GÜNDEM - 03 Ocak 2026 Cumartesi 20:19

MKE’den Çankırı Silah Fabrikası’nın kapatılacağı iddialarına yalanlama

A
A
A
MKE’den Çankırı Silah Fabrikası’nın kapatılacağı iddialarına yalanlama

Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) tarafından yapılan açıklamada, Çankırı Silah Fabrikası’nın kapatılacağı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi.


MKE’den yapılan açıklamada, "1976 yılında MKE Uçaksavar Top Fabrikası olarak hizmete başlayan Fabrikamız günümüzde MKE Çankırı Silah Fabrikası adıyla hizmet vermektedir. 1976 yılından günümüze kadar kesintisiz şekilde Türk Silahlı Kuvvetlerimiz başta olmak üzere güvenlik güçlerimiz ile dost ve müttefik ülkelere NATO standartlarında üretimlerini sürdürmektedir. Fabrikamızda; 03 Ocak 2026 tarihi itibarıyla toplam 347 aktif personel halihazırda istihdam edilmektedir. Fabrikamızda aktif olarak ülkemizin çok kritik orta ve ağır silah sistemleri üretimleri gerçekleştirilmektedir. Bunlar; 105 mm Havadan Taşınabilir Hafif Çekili Obüs BORAN, 35 mm KORKUT ve GÖKDENİZ Uçaksavarların Silah Sistemleri, 40 mm Tamburalı Bombaatar, 12,7 mm Uçaksavar Topu, o 25 mm ILGAZ Otomatik Top, 107 mm Çok Namlulu Roketatar (ÇNRA), 155 mm FIRTINA ve PANTER Obüslerinin Silah Sistemlerinin Ana Kompleleri" denildi.


MKE Çankırı Silah Fabrikası’nın kapatılacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığı belirtilen açıklamada, "Cumhuriyet tarihimizin ilk obüs sınıfı ihracatı olan BORAN Obüsü, MKE Çankırı Silah Fabrikası üretimi olup; 2024 yılında Bangladeş’e ihracatı gerçekleşmiştir. 2025 yılında ise Cumhuriyet tarihimizin Avrupa’ya ilk obüs ihracat başarısı gerçekleşmiş ve BORAN Obüsünün Kuzey Makedonya’ya ihracat başarısına imza atılmıştır. MKE Çankırı Silah Fabrikamız 50 yıllık kesintisiz üretim kabiliyeti ve ileri mühendislik tecrübesiyle ülkemiz için son derece kritik ve stratejik silah sistemlerini üretmenin yanında ülkemizin savunma sanayii ihracatına katkı sunmaktadır. İddiaların aksine MKE Çankırı Silah Fabrikamızın kapatılmamış olup yapılan yatırımlar ile sürekli olarak geliştirilmektedir, 2025 yılında yaklaşık 150 milyon lira yatırım yapılmış, 2026 yılında ise yaklaşık 1 milyar lira yatırım planlaması yapılmıştır. Fabrikamızın kapanması ya da kapatılması söz konusu değildir. Üretimlerine kararlılıkla devam etmek ve yapılan yatırımlar ile üretim kapasitelerini her geçen sene arttırmaktadır" ifadelerine yer verildi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Rumelifeneri’nde kaybolduktan saatler sonra bulunan kadın, düştüğü uçurumdan kurtarıldı Rumelifeneri’nde kaybolduktan saatler sonra bulunan Ayfer Özmen(57) orman yolunda düştüğü uçurumdan 7 saat süren çalışmaların ardından kurtarıldı. Özmen’in hafif yaralı olduğu öğrenildi. Olay öğlen saatlerinde Rumelifeneri orman yolunda meydana gelmişti. Kağıthane Sanayi Mahallesi’ndeki evinden mantar toplamak için çıkan ve Rumelifeneri’nde ormana gelen Ayfer Özmen’den haber alınamamış, yakınlarının ihbarı üzerine jandarma, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı komandolar, UMKE, AFAD ekiplerince arama çalışması başlatılmıştı. Özmen’in ormanlık alanda uçurumun kenarında denize yakın bir yerde TSK’ya bağlı komandolar ve Jandarma ekiplerince hafif yaralı olarak gece saatlerinde 7 saat süren çalışmaların arından bulunmuştu. Edinilen bilgiye göre 57 yaşındaki kadının bacağında kırık bulunduğu, bilincinin açık vaziyette olduğu ve arama kurtarma ekiplerinin kendisine seslenmelerine cevap verdikten sonra yerinin tespit edildiği öğrenildi. Deniz yoluyla kurtarıldı Ekiplerce yaşam hattı kurulurken Özmen’in sarp kayalıkların bulunduğu yerden değil denizden yanaşan Sahil Güvenlik botu tarafından kurtarıldığı ardından ambulansla hastaneye kaldırıldığı bilgisine ulaşıldı. Yaralı kadın olay yerindeki ilk müdahalenin ardından Seyrantepe Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Yapılan ilk tedavinin ardından travma kontrolü amacıyla Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne sevk edildi.
Eskişehir Eskişehir’de katliam gibi kaza: 3 ölü Eskişehir’de süratli bir otomobilin tramvaydan inen yayalara çarpması sonucunda 3 kişi feci şekilde hayatını kaybetti. Aracı olay yerinden 1 kilometre uzaklıkta bırakıp kaçan sürücünün yakalanması için çalışma başlatıldı. Kaza, Sultandere Mahallesi Selami Vardar Bulvarı’nda meydana geldi. Edinilen bilgilere göre; ismi M.D. olduğu iddia edilen şahsın idaresindeki 26 ADU 714 plakalı otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucunda tramvaydan inen 3 yayaya çarptı. Yaşanan çarpışmanın etkisiyle yayalar metrelerce savruldu. Kazanın ardından otomobil olay yerinden kaçtı. Otomobil sürücüsü aracı bırakıp kaçtı İhbar üzerine bölgeye polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerince yapılan kontrollerde, yayaların hayatlarını kaybettikleri belirlendi. Kazaya karışan otomobil ise, olayın gerçekleştiği yerden 1 kilometre uzaklıkta terk edilmiş halde bulundu. Ölenlerin yakınları olay yerinde sinir krizi geçirdi. "Buraya geldiğimizde de ortalık karışmıştı, cesetler vardı" Olaya tanık olan vatandaş Berkay Akçeşme, "Biz sadece kaçan aracı gördük. Buraya geldiğimizde de ortalık karışmıştı, cesetler vardı. Tramvaydan inenlere vurmuş, 3 ölü var ama yaralı yok. Araba çok süratliymiş, aşağıya kadar sürüklemiş" dedi. Kazaya karışan otomobilde yolcu olarak bulunan bir kişi polis ekiplerince yakalandı. İsmi M.D. olduğu iddia edilen sürücünün ise aranmasına devam edildiği öğrenildi.