TEKNOLOJİ - 09 Ağustos 2023 Çarşamba 09:55

WhatsApp’tan gelen yurt dışı aramalara ve mesajlara dikkat: ‘Dolandırılabilirsiniz’

A
A
A

Uzmanlar, yabancı kişilerden WhatsApp üzerinden gelen yurt dışı aramalara ve mesajlara dikkat edilmesi konusunda uyararak linklere tıklanmaması gerektiğini söylüyor.

Son zamanlarda birçok kullanıcı WhatsApp üzerinden Senegal, Hindistan ve Bangladeş gibi ülkelerden arama ve mesaj alıyor. Uzmanlar, bu tür aramaların genellikle dolandırıcılık maksatlı olduğunu belirterek vatandaşların dikkatli olmasında uyarılarda bulunuyor. Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Derneği (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, bilinmeyen numaralardan gelen aramalara karşı dikkatli olunması konusunda İhlas Haber Ajansına (İHA) özel açıklamalarda bulundu. Eraslan, yabancı kişilerden gelen linklere tıklanmaması konusunda vatandaşları uyardı.

“Gönderilen linke tıkladığında telefonunuzun bütün ayarları, sistemleri başkalarının eline geçiyor”

SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, dijital dünyanın gelişmesiyle birlikte imkanların arttığını ve dolandırıcılık durumlarının ortaya çıktığını belirterek, şunları kaydetti:

“Biz buna SODİMER olarak ‘Kriminal Ar-Ge’ diyoruz. Dijital dünyanın türlü imkanlarını kullanarak insanları dolandıran dijital dolandırıcılar var. WhatsApp üzerinden farklı ülkelerden Senegal’den, Bangladeş’ten, Hindistan’dan hiç bilmediğimiz yerlerden bizi arayan numaralar var. Bunlar çok net bir şekilde size iş teklif ediyor. WhatsApp üzerinden diyorlar ki ‘kısa sürede, çok uğraş vermeden binlerce dolar kazanmak ister misiniz?’ Aslında bu bildiğimiz ‘Nijeryalı Prens’ taktiğinin WhatsApp hali. Ünlü firmaların adı kullanılıyor. Böylelikle gönderilen linke tıkladığında da ‘fishing’ adı verdiğimiz oltalamaya tutulmuş oluyorsunuz. Böylelikle telefonunuzun bütün ayarları, sistemleri, gelen doğrulama onayları başkalarının eline geçiyor.”

WhatsApp’tan gelen yurt dışı aramalara ve mesajlara dikkat: ‘Dolandırılabilirsiniz’

“Şifremizi mutlaka çift katmanlı güvenlik sistemine göre ayarlamalı ve güncellemeliyiz”

Türkiye’de vatandaşların ayda 11 saat WhatsApp kullandığının altını çizen Prof. Dr. Eraslan, “WhatsApp’ın kendi ayaları var. Bilinmeyen numaraları engelleme butonu var, yeni geldi. Tanımadığınız, bilmediğiniz kişilerden gelen hiçbir şeye tıklamayınız. Bedava peynir sadece kapanda olur. Hediye çekleri, tatiller, indirimler gibi ya da kendi değerinden çok fazla düşük olan indirimlere kanmamamız gerekir. Şifremizi mutlaka çift katmanlı güvenlik sistemine göre ayarlamalı ve güncellemeliyiz” diye konuştu.

WhatsApp’tan gelen yurt dışı aramalara ve mesajlara dikkat: ‘Dolandırılabilirsiniz’

“Suç dünyası, dijital dünyanın tüm imkanlarını kullanıyor”

WhatsApp üzerinden yurt dışından gelen mesajların translate (çeviri) ile Türkçeye çevrilerek gönderildiğini ifade eden Eraslan, “Senegal’den, Hindistan’dan ve Bangladeş’ten arayan mesaj gönderen kendi talepleri Türkçe olarak translate üzerinden gönderiyorlar. Suç dünyası, dijital dünyanın tüm imkanlarını kullanıyor. Böylesi mesajları engellemek adına WhatsApp’ın kendi yeni tedbirini kullanalım. Tanımadığımız, bilmediğimiz kişilerden gelen ucuz ve bizleri böylesine tahrik edici hiçbir şeye kanmayalım” dedi.

WhatsApp, geçtiğimiz günlerde yabancı numaralardan gelen çağrıların engellenebileceğini duyurdu. WhatsApp’a gelen güncellemeyle birlikte vatandaşlar, yabancı numaralardan gelen çağrıları engelleyebilecek.

Yunus Emre Aytekin - Mert Cerrahoğlu

 

 



 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Manisa Lokantacılar Odası’ndan ‘Hileli gıda’ çıkışı Manisa Lokantacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar ve Yoğurtçular Odası Başkanı Şafak Yıldırım, son dönemde gıda ürünlerinde tespit edilen tağşiş ve hileli karışımlara sert tepki gösterdi. Yıldırım, "Hileye geçit yok, sağlığa tam destek" mesajı vererek, dürüst esnafın emeğinin korunması çağrısında bulundu. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan denetimlerde bazı gıda işletmelerinde ürünlerin içeriğinin değiştirildiği ve tağşiş yapıldığının belirlenmesi üzerine Manisa Lokantacılar Odası harekete geçti. Oda Başkanı Şafak Yıldırım, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, hileli üretimin hem toplum sağlığını hem de sektörün güvenilirliğini zedelediğini vurguladı. Resmi denetim sonuçlarını değerlendiren Başkan Yıldırım, "Son dönemde yapılan resmi denetimlerde, bazı işletmelerin ürünlerinde tağşişe başvurduğu, yani hileli karışımlar ve katkılarla halkımızın sofrasına gölge düşürdüğü tespit edilmiştir. Bu durum yalnızca toplum sağlığını tehdit etmekle kalmamakta, aynı zamanda alın teriyle üreten dürüst esnafımızın emeğini değersizleştirmektedir. Et ve et ürünlerinde farklı türlerin gizlice karıştırılması, süt ve süt ürünlerinde doğallığı bozan katkıların kullanılması; hem sağlığımızı hem de güvenimizi zedelemektedir. Biz, Manisa Lokantacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar ve Yoğurtçular Odası olarak, emeğini dürüstlükle ortaya koyan, ürününün içeriğini şeffafça paylaşan ve halkımıza güvenle sunan esnafımızın her zaman yanındayız" dedi. "Etiketleri dikkatle inceleyin" Tüketicilere de uyarılarda bulunan Yıldırım, güvenilir ve belgeli işletmelerin tercih edilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:"Bizim duruşumuz nettir: Hileye geçit yok, sağlığa tam destek! Halkımızın sağlığı ve esnafımızın onuru için mücadelemiz kararlılıkla sürecektir. Dürüst esnafın emeğini korumak, toplumun vicdanını korumaktır. Tüketicilerimize çağrımız; etiket bilgilerini dikkatle inceleyiniz. Güvenilir ve belgeli işletmeleri tercih ederek dürüst esnafa destek olunuz. Şüpheli durumları ilgili kurumlara bildiriniz. Unutmayalım: Soframızdaki her lokma yalnızca bedenimizi değil, vicdanımızı da besler" şeklinde konuştu.