EĞİTİM - 28 Kasım 2025 Cuma 13:28

Özel Öğretim Derneği Başkanı Akça'dan "ara tatil" açıklaması

A
A
A

Özel Öğretim Derneği Başkanı Ahmet Akça, ara tatil uygulamasına ilişkin sorunun sebebinin tatillerin doğru yönetilememesi olduğunu belireterk, "Çocuklarla nitelikli vakit geçirilebilir mi buna biraz kafa yormak lazım ama Bakanlığın bu konudaki yaklaşımını da doğru buluyorum. Çünkü ellerinde 5 yıllık veriler var. Öğrencinin ara tatillerde nitelikli zaman geçiremediğine dair ellerinde ciddi veriler olduğunu düşünüyorum" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okullardaki ara tatil uygulamasının bu yıl yeniden değerlendirileceğini belirterek, öğrenciler, öğretmenler, veliler dahil tüm tarafların görüşlerinin dikkate alınacağını açıklamıştı. Konuya ilişkin İhlas Haber Ajansı'na (İHA) özel açıklamalarda bulunan Özel Öğretim Derneği Başkanı Ahmet Akça, ara tatillerin kaldırılmasının olumlu ve olumsuz etkilerinin olacağını, fakat velilerin ara tatillerde çocuklarıyla etkili ve kapsamlı vakit geçiremediklerini belirterek, ara tatillerin kaldırılması konusunu Bakanlığın ve eğitim derneklerinin geniş kapsamlı bir şekilde ele alması gerektiğini ifade etti.

"Ara tatillerin veliler tarafından bir sorun olarak ortaya çıktığı görülüyor"

Ara tatillerin veliler için bir sorun teşkil ettiğini, çalışan ebeveynlerin çocuklarıyla vakit geçiremediklerini ve bu yüzden çocukların adaptasyon sürecinde sıkıntılar çektiğini belirten Akça, "Ara tatiller 2019-2020 yılı döneminde çıkan ‘Ortaöğretim Yönetmeliği' ile hayatımıza girdi. O dönemdeki temel gerekçelerimiz özellikle uzun yaz tatillerinin çocukları eğitimden kopardığını ve akademik öğrenmeyi zayıflattığını, okulla olan irtibatlarını zayıflattığını, dolayısıyla bu uzun yaz tatilleri yerine yaz tatillerinin biraz daha kısaltılıp, dönem içerisinde birer haftalık tatillerle eğitim öğretim sürecini yürütmek gündeme getirilmişti. Yaklaşık 5 sezondur bunu uyguluyoruz. 5 yılın sonunda geldiğimiz noktada bu ara tatillerin en azından veliler tarafından bir sorun olarak ortaya çıktığı görülüyor. Eğitimciler bu konuda hemfikir değiller. Bu tatillerin çok faydalı olduğunu düşünen eğitimciler olduğu gibi ara tatillerin çocukları okuldan soğuttuğuna dair hem eğitimciler hem öğrenciler hem de veliler tarafından bir kanaat de var. Bu kanaatlerin nereden beslendiğine baktığımızda aslında sorun tatiller değil. En büyük problem bu verilen araların doğru yönetilememesi. Çünkü tatil denildiği an Türkiye'de genellikle çocukların zihninde boşa geçirilen zaman gibi algılanıyor. Öğretmenlerin zihninde de eğitim öğretimden biraz uzaklaşıp, kendilerini dinlendirmeleri gibi bir çağrışım yapıyor. Halbuki bunun gerekçelerine baktığımızda bu ara tatiller, çocukların hem sosyal gelişimlerini hem toplumsal gelişimlerini hem de eğitimsel, kültürel ve zihinsel birtakım aktivitelerini bu dönemde daha etkin yapabilsinler diye yapılmıştı" diye konuştu.

"Veliler, ‘çocuklar evde boş duracağına okulda olsun' diyor"

Velilerin ara tatilin uygulanmasına yönelik şikayetlerinden en bilineninin çocuklarıyla etkili vakit geçiremedikleri olduğunu vurgulayan Akça, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz bu ülkenin geleceğini inşa edecek gençleri yetiştirmeye çalışıyoruz. Çocuğun yaşayarak ve görerek öğrenmesi gibi bir durum var. Biz bunu yaparak, yaşayarak, görerek öğrenmeyi sadece okul ekosistemi içerisinde mi yapabiliriz, yoksa çeşitli esneklikler vererek çocuğun bizzat gezilere katılması gibi birtakım şeyleri yerinde öğrenmesine fırsat verecek zaman dilimleri mi oluşturmamız lazım? Bütün bunların kendimize zaman tanıyarak değerlendirip, buna göre bir karar verilmesi lazım. Veliler bu konuda ‘Biz çocuğumuza nitelikli bir zaman planlayamıyoruz. Çocuk evde boş duracağına okulda olsun' diyor. Bizim kendi idarecilerimiz ve öğretmenlerimiz de bu dönütü alıyorlar ama eğitimsel açıdan yaklaştıklarında da ara tatil döneminin gerekli olduğunu söylüyorlar. O zaman bizim orta yolu bulmamız lazım. Bu ara tatiller daha nitelikli hale getirilebilir mi, bunun için neler yapılması lazım, belki bu konuda çalışılabilir. Bu talepler gerçek bir zemine mi oturuyor, yoksa bir algıya mı, bunun doğru tartılması lazım. Çocuklarla nitelikli vakit geçirilebilir mi buna biraz kafa yormak lazım ama Bakanlığın bu konudaki yaklaşımını da doğru buluyorum. Çünkü ellerinde 5 yıllık veriler var. Öğrencinin ara tatillerde nitelikli zaman geçiremediğine dair ellerinde ciddi veriler olduğunu düşünüyorum."

Ahmet Mert Fırat - İdris Ali Kayabaşı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Trendyol Süper Lig: Kocaelispor: 0 - Konyaspor: 0 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig 26. haftasında Kocaelispor, Konyaspor’u konuk ediyor. Maçın ilk yarısı golsüz beraberlikle tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 2. dakikada Berkan Kutlu’nun ceza yayının sol çaprazından vuruşunda kaleci Gökhan meşin yuvarlağı kornere çeldi. 23. dakikada Ahmet Oğuz’un sağ taraftan kullandığı köşe vuruşunda ceza sahası içinde topa hareketlenen Tayfur yeniden Ahmet’e gönderdi. Ahmet’in ortasında ön direkte Tayfur’un şutunda kaleci Bahadır meşin yuvarlağı kornere gönderdi. 25. dakikada Ahmet Oğuz sağ kanattan ortasında kale alanı önünde topla buluşan Serdar pasını Agyei’yi aktardı. Agyei’nin bekletmeden plase vuruşunda meşin yuvarlak az farkla dışarı çıktı. 33. dakikada Smolcic’in uzun topunda sol kanatta topla buluşan Churlinov rakiplerini çalımlayarak ceza sahası içine girdi ve pasını Serdar’a aktardı. Savunma oyuncuları ve kaleci Bahadır’ın arasından kayarak topa dokunmayı başaran Serdar’ın vuruşunda meşin yuvarlak ön direğinin dibinden dışarı gitti. 43. dakikada Deniz Türüç ile soldan paslaşarak köşe vuruşu kullanan konuk ekipte, Olaigbe’nin ceza sahası içine girip yaptığı vuruşta kaleci Gökhan gole izin vermedi. Stat: Kocaeli Hakemler: Cihan Aydın, Murat Altan, Özcan Sultanoğlu Kocaelispor: Gökhan Değirmenci, Ahmet Oğuz, Anfernee Dijksteel, Hrvoje Smolcic, Rigoberta Rivas, Cafumana Show, Habib Ali Keita, Tayfur Bingöl, Daniel Agyei, Darko Churlinov, Serdar Dursun Yedekler: Serhat Öztaşdelen, Muharrem Cinan, Botond Balogh, Karol Linetty, Furkan Gedik, Massadio Haidara, Samet Yalçın, Can Keleş, Arda Özyar, Joseph Nonge Boende Teknik Direktör: Selçuk İnan Konyaspor: Bahadır Han Güngördü, Many Andzouana, Uğurcan Yazğılı, Adamo Nagalo, Arif Boşluk, Marko Jevtovic, Berkan Kutlu, Deniz Türüç, Melih İbrahimoğlu, Olaigbe, Jackson Muleka Yedekler: Deniz Ertaş, Karahan Yasir Subaşı, Muhammet Tunahan Taşcı, Enis Bardhi, Diogo Gonçalves, Reichedly Bazoer, Jinho Jo, Sander Svendsen, Morten Bjorlo, Blaz Kramer Teknik Direktör: İlhan Palut Sarı kart: Show (Kocaelispor)
Adıyaman Kahta’da Ramazan Sohbetleri’nde ümmet coğrafyası konuşuldu Adıyaman’ın Kahta ilçesinde Ramazan ayı dolayısıyla düzenlenen söyleşi programında Dr. Abdulcelil Alpkıray vatandaşlarla bir araya geldi. Kahta Belediyesi tarafından Ramazan sohbetleri kapsamında düzenlenen "Ümmet Coğrafyasının Dünü ve Bugünü" konulu söyleşi programı, Kahtalı Mıçe Kültür Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Programda konuşan Kahta Belediye Başkanı Mehmet Can Hallaç, Ramazan ayının sadece bir ibadet zamanı olmadığını belirterek, aynı zamanda gönüllerin birleştiği, kardeşlik ve dayanışma duygularının en güçlü şekilde hissedildiği müstesna bir dönem olduğunu söyledi. Ramazan ayının toplumda birlik ve beraberliği pekiştiren özel bir iklim oluşturduğunu ifade eden Hallaç, bu anlamlı ayda düzenlenen kültürel ve manevi etkinliklerin insanların aynı değerler etrafında buluşmasına önemli katkılar sunduğunu dile getirdi. Toplumsal dayanışmayı güçlendiren bu tür programların önemine değinen Hallaç, "Bu akşam da kıymetli hemşehrilerimizle böylesine anlamlı bir programda bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum" dedi. Söyleşiyi gerçekleştiren hemşehrileri Dr. Abdulcelil Alpkıray ise ümmet coğrafyasının tarihsel süreci, bugün karşı karşıya olduğu gelişmeler ve geleceğe dair perspektifler üzerine değerlendirmelerde bulundu. Alpkıray, Kahtalı hemşehrileriyle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek gösterilen yoğun ilgi ve misafirperverlik için teşekkür etti. Programın sonunda Kahta Belediye Başkanı Mehmet Can Hallaç ve AK Parti Kahta İlçe Başkanı Gaffar Çelebi tarafından Dr. Abdulcelil Alpkıray’a günün anısına plaket takdim edildi. Program, katılımcıların yoğun ilgisiyle sona erdi. Programa Kahta Kaymakamı Muhammed Usame Soysal, Kahta Belediye Başkanı Mehmet Can Hallaç, AK Parti Kahta İlçe Başkanı Gaffar Çelebi, İlçe Müftüsü Süleyman Turul ile çok sayıda vatandaş katıldı.