KÜLTÜR SANAT - 19 Nisan 2026 Pazar 11:17

Ortaokul öğrencisi olan Batu’nun lego şehri müzede sergileniyor

A
A
A
Ortaokul öğrencisi olan Batu’nun lego şehri müzede sergileniyor

Ankara’da yaşayan 12 yaşındaki Batu Arslan Kantarcıoğlu’nun 6 yaşından bu yana emek vererek oluşturduğu lego şehir, Rahmi M. Koç Müzesi’nde açılan sergiyle ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.


Ortaokul öğrencisi olan 12 yaşındaki Batu Arslan Kantarcıoğlu’nun uzun yıllar boyunca inşa ettiği lego şehri, Ankara’da bulunan Rahmi M. Koç Müzesi’nde ziyarete açıldı. Bir şehirde bulunabilecek pek çok detayı barındıran sergi, 26 Nisan’a kadar ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.



"Yaklaşık 6 yıldır lego yapıyorum"


Küçük yaşlarda legoyla tanıştığını anlatan Kantarcıoğlu, "Legoya olan ilgim, annemle babamın düğününde Danimarkalı bir arkadaşlarının hediye ettiği setle başladı. Ailem bu seti ben doğana kadar saklamış. 3 yaşındayken babamla birlikte ilk kez yaptım. 6 yaşımda doğum günü hediyesi olarak bir lego geldi ve onu yaptıktan sonra bunun çok eğlenceli olduğunu fark ettim. Harçlıklarımla lego aldım, ailem de destek oldu. Yaklaşık 6 yıldır lego yapıyorum" diye konuştu.



"Sergiyi hazırlarken zaman zaman okuldan erken çıkmam gerekti"


Lego yapmanın eğitim hayatını olumsuz etkilemediğini söyleyen Kantarcıoğlu, "Genellikle okuldan sonra yapıyorum. Sadece bu sergiyi hazırlarken zaman zaman okuldan erken çıkmam gerekti" şeklinde konuştu.



"Sakın pes etmeyin"


Yaşıtlarına pes etmemeleri gerektiğini açıklayan Kantarcıoğlu," Lego olmak zorunda değil ama bir şey yapıyorsanız sakın pes etmeyin ve devam edin, ve bütün opsiyonları göz önüne alın ve bunları kullanın" ifadelerini kullandı.



"Önce salon aradık ama imkanlar zorlayıcıydı"


Torununa maddi ve manevi tüm destekleri sağladıklarını belirten emekli öğretmen olan anneanne Hasibe Arslan, "Özel günlerde hediyemiz hep Lego oldu. Batu bu parçaları büyüttü, biriktirdi. Odasında sergilemeye başladı, oda artık yetmemeye başladı. Babasının iş yerinde bir masada sergilemeye devam etti. Bir gün orada gördüm ve çok etkilendim, gurur duydum. Çocukların psikolojisini bildiğim için bunun bir sergiye dönüşmesi gerektiğini söyledim. Önce salon aradık ama imkanlar zorlayıcıydı. Daha sonra Rahmi M. Koç Müzesi bize bu imkanı sağladı" diye konuştu.



"Çocuklar bizim geleceğimiz"


Torununun özgüvenini artırmak ve başka çocuklara rol model olmasını isteyen Arslan, "Üretkenliklerini ortaya çıkarmaları için bir vesile olmasını istiyorum. Batu özel bir okulda 6’ıncı sınıfta okuyor. Derslerinden geri kalmaması için elimizden geleni yaptık. Süreci derslerine göre planladık. Çocuklar bizim geleceğimiz. Onlara ne verirsek onu alırlar. Ebeveynler olarak onları takip eder, ekran sürelerini sınırlar ve destek olursak geleceğimizi yetiştirmiş oluruz" şeklinde konuştu.



"Batu’nun çalışkan olduğunu anlayabiliyoruz"


Batu’nun arkadaşlarından Rüzgar Karadeniz de serginin kendileri için gurur verici olduğunu belirterek, "Lego aslında emek isteyen bir şey, bu yüzden Batu’nun da çalışkan bir öğrenci olduğunu buradan anlayabiliyoruz. Batu aslında her zaman Lego’ya çok tutkuluydu, tabii ki koleksiyonlarını da görüyorduk ve çok şaşırıyorduk. Bu yüzden buraya gelince de ekstra kendine koleksiyonlar kattığı için ayrı bir şaşırdık" ifadelerini kullandı.



Ortaokul öğrencisi olan Batu’nun lego şehri müzede sergileniyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Dip çamuru temizliği İzmit Körfezi’ne yunusları geri getirdi İzmit Körfezi’nde yürütülen dip çamuru temizliği çalışmalarının ardından deniz yaşamındaki hareketlilik dikkat çekti. Proje kapsamında deniz tabanından 1,8 milyon metreküp çamur çıkarılırken, uzun süredir bölgede gözlemlenemeyen yunuslar da yeniden ortaya çıktı. Körfezde kaydedilen görüntülerde yunusların su yüzeyinde adeta dans edercesine yüzdüğü anlar ise temizliğin deniz ekosistemine yansımasını gözler önüne serdi. Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununa karşı kalıcı çözüm üretmek amacıyla 2023 yılında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ortaklığında başlatılan "İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizleme Projesi"nde önemli bir aşama kaydedildi. TÜBİTAK-MAM ve İstanbul Üniversitesi’nin bilimsel gözetiminde yürütülen çalışmalar kapsamında toplam 468 hektarlık alanın 195 hektarı dip çamurundan arındırıldı. Ekiplerin aralıksız sürdürdüğü operasyonla yaklaşık 120 bin kamyon dolusu, yani 1,8 milyon metreküp çamur deniz ekosisteminden uzaklaştırılarak bertaraf edildi. Dip çamurunun oluşturduğu tabakanın kalkmasıyla birlikte İzmit Körfezi’nde su sirkülasyonu yeniden sağlandı. Deniz habitatında yaşanan iyileşme, canlı çeşitliliğine de doğrudan yansıdı. Uzun süredir bölgede gözlemlenemeyen yunus sürüleri yeniden kayıt altına alınırken, kırlangıç balıkları ve kalamarların da temizlenen alanlara geri döndüğü tespit edildi. İzmit Körfezi’nde yunusların adeta dans ederek yüzdüğü anlar da bu değişimin en dikkat çekici göstergelerinden biri oldu. Örnek gösteriliyor Avrupa’nın en büyük çevre yatırımlarından biri olarak nitelendirilen "Dip Çamuru Projesi", uluslararası platformlarda da dikkat çekiyor. Daha önce New York, Azerbaycan ve İspanya’da düzenlenen çevre ve iklim zirvelerinde sunumu yapılan proje, deniz ekosistemi restorasyonu konusunda diğer kıyı şehirleri için bir model olarak değerlendiriliyor.
Bilecik Şampiyonlar Pazaryeri’nin gururu oldu Bilecik’in Pazaryeri ilçesinden sporcular, Diyarbakır’da düzenlenen turnuvada elde ettikleri derecelerle ilçeye büyük gurur yaşattı. Diyarbakır’da düzenlenen Yeşilay Türkiye Kick Boks Turnuvası’nda önemli dereceler elde eden sporcular, ilçeye dönüşlerinde protokol tarafından karşılandı. Şampiyon sporcular, antrenörleri Fehmi Piliç ile birlikte Pazaryeri Kaymakamı Muhammet Mustafa Kara ve Pazaryeri Belediye Başkanı Zekiye Tekin’i ziyaret ederek gururlarını paylaştı. Gerçekleştirilen organizasyonda Bilecik’i temsil eden Pazaryerili sporcular, elde ettikleri derecelerle dikkat çekti. Genç bayanlar 56 kilogram ‘Low Kick’ kategorisinde mücadele eden Fatmagül Yağcı, tüm rakiplerini mağlup ederek Türkiye şampiyonu oldu. Genç erkekler 63,5 kilogram ‘Low Kick’ kategorisinde ringe çıkan Mert Demir ise turnuvayı Türkiye üçüncüsü olarak tamamladı. Takım sporcularından Tuba Nur Yağcı ve Ömer Faruk Özbay da performanslarıyla takdir topladı. "Bu başarı tesadüf değil, azmin ve disiplinin eseri" Ziyarette konuşan Kaymakam Muhammet Mustafa Kara, genç sporcuların elde ettiği derecelerin ilçe adına büyük bir gurur kaynağı olduğunu belirterek, "Gençlerimizin böylesine önemli bir organizasyonda Türkiye dereceleri elde etmesi bizleri son derece mutlu etti. Bu başarı, disiplinli çalışmanın ve inancın bir sonucudur. Sporcularımızı ve onları yetiştiren antrenörümüzü yürekten kutluyorum" ifadelerini kullandı. Pazaryeri Belediye Başkanı Zekiye Tekin ise spora verilen desteğin artarak süreceğini vurgulayarak, "Pazaryeri’nin adını Türkiye çapında duyuran sporcularımızla gurur duyuyoruz. Desteklerimiz devam edecek" dedi. Antrenör Piliç’ten teşekkür Antrenör Fehmi Piliç ise elde edilen başarının arkasında büyük bir emek olduğunu belirterek, "Sporcularımız aylarca büyük bir özveriyle çalıştı. Bu başarı onların alın teridir. Bizlere her zaman destek olan Sayın Kaymakamımıza ve Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Destek oldukça bu başarıların artarak devam edeceğine inanıyorum" şeklinde konuştu. Ziyaret, hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.
Ankara ‘Hayatın Aslan Payı’, Maximum Life Eryaman’da hayat buldu Ankara’da modern mimarisi ve akıllı yaşam çözümleriyle konut, ofis ve ticari alanları tek çatı altında buluşturan Maximum Life Eryaman Projesi gerçekleştirilen lansman programıyla tanıtıldı. Ankara’nın yükselen değerlerinden Eryaman’da hayata geçirilen Maximum Life Eryaman Projesi, modern mimarisi ve akıllı yaşam çözümleriyle öne çıkarken, ‘Hayatın Aslan Payı’ sloganıyla düzenlenen lansman programıyla tanıtıldı. Bölgenin önemli ulaşım merkezlerinden Ayaş Bulvarı üzerinde konumlanan proje; açık alışveriş merkezi, ofis ve konut fonksiyonlarını aynı çatı altında buluşturuyor. Toplam 38 bin metrekare ticari alan ve 900 bağımsız bölümden oluşan proje; 1+1, 2+1 ve 3+1 daire seçeneklerinin yanı sıra ofis blokları ve rezidans hizmetleriyle planlanarak, alışveriş, çalışma ve yaşam alanlarını bütüncül bir yaşam konsepti içinde bir araya getirmeyi hedefliyor. "Projemize özel tesis yönetimi de olacak ve hizmetlerden bütün proje sakinleri faydalanabilecek" Projede yer alan konutların rezidans tipinde, 1+1, 2+1 ve 3+1 daire seçeneklerinden oluştuğunu belirten Maximum Life Eryaman Projesi Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Güzeltaş, "Projemiz karma bir proje, yani konut, ofis ve ticari alanlardan oluşuyor. Konut kısmı rezidans konseptinde ve ofis alanlarımız var. Ayrıca açık cadde konseptli AVM şeklinde ticari alanlarımız var. Yani dış kapıdan girilen kapalı bir AVM şeklinde değil de bütün ticari alanlarımıza açık havadan girip, çıkabiliyorsunuz. Bu da yatırımcılar ve misafirler için büyük bir kolaylık sağlayacak. Dairelerimiz 1+1, 2+1 ve 3+1’lerden oluşuyor ve hepsi rezidans konseptinde. Projemize özel tesis yönetimi de olacak. Temizlik, yemek, güvenlik, resepsiyon, kuru temizleme, spor salonu gibi bu tür hizmetlerden bütün proje sakinleri faydalanabilecek" açıklamasında bulundu. "Projemizin sakinleri bütün ihtiyaçlarını evinden çıkıp yürüme mesafesinde karşılayabilecek" Maximum Life Eryaman Projesi’nin 2028 yılının Haziran ayı itibariyle bitirmeyi hedeflediklerini ifade eden Ünal Güzeltaş, "Projemizin en güzel tarafı lokasyonumuz diyebilirim. Projemiz, eski İstanbul yolu olan Ayaş Bulvarı üzerinde yer alıyor. Projemiz, güzel ve yoğun bir noktada. Konutlarımız rezidans şeklinde yapılacak ve tüm malzemeler, işçilikler üst kalitede olacak. Projemizin altında da ise her türlü ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz kafeler, restoranlar, butikler, eczaneler yer alacak. Büyükşehirde en önemli şey zamandır. İnsanlar büyükşehirde trafikte kalıyor ve ufacık bir şey almak için bile bazen saatlerce araba kullanması gerekebiliyor. Projemizin sakinleri bütün ihtiyaçlarını evinden çıkıp yürüme mesafesinde karşılayabilecek. Teslim tarihimiz, en başından beri ruhsat artı 30 ay demiştik, şu an başladı süremiz. Projeyi 2028 yılının 6. ayından sonra bitirmeyi planlıyoruz. İnşaat ekibimiz çok kalabalık ve yoğun çalışan bir ekip. Dolayısıyla 30 ay içerisinde projemizi tamamlamayı düşünüyoruz" dedi. Öte yandan Ünal Güzeltaş, Maximum Life Eryaman Projesi’nin lansman gününe özel fiyat avantajları ve çeşitli sürprizler sunduklarını aktararak, AVM üzerinden yatırım yapan müşterilere kahve makinesi hediye edileceğini, belirli büyüklükte yatırım gerçekleştirenlere ise telefon armağan etmeyi planladıklarını ifade etti. "Bir yıl önce projemize katılan yatırımcılar yüzde 100’ün üzerinde bir kar marjı elde ettiler" Ekip olarak çok çalıştıklarını ve Ankara’ya değer katan bir proje ortaya çıkardıklarını belirten Maksimum Life Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Mehmet Yıldızer, "Ankara’nın en çok talep gören bölgesi Eryaman’da çok nitelikli bir proje geliştirdik. Ekibimiz muhteşem, çok çalıştık ve Ankara’ya değer katan bir proje ortaya çıkardık. İnşallah bugün de inşaatımız başlamış oluyor. Sürecimiz çok hızlı bir şekilde devam edecek. Yatırımcılarımız şimdiden çok kazandılar. Bir yıl önce projemize katılan yatırımcılar yüzde 100’ün üzerinde bir kar marjı elde ettiler. Yatırımcılarımız, hayatın aslan payını aldılar. Aslan payı bitmez bizde, inşallah daha da kazançlı günler görecekler. Her şey yolunda, hiçbir sıkıntımız yok. Bize güvenen tüm yatırımcılarımıza çok teşekkür ediyorum, bize güvenmeye devam etsinler" şeklinde konuştu. "Proje, Eryaman Bölgesi’nin çehresini değiştirecek" Maximum Life Eryaman Projesi’nin Genel koordinatörü Fikret Yücel, projede açık bir alışveriş merkezi olacak şekilde dizayn edildiğini vurgulayarak, "Pandemi sürecinden sonra insanlarımızın özellikle kapalı alışveriş merkezlerinden kaçtığını hepimiz biliyoruz. Bu bakış açısıyla burada karma bir proje geliştirdik. Projemizde açık AVM olacak bir dizaynla, üstte konutları yerleştirmeye çalıştık, güzel bir mimari çalışma oldu. Proje, Eryaman Bölgesi’nin çehresini değiştirecek. İnsanların akın edeceği güzel bir lokasyonda birlikte olmak için tasarım yaptık. Bundan sonra da inşaatımızı en kısa sürede tamamlayıp bu işimizi bütün yatırımcılarımıza, beraber yol yürüdüğümüz arkadaşlarımıza teslim etme hedefindeyiz" diye konuştu.