GÜNDEM - 15 Ocak 2026 Perşembe 12:04

MSB: "Teröristleri hedef alan operasyon neticesinde Suriye hükümeti tarafından Halep’in kontrolü sağlanmıştır"

A
A
A

Milli Savunma Bakanlığı, "Sadece teröristleri hedef alan operasyon neticesinde Suriye hükümeti tarafından Halep’in kontrolü sağlanmıştır. Suriye’nin güvenliğini kendi güvenliğimizden ayrı görmediğimizi, ‘tek devlet, tek ordu’ ilkesi doğrultusunda Suriye’nin birliği ve toprak bütünlüğü temelinde terör örgütleriyle mücadelesine talep etmeleri halinde destek vereceğimizi bir kez daha belirtmek istiyoruz" dedi.

Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, ASFAT Yerleşkesi’nde düzenlenen haftalık basın bilgilendirme toplantısında yaptığı açıklamada savunma sanayisinde yerlileşme, ihracat kapasitesinin artırılması ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin güçlendirilmesine yönelik stratejik projelerin kararlılıkla sürdürüldüğünü söyledi. Toplantının kuruluşunun 8. yıl dönümünü kutlayan ve üretim kabiliyeti, mühendislik gücüyle öne çıkan Bakanlığa bağlı Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketi (ASFAT) ev sahipliğinde gerçekleştirildiğini belirten Aktürk, Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ı da vefatının 103’üncü yıl dönümünde rahmet ve saygıyla andı. Aktürk, 12 Ocak 2018’de kurulan ASFAT’ın kara, hava ve deniz platformlarında geliştirdiği yüksek teknoloji ürünleri, bakım-onarım-modernizasyon kabiliyetleri ve uluslararası projeleriyle Türkiye’nin en hızlı büyüyen savunma sanayii şirketlerinden biri haline geldiğini ifade etti. ASFAT’ın 2025 yılı itibarıyla dünyanın en büyük 100 savunma sanayii şirketi arasında 78’inci sıraya yükseldiğini vurgulayan Aktürk, bunun önemli bir başarı olduğunu kaydetti. ASFAT’ın Pakistan MİLGEM Projesi’nden açık deniz karakol gemilerine, Fırtına obüsü ve Panter modernizasyonundan hassas güdüm kiti üretimine, mekanik mayın temizleme teçhizatından Yüzer Havuz ve Millî Denizaltı Projesi’ne kadar geniş bir alanda faaliyet gösterdiğini aktaran Aktürk, şirketin Türkiye Yüzyılı’nın öncü projelerinden Milli Denizaltı (MİLDEN) ve TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi projelerinde ana yüklenici olarak kritik sorumluluklar üstlendiğini kaydetti.

"Suriye’de imha edilen tünel uzunluğu 747 kilometreye ulaşmıştır"

Türk Silahlı Kuvvetlerinin terörle mücadelesine azim ve kararlılıkla devam ettiğini belirten Aktürk, "Geçtiğimiz hafta içerisinde 9 PKK’lı terörist teslim olmuş, operasyon bölgelerinde mağara, sığınak ve barınaklara yönelik arama-tarama faaliyetleri ile mayın ve el yapımı patlayıcı tespit ve imha çalışmaları etkin şekilde icra edilmiştir. Suriye harekât alanlarında ise terör örgütü tarafından kullanılan tünel sistemlerinin imhasına yönelik çalışmalar başarıyla devam etmiş, hafta boyunca Menbic bölgesinde imha edilen 4 kilometrelik tünelle birlikte Tel Rıfat (302 km) ve Menbic’de (445 km) imha edilen tünel uzunluğu 747 kilometreye ulaşmıştır" şeklinde konuştu. Hudut güvenliğinin ileri teknoloji destekli tedbirler ve kademeli güvenlik sistemiyle 7 gün 24 saat esasına göre sağlandığını vurgulayan Aktürk, son bir haftada yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 114 kişinin yakalandığını, 699 kişinin ise engellendiğini söyledi. Aktürk, yılbaşından bu yana yakalananların sayısının 222’ye, engellenenlerin sayısının bin 552’ye ulaştığını bildirdi.

"KFOR Komutanlığı emrinde görevini başarıyla icra eden İhtiyat Taburumuz yarın itibarıyla ülkemize dönmesi planlanmaktadır"

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs, Azerbaycan, Libya, Somali, Katar, Bosna Hersek ve Kosova başta olmak üzere birçok bölgede barış ve istikrara katkı sunduğunu belirten Aktürk, Karadeniz’deki mayın tehdidine karşı oluşturulan Mayın Karşı Tedbirleri Karadeniz Görev Grubu’nun komutasının Türkiye tarafından ikinci kez üstlenildiğini söyledi. Aktürk, "1 Ekim 2025’ten itibaren Kosova’da NATO Kosova Gücü (KFOR) Komutanlığı emrinde görevini başarıyla icra eden İhtiyat Taburumuzun bugün (15 Ocak) görevini tamamlaması ve yarın (16 Ocak) itibarıyla ülkemize dönmesi planlanmaktadır" ifadelerini kullandı. Gazze’de ateşkes beklentilerine rağmen İsrail’in saldırılarını sürdürdüğünü ifade eden Aktürk, ateşkes ihlallerinin ve insani yardımların engellenmesinin bölgesel istikrarsızlığı artırdığını vurguladı. Personel ve askeri öğrenci temin faaliyetlerinin planlanan takvim doğrultusunda devam ettiğini de kaydeden Aktürk, "Kara Kuvvetleri Komutanlığına 2026 yılı uzman erbaş ve sözleşmeli er başvuruları 18 Ocak’ta sona erecek, Millî Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Kuvvet Komutanlıkları ve Millî Savunma Üniversitesine memur ve sözleşmeli personel temini başvuruları 25 Ocak’a, Millî Savunma Üniversitesi Askerî Öğrenci Aday Belirleme Sınavı başvuruları ise 29 Ocak’a kadar yapılabilecektir" ifadelerini kullandı.

"Bedelli askerlik statüsünde silahaltına alınacak yükümlüler sınıflandırma sonuçları 22 Ocak tarihinde duyurulacaktır"

Bedelli askerlik kapsamında 2026 yılında silah altına alınacak yükümlülerin sınıflandırma sonuçlarına ilişkin tarihleri paylaşan Aktürk, "2026 yılında bedelli askerlik statüsünde silahaltına alınacak yükümlülerin sınıflandırma sonuçları 22 Ocak tarihinde e-Devlet üzerinden ve askerlik şubelerinden duyurulacaktır. Sonuç olarak Bakanlığımız ve Türk Silahlı Kuvvetlerimiz; ülkemizin huzur ve güvenliği için gece gündüz demeden çalışmaya, sahip olduğu güçlü imkân-kabiliyetleri ve nitelikli personeliyle üstlenmiş olduğu her türlü görevi başarıyla yerine getirmeye devam edecektir" dedi.

"Teröristleri hedef alan operasyon neticesinde Suriye Hükümeti tarafından Halep’in kontrolü sağlanmıştır"

Milli Savunma Bakanlığı, Suriye’de birlik ve bütünlüğünü sağlamak üzere hareket eden Suriye hükümetinin kamu düzenini ve vatandaşlarının can güvenliğini tesis etmek maksadıyla Halep’te terörle mücadele operasyonunu başarıyla icra ettiğini dile getirerek, "Sadece teröristleri hedef alan operasyon neticesinde, Suriye Hükümeti tarafından Halep’in kontrolü sağlanmıştır. Suriye’nin güvenliğini kendi güvenliğimizden ayrı görmediğimizi, ‘tek devlet, tek ordu’ ilkesi doğrultusunda Suriye’nin birliği ve toprak bütünlüğü temelinde, terör örgütleriyle mücadelesine talep etmeleri halinde destek vereceğimizi bir kez daha belirtmek istiyoruz" ifadeleri kullanıldı.

"İHA/SİHA/İKU sistemleri ile 24 saat esasına göre bölgede keşif gözetleme amaçlı uçuşlar yapılmaktadır"

İran hudut güvenliğinin bölgede bulunan hudut birlikleri tarafından "Hudut namustur" anlayışıyla korunduğunu belirten MSB, şu ifadelere yer verdi:

"İran hudut hattı boyunca 203 elektro-optik kule, 43 asansörlü kule kurulumu tamamlanmış, 380 km modüler beton duvar inşası ile 553 km’lik hendek kazma faaliyetlerimiz tamamlanmıştır. Mevcut hendeklerin geliştirilmesi ve engellik vasfının artırılması çalışmaları devam etmektedir. Hudut hattı ve yaklaşma istikametleri mevcut keşif ve gözetleme vasıtaları ile her türlü iklim ve arazi şartlarında 7/24 kesintisiz olarak gözetlenmektedir. Ayrıca İHA/SİHA/İKU sistemleri ile 24 saat esasına göre bölgede keşif gözetleme amaçlı uçuşlar yapılmaktadır. Sınırlarımıza yönelik şu anda bir Kitlesel bir göç tespiti olmamasına rağmen hudut hattında ilave tedbirler çalışılmış, ihtiyaç halinde bu tedbirler hayata geçirilecektir." Türkiye’nin barış döneminde NATO hava sahasının korunmasına yönelik gerçekleştirilen ‘Geliştirilmiş Hava Polisliği’ faaliyetine önemli katkılar sağladığını aktaran MSB, "Bu kapsamda 06 Temmuz-15 Eylül 2021 tarihleri arasında Polonya’da, 30 Kasım 2023-02 Nisan 2024 tarihleri arasında Romanya’da Geliştirilmiş Hava Polisliği görevleri başarıyla icra edilmiştir. Önümüzdeki döneme yönelik olarak Ağustos-Kasım 2026 tarihleri arasında Estonya’da ve Aralık 2026-Mart 2027 tarihleri arasında Romanya’da icra edilmesi planlanmaktadır" değerlendirmesinde bulundu. Gürcistan’da düşen askeri C-130 uçağı kazasına ilişkin MSB, uçağa ait kritik parçaların metalürjik ve yapısal inceleme ve kaza kırım inceleme analiz faaliyetlerinin titizlikle devam ettiğini kaydetti.

"Gözaltı işlemi en başından beri Bakanlığımızın takibi ve bilgisi kapsamda gerçekleştirilmiştir"

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda lojistik ihalelerine ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma ve tutuklamalara ilişkin ise MSB, şu açıklamayı yaptı:

"Bahse konu soruşturmaya ilişkin ilgili komutanlıkça yapılan tahkikat ve tespitler ile bunları müteakip MSB Teftiş Kurulu Başkanlığınca gerçekleştirilen inceleme neticesinde hazırlanan rapor Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına intikal ettirilmiş olup, idari soruşturmaya ilaveten adli soruşturma başlatılması sağlanmıştır. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan gözaltı işlemi en başından beri Bakanlığımızın takibi ve bilgisi kapsamda gerçekleştirilmiştir. Milli Savunma Bakanlığında kanun, hukuk dışına çıkanlara rütbesi ne olursa olsun gereği yapılmıştır, bundan sonra da yapılmaya devam edilecektir."

Oğuzhan Halil Özbek - Tolga Başer

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla "Enerji üretimi, istihdam ve kamu yararı birlikte düşünülmeli" Muğla’nın Milas İlçesi’nde faaliyet gösteren Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin üretimde sürekliliği, istihdamın korunması ve bölgesel sosyal dengenin sürdürülmesi açısından kritik önem taşıyor. TES-İŞ Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, "Yeniköy ve Kemerköy santralleri, bu bölgede binlerce insanın ekmeği ve geleceği demek; üretimin devamı istihdamın ve sosyal huzurun güvencesidir" dedi. Yeniköy Kemerköy Enerji Genel Müdür Yardımcısı Burak Işık ve İnsan Kaynakları ve İdari İşler Direktörü Cafer Varol, TES-İŞ Sendikası Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik ile bir araya geldi. Görüşmede, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin bölge istihdamındaki yeri, enerji arz güvenliğine sağladığı katkı ve kamulaştırma süreçlerinin hukuki çerçevesi ele alındı. Santrallerin faaliyetlerinin, yalnızca enerji üretimi açısından değil, Muğla’nın Milas ve Yatağan hattında ekonomik ve sosyal yaşamın devamlılığı açısından da önemli bir rol üstlendiği değerlendirildi. "İstihdamda süreklilik bölgenin ortak meselesi" Görüşmede öne çıkan başlıklar arasında, termik santrallerinin doğrudan ve dolaylı istihdam yoluyla bölge ekonomisine sağladığı katkılar yer aldı. Santraller ve onlara bağlı faaliyet alanlarının, Milas ve Yatağan çevresinde binlerce ailenin geçim kaynağını oluşturduğu, bu nedenle üretimde sürekliliğin yalnızca işletmeler için değil, bölge halkı için de hayati olduğu ifade edildi. Bölgedeki santrallerin, 7 bin 500 işçi için ekmek kapısı olduğuna ve ailelerin birlikte 35 bin kişinin geçimini sağladığına dikkat çeken TES-İŞ Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, "Santraller işimiz, aşımız ve çocuklarımızın geleceğidir. Kömür temin edilemediği takdirde santrallerde üretimin duracağını, üretim durunca çalışanlara işsizlik ve açlık dayatılacağınız biliyoruz. Toplu işçi çıkarmaların yaşandığı süreçte hiç kimseyi yanımızda göremedik. Ayrıca enerji üretimi özel sektörün elinde olsa bile bir kamu hizmetidir ve yerli kömürden enerji üretiminde kamu yararı var. Santraller bölgemiz ve ülkemiz açısından çok büyük öneme sahip. Çevre örgütlerinin ve muhalefetin tüm itirazlarına rağmen 24 Temmuz tarihinde yürürlüğe giren Maden Yasası kapsamında, Cumhurbaşkanımız tarafından hızlı kamulaştırma kararı alındı. Yine aynı kesimler, sanki Türkiye’de ilk defa böyle bir kamulaştırma kararı alınmışçasına ortalığı ayağa kaldırmaya çalışıyor. İşçilere de Avrupa’nın dahi uygulayamadığı adil geçiş saçmalığı dayatılıyor. TES-İŞ Yatağan şubesi olarak 3-5 çevrecinin değil, üyelerimizin ve bölge halkımızın hakları ve çıkarları doğrultusunda hareket edeceğimizin bilinmesini istiyoruz" dedi. "Kamulaştırma sürecinde, enerji üretiminin sürekliliği ve kamu yararı gözetiliyor" Görüşmede, enerji arz güvenliğinin ulusal ölçekte taşıdığı önem de ele alındı. Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinde kesintisiz üretiminin enerji arz güvenliğinin yanı sıra bölgedeki sanayi üretimindeki yerine dikkat çeken Yeniköy Kemerköy Enerji Genel Müdür Yardımcısı Burak Işık, "Şirket olarak Milas ve Muğla’da yalnız enerji üreten bir tesis değil, aynı zamanda sanayi üretimiyle bölgenin ekonomik ve sosyal yapısına katkı sunan bir şirket konumundayız. Bugün Türkiye’nin en büyük 143’üncü, Muğla’nın ise 3’üncü büyük sanayi kuruluşu konumundayız. Sanayi yatırımlarının sınırlı olduğu bir bölgede, binlerce kişiye doğrudan ve dolaylı istihdam sağlayan bu yapının faaliyetlerini devam ettirmesi hem bölge hem de ülke ekonomisi açısından büyük önem taşıyor. Kamulaştırma süreci de bu çerçevede, üretimin sürekliliğini ve istihdamın korunmasını sağlayacak teknik ve yasal bir gereklilik olarak ele alınmalıdır. Yürütülen kamulaştırma süreçleri, tamamen hukuki zeminde ve kamu yararı esas alınarak gerçekleştiriliyor" dedi. Enerji arz güvenliği için üretimde süreklilik ve istihdam vurgusu yapıldı Yeniköy Kemerköy Enerji’nin Milas ve Muğla’da binlerce aile için doğrudan bir istihdam kapısı olduğunu belirten İnsan Kaynakları ve İdari İşler Direktörü Cafer Varol ise "Bölgede, istikrarlı üretimin sürmesi, yalnızca enerji arzı açısından değil, çalışanlarımızın iş güvencesi ve sahadaki iş barışının korunması açısından da kritik önemde. Üretimin kesintiye uğraması, kadrolu çalışanlarımızı, alt yüklenici çalışanlarımızı ve tedarikçilerimize kadar geniş bir zinciri maddi-manevi olumsuz etkileyecektir" dedi.
Kars Kars’ta "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyonu Toplantısı" yapıldı Kars’ta kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında yürütülen çalışmaların değerlendirilmesi amacıyla "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyonu İzleme ve Değerlendirme Komisyonu Toplantısı" Vali Ziya Polat başkanlığında gerçekleştirildi. Valilik Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, emniyet, jandarma, sağlık, adalet, sosyal hizmetler ve sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri katıldı. Toplantıda, kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik il genelinde yürütülen faaliyetler ele alınırken, 2025 yılında Kars’ta yürütülen çalışmalar ile 2026 yılında yapılması planlanan çalışmalar değerlendirildi. Ayrıca şiddet vakalarının azaltılması, mağdurların korunması, destek mekanizmalarının güçlendirilmesi ve kurumlar arası iş birliğinin artırılması konularında görüş alışverişinde bulunuldu. Kadına yönelik şiddetle mücadelede ‘önleyici, koruyucu ve rehabilite edici hizmetlerin önemi’ vurgulanırken; KADES uygulaması, 6284 sayılı Kanun kapsamında alınan tedbir kararları, sığınma ve danışmanlık hizmetleri ile farkındalık çalışmalarının etkinliği masaya yatırıldı. Risk altındaki kadınlara yönelik erken müdahale ve izleme süreçlerinin güçlendirilmesi gerektiği ifade edildi. Toplantı, 2026 yılında yapılacak çalışmaların planlanması, kurumlar arası koordinasyonun artırılması ve alınacak yeni tedbirlerin belirlenmesiyle sona erdi.