TEKNOLOJİ - 01 Mart 2024 Cuma 12:54

Milli Mühimmat TOLUN, aynı anda 4 hedefi 12’den vurdu

A
A
A

ASELSAN tarafından milli imkanlarla geliştirilen TOLUN Mühimmatı, Türkiye’de ilk kez, aynı anda yapılan dörtlü atışta hedeflerini tam isabetle vurdu.

Savunma Sanayii Başkanlığı ile ASELSAN arasında imzalanan sözleşme kapsamında SADAK-4T Salanından dörtlü TOLUN Mühimmatı atış testi gerçekleştirildi. Test kapsamında Eskişehir 401’nci Test Filo Komutanlığından havalanan F-16 ile Karapınar’da bulunan atış test sahasındaki hedeflere tek atış komutu ile dört adet TOLUN Mühimmatı atışı yapıldı.

Milli Mühimmat TOLUN, aynı anda 4 hedefi 12’den vurdu

Tek sortide sekiz hedefe nokta atış

35 bin fit irtifadan, 30 kilometre menzildeki dört farklı noktaya yapılan atışta hedefler, hassasiyetle ve tam isabetle vuruldu. Böylece tek sortide, sekiz farklı hedefe, aynı anda saldırıya imkan verebilecek, SADAK-4T Salanı ve TOLUN Mühimmatı sayesinde Türkiye’de ilk kez dörtlü atış testi başarıyla icra edildi.

“Eşsiz bir kapasite sunuyoruz”

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, başarıyla gerçekleşen test ile Türkiye’nin savunma sanayi alanında elde ettiği başarılara bir yenisini eklediğini belirtti. TOLUN’un Türk Silahlı Kuvvetlerine oyun değiştirici, etkin, caydırıcı yetenekler kazandırdığını belirten Akyol, şunları söyledi:

“Dünyada çok az ülkede var olan oyun değiştirici bir yeteneği daha Ordumuza kazandırdık. Hava Kuvvetlerimizin caydırıcı gücünü pekiştirecek ASELSAN TOLUN Güdümlü Mühimmatıyla tek uçakla bir sortide 8 farklı hedefe kadar hassas vuruş yetkinliği kazanılmış oldu. TOLUN Güdümlü Mühimmatlarıyla uzun mesafeden yapılan çoklu atışta tüm hedefler farklı açılardan yüksek hassasiyet ile vuruldu. Milli salan sistemimiz SADAK-4T ile kullanılan maliyet etkin ve hava savunma sistemlerine karşı saturasyon etkisi yüksek bir çözüm olan TOLUN, daha gelişmiş kabiliyetlerle de donatılacak. Bu atışla ileri teknolojide, sınırları zorladığımız bir kez daha kanıtladık. ASELSAN mühendislerimiz tarafından geliştirilen TOLUN Mühimmatı ile savaş uçaklarımıza eşsiz bir kapasite sunmanın gururunu yaşıyoruz. TOLUN ile, yüksek hassasiyetle stratejik hedeflerin imha edilmesinde güvenlik güçlerimize çok önemli bir taktik üstünlük kazandırıyoruz. TOLUN gibi milli sistemlerimizi geliştirmeye, ülkemizin bekası için her alanda cansiperane çalışmaya devam edeceğiz.”

ASELSAN’ın özgün mühendislik ürünü olan TOLUN, hava platformlarından SADAK-4T Salanı aracılığıyla atılabiliyor. Maliyet etkin çözümler sunan TOLUN, hareketli ve yumuşak kara hedeflerine karşı kullanılabiliyor. Beş metrenin altında isabet yeteneğine sahip olan TOLUN, muhtemel tehditlere karşı kritik bir caydırıcılık sağlıyor.

Burak Can Ekizoğlu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Engin Polat ve babası Sezgin Polat’a 5 yıl 2 ay hapis cezası Engin Polat, babası Sezgin Polat ve muhasebecileri Ahmet Gün’ün "vergi suçu" nedeniyle haklarında açılan davada karar açıklandı. Mahkeme, sahte fatura düzenleyerek kamuyu zarara uğrattıkları gerekçesiyle Engin Polat ve Sezgin Polat’a "Zincirleme şekilde vergi usul kanuna muhalefet" suçundan 5 yıl 2 ay hapis cezası, Ahmet Gün’e ise aynı suça iştirak etmekten dolayı 4 yıl 2 ay hapis cezası verdi. Sosyal medya fenomeni Dilan Polat ve Engin Polat çiftinin şirketlerine yönelik, ‘sahte fatura kullanılması’, ‘muhasebe hileleri yapılması’ ve ‘çifte defter tutulmasına’ yönelik suçlardan soruşturma başlatılmıştı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "Zincirleme şekilde vergi usul kanuna muhalefet" suçundan Engin Polat, Sezgin Polat ve muhasebecileri Ahmet Gün hakkında "Vergi usul kanuna muhalefet" suçundan 8 yıla kadar hapis talebiyle dava açılmış, savcılıkça hazırlanan iddianame, İstanbul Anadolu 17. Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edilmişti. Anadolu 17. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 4. celsesine, tutuksuz sanıklar Engin Polat ve Sezgin Polat katılmazken, sanık Ahmet Gün ve taraf avukatları duruşma salonunda hazır bulundu. Engin Polat ve Sezgin Polat’a 5 yıl 2 ay hapis cezası Mahkeme, sanıklar Engin Polat ve Sezgin Polat’ın "Zincirleme şekilde vergi usul kanununa muhalefet" suçundan ayrı ayrı 5 yıl 2 ay 15 gün kadar hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Sanık Ahmet Gün ise, "Zincirleme şekilde vergi usul kanununa muhalefet" suçuna iştirak ettiği gerekçesiyle 4 yıl 2 ay hapse çarptırıldı.
Niğde Niğde Belediyesi’nden Türkiye’de bir ilk Niğde’de akıllı telefon ile su yükleme dönemi başladı. Niğde Belediyesi, dijitalleşme ve akıllı şehir uygulamaları yolunda öncü adımlar atmaya devam ediyor. Türkiye’de bir ilk olan mobil uygulama ve akıllı telefonlarda ki NFC (Yakın Alan İletişimi) teknolojisiyle çalışan su yükleme sistemi, düzenlenen tanıtım toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı. Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, toplantıda yaptığı açıklamada, teknolojinin baş döndürücü bir hızla ilerlediği dünyada şehirlerin de akıllı hale geldiğini belirterek, "Niğde Belediyesi olarak bu dönüşüme öncülük ediyor, vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak için yenilikçi projeleri hayata geçiriyoruz." dedi. Yeni sistem sayesinde vatandaşlar, Android işletim sistemli ve NFC özelliğine sahip cep telefonları aracılığıyla su sayaçlarına saniyeler içinde yükleme yapabilecek. Başkan Özdemir, bu uygulamanın hızlı, güvenli ve pratik bir çözüm sunduğunu özellikle vurguladı. 43 bin 101 aboneye hizmet verecek Sistem, ilk etapta Baylan marka sayaç sahipleri tarafından kullanılabilecek. Başkan Özdemir, şu anda 43 bin 101 aktif Baylan abonesinin bulunduğunu belirterek, yeni sistem sayesinde vatandaşların dışarı çıkmaya gerek kalmadan, evlerinin konforunda ve zahmetsizce su yükleme işlemlerini gerçekleştirebileceklerini vurguladı. Niğde Belediyesi mobil uygulaması ile hizmetler artık cepte Niğde Belediyesi, bu yeniliği geliştirdiği mobil uygulama üzerinden hayata geçiriyor. Vatandaşlar, uygulama sayesinde yalnızca su yükleme işlemlerini değil, aynı zamanda pek çok belediye hizmetine de kolayca erişebilecek. Mobil uygulama içerisinde e-belediye işlemleri, istek ve şikâyet bildirimleri, haber ve duyurular, kent rehberi, e-imar sorgulamaları, şehir kameraları görüntüleme, etkinlik takibi, kütüphane randevuları ve mezarlık bilgi sistemi gibi birçok hizmet sunuluyor. 9 milyon TL’lik tasarruf sağlanacak Mevcut 11 adet Akıllı Vezne Sistemi’nin (AVS) yıllık bakım maliyetinin yaklaşık 1 milyon TL olduğunu hatırlatan Başkan Özdemir, yeni NFC teknolojisi sayesinde 10 yeni AVS kurulumunun da gereksiz hale geldiğini belirtti. Her bir yeni veznenin 800 bin TL maliyeti olduğu düşünüldüğünde, toplamda yaklaşık 9 milyon TL’lik bir ekonomik tasarruf sağlanmış olacak. Çevre dostu ve sürdürülebilir bir uygulama Projenin yalnızca ekonomik değil, çevresel fayda da sunduğuna dikkat çeken Başkan Özdemir, kâğıt kullanımının azalmasıyla birlikte karbon ayak izinin de düşürüleceğini belirtti. Yaptığımız çalışmalarla Niğde’ye değer katmaya devam ediyoruz diyen Başkan Özdemir, bu sistemin akıllı şehirler yolunda atılmış önemli bir başlangıç olduğunu belirterek, projede emeği geçen tüm belediye çalışanlarına ve destek veren kurumlara teşekkür etti.
Sakarya Vali Doğan’dan Adapazarı’nın vizyon projelerine tam not Adapazarı Belediyesi’nin vizyon projeleri, Ada Hayat Yerinde Kentsel Dönüşüm Projesi, Adapazarı Ticaret Müzesi ve Adapazarı Mutfak Kültürü Müzesi’ni yerinde inceleyen Sakarya Valisi Rahmi Doğan, "Adapazarı Belediyemizin şehir estetiği, kültürel mirasın korunması ve sosyal yaşamın güçlendirilmesi adına yürüttüğü çalışmaları yerinde inceledik. Gerek kentsel dönüşüm alanındaki titizlik gerekse müze projelerindeki özgünlük gerçekten takdire şayan. Bu anlamlı çalışmalar için Mutlu Başkanımızı ve ekibini tebrik ediyorum" dedi. Sakarya Valisi Rahmi Doğan, Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu ile birlikte, şehrin kalbinde hayata geçirilen Ada Hayat Yerinde Kentsel Dönüşüm Projesi Uygulama Alanı, Adapazarı Ticaret Müzesi ve restorasyon çalışmaları devam eden Adapazarı Mutfak Kültürü Müzesi projelerini yerinde inceledi. İlk olarak Ada Hayat Şantiyesinde detaylı incelemelerde bulunan ve proje süreçleri ile ilgili Başkan Işıksu’dan bilgi alan Vali Doğan, "Şehrin merkezinde tarihi dokuya saygı göstererek yürütülen bu dönüşüm çalışmaları, Adapazarı’na hem yeni bir soluk hem de önemli bir prestij kazandıracak" diye konuştu. Vali Doğan’ın inceleme gezisinde Ada Hayat Yerinde Kentsel Dönüşüm Projesi yüklenici firması Dünyalar’ın Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dünya ve şantiye ekibi de hazır bulundu. Adapazarı Ticaret Müzesi’ni ziyaret ederek detaylı bilgi alan Vali Doğan, "Adapazarı Ticaret Müzesi, şehrin geçmişini yaşatmak, genç kuşaklara ticaret kültürünü aktarmak açısından çok anlamlı bir proje. Burada verilen emek için Mutlu Başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum" diyerek Başkan Mutlu Işıksu’ya teşekkür etti. Tarihi Millet Hamamı’nda restorasyon çalışmaları devam eden Adapazarı Mutfak Kültürü Müzesi projesini yerinde inceleyen Vali Doğan, Başkan Işıksu’dan gelinen son süreci dinledi. Doğan ayrıca Sakarya Valiliği Şiddeti İzleme ve Önleme Merkezi’ni (ŞÖNİM) ziyaret ederek çalışanlarla sohbet etti. Ziyaretleri değerlendiren Sakarya Valisi Rahmi Doğan, "Adapazarı Belediyemizin farklı alanlarda yürüttüğü üç önemli projeyi de yerinde inceledik. Her biri kendi alanında değerli ve şehir aidiyetine, şehrimizin sosyal, kültürel ve fiziki gelişimine katkı sunan, değer kazandıran çalışmalar. Mutlu Başkanımızı ve emeği geçen herkesi tebrik ediyorum" şeklinde konuştu. Başkan Mutlu Işıksu ise Vali Doğan’a teşekkür ederek, "Adapazarı’nın kalbinde yükselen dönüşümü, geçmişten geleceğe uzanan bir bakışla birlikte değerlendirdik. Tarihi gözeten, kültürü yaşatan, şehre değer katan her çalışmayı; kararlılıkla, özenle ve ortak bir sorumlulukla yürütmeye devam edeceğiz. Valimize destekleri ve nazik ziyaretleri için gönülden teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.
Ankara RTÜK Başkanı Şahin’den ‘Güçlü Medya Bilinçli Toplum Zirvesi’ değerlendirmesi Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, "Zirveyi önemsiyorduk. Sonuçları da güzel oldu diye düşünüyorum. Önemli olan yayıncılarımızın zirveden çıkan sonuçlara değer ve kıymet vermesi ve yayın politikalarını geliştirmesidir" dedi. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, RTÜK liderliğinde Ankara Üniversitesi, Ankara Bilim Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu ve İstanbul Aile Vakfı iş birliğiyle bu yıl ilk kez organize edilen ‘Güçlü Medya Bilinçli Toplum Zirvesi’nin ardından değerlendirmelerde bulundu. RTÜK’ün bu zirveyi çok önemsediğini ve aylardır üzerine çalıştıklarını belirten Şahin, sonuçların dün elde edildiğini bugün ise açıklandığını dile getirdi. "Önemli olan yayıncılarımızın ‘Güçlü Medya Bilinçli Toplum Zirvesi’nden çıkan sonuçlara kıymet vermesi" RTÜK Başkanı Şahin, zirvede tartışılanların RTÜK tarafından yıllardır söylenen ancak medyanın çok üzerinde durmadığı konular olduğunu kaydederek, "Bilim insanları ve bu işin profesyonelleri ile dile getirilen ilkeler, kararlar ve çıktılara inşallah bundan sonraki süreçte daha çok dikkat edilecek. Biz de daha çok takibini yapacağız, yakından takip edeceğiz. Önemsediğimiz bir zirve oldu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız, Milli Eğitim Bakanımız, çok değerli genel başkan yardımcılarımız, milletvekillerimiz, işin duayenleri ve özellikle bu işe gönül vermiş insanlarla yaptığımız bir çalışma oldu. Zirveyi önemsiyorduk. Sonuçları da güzel oldu diye düşünüyorum. Önemli olan yayıncılarımızın zirveden çıkan sonuçlara değer ve kıymet vermesi ve yayın politikalarını geliştirmesidir. Biz de bunun için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.