatırlatmak amacıyla "Her yıl trafikte daha iyiye” “Yayalar kırmızı çizgimizdir” ve “Trafik hayattır" yazılı dövizler taşıdı. Etkinliğe Sultangazi Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, İlçe Emniyet Müdürü Alparslan Kırbaş ve Sultangazi Belediye Başkan Yardımcısı Yakup Dalkılıç da eşlik etti. Etkinlik hakkında açıklama yapan Sultangazi Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, "Bu hafta Trafik Haftası. Önceliğimiz, yayaların düzenli ve güvenli geçişi, önceliğimiz trafiğin güvenli akışını sağlamak ve aynı zamanda da yol kenarında, kaldırımda bekleyen yayalarımızın güvenli şekilde geçişini sağlamak. Biz bu bilinçlendirmeyi yapmak istiyoruz. Bütün trafiğe çıkan insanlarımızın yaya gördükleri zaman güvenli şekilde geçişini sağlamak için durmaları ve frene basmalarını istiyoruz. Dolayısıyla bu hafta bütün birimlerimiz, bütün emniyet teşkilatımız hem yayalarımızı bilinçlendirmek hem de araç sürücülerimizi bilgilendirmek amacı ile sahadaydı. Biz de bu sahadaki programlardan bir tanesine hep birlikte eşlik ettik. Sahadaki gözlemlerimizi çocuklarla birlikte bir uygulama yaptık. Bundan sonra yine bu etkinliklerimiz, bu programlarımız, bu farkındalık oluşturma programlarımız devam edecek. Ben bütün sürücülerimizin daha dikkatli, daha güvenli bir sürüş ve aynı zamanda trafik kurallarına azami olmaz şekliyle uymalarını istiyorum ve bekliyorum. Bizim önceliğimiz yaya, bizim önceliğimiz güvenli trafik. Biz bunu sağlamak için sahadayız. 7/24 sahada olmaya devam edeceğiz" dedi. Sultangazi Belediye Başkan Yardımcısı Yakup Dalkılıç ise, "Sultangazi Belediyemizin trafik eğitim parkı var. Bu trafik eğitim parkı bu sene 6. olacak. Belediye Başkanımız Abdurrahman Dursun’un talimatlarıyla ilçe kaymakamımız ve ilçe emniyet müdürümüzün de desteğiyle günde 300 tane çocuğumuzu bu trafik eğitim parkına getiriyoruz. Hem bizzat küçük araçlarla uygulamalı olarak burada eğitim alıyorlar, hem de teorik eğitimlerini alıyorlar. Trafik eğitimiyle ilgili bilinçli yaya, bilinçli sürücü olmakla ilgili tüm bilgileri edinerek evlerine gidiyorlar. Özellikle cetveldir, silgidir hepsinin üzerinde trafik işaretleri var. Çocuklarımıza trafik işaretlerini de uygulamalı öğretmiş oluyoruz burada aynı zamanda" dedi.
Gaziantep GAÜN’de “Türkiye’nin Büyük Dil Modeli” söyleşisi Baykar Akıllı Wep Sistemleri Grup Lideri ve T3 AI Program Yöneticisi Refik Söylemez, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) tarafından hazırlanan “Türkiye’nin Büyük Dil Modeli” söyleyişi kapsamında öğrencilerle bir araya geldi. GAÜN Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte konuşan Refik Söylemez Yapay Zeka ve Türkiye’nin büyük dil modeli olan T3 AI’le ile ilgili gelişmelere değindi. Günümüzde dünyada gündemin yapay zeka olduğunu ve ülke olarak bu yarışta yer almamız gerektiğini belirten Söylemez, bunun için Türkiye’nin büyük dil modelini geliştirdiklerini söyledi. Refik Söylemez konuşmasında, “Şu an dünyada gündem yapay zeka, bizde ülke olarak bizim bu yarışta olmamız gerekiyor. Biz teknolojik inovasyon yaparak bu yarışta olmak istiyoruz. Bunun için ‘Türkçe Büyük Dil Modeli’ geliştirilmesini başlattık. Yakın bir zamanda bunu ekosisteme açmayı planlıyoruz. Paydaşlarımızla beraber birçok alanda sistemler geliştirdik. Bu projeden herhangi bir gelir beklemiyoruz, hiçbir şekilde satış stratejisi gütmüyoruz. Geliştirdiğimiz programla bilgiler daha güvende olacak. Birçok büyük kurumlarımız ihtiyaç halinde şuan ki programları kullanıyorlar bundan dolayı bilgiler yurt dışına akıyor ve bunu ücretli alıyorlar. Bizim geliştirdiğimiz program ücretsiz ve daha güvenilir olacak. Bunları yaparken gençlerimizle birlikte yapmak istiyoruz. Nasıl TEKNOFEST’te Gaziantep Üniversitesi paydaşlığında önemli yerlere geldiysek, yapay zeka alanında da hep beraber T3 ailesi ve topluluk olarak Türkiye’nin en iyi modelini çıkartıp bu alanda dünyanın en iyisi olmak istiyoruz” dedi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Yumrutaş ise Gaziantep Üniversitesinin TEKNOFEST’lerdeki başarılarına değinerek, öğrencilerin her türlü projelerini desteklediklerini söyledi. Prof. Dr. Yumrutaş, “Göreve geldikten soran geliştirdiğimiz programla ulusal ve uluslararası teknolojik yaraşmalara katılmak isteyen öğrencileri destekledik. İmkanlar dahilinde yeni atölye ve ofisler açarak öğrencilere daha rahat çalışabilecek mekanlar kazandırdık. Yine öğrencilerimize yenilikçi teknolojileri öğretmek için atölye ve malzeme desteği sağlıyoruz. Son 3 yılda öğrencilerimiz TEKNOFEST’lerde 27 ödül getirdi. Öğrencilere verdiğimiz destekler karşılıksız kalmadı.” diye konuştu.
Çorum Müftü Şahin Yıldırım Çorum’daki yeni görevine başladı Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Çorum İl Müftüsü olarak atanan Şahin Yıldırım yeni görevine başladı. Cumhurbaşkanlığınca Resmi Gazetede yayımlanan "İl Müftüsü Atama Kararları" ile Malatya İl Müftüsü iken Çorum İl Müftüsü olarak atanan Şahin Yıldırım yeni görevine başladı. Çorum İl Müftü Vekili Adem Aygül ve personel tarafından karşılanan Müftü Şahin Yıldırım, personelin hayırlı olsun tebriklerini kabul etti. Daha sonra Çorum Belediyesi Buhara Kültür Merkezinde din görevlileriyle bir araya gelen Müftümüz Yıldırım için cübbe ve sarık giyme merasimi düzenlendi. Merasime, Amasya İl Müftüsü Durmuş Ayvaz, Tokat İl Müftüsü Esat Yapıcı, DİB Başkanlık Müftüsü Ümit Çimen, Müftü Şahin Yıldırım, il müftü yardımcıları, ilçe müftüleri, Malatya İl Müftülüğü din görevlileri ve Çorum İl Müftülüğü din görevlileri katıldı. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın açış konuşmasını yapan Müftü Yardımcısı Adem Aygül, Müftü Yıldırım’a hoş geldiniz derken yeni görevinin hayırlı olması dileklerinde bulundu. Malatya İli Battalgazi İlçesi Söğütlü Cami İmam-Hatibi Mehmet Refik Metin’in hayırlı olsun temennisini içeren konuşmasının ardından kürsüye gelen Müftü Yıldırım, tüm katılımcılara ayrı ayrı teşekkür edip Çorum’un önceki müftüsü Muharrem Biçer’e de yapmış olduğu hizmetlerden dolayı şükranlarını bildirdi. Müftü Yıldırım yaptığı konuşmasında; sorumluluğunun çok ağır olduğunu ve bu yükü birlikte omuzlayacaklarını belirtti. Tokat Müftüsü Yapıcı ise konuşmasında; sarığın ilmi, cübbenin de takvayı sembolize ettiğini ifade ederek hayırlı olsun temennisiyle Müftü Yıldırım’a cübbe ve sarığını giydirdi. Başkanlık Müftüsü Çimen de Çorum iline hoş geldin dileğiyle Müftü Yıldırım’a çiçek takdiminde bulununken Amasya Müftüsü Ayvaz’ın duasıyla program tamamlandı.