ASAYİŞ - 26 Nisan 2025 Cumartesi 10:09

MİT, İngiliz istihbaratçı Philby’nin Ürdün’deki faaliyetleriyle ilgili rapor paylaştı

A
A
A
MİT, İngiliz istihbaratçı Philby’nin Ürdün’deki faaliyetleriyle ilgili rapor paylaştı

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), İngiliz istihbaratçı John Philby’nin (Abdullah Philby) Ürdün’deki faaliyetlerine ilişkin rapor paylaştı.

MİT, İngiliz istihbaratçı John Philby Müslüman olduktan sonraki bilinen ismiyle Abdullah Philby’nin eski bir Osmanlı toprağı olan Mavera-i Ürdün’deki faaliyetlerine ilişkin eski bir raporu resmi internet sitesinde yayınladı.

Adana Merkez Amirliği’ne ait 14 Eylül 1944 tarihli istihbarat raporunda şu ifadeler yer aldı:

"Maverayıürdün’deki İngiliz müsteşarı ve İntelijans Servisi’nin tanınmış bir şahsiyeti olan Mister Abdullah Filbi geçen hafta Beyrut’a gelmiş ve dostu Profesör Oliver’in Rasülmetin’deki evine misafir olmuştur. Sözü geçen birkaç defa Aliye’ye gelmiş, burada bulunan Maverayıürdün Emniyet Müdür Abdülkadir El-Cündi ve İngiliz elemanlarından Şibli Bişara ve kardeşi Vasıf Bişara ile toplantılar yapmıştır. Öğrendiğime göre Şibli Bişara İntelijans Servisi yakın şarktaki mühim bir elemanıdır. İngilizlerin büyük itimadını haiz bulunan bu adamın sık sık Bağdat’a gittiği ve avdetinde İngiliz istihbarat subaylarından Kolonel Sterling ile Beyrut’un Senjorj Oteli’nde temaslar yaptığı görülmüştür. Bu adamla birlikte Abdullah Filbi’nin yaptığı faaliyetin Emir Abdullah’ın Suriye’ye Kral yapılmasını istihdaf ettiği tahmin olunmaktadır."

MİT, İngiliz istihbaratçı Philby’nin Ürdün’deki faaliyetleriyle ilgili rapor paylaştı

Doğukan Gürel

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kurşunlanan evde anne-oğul yaralandı Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde iddiaya göre alacak verecek meselesi yüzünden aralarında husumet bulunan 2 aile arasında çıkan kavgada 2 ikamet kurşunlandı. Kurşunlanan ikametin birinde anne ve oğlu saçmaların isabet etmesi sonucu yaralandı. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Battalgazi Mahallesi Derinçay Sokak’ta meydana gelen olayda, iddiaya göre daha önceden aralarında alacak verecek meselesi yüzünden husumet bulunan 2 aile arasında tartışma çıktı. Tartışmanın ardından E.U. ve D.U. tüfekle anne N.E. ve oğlu İ.E.’nin yaşadığı ikamete ateş açtı. Olayda, N.E. ve İ.E. saçmaların isabet etmesi sonucu yaralanırken, ihbar üzerine bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemi alırken, sağlık ekipleri de anne ve oğlunu olay yerindeki ilk müdahalenin ardından ambulansla hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda şüpheliler E.U. ve D.U. yakalanırken, aynı saatler içerisinde olayla bağlantılı olduğu düşünülen bir kurşunlama olayı daha gerçekleşti. Yine Battalgazi Mahallesi’nde bulunan Nazır Geçidi Sokak üzerinde kimliği belirsiz şahıslar tarafından bir ikamete ateş açıldı. Kurşunlar ikamete isabet ederken, olayda yaralanan olmadı. Polis ekipleri ikinci kez gerçekleşen kurşunlama olayının şüphelileri yakalamak için çalışma başlattı. , Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.