YEREL HABERLER - 09 Aralık 2016 Cuma 17:21

Kumluca MYO öğrencilerine “Engelli yaşam” semineri

A
A
A
Kumluca MYO öğrencilerine “Engelli yaşam” semineri

Akdeniz Üniversitesi Kumluca Meslek Yüksekokulu (MOY) öğrencilerine “Farklılıklara saygı bağlamında engelli yaşam” konulu seminer düzenlendi.
Kumluca MYO’da gerçekleştirilen seminerde Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Özel Eğitim Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nesrin Sönmez, toplumda engelli bireylerin de varlığının fark edilmesinin en başta engellilere karşı yapılacak en doğru davranış olduğunu söyledi.
Bazı durumlarda engelli bireylere karşı çok duyarsız davranıldığını ve engelli bireylere yeterince hoşgörülü davranılmadığını ifade eden Sönmez, “Bugün hepimiz sağlıklıyız ve engelsiziz. Ancak yarın engelli olmayacağımızın hiçbir garantisi yok. Bugün engelli bireylerin yaşadıkları sıkıntıları, yarın bizlerde yaşayabiliriz. Bu düşünceyle hareket edersek, en azından engellilerin yaşadıkları sıkıntıların biraz olsun azalacağını ümit ediyorum. Bu konuda özellikle gençlerimize, büyük görevler düşüyor” dedi.
Engellilere karşı toplumsal bilincin küçük yaşlarda edinilmesinin toplumdaki engelli bilincine önemli katkısı olacağına inandığının vurgulayan Sönmez, engellilere karşı yapılan olumlu davranışların her zaman örnek davranışlar olarak gösterildiğine işaret etti.
Seminer sonunda Kumluca Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. İlker Sönmez, günün anısına Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Özel Eğitim Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nesrin Sönmez’e plaket verdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Atık tekstil malzemeleri sanata dönüştü Atık kumaş, iplik, elyaf yeniden kullanarak ileri dönüşüm teknikleri ile tasarım ve sanat eserlerine dönüştürüldü. Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Doç. S. Tuğba Arabalı Koşar’ın yürütücülüğünü, Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Tülay Gümüşer ve Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda Giyim Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Doç. Selda Kozbekçi Ayranpınar’ın araştırmacılığı yaptığı Çukurova Üniversitesi SBA-2021-14266 numaralı Bireysel Araştırma Projesi kapsamında gerçekleştirilen “III Denim Hikayesi Sürdürülebilir Tekstil Sanatı” sergisi Seyhan Belediyesi 100. Yıl Çırçır Sanat Merkezinde açıldı. Açılışını Çukurova Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Neslihan Boyan, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ayşehan Deniz Abik’in yaptığı sergide 3 sanatçı akademisyenin sürdürülebilirlik çerçevesinde ürettikleri 21 eser yer aldı. Bu sergide, sürdürülebilir geçmişi yeniden keşfetmek ve daha sürdürülebilir bir geleceğin geliştirilmesine odaklanılmış, yöntem olarak ileri dönüşüm ele alındı. Bossa TAŞ.’nin işbirliği ile üretim tesisinden temin edilen atık kumaş, iplik, elyaf yeniden kullanarak ileri dönüşüm teknikleri ile tasarım ve sanat nesnelerine dönüştürüldü. Serginin amacı ise şöyle açıklandı: “Dünyanın giderek artan tekstil atıkları sorunuyla boğuştuğu günümüzde, denim kumaş üretim atıkları ile sanat nesneleri ortaya koyarak, denim kumaşın sanattaki yaşam döngüsünü aktarmak ve izleyicilerin sürdürülebilirlik bilincinin gelişmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Sergideki eserler, hem estetik hem de işlevsel açıdan dikkat çekici olup, İzleyicilere atık malzemelerin dönüştürücü gücünü göstermektedir. Bu çalışmalar, çevresel sürdürülebilirlik ile sanatsal ifade arasındaki bağı güçlendirerek, izleyicilere hem fikri hem de duygusal bir deneyim sunmayı amaçlamaktadır. Eserleriyle sadece malzemelerin fiziksel dönüşümünü değil, aynı zamanda toplumsal bilinç ve duyarlılığı da artırmayı hedeflemektedir. Böylece, atık malzemeler yeni bir anlam ve değer kazanırken, sanat aracılığıyla sürdürülebilir bir gelecek için önemli mesajlar iletilmektedir.” Sergi, 100. Yıl Çırçır Sanat merkezinde 13 Haziran 2024 tarihine kadar sanatseverlere açık kalacak.