EKONOMİ - 25 Nisan 2018 Çarşamba 16:07

Dünyada sadece bir tane olan olan dev Katar uçağı kapılarını açtı

A
A
A
Dünyada sadece bir tane olan olan dev Katar uçağı kapılarını açtı

Türkiye’nin şova dayalı ilk havacılık fuarı Eurasia Airshow’da, dünyada sadece bir adet bulunan Katar Airways’e ait Airbus A350-1000 yolcu uçağı ile Türk Hava Yolları’nın kargo uçağı büyük ilgi gördü.

Türkiye’nin şova dayalı ilk havacılık fuarı Eurasia Airshow’da, dünyada sadece bir adet bulunan Katar Airways’e ait Airbus A350-1000 yolcu uçağı ile Türk Hava Yolları’nın kargo uçağı büyük ilgi gördü. Uçak ve helikopterlerin şovları da ilgiyle izlendi.


Eurasia Airshow, Antalya Uluslararası Havalimanı’nda uçakların sergilenmesi ve gösterilerle devam ediyor. 400 firmanın katıldığı fuara Rusya ve Ukrayna yoğun katılım gösterdi. Yaklaşık 400 bin ziyaretçi gelmesi beklenen fuarın 10 milyar dolarlık iş hacmi oluşturulması hedefleniyor. Antalya ekonomisine de 200 milyon liralık katkı vermesi öngörülen fuar kapsamında Türk polisi, sahil güvenlik ve jandarma hava kuvvetlerinin alandaki gösterileri ilgiyle izlendi. Sıcak havaya rağmen katılımcılar alandaki birbirinden ilginç ve dev uçakları inceledi. 67 ton ağırlığındaki Ukrayna’nın AN-70 Antonov model dev uçağının kalkışı ve havadaki manevraları büyük beğeni topladı. Alandaki onlarca uçağı inceleyen ve bol bol hatıra fotoğrafı çektiren katılımcılar, uçaklara dokunma fırsatı da yakaladı.



"Bu uçakta yaşam var"


Statik sergileme alanında fuarın en gözde uçağı ise dünyada sadece bir adet olan Katar Airways’e ait Airbus A350-1000 model yolcu uçağı oldu. Kapalı kapılar ardında 6 kişilik aile özel bölümü, 46 business, 281 ekonomik koltuğu ile dünyada tek olan uçakta konfor ve özel yaşam ön planda tutulduğu bildirildi. Bir aydır Katar’dan (Doha) Londra’ya uçan uçakta her koltuk masaj yapma özelliğine sahipken, koltuklar yatak haline gelebiliyor. Doha’dan Londra’ya business koltukta uçmak isteyen bir kişi tek yön için 12 bin ile 15 bin arasında Katar Riyali ödüyor. Fuarda dünyanın en hızlı ultra uzun mesafe Katar Executive G650ER business jeti de katılımcıların ziyaret ettiği uçaklar arasında yer aldı.



"THY’nin kargo uçağı"


Fuarın diğer gözde uçağı ise Türk Hava Yolları’na ait kargo uçağı oldu. Boeing 777 tipi THY’nin en yeni ve en büyük kargo uçağı ve tam 106 tonluk kargo taşıyabiliyor. 44 metre uzunluğunda ve iki kat olarak tasarlanan uçak, 10,5 saat havada kalabiliyor ve 9 bin 500 kilometre yol alıyor. Kıtalararası kargo taşıma imkanı sağlayan uçakta, canlı hayvan, bozulabilir gıdalar ile tehlikeli maddeler rahatlıkla taşınabiliyor. THY’nin bu özelliklere sahip iki kargo uçağı, 2017 yılının aralık ayından bu yana hizmette olduğu kaydedildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun ’Polen alerjisi’ uyarısı: Sabah ve öğlen saatlerine dikkat Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aziz Uluışık, polen alerjisinin özellikle bahar aylarında havaların ısınmasıyla ortaya çıkan polenlerin tetiklediği mevsimsel bir alerji türü olduğunu belirterek, “Özellikle sabah erken ve öğlen saatlerinde dışarıya çıkmayalım. Spor ve yürüyüş faaliyetlerinde mümkünse kapalı alanları tercih edelim” dedi. Büyük Anadolu Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aziz Uluışık, polen alerjisi ve korunma yolları hakkında bilgi verdi. Uzm. Dr. Uluışık, "Polen alerjisi, özellikle bahar aylarında havaların ısınmasıyla ortaya çıkan polenlerin tetiklediği mevsimsel bir alerji türüdür. Polenler en sık görülen ev dışı alerjenlerdir. Polen alerjisi, vücudun bağışıklık sisteminin polenlere aşırı tepki vermesi sonucu ortaya çıkar. Bu tepki sonucunda kişilerde öksürük, burunda kaşıntı ve akıntı, gözlerde sulanma ve kaşıntı şikayetlerinde artış görülmektedir. Bunun sebebi bu mevsimlerde ağaçlardan, çimenlerden ve yabani otlardan salınan polenlerdir” diye konuştu. Bunlara dikkat Dikkat edilecek hususlarla ilgili bilgi veren Uluışık, “Polenler havada kilometrelerce asılı kalabilirler. Polenlerin en yoğun olduğu saatler sabah erken ve öğle saatleridir. Dışarıda bir aktevite planladığımızda bu saatleri göz önünde bulundurarak planlama yapılmasını öneriyoruz. Özellikle sabah erken saatlerde ve öğlen saatlerinde dışarıya çıkmayalım. Spor ve yürüyüş faaliyetlerinde mümkünse kapalı alanlar tercih edelim. Mutlaka dışarı çıkılması gerekiyorsa çeşitli koruyucu önlemler alınması gerekir. Gözlük kullanılabilir, şapka takılabilir. Uzun kollu ve bacaklı giysiler tercih edilebilir. Eve geldiğimizde üzerimizdeki kıyafetler değiştirilir ve duş alınması önerilir. Polenlerden korunmak için gerekli önlemleri alıp eğer şikayetlerinizde azalma yoksa hekiminize başvurarak anti alerji ilaçları kullanılarak şikayetlerinizi kontrol altına alabilirsiniz" şeklinde konuştu.
Yozgat ’Mantar ana’ iş başında: Evinin geçimini bahçesine kurduğu çadırda ürettiği mantarları satarak sağlıyor Sorgun Belediyesi’nin malzeme ve tohum desteğiyle istiridye mantarı üretimine başlayan 53 yaşındaki ev kadını Hatice Çetin, evinin geçimini bahçesine kurduğu çadırda ürettiği mantarları satarak sağlıyor. Yozgat’ın Sorgun ilçesi Güzelyurt Mahallesinde ikamet eden 53 yaşındaki Hatice Çetin, Balıkesirli bir arkadaşından istiridye mantarı yetiştiriciliğini öğrendi. Evinin bahçesinde mantar yetiştirmeye karar veren Çetin, bu talebini Sorgun Belediye Başkanı Mustafa Erkut Ekinci’ye iletti. Ekinci’den çadır, malzeme ve tohum desteği alan kadın girişimci Çetin, evinin bahçesine kurduğu 5 metrekarelik alanda 4 ay önce istiridye mantarı üretimine başladı. Kompost adı verilen 80 adet mantar üretim torbasıyla işe başlayan Çetin, ilk üretim de 100-150 kilogram arasında mantar elde etmeyi beklediğini söyledi. Bu işi severek yaptığını belirten Çetin, çadır ve tohum desteği verildiği takdirde alanını büyüterek mantar üretimini artırmak istediğini de ifade etti. Mahallesinde “mantar ana” olarak bilinen Çetin, bahçesinde ürettiği istiridye mantarıyla komşularının mantar ihtiyacını karşılarken sattığı mantarlardan elde ettiği gelirler ile de aile ekonomisine destek oluyor. “İlk etapta 100 kilogramın üzerinde mantar üretimi bekliyorum” İstiridye mantarı üretimine 4 ay önce başladığını söyleyen Hatice Çetin, “Bir senedir bu işi araştırıyordum, istiridye mantarı yetiştiriciliğine de ilgim de vardı. Sorgun Belediye Başkanımızdan gidip çadır istedim, o da bana çadır ve tohum desteğinde bulundu. Evimin bahçesinde 5 metrekare alanda mantar üretmeye başladım. Destek verildiği takdir de bu alanı büyütmek ve üretimi artırmak istiyorum. Bu işe yeni başladım 4 ay oldu, evimin geçimini buradan sağlamaya çalışacağım. Burada 80 torbaya yakın mantar üretim torbası var, ilk etapta buradan 100 kilogramın üzerinde üretim yapmayı düşünüyorum” dedi. “Mantarların bebek gibi bakımlarını yapıyorum” Mantar üretimini severek ve büyük bir titizlikle yaptığını da belirten Çetin, “Mantarın samanlarını dezenfekte ediyoruz, bir gün suyunu süzdürüyoruz. İkinci gün ekimini yapıyoruz. 25 gün kuluçka dönemi oluyor daha sonra hasada başlıyoruz ve aynı poşetten 3-4 kez verim elde ediyoruz. Bu mantarların bebek gibi bakımlarını yapıyorum. Ancak maliyetlerimiz kurtarmıyor, bu işi de imkansızlıklardan dolayı yapıyorum. İşimi severek yapıyorum, evde oturmaktansa bir şeyler üretmeyi seviyorum. Sorgun Belediye Başkanımız Erkut Ekinci’nin destekleriyle kurduk burayı onun sayesinde bu işe başladık, yoksa başlayamazdık. Kendisine de çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.