EKONOMİ - 08 Mayıs 2024 Çarşamba 13:16

Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Ay: “İşçi hakları ve sürdürülebilirliği gündemine almayan firmalar risk altında”

A
A
A
Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Ay: “İşçi hakları ve sürdürülebilirliği gündemine almayan firmalar risk altında”

Tüm Dokuma, İplik, Trikotaj, Hazır Giyim, Konfeksiyon ve Deri İşçileri Sendikası (Öz İplik-İş) Genel Başkanı Rafi Ay, işçi hakları ve sürdürülebilirliği gündemine almayan firmaların risk altında olduğunu belirterek, “Ülkemizin kalkınması, sektörümüzün ayakta kalabilmesi için ihtiyaç duyan firmalara destek olmaya hazırız” dedi.


Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, Kurumsal Sürdürülebilirlik Durum Tespiti Direktifi’nin 24 Nisan’da Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilmesiyle beraber onaylanan direktifi ve sürdürülebilirlik konusunu değerlendirdi. Ay, Avrupa Birliği’nde faaliyet gösteren şirketlerle beraber Türkiye başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde faaliyet gösteren şirketler için direktif uygulamalarının önemli olduğunu vurguladı.


Sektördeki küresel manzaranın değiştiğine vurgu yapan Ay, “Ülkemizde sektörü ayakta tutmak için dönüşmek zorundayız. Bundan başka yol yok. Kurumsal sürdürülebilirlik direktifi, işçi haklarını ve sendikaların rolünü güçlendirerek sürdürülebilir bir iş dünyasının oluşturulmasına katkı sağlayacaktır. Çalışan hakları kapsamında, sendikal örgütlenme ve toplu pazarlık haklarının tanınması ve desteklenmesi hususu önem arz etmektedir” açıklamasında bulundu.



“Sektörümüzün ayakta kalabilmesi için ihtiyaç duyan firmalara destek olmaya hazırız”


Ay, doğrudan ve dolaylı iş ilişkileri de dahil olmak üzere şirketlerin kendi operasyonlarında, yan kuruluşlarında ve tedarik zincirlerinde geçerli olacak direktifin, Türkiye’de üretim yapan tekstil, hazır giyim ve deri sektöründe faaliyet gösteren birçok firmayı yakından ilgilendireceğini vurguladı. Ay, “Buradan sektörde örgütlü olduğumuz veya olmadığımız firmalara sesleniyoruz. Süreci yakından takip ediyoruz. Konuyla alakalı yeterli kapasite ve bilgi birikimine sahibiz. Bünyemizde kurduğumuz sürdürülebilirlik birimimiz mevcut. İşçimizin refahı, ülkemizin kalkınması, sektörümüzün ayakta kalabilmesi için ihtiyaç duyan firmalara destek olmaya hazırız” şeklinde konuştu.



“Sektörde hiçbir şey eskisi gibi olmayacak”


Söz konusu direktiften çıkan sonuca da dikkati çeken Ay, “Tekstil, hazır giyim ve deri sektöründe küresel görünüm değişmiştir. Bildiğiniz gibi AB, karbon ve işçi haklarına yönelik ihlalleri ticaretin asli unsuru haline getirmiştir. Şimdi de görüyoruz ki imzalanan direktifle AB, firmaların üretim ve tedarik süreçlerinde çevresel ve sosyal haklara etkilerini önemsemeleri ve özen göstermeleri konusundaki hassasiyeti sağlamayı hedeflemektedir. Bu gelişmeler, ülkemize her yıl 20 milyar dolardan fazla net ihracat geliri sağlayan, doğrudan ve dolaylı 2 milyona yakın hanenin geçimini sağlayan, bir sektörde hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını göstermektedir” değerlendirmesinde bulundu.


Öte yandan, Avrupa Konseyi tarafından onaylanan bir diğer önemli direktif ise Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetle Mücadeleye ilişkin direktif olarak öne çıktı. Öz İplik İş Sendikası Uluslararası İlişkiler Sekreteri Fulya Pınar Özcan ise yeni kurallar, toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti önlemeyi ve başta kadınlar ve aile içi şiddet mağdurları olmak üzere mağdurları korumayı amaçlayan direktifi değerlendirdi.


Direktifin sendikaların ya da sosyal ortakların güvenli iş yerlerine yönelik tedbirler alması için herhangi bir atıfta bulunmadığını söyleyen Özcan, “Direktif, işverenlere de kadın işçileri iş yerinde korumaları için gerekli bir yükümlülük getirmiyor. Uluslararası çalışma örgütünün iş yerlerinde şiddet ve tacizin önlenmesi sözleşmesinden (ILO C190) direktifte açıkça bahsedilmiyor. Ancak elbette eksik ve eleştirdiğimiz kısımlar olmasına rağmen direktif; Avrupa Birliği’ne üye devletlerin kadına yönelik şiddeti sona erdirmeye yönelik yasal yükümlülüklerini ve politikalarını yerine getirmeleri için atılmış önemli bir adımdır. Üye devletler, kadınların ve kız çocuklarının hayatlarını kurtarmak için bu kapsamlı kurallar dizisini uygulamaya koymalıdır” açıklamasında bulundu.


Avrupa Parlamentosunun onayladığı direktiflerin iş dünyasının geleceği için önem arz ettiğinin altını çizen Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, Öz İplik İş olarak Kurumsal Sürdürülebilirlik Durum Tespiti Direktifi başta olmak üzere emek gücünü koruyan her türlü uygulamanın destekçisi ve takipçisi olacaklarını belirtti.



Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Ay: “İşçi hakları ve sürdürülebilirliği gündemine almayan firmalar risk altında”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Burdur Play-out maçını Oğuzhan Spor kazandı, saha karıştı Burdur Bölgesel Amatör Lig Play-out maçında MAKÜ Spor ile karşılaşan Bucak Belediye Oğuzhan Spor maçtan 2-1’lik galibiyetle ayrılarak seneye Burdur’u Bölgesel Amatör Lig’de temsil etme hakkını kazandı. Maç sonu sevinç gösterisi yapan Oğuzhansporlu futbolcular ile MAKÜ Spor futbolcuları ve yönetimi birbirine girdi. 2024-2025 sezonunda Burdur’u Bölgesel Amatör Lig’de temsil edecek takımı belirleyecek olan maçta Burdur MAKÜ Spor ile Bucak Belediyesi Oğuzhanspor MAKÜ Spor Toto Stadyumu’nda karşı karşıya geldi. Burdur Valisi Türker Öksüz ve protokol üyelerinin de izlediği maça Burdur’dan ve Bucak’tan gelen taraftarların ilgisi büyüktü. Maçın ilk düdüğü ile birlikte seyircilerin yoğun desteğiyle başlayan maçta Bucak Belediye Oğuzhan Spor 2. dakikada Oğuzhan Şahan’ın attığı golle 1-0 öne geçti. MAKÜ Spor ise 34. dakikada Fatih Özaydın’ın attığı golle maçı 1-1’e getirirken ilk yarı bu skor ile tamamlandı. İkinci yarıda da her iki kalede yaşanan pozisyonlar sonuçsuz kalınca maç uzun süre 1-1 devam etti. Maçta 75. dakikada yaşanan bir karambol anında kafasına darbe alan MAKÜ Spor kalecisi ayağa kalkamayınca sahaya giren ambulans ile hastaneye kaldırıldı. Maçın 83. dakikasında ise İsmail Odabaşı’nın attığı golle Bucak Belediye Oğuzhan Spor maçta 2-1’lik üstünlüğü sağladı. Maçta başka gol olmayınca Bucak Belediye Oğuzhanspor 2024-2025 sezonunda Bölgesel Amatör Lig’de Burdur’u temsil edecek takım oldu. Maç bitti saha karıştı Maçın bitiş düdüğüyle birlikte sevinen Bucak Belediye Oğuzhan Sporlu futbolcular ile MAKÜ Spor futbolcuları arasında arbede yaşandı. Spor Toto Stadyumu’na flama dikmek isteyen Oğuzhan Sporlu futbolculara ise MAKÜ Spor yöneticileri koşarak tepki gösterdi. Emniyet güçlerinin araya girmesiyle olaylar yatışınca Bucak Belediye Başkanı Hülya Gümüş’de sahaya inerek Oğuzhan Spor futbolcuları ve taraftarlarıyla kutlama yaptı. Gerginlik stat dışında da devam etti. Saha içinde yaşanan olaylar nedeniyle gerilen MAKÜ Spor taraftarları saha dışından Oğuzhan Sporlu taraftarların olduğu bölüme geçmek isteyince polis ekipleri ile gerginlik yaşadı. Yaşanan gerginliğin ardından MAKÜ Spor taraftarları bölgeden uzaklaştırıldı.
İstanbul Trendyol Süper Lig: Galatasaray: 0 - Fenerbahçe: 1 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 37. haftasında Galatasaray, sahasında Fenerbahçe’ye 1-0 mağlup oldu. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 62. dakikada sağ kanattan çalımlarla ceza sahasına giren Fred’in çapraz pozisyondaki vuruşu savunmada Köhn’den döndü. Tekrar Fred’in ayak koyduğu dönen top kalenin yanından auta çıktı. 64. dakikada Szymanski’nin pasında savunma arkasına sarkan Fred’in altıpas içinde sol çaprazdan kaleciyle karşı karşıya pozisyonda çektiği şutu Muslera oyun alanına çeldi. 71. dakikada sağ taraftan Szymanki’nin kullandığı köşe vuruşunda arkada direğe gelen top Köhn’e çarparak çizgi üzerindeki Çağlar’ın önünde kaldı. Bu oyuncunun boş kaleye vuruşu ağlarla buluştu. 0-1 Hakemler: Arda Kardeşler, Mehmet Emin Tuğral, Süleyman Özay Galatasaray: Fernando Muslera, Kaan Ayhan, Victor Nelsson (Wilfried Zaha dk. 80), Davinson Sanchez, Derrick Köhn (Kerem Aktürkoğlu dk. 73), Lucas Toreira, Kerem Demirbay (Berkan Kutlu dk. 74), Hakim Ziyech (Tete dk. 84), Dries Mertens (Carlos Vinicius dk. 84), Barış Alper Yılmaz, Mauro Icardi Yedekler: Günay Güvenç, Abdülkerim Bardakcı, Serge Aurier, Eyüp Aydın, Sergio Oliveira Teknik Direktör: Okan Buruk Fenerbahçe: Dominik Livakovic, Bright Osayi-Samuel, Çağlar Söyüncü, Jayden Oosterwolde, Ferdi Kadıoğlu, Alexander Djiku, Fred, Sebastian Szymanski, Mert Hakan Yandaş (Joshua King dk. 65), Dusan Tadic (Leonardo Bonucci dk. 89), Michy Batshuayi (Edin Dzeko dk. 83) Yedekler: İrfan Can Eğribayat, Mert Müldür, Yusuf Akçiçek, Miha Zajc, Zeki Dursun, Efekan Karayazı, Serdar Dursun Teknik Direktör: İsmail Kartal Gol: Çağlar Söyüncü (dk. 71) (Fenerbahçe) Kırmızı kart: Alexander Djiku (dk. 21) (Fenerbahçe) Sarı kartlar: Dries Mertens, Barış Alper Yılmaz, Hakim Ziyech, Berkan Kutlu (Galatasaray), Bright Osayi-Samuel, Michy Batshuayi, Mert Hakan Yandaş, Dominik Livakovic, Fred (Fenerbahçe)